23 de definiții pentru învăluire

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎNVĂLUÍRE, învăluiri, s. f. Acțiunea de a (se) învălui și rezultatul ei; învelire, acoperire; fig. revărsare. ♦ Încercuire a inamicului. – V. învălui.

ÎNVĂLUÍRE, învăluiri, s. f. Acțiunea de a (se) învălui și rezultatul ei; învelire, acoperire; fig. revărsare. ♦ Încercuire a inamicului. – V. învălui.

învăluire sf [At: BIBLIA (1688), 185 / V: (înv) ~iare / Pl: ~ri / E: învălui] 1 Învolburare a norilor. 2 Surprindere a corăbiilor de către furtună. 3 (Înv) încolăcire în jurul unui obiect. 4 Amestecare până la confundare. 5 Formare de valuri. 6 (Agr; Trs) Formare de snopi. 7 Acoperire cu un văl, o cuvertură etc. 8 Cuprindere cu privirea. 9 Ardere mocnită a focului. 10 Încercuire a unei unități militare a inamicului. 11 (Fig) Copleșire de gânduri și sentimente puternice. 12 (Fig) Covârșire de treburi și afaceri. 13 (Fig) Amestecare în treburile altora. 14 (Înv) Hărțuire. 15 (Înv) Rătăcire. 16 (Fig) Ascundere. 17 Împresurare. 18 (Fig) Persecutare. 19 (Pex; ccr) Necaz. 20 (Ccr) Grijă.

ÎNVĂLUÍRE, învăluiri, s. f. Acțiunea de a (se) învălui și rezultatul ei. 1. Învelire, acoperire; fig. revărsare. Barba albă se revarsă ca o învăluire de omăt pe piept. SADOVEANU, O. I 283. 2. Manevră ofensivă de încercuire a flancului și spatelui inamicului. Într-o mișcare iute de învăluire, trebuiau să grămădească pe dușmani în cotitura Prutului. SADOVEANU, O. VII 10. 3. Vîrtej, învolburare. Din spate îi spulbera încă învăluirea vîntului. SADOVEANU, M. C. 162. Bătea un vînt încet și aducea învăluiri de stropi, – și ulițele erau pustii; nimeni nu trecea pe acolo pe o așa vreme. id. O. III 30. 4. Fig. (Învechit) Tulburare; frămîntare. Să-l lăsăm întru învăluirea gîndurilor cu care se luptă. DRĂGHICI, R. 162.

ÎNVĂLUÍ, învắlui, vb. IV. 1. Tranz. și refl. A (se) acoperi cu un văl, cu o învelitoare; a (se) înveli, a (se) înfășura. ♦ Tranz. Fig. A cuprinde ceva cu privirea. ♦ Tranz. Fig. A năpădi. ♦ (Despre foc) A arde sau a face să ardă mocnit; a (se) micșora. 2. Tranz. A înconjura, a încercui o unitate inamică. [Prez. ind. și: învăluiésc] – În + val + suf. -ui (influențat semantic de văl).

învălui [At: CORESI, EV. 75/37 / Pzi: ~ălui și ~esc / E: în + val + -ui] 1 vr (D. mare; pex d. nori) A se învolbura. 2 vr (Înv; d. corăbii) A fi prins de furtună. 3 vr (Înv) A se încolăci în jurul unui obiect. 4 vr (Înv; îe) A se ~ în gură A fi pe punctul de a spune ceva. 5-6 vtr A (se) amesteca până la confundare. 7 vt (Înv) A forma valuri. 8 vt (Agr; Trs) A face snopi. 9-10 vtr A (se) acoperi cu un văl, cu o cuvertură etc. Si: a (se) înfășură, a (se) înveli. 11 vt (Fig) A cuprinde cu privirea. 12-13 vtr (D. foc) (A face să ardă sau) a arde mocnit Cf a (se) micșora. 13 vt (Înv) A încercui o unitate inamică. 15-16 vtr (D. gânduri, sentimente) (A fi copleșit sau) a copleși. 17 vt (D. treburi, afaceri) A covârși peste măsură. 18 vt (Înv; jur) A hărțui. 19 vr (Înv) A-și da silința. 20 vr (Înv) A se rătăci. 21 vr (Fig) A se amesteca în treburile altora. 22 vt (Fig) A ascunde. 23 vt A bate. 24-25 vtrr (Fig) A (se) șicana. 26 vt (Fig) A persecuta. 27 vr A fi cuprins de panică. 28 vt A înconjura din toate părțile Si: a împresura.

