11 definiții pentru sughiț

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUGHÍȚ, sughițuri, s. n. Contracție bruscă și convulsivă a diafragmei, însoțită de un sunet nearticulat, cauzată de trecerea aerului prin glotă. ♦ Hohot de râs, de plâns. – Din sughița (derivat regresiv).

sughiț sn [At: ANON. CAR. / Pl: ~uri / E: pvb sughița] 1 (Mpl) Inspirație bruscă, zgomotoasă, adesea repetată sacadat, care însoțește crizele, de obicei, de plâns, (mai rar, de râs) și care poate continua și după încetarea plânsului (sau a râsului) Si: suspin Vz: hohot. 2 Sunet caracteristic, nearticulat, sonor și spasmodic, repetat la intervale (relativ) regulate, produs printr-o inspirație bruscă ce face să vibreze coardele vocale la trecerea aerului prin glotă și provocat de contracțiile bruște, convulsive și involuntare ale diafragmei Si: sughițeală (1). 3 Suită sau criză de sughițuri (2) Si: (îrg) sughițeală (2).

SUGHÍȚ, sughițuri, s. n. Contracție bruscă și convulsivă a diafragmei, însoțită de un zgomot nearticulat, cauzată de trecerea aerului prin glotă. ♦ Hohot de râs, de plâns. – Din sughița (derivat regresiv).

SUGHÍȚ, sughițuri, s. n. Contracție bruscă și convulsivă a diafragmei, însoțită de un zgomot nearticulat, cauzată de trecerea aerului prin glotă. Ș-apoi astfel hurducă și gloaba asta, că m-o apucat de vreo șăpte ori sughițul pîn-acu. ALECSANDRI, T. 471. Găsi-l-ar sughiț și tuse P-ăl de face furci și fuse. TEODORESCU, P. P. 333. ♦ Hohot de plîns. Deodată nu se mai putu ține: izbucni iar într-un plîns zbuciumat, cu sughițuri. SADOVEANU, O. VIII 29. Zdrobită, căzu la pat, își băgă capul în perne, plîngînd cu sughițuri. BART, E. 160.

SUGHÍȚ ~uri n. 1) Sunet nearticulat, spontan, scurt și repetat, produs de aerul ieșit pe glotă în timpul contractării bruște și convulsive a diafragmei. A plânge cu ~uri. 2) mai ales la pl. Respirație scurtă și întretăiată, cauzată de un plâns puternic; suspin. /v. a sughița

sughiț a. mișcare convulsivă a diafragmei ce se face cu un fel de sunet nearticulat. [Abstras din sughițì].

1) sughíț n., pl. urĭ (lat. pop. subglutium și suggl-, cl. singultus; it. singhiozzo, pv. fr. sanglot, cat. sengtot, sp. soliozo, pg. soluzo). O contracțiune bruscă a diafragmeĭ însoțită de un zgomot particular datorit treceriĭ aeruluĭ pin glotă (Uniĭ sughiță după mult rîs, alțiĭ de frig. Cînd vine după o boală gravă, înseamnă că moartea nu e departe).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sughíț s. n., pl. sughíțuri

sughíț s. n., pl. sughíțuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SUGHÍȚ s. v. hohot.

SUGHIȚ s. hohot. (Plîns cu ~uri.)

Intrare: sughiț
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sughiț
  • sughițul
  • sughițu‑
plural
  • sughițuri
  • sughițurile
genitiv-dativ singular
  • sughiț
  • sughițului
plural
  • sughițuri
  • sughițurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sughiț, sughițurisubstantiv neutru

  • 1. Contracție bruscă și convulsivă a diafragmei, însoțită de un sunet nearticulat, cauzată de trecerea aerului prin glotă. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Ș-apoi astfel hurducă și gloaba asta, că m-o apucat de vreo șăpte ori sughițul pîn-acu. ALECSANDRI, T. 471. DLRLC
    • format_quote Găsi-l-ar sughiț și tuse P-ăl de face furci și fuse. TEODORESCU, P. P. 333. DLRLC
    • 1.1. Hohot de râs, de plâns. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: hohot
      • format_quote Deodată nu se mai putu ține: izbucni iar într-un plîns zbuciumat, cu sughițuri. SADOVEANU, O. VIII 29. DLRLC
      • format_quote Zdrobită, căzu la pat, își băgă capul în perne, plîngînd cu sughițuri. BART, E. 160. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.