25 de definitzii pentru viteza
din care- explicative (10)
- morfologice (3)
- relatzionale (2)
- etimologice (1)
- specializate (4)
- argou (5)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
VITÉZA viteze s. f. 1. Rapiditate in deplasare; iutzeala repeziciune. ◊ Loc. adv. In (plina) viteza = cu viteza (foarte) mare. ◊ Expr. Dai viteza = porneshte in graba! mergi repede! (Fam.) A baga pe cineva in viteza = a sili pe cineva sashi paraseasca obishnuita comoditate shi sa actzioneze sa lucreze cu promptitudine repede. 2. Raportul dintre spatziul parcurs de un mobil shi timpul folosit pentru parcurgerea acestui spatziu; raportul dintre variatzia unei marimi shi timpul in care se produce aceasta variatzie. Viteza cosmica = viteza cuprinsa intre 7912 shi 166 km/secunda imprimata navelor cosmice de la inscrierea pe o orbita circulara a Pamantului pana la parasirea sistemului solar. ♦ Spec. Ritmul in care se produce sau se repeta un proces chimic fiziologic electric etc. raportat la o unitate de timp. ◊ Viteza de sedimentare = interval de timp in care se depun hematiile in sangele ramas necoagulat servind la diagnosticarea sau urmarirea evolutziei unor boli. ♦ Fiecare dintre raporturile de demultiplicare dintre turatzia motorului unui vehicul shi turatzia arborelui care transmite mishcarea la rotzile propulsoare ale vehiculului. Din fr. vitesse.
viteza [At: PROT. – POP. N. D. / V: (asr) ~esa / Pl: ~ze / E: fr vitesse] 1 sf Rapiditate in deplasare Si: iutzeala repeziciune (liv) celeritate (rar) velocitate. 2 sf (Is) Betzia (sau mania boala) ~zei Preferintza pentru viteza (1) excesiva. 3 sf (Ias) Deprindere de a circula cu viteza (1) foarte mare. 4 sf (Ilav) In (plina) ~ sau cu toata ~za Foarte repede. 5 sf (Reg; ie) Ashi face (o) ~ Ashi lua elan2 (3). 67 sf a (Spt; shis patinaj ~) (Proba) care se desfashoara pe distantze scurte shi care vizeaza rapiditatea deplasarii. 8 sf Rapiditate in executarea unei activitatzi. 9 sf Ritm alert in desfashurarea unei actziuni. 10 sf (Is) Epoca (sau secolul) ~zei Denumire data secolului al XXlea mai ales ultimelor decenii caracterizate printrun ritm de viatza foarte alert shi printro dinamizare a activitatzilor in toate domeniile. 11 sf (Fam; ie) A baga pe cineva in ~ A determina pe cineva sa iasa din starea de comoditate shi sa actzioneze mai repede decat era obishnuit. 12 sf (Fam; ie) Dai ~ ! Porneshte in graba! 13 sf (Fam; iae) Mergi mai repede! 14 sf (Fam; iae) Actzioneaza energic! 15 a (Spt; is) Pistol ~ Proba de tir care se executa prin trageri automate asupra unor tzinte mishcatoare. 16 sf Mod de deplasare raportat la timpul in care are loc. 17 sf (Is) Pierdere de ~ Situatzie in care viteza (16) unei aeronave devine inferioara celei necesare sustentatziei. 18 sf (Fig; ias) Diminuare a performantzelor. 1920 sf (Inv; is) Mica (sau mare) ~ Serviciu de transport al marfurilor cu trenuri obishnuite (sau rapide). 21 sf (Is) ~ comerciala Raportul dintre distantza parcusa de un vehicul sau de un tren de vehicule shi timpul total de parcurs inclusiv opririle. 22 sf Raportul dintre variatzia unei marimi shi timpul in care se produce aceasta variatzie. 23 sf Raportul dintre spatziul parcurs de un mobil shi timpul folosit pentru parcurgere. 24 sf (SHis ~ liniara) Spatziul parcurs de un mobil in unitatea de timp. 25 sf (Is) ~ cosmica Viteza (23) cuprinsa intre 7912 166 km/secunda imprimata navelor cosmice de la inscrierea pe o orbita circulara a Pamantului pana la parasirea sistemului solar. 26 sf (Is) ~ de rotatzie Turatzie. 27 sf (Is) ~ unghiulara Unghiul parcurs de o raza vectoare in unitatea de timp. 28 sf Ritmul in care se produce sau se repeta un proces fizic chimic electric etc. raportat la o unitate de timp. 29 sf (Chm; is) ~ de reactzie Raportul dintre cantitatea unei substantze transformata in cursul unei reactzii shi timpul cat a durat transformarea ei. 30 sf (Med; is) ~ de sedimentare Interval de timp in care se depun hematiile in sangele necoagulat pe baza caruia se determina evolutzia unui proces infectzios. 31 sf Fiecare dintre raporturile de demultiplicare dintre turatzia unui motor shi turatzia arborelui mecanismului care il pune in mishcare.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