ÎNVĂLUÍ, învắlui, vb. IV. 1. Tranz. și refl. A (se) acoperi cu un văl, cu o învelitoare; a (se) înveli, a (se) înfășura. ♦ Tranz. Fig. A cuprinde ceva cu privirea. ♦ (Despre foc) A arde sau a face să ardă mocnit; a (se) micșora. 2. Tranz. A înconjura, a încercui o unitate inamică. [Prez. ind. și: învăluiésc] – În + val + suf. -ui (influențat semantic de văl).

ÎNVĂLUÍ, învắlui, vb. IV. 1. Tranz. A acoperi (cu un văl, cu o învelitoare); a înveli, a înfășura. Învălui copilul în scutece.Vulturii s-au oprit în lumină piept în piept... Unul își întinse aripa ca să-l învăluie pe celălalt. ARGHEZI, P. T. 106. Spune-mi gura cui i-o dai? Dă-mi-o mie... S-o învălui în hîrtie. HODOȘ, P. P. 165. ◊ Refl. Cu albele văluri subțiri Mă-nvălui ca-n aripi de pază. TOMA, C. V. 121. ♦ Fig. A cuprinde din toate părțile; a împresura, a năpădi. Niciodată n-o să iasă Luna – palidă crăiasă – Să te-nvăluie cu raze. BENIUC, V. 18. Cînd deschiseră ușa, îi învălui deodată lumina soarelui. SADOVEANU, O. IV 69. Noaptea învăluia muntele, rece și umedă. C. PETRESCU, S. 219. ♦ A acoperi (focul) cu un strat de pămînt, de cenușă etc., ca să ardă mocnit; a înveli. Dac-am văz’t că nu mai vii, Focul eu învăluii. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 144. ♦ Refl. (Despre foc sau flăcări) A fi expus forței vîntului, a fi răscolit de vînt; a se micșora, a scădea în intensitate. Focul ardea vioi și cîteodată se învăluia la fîlfîirile vîntului. SADOVEANU, O. VI 247. ◊ Tranz. Ce vînt! ce vînt! șopti baba clătinînd din cap; uite, îmi învăluie și focul. SADOVEANU, O. I 330. 2. Tranz. A cuprinde cu privirea un ansamblu; a privi dintr-o perspectivă îndepărtată, a urmări ceva sau pe cineva de departe sau de sus. Mama-n picioare, de lîngă fereastră, mă învăluie într-o căutătură de mîngîiere. VLAHUȚĂ, O. A. 427. 3. Refl. A se mișca de colo pînă colo, a se învîrti, a da tîrcoale. V. înfășura. Stoluri de ciori, cîrîind sălbatic, începură să se învăluie peste sat. AGÎRBICEANU, S. P. 30. 4. Tranz. A întreprinde o manevră ofensivă asupra flancului și spatelui unei unități inamice; a înconjura. Tinzînd să ajungă a învălui aripa de la deal a dușmanilor lui, își ducea din ce în ce mai iute pîlcul lui de călărime. SADOVEANU, O. VII 11. 5. Refl. A se amesteca, a se contopi. (Fig.) Afară veneau vîntul și ploaia, învăluindu-i-se cu gîndurile. SADOVEANU, N. P. 131. – Prez. ind. și: învăluiesc (ALECSANDRI, P. III 161).

A ÎNVĂLUÍ învălui tranz. 1) A acoperi cu un văl sau cu o învelitoare. 2) fig. A cuprinde din toate părțile; a învălura; a împresura; a cuprinde; a cotropi; a înfășura. 3) A cuprinde în toată plinătatea (cu privirea). 4) (focuri) A face să ardă cu flacăra potolită. 5) fam. A deranja prin senzații neplăcute (mai ales de greață). ~ pe cineva la stomac. /în + văl + suf. ~ui

A SE ÎNVĂLUÍ pers. 3 se învăluie intranz. A se mișca în vârtejuri; a se învolbura. /în + văl + suf. ~ui

învăluì v. 1. a înveli; 2. fig. a jigni, a face neajunsuri. [V. val (de pânză, de mare)].

