17 definitzii pentru trena

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

TRÉNA trene s. f. 1. Partea din spate prelungita a unor rochii care se tarashte pe jos; coada lunga la o rochie. ◊ Expr. A duce trena = a urmari (pe cineva) pretutindeni a se tzine scai de cineva. 2. Viteza cu care alearga concurentzii intro cursa atletica ciclista etc. ◊ Expr. A duce trena = a conduce plutonul concurentzilor intro cursa atletica ciclista etc. Din fr. traine.

trena1 sf [At: BARCIANU / Pl: ~ne / E: fr traine] 1 Partea din spate prelungita a unei rochii care se tarashte pe jos. 2 (Fam; ie) A duce ~na (cuiva) A urmari pretutindeni (aduland pe cineva).

trena2 sf [At: DN2 / Pl: ~ne / E: fr train] 1 Viteza cu care alearga concurentzii intro cursa atletica ciclista etc. imprimata de sportivii din frunte. 2 (Ie) A duce ~na A conduce plutonul concurentzilor intro cursa sportiva imprimandui un anumit ritm. 3 (Iae) A fi in frunte. 4 (Is) ~ falsa Initziativa aparenta a unui atlet sau a unui ciclist in scopul derutarii adversarilor din cursa.

TRÉNA trene s. f. 1. Partea de dinapoi a unor rochii care se tarashte pe jos; coada lunga la o rochie. ◊ Expr. A duce trena = a urmari (pe cineva) pretutindeni a se tzine scai de cineva. 2. Viteza cu care alearga concurentzii intro cursa atletica ciclista etc. ◊ Expr. A duce trena = a conduce plutonul concurentzilor intro cursa atletica ciclista etc. Din fr. traine.

TRÉNA2 trene s. f. Partea dinapoi care se tirashte pe jos a rochiilor lungi; coada (4). Treci fredonind prin sala de cristal SHi faci un semn suitei k sa vina Satzi poarte trenan salile de bal. D. BOTEZ P. O. 99. Se gatise intradevar k o mireasa. Rochie alba cu trena voal beteala. ARDELEANU D. 160. ◊ Fig. SHi porneshti departen sus Dupa iarna ce sa dus Dupa trenai de ninsori Ashternuta pe colini. TOPIRCEANU B. 6.

TRÉNA s.f. Coada lunga a unei rochii care atarna pe jos. ♦ Viteza cu care alearga concurentzii intro cursa atletica ciclista etc. ◊ A duce trena = a conduce plutonul concurentzilor intro cursa sportiva; a fi in frunte; trena falsa = initziativa aparenta a unui atlet sau a unui ciclist in scopul derutarii adversarilor din cursa. [< fr. traine].

TRÉNA1 s. f. 1. partea din spate a unei rochii care se tarashte pe jos. 2. ~ de condensare = dara de picaturi care o lasa in urma sa un avion prin condensarea vaporilor suprasaturatzi din mediul gazos strabatut. (< fr. traine)

TRÉNA2 s. f. viteza cu care alearga concurentzii intro cursa atletica ciclistica etc. ♦ a duce a = a) a merge in urma unui grup de persoane; b) a conduce plutonul concurentzilor intro cursa sportiva; ~ falsa = initziativa aparenta a unui atlet a unui ciclist in scopul derutarii adversarilor din cursa. (< fr. train)

TRÉNA ~e f. 1) Partea alungita de la spate a unei rochii (care se tarashte); coada. ◊ A duce ~a cuiva a urma insistent shi servil pe cineva. 2) Viteza de alergare a sportivilor intro cursa. /<fr. traine

trena f. coada lunga de rochie (= fr. traine).

*tréna f. pl. e (fr. traine d. trainer a tirii). Coada de rochie.

tréna de viátza sint. s. Mod fel de a trai standard de viatza ◊ „[...] locuind in palat shi ducand o trena de viatza care putzini o puteau concura.” R.lit. 2127 VII 93 p. 14 (din fr. train de vie)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

tréna s. f. g.d. art. trénei; pl. tréne

tréna s. f. g.d. art. trénei; pl. tréne

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

TRÉNA s. coada (inv.) shlep. (Rochie cu ~.)

TRENA s. coada (inv.) shlep. (Rochie cu ~.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

TRENA DE CONDENSARE dara ingusta alcatuita din picaturi de apa care apare in urma avioanelor datorita vartejurilor care prin destindere adiabatica racesc aerul sau datorita nucleelor de condensare pulverizate intentzionat.

Intrare: trena
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • trena
  • trena
plural
  • trene
  • trenele
genitiv-dativ singular
  • trene
  • trenei
plural
  • trene
  • trenelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

trena, trenesubstantiv feminin

  • 1. Partea din spate prelungita a unor rochii care se tarashte pe jos; coada lunga la o rochie. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Treci fredonind prin sala de cristal SHi faci un semn suitei k sa vina Satzi poarte trenan salile de bal. D. BOTEZ P. O. 99. DLRLC
    • format_quote Se gatise intradevar k o mireasa. Rochie alba cu trena voal beteala. ARDELEANU D. 160. DLRLC
    • format_quote figurat SHi porneshti departen sus Dupa iarna ce sa dus Dupa trenai de ninsori Ashternuta pe colini. TOPIRCEANU B. 6. DLRLC
    • 1.1. Trena de condensare = dara de picaturi care o lasa in urma sa un avion prin condensarea vaporilor suprasaturatzi din mediul gazos strabatut. MDN '00
    • chat_bubble A duce trena = a urmari (pe cineva) pretutindeni a se tzine scai de cineva. DEX '09 DEX '98 MDN '00
      sinonime: urmari
  • 2. Viteza cu care alearga concurentzii intro cursa atletica ciclista etc. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. Trena falsa = initziativa aparenta a unui atlet sau a unui ciclist in scopul derutarii adversarilor din cursa. DN
    • chat_bubble A duce trena = a conduce plutonul concurentzilor intro cursa atletica ciclista etc. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.