VITÉZA viteze s. f. 1. Rapiditate in deplasare; iutzeala repeziciune. ◊ Loc. adv. In (plina) viteza = cu viteza (foarte) mare. ◊ Expr. Dai viteza = porneshte in graba! mergi repede! (Fam.) A baga pe cineva in viteza = a sili pe cineva sashi paraseasca obishnuita comoditate shi sa actzioneze sa lucreze cu promptitudine repede. 2. Raportul dintre spatziul parcurs de un mobil shi timpul folosit pentru parcurgerea acestui spatziu; raportul dintre variatzia unei marimi shi timpul in care se produce aceasta variatzie. ◊ Viteza cosmica = viteza cuprinsa intre 7912166 km/secunda imprimata navelor cosmice de la inscrierea pe o orbita circulara a Pamantului pana la parasirea sistemului solar. ♦ Spec. Ritmul in care se produce sau se repeta un proces chimic fiziologic electric etc. raportat la o unitate de timp. ◊ Viteza de sedimentare = interval de timp in care se depun hematiile in sangele ramas necoagulat servind la diagnosticarea sau urmarirea evolutziei unor boli. ♦ Fiecare dintre raporturile de demultiplicare dintre turatzia motorului unui vehicul shi turatzia arborelui care transmite mishcarea la rotzile propulsoare ale vehiculului. Din fr. vitesse.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de romac
- actziuni
VITÉZA viteze s. f. 1. Iutzeala repeziciune rapiditate in deplasare. Trupul uriash al unui vapor de marfa incarcat ce venea in jos cu toata viteza se ivi de dupa cotul canalului. BART S. M. 62. Trenul ishi urmeaza drumul de la Perish catra Buftea cu mare viteza. CARAGIALE N. 126. Mica viteza = serviciu de transport al marfurilor cu un tren de marfa obishnuit. Mare viteza = serviciu de transport al marfurilor cu trenuri de marfa rapide. Loc. adv. In (plina) viteza = cu viteza mare (sau foarte mare). ◊ Expr. Dai viteza! = porneshte! mergi repede! accelereaza! A baga (pe cineva) in viteza = a scoate pe cineva din lenea obishnuita al sili sa lucreze repede sa se puna pe treaba. 2. (Fiz.) Raportul dintre spatziul parcurs de un mobil shi timpul folosit pentru parcurgere. Intro mishcare viteza variaza de la un punct la altul. CARAFOLIOROVEANU M. P. I 41. ♦ Ritmul in care se efectueaza sau se repeta un proces chimic electric etc. raportat la unitatea de timp. ♦ Fiecare dintre raporturile de demultiplicare dintre turatzia motorului unui vehicul shi turatzia arborelui care transmite mishcarea la rotzile propulsoare ale vehiculului. Un timp merse atenta la trecatorii strazilor shi la viragii schimbind vitezele. C. PETRESCU I. II 96. Cutie de viteze v. cutie.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
VITÉZA s.f. 1. Rapiditate in deplasare; iutzeala. ♦ (Fiz.) Variatzia unei marimi fizice in unitatea de timp. 2. Raportul dintre spatziul parcurs de un mobil shi timpul folosit pentru parcurgere. 3. (Med.) Viteza de sedimentare = reactzie de laborator prin care se masoara ritmul depunerii globulelor roshii ritm care evidentziaza un proces infectzios latent. 4. (Fot.) Timp de expunere. 5. (Mat.) Vector definit k derivata vectorului de pozitzie a unui punct material. [< fr. vitesse].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
VITÉZA s. f. 1. rapiditate de deplasare; iutzeala. ◊ variatzia unei marimi fizice in unitatea de timp. 2. raportul dintre spatziul parcurs de un mobil shi timpul folosit pentru parcurgere. ♦ ~ cosmica = viteza imprimata navelor cosmice de la inscrierea pe o orbita circulata a Pamantului pana la parasirea sistemului solar. 3. ~ de sedimentare = reactzie de laborator prin care se masoara ritmul depunerii globulelor roshii ritm ce evidentziaza un proces infectzios latent. 4. (fot.) timp de expunere. 5. (mar.) vector definit k derivata vectorului de pozitzie a unui punct material. (< fr. vitesse)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
VITÉZA vitéze f. 1) Iutzeala cu care se parcurge o distantza sau se efectueaza o actziune intrun anumit timp. Viteza unui avion. Viteza luminii. ◊ In plina viteza cu o viteza mare. Dai viteza! mergi mishcate mai repede. A baga pe cineva in viteza a sili pe cineva sa lucreze mai repede. 2) fiz. Perioada de timp in care se produce schimbarea unei marimi. Viteza de racire. 3) Raport dintre spatziu shi timp la mishcarea unui corp. Viteza initziala. Viteza medie. [G.D. vitezei] /<fr. vitesse
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
*vitéza f. pl. e (fr. vitesse de unde ar fi trebuit sa se faca vitetza k finetza tristetza justetza). Barb. Ĭutzeala rapegĭune rapiditate celeritate.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
vitesa sf vz viteza
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
vitesa f. iutzeala locomotivei: tren cu mare vitesa (= fr. vitesse).