învăluĭésc și (vechĭ) văluĭésc v. tr. (d. val 1, ca și învălesc). Învălătucesc, acoper din toate părțile: apa, întunericu l-a învăluit. Înconjur, împresor: învăluirăm oastea dușmănească. Învălesc, acoper: șĭ-a învăluit bine trupu, am învăluit focu’n cenușă. Fig. Chinuĭesc, strîmtorez, stînjinesc: l-aŭ învăluit nevoile. V. refl. Vechĭ. Mă învălătucesc, mă acoper de valurĭ: marea se învălui. Mă încolăcesc (ca șerpiĭ). Fig. Mă zbucĭum, mă zbat, mă frămînt: învăluindu-se prin munte flămînd și trudit, aŭ nemerit la un pîrăŭ (Ur.).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

învăluíre s. f., g.-d. art. învăluírii; pl. învăluíri

învăluíre s. f., g.-d. art. învăluírii; pl. învăluíri

învăluí (a ~) vb., ind. prez. 1 și 2 sg. învắlui, 3 învắluie, imperf. 3 sg. învăluiá, conj. prez. 1 și 2 sg. să învắlui

învăluí vb., ind. și conj. prez. 1 și 2 sg. învălui, 3 sg. și pl. învăluie, imperf. 3 sg. învăluiá

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ÎNVĂLUÍRE s. v. încercuire.

ÎNVĂLUÍRE s. v. acoperire, înfășurare, învelire, învelit.

învăluire s. v. ACOPERIRE. ÎNFĂȘURARE. ÎNVELIRE. ÎNVELIT.

ÎNVĂLUÍ vb. v. încercui.

ÎNVĂLUÍ vb. v. acoperi, canoni, căzni, chinui, forța, frământa, ghemui, împresura, încârliga, încolăci, încovriga, înfășura, învălătuci, înveli, munci, necăji, osteni, răsuci, sforța, sili, strădui, suci, trudi, zbate, zbuciuma.

ÎNVĂLUI vb. a împresura, a încercui, a înconjura, (înv. și pop.) a cuprinde, (înv.) a împrejura. (L-au ~ pe dușman.)

învălui vb. v. ACOPERI. CANONI. CĂZNI. CHINUI. FORȚA. FRĂMÎNTA. GHEMUI. ÎMPRESURA. ÎNCÎRLIGA. ÎNCOLĂCI. ÎNCOVRIGA. ÎNFĂȘURA. ÎNVĂLĂTUCI. ÎNVELI. MUNCI. NECĂJI. OSTENI. RĂSUCI. SFORȚA. SILI. STRĂDUI. SUCI. TRUDI. ZBATE. ZBUCIUMA.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

învăluí, învăluiesc, vb. tranz., refl. – A (se) amesteca. – Din în- + val (< sl. valǔ), contaminat cu văl „bucată de țesătură” (< lat. velum), cf. înveli, dial. învăli (Șăineanu, Scriban, DEX, MDA).

Intrare: învăluire
învăluire substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • învăluire
  • ‑nvăluire
  • învăluirea
  • ‑nvăluirea
plural
  • învăluiri
  • ‑nvăluiri
  • învăluirile
  • ‑nvăluirile
genitiv-dativ singular
  • învăluiri
  • ‑nvăluiri
  • învăluirii
  • ‑nvăluirii
plural
  • învăluiri
  • ‑nvăluiri
  • învăluirilor
  • ‑nvăluirilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

