12 definitzii pentru verificare

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

VERIFICÁRE verificari s. f. Actziunea de a verifica shi rezultatul ei. V. verifica.

VERIFICÁRE verificari s. f. Actziunea de a verifica shi rezultatul ei. V. verifica.

verificare sf [At: PONTBRIANT D. / Pl: ~cari / E: verifica] 1 Examinare a unei asertziuni a unei ipoteze a unei teorii etc. prin confruntare lor cu faptele reale sau cu anumite criterii stabilite in prealabil pentru a capata certitudinea asupra exactitatzii lor Si: (inv) verificatzie (1). 2 Stabilire a autenticitatzii unui fapt a unei ipoteze etc. Si: (inv) verificatzie (2). 3 Cercetare intreprinsa pentru a constata daca ceva corespunde realitatzii scopului cerintzelor calitatzii anumitor date etc. Si: control (1) (inv) verificatzie (3). 4 Incercare a unei mashini a unui aparat a unui ansamblu tehnic etc. pentru a constata buna lor functzionare insushirile lor tehnice etc. Si: proba. 5 (Mat) Efectuare a unei operatzii sau a unui numar de operatzii pentru a constata daca o afirmatzie matematica este corecta (pentru un caz concret) Si: (inv) verificatzie (4). 6 (Mat) Proba (prin calcul) a exactitatzii unui numar sau a unei operatzii Si: (inv) verificatzie (5). 7 Cercetare a activitatzii (profesionale a) unei persoane pentru a constata in ce masura corespunde functziei care o detzine. 8 (Spc) Examinare a cunoshtintzelor (intrun anumit domeniu). 9 (Spc) Examen (partzial).

verificare s.f. 1 Actziune cercetare analiza etc. intreprinsa pentru a (putea) constata daca ceva corespunde realitatzii scopului cerintzelor calitatzii anumitor date etc. daca indeplineshte conditziile cerute sau daca este conform cu ceea ce ar trebui sa fie; (inv.) verificatzie. Doreshte o verificare a posibilitatzilor care iau ramas (K. PETR.). 2 Incercare a unei mashini a unui aparat a unui ansamblu tehnic etc. pentru ai constata buna functzionare performantzele tehnice etc. Verificarea tehnica anuala a automobilului. 3 (mat.) Efectuare a unei operatzii sau a unui numar de operatzii pentru a constata daca o afirmatzie matematica este corecta (pentru un caz concret). ♦ Proba (prin calcul) a exactitatzii unui rezultat a unei operatzii. 4 Cercetare a activitatzii (profesionale) a unei persoane pentru a constata in ce masura corespunde functziei calitatzii care o detzine misiunii care i se da. Meciuri de fotbal de verificare inaintea campionatului. ♦ Spec. Examinare a cunoshtintzelor (intrun anumit domeniu); examen (partzial). ♦ Examinare analiza prin confruntare cu faptele cu evenimentele la care cineva a participat etc. 5 Cercetare examinare a valorii a calitatzii unei asertziuni a unei ipoteze a unei teorii etc. (prin confruntare cu faptele printrun control al coerentzei interne etc.) pentru a confirma k adevarat just exact. A cerceta shtiintzific insemneaza... a urmari verificarea prin fapte a unor ipostaze de lucru (GUS.). ♦ Constatare confirmare sau stabilire a autenticitatzii unui fapt a unei afirmatzii. Verificarea actelor dintrun dosar de moshtenire. • pl. ari. /v. verifica.

VERIFICÁRE verificari s. f. Actziunea de a verifica shi rezultatul ei. 1. Examinare supunere la control probare a exactitatzii. Cind se va face verificarea titlurilor cum vom proba un venit de 400 galbeni? ALECSANDRI T. 1736. 2. Analizare a activitatzii unei persoane pentru a constata daca ea corespunde sarcinii sau calitatzii care o are.

VERIFICÁRE s.f. Actziunea de a verifica shi rezultatul ei; control proba. [< verifica].

verificatziune sf vz verificatzie

*verificatziúne (lat. verificátio ónis). Actziunea de a verifica. SHi átzie dar ob. áre.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

verificáre s. f. g.d. art. verificắrii; pl. verificắri

verificáre s. f. g.d. art. verificarii; pl. verificari

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

VERIFICÁRE s. 1. incercare probare proba (pop.) cercare (inv.) verificatzie verificaciune. (~ unui motor.) 2. controlare revizuire. (~ unui calcul.) 3. v. proba. 4. cercetare control revizie revizuire (inv.) teorie teorisire. (~ a tuturor scriptelor financiare.) 5. control.

VERIFICARE s. 1. incercare probare proba (pop.) cercare (inv.) verificatzie verificaciune. (~ unui motor.) 2. controlare revizuire. (~ unui calcul.) 3. (MAT.) proba. (~ unei impartziri.) 4. cercetare control revizie revizuire (inv.) teorie teorisire. (~ a tuturor scriptelor financiare.) 5. control inspectare inspectzie revizie. (~ a decurs in bune conditzii.)

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

in verificare expr. (intl. d. oameni) dubios care nu prezinta incredere.

Intrare: verificare
verificare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • verificare
  • verificarea
plural
  • verificari
  • verificarile
genitiv-dativ singular
  • verificari
  • verificarii
plural
  • verificari
  • verificarilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

verificare, verificarisubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a verifica shi rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Examinare supunere la control probare a exactitatzii. DLRLC
      sinonime: examinare
      • format_quote Cind se va face verificarea titlurilor cum vom proba un venit de 400 galbeni? ALECSANDRI T. 1736. DLRLC
    • 1.2. Analizare a activitatzii unei persoane pentru a constata daca ea corespunde sarcinii sau calitatzii care o are. DLRLC
etimologie:
  • vezi verifica DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.