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
vitéza s. f. g.d. art. vitézei; pl. vitéze
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
vitéza s. f. g.d. art. vitézei; pl. vitéze
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
viteza
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
VITÉZA s. 1. iutzeala rapiditate repeziciune (livr.) celeritate (rar) velocitate. (Viteza de deplasare a unui mobil.) 2. v. fuga. 3. v. graba. 4. (FIZ.) viteza instantanee = viteza momentana; viteza momentana v. viteza instantanee.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
VITEZA s. 1. iutzeala rapiditate repeziciune (livr.) celeritate (rar) velocitate. (~ de deplasare a unui mobil.) 2. fuga goana zbor. (Mergi in ~ la el shi adul aici.) 3. graba iutzeala rapiditate repezeala repeziciune zor (rar) grabire (inv. shi pop.) repejune. (A facui ceva in mare ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
vitéza (ze) s. f. Iutzeala. Var. vitesa. Fr. vitesse probabil asimilat der. de la teza (sinteza ipoteza proteza). Nu au dat rezultate eforturile purishtilor pentru k impune uzul lui vitesa cf. cenzura.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
VITEZA. Subst. Viteza rapiditate repezeala repeziciune repejune (inv.) iutzeala. Fuga goana gonire alergare repezish repezitura (rar). Accelerare acceleratzie iutzire (rar) grabire; sprint. Adj. Iute repede rapid fulgerator iute de picior vintesh (reg.). Fugator fugarnic fugaretz (reg.). Grabnic expres fulger. Vb. A fugi a fugi mincind pamintul a goni a alerga a zbura (fig.) a zbura (a fugi) k gindul (k un gind). A o lua (a o rupe a o apuca) la fuga a o rupe dea fuga a o lua la sanatoasa a se repezi a porni in goana. A accelera a grabi (a iutzi) pasul a mari viteza; a sprinta. Adv. In (plina) viteza cu viteza mare repede repejor (dirn.) rapid iute in fuga in fuga mare din fuga fugafugutza cu iutzeala fulgerului (glontzului) fulgerator k fulgerul fulgereshte (rar) k vintul; grabnic expres fulger cit ai bate din palme cit teai shterge la ochi cit ai clipi din ochi cit ai plesni din bici cit ai da (ai scapara) din amnar cit ai zice peshte cit ai frige un ou cit ai imbuca o data cit tziai lega nojitzele in doi timpi shi trei mishcari intro secunda; k din prashtie k o naluca. V. fuga graba instantaneitate mishcare.