învăluire, învăluirisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a (se) învălui și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.1. figurat Revărsare. DEX '09 DLRLC
      sinonime: revărsare
      • format_quote Barba albă se revarsă ca o învăluire de omăt pe piept. SADOVEANU, O. I 283. DLRLC
    • 1.2. Încercuire a inamicului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: încercuire
      • format_quote Într-o mișcare iute de învăluire, trebuiau să grămădească pe dușmani în cotitura Prutului. SADOVEANU, O. VII 10. DLRLC
  • 2. Vârtej, învolburare. DLRLC
    • format_quote Din spate îi spulbera încă învăluirea vîntului. SADOVEANU, M. C. 162. DLRLC
    • format_quote Bătea un vînt încet și aducea învăluiri de stropi, – și ulițele erau pustii; nimeni nu trecea pe acolo pe o așa vreme. SADOVEANU, O. III 30. DLRLC
  • 3. figurat învechit Frământare, tulburare. DLRLC
    • format_quote Să-l lăsăm întru învăluirea gîndurilor cu care se luptă. DRĂGHICI, R. 162. DLRLC
etimologie:
  • vezi învălui DEX '09 DEX '98

învălui, învăluiverb

  • 1. tranzitiv reflexiv A (se) acoperi cu un văl, cu o învelitoare; a (se) înveli, a (se) înfășura. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Învălui copilul în scutece. DLRLC
    • format_quote Vulturii s-au oprit în lumină piept în piept... Unul își întinse aripa ca să-l învăluie pe celălalt. ARGHEZI, P. T. 106. DLRLC
    • format_quote Spune-mi gura cui i-o dai? Dă-mi-o mie... S-o învălui în hîrtie. HODOȘ, P. P. 165. DLRLC
    • format_quote Cu albele văluri subțiri Mă-nvălui ca-n aripi de pază. TOMA, C. V. 121. DLRLC
    • 1.1. tranzitiv figurat A cuprinde ceva cu privirea. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Niciodată n-o să iasă Luna – palidă crăiasă – Să te-nvăluie cu raze. BENIUC, V. 18. DLRLC
      • format_quote Cînd deschiseră ușa, îi învălui deodată lumina soarelui. SADOVEANU, O. IV 69. DLRLC
      • format_quote Noaptea învăluia muntele, rece și umedă. C. PETRESCU, S. 219. DLRLC
    • 1.2. tranzitiv figurat Năpădi. DEX '09 DLRLC
      sinonime: năpădi
    • 1.3. (Despre foc) A arde sau a face să ardă mocnit; a (se) micșora. DEX '09 DEX '98
      sinonime: micșora
      • format_quote Dac-am văz’t că nu mai vii, Focul eu învăluii. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 144. DLRLC
      • format_quote Focul ardea vioi și cîteodată se învăluia la fîlfîirile vîntului. SADOVEANU, O. VI 247. DLRLC
      • format_quote tranzitiv Ce vînt! ce vînt! șopti baba clătinînd din cap; uite, îmi învăluie și focul. SADOVEANU, O. I 330. DLRLC
      • diferențiere A acoperi (focul) cu un strat de pământ, de cenușă etc., ca să ardă mocnit. DLRLC
        sinonime: înveli
      • diferențiere reflexiv (Despre foc sau flăcări) A fi expus forței vântului, a fi răscolit de vânt; a se micșora, a scădea în intensitate. DLRLC
  • 2. tranzitiv A cuprinde cu privirea un ansamblu; a privi dintr-o perspectivă îndepărtată, a urmări ceva sau pe cineva de departe sau de sus. DLRLC
    sinonime: cuprinde
    • format_quote Mama-n picioare, de lîngă fereastră, mă învăluie într-o căutătură de mîngîiere. VLAHUȚĂ, O. A. 427. DLRLC
  • 3. reflexiv A se mișca de colo până colo, a se învârti, a da târcoale. DLRLC
    sinonime: învârti
    • format_quote Stoluri de ciori, cîrîind sălbatic, începură să se învăluie peste sat. AGÎRBICEANU, S. P. 30. DLRLC
  • 4. tranzitiv A înconjura, a încercui o unitate inamică. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Tinzînd să ajungă a învălui aripa de la deal a dușmanilor lui, își ducea din ce în ce mai iute pîlcul lui de călărime. SADOVEANU, O. VII 11. DLRLC
  • 5. reflexiv A se amesteca, a se contopi. DLRLC
    • format_quote figurat Afară veneau vîntul și ploaia, învăluindu-i-se cu gîndurile. SADOVEANU, N. P. 131. DLRLC
etimologie:
  • În + val + sufix -ui (influențat semantic de văl). DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.