- sursa: DAS (1978)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
VITEZA (DE ZBOR) viteza de deplasare a aeronavei in aer. Exista: viteza de dezlipire viteza atinsa in momentul desprinderii de sol; viteza de aterizare viteza care trebuie sa o aiba o aeronava in momentul luarii contactului cu solul in cazul unei aterizari normale; viteza ascensionala viteza pe verticala a aeronavei care asigura creshterea progresiva a inaltzimii de zbor fiind legata de pozitzia axei longitudinale xx’ in plan vertical unghiul creat cu orizontala fiind denumit unghi de tangaj (v.); viteza de croaziera sau de drum viteza corespunzatoare finetzei maxime a aeronavei fiind obtzinuta cu un consum minim de combustibil shi asigurand realizarea parametrilor maximi de durata shi distantza a zborului (sin: viteza optima); viteza de infundare componenta verticala a vitezei unei aeronave care coboara; viteza de ashteptare viteza adoptata in zonele de ashteptare ale aerodromurilor unde se imbunatatzeshte stabilitatea vitezei in schimbul unui consum marit de combustibil; viteza sonica viteza unui vehicul aerian care parcurge intro secunda un spatziu egal cu 340 m viteza specifica deplasarii undelor sonore in atmosfera shi este egala cu 1M (Mach) adica 1224 Km/h; viteza subsonica viteza unui vehicul aerian care parcurge intro secunda un spatziu mai mic de 340 m; viteza supersonica viteza unui vehicul aerian care parcurge intro secunda un spatziu mai mare de 340 m dar mai mic decat 1700 m (5M); viteza hipersonica viteza unui vehicul aerian care parcurge intro secunda un spatziu mai mare de 1700 m (peste 5M). Aceste viteze depind la avioanele cu reactzie de viteza de evacuare (ejectzie) a gazelor de ardere la ieshirea din ajutajul motorului viteza medie de evacuare depinzand de temperatura jetului reactiv (v.) de constructzia motorului shi de proprietatzile propergolului utilizat (la cei solizi viteza jetului este cuprinsa intre 23 Km/s iar la cei lichizi intre 35 Km/s). Viteza critica este viteza constanta de cadere atinsa de un corp la un moment dat shi peste a carei valoare nu poate trece (Sin. viteza limita de cadere).
CALCULATORUL VITEZEI VERTICALE INSTANTANEE dispozitiv computerizat pentru controlul traiectoriei longitudinale in vederea aterizarii automate.
INDICATOR DE VITEZA instrument de bord care indica viteza relativa a aeronavei fatza de aerul in care se deplaseaza. Indicatoarele de viteza pot fi: cu tub Venturi sau cu tub Pitot. Sin. vitezometru.
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
viteza viteze s. f. (tox.) metamfetamina.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a baga pe cineva in viteza expr. a determina pe cineva sa lucreze rapid; a impulsiona pe cineva intro actziune.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
cutie de viteze expr. (glum.) organele genitale barbateshti.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
schimbator de viteza expr. penis in erectzie.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
viteza iubirii expr. (tox.) amfetamina.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
viteza, vitezesubstantiv feminin
- 1. Rapiditate in deplasare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: iutzeala rapiditate repeziciune
- Trupul uriash al unui vapor de marfa incarcat ce venea in jos cu toata viteza se ivi de dupa cotul canalului. BART S. M. 62. DLRLC
- Trenul ishi urmeaza drumul de la Perish catra Buftea cu mare viteza. CARAGIALE N. 126. DLRLC
- 1.1. Mica viteza = serviciu de transport al marfurilor cu un tren de marfa obishnuit. DLRLC
- 1.2. Mare viteza = serviciu de transport al marfurilor cu trenuri de marfa rapide. DLRLC
- In (plina) viteza = cu viteza (foarte) mare. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- Dai viteza = porneshte in graba! mergi repede! DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- A baga pe cineva in viteza = a sili pe cineva sashi paraseasca obishnuita comoditate shi sa actzioneze sa lucreze cu promptitudine repede. DEX '09 DLRLC NODEX
-
- 2. Raportul dintre spatziul parcurs de un mobil shi timpul folosit pentru parcurgerea acestui spatziu; raportul dintre variatzia unei marimi shi timpul in care se produce aceasta variatzie. DEX '09 DLRLC DN
- Intro mishcare viteza variaza de la un punct la altul. CARAFOLIOROVEANU M. P. I 41. DLRLC
- 2.1. Viteza cosmica = viteza cuprinsa intre 7912 shi 166 km/secunda imprimata navelor cosmice de la inscrierea pe o orbita circulara a Pamantului pana la parasirea sistemului solar. DEX '09 MDN '00
- 2.2. Ritmul in care se produce sau se repeta un proces chimic fiziologic electric etc. raportat la o unitate de timp. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- 2.2.1. Viteza de sedimentare = interval de timp in care se depun hematiile in sangele ramas necoagulat servind la diagnosticarea sau urmarirea evolutziei unor boli. DEX '09 DEX '98 DN
- 2.2.2. Timp de expunere. DN
-
- 2.3. Fiecare dintre raporturile de demultiplicare dintre turatzia motorului unui vehicul shi turatzia arborelui care transmite mishcarea la rotzile propulsoare ale vehiculului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Un timp merse atenta la trecatorii strazilor shi la viragii schimbind vitezele. C. PETRESCU I. II 96. DLRLC
-
- 2.4. Vector definit k derivata vectorului de pozitzie a unui punct material. DN
-
etimologie:
- vitesse DEX '09 DEX '98 DN