13 definitzii pentru stabil

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

STABÍL A stabili e adj. 1. Care este bine ashezat sau fixat care nu se rastoarna care nu se clatina; trainic solid. 2. Care nu se schimba care nu fluctueaza; statornic; ferm. ♦ (Despre substantze) Care nu se descompune de la sine; care nu poate fi descompus (decat cu greu) intro reactzie. ♦ (Despre populatzii) Care locuieshte permanent in acelashi loc. Din lat. stabilis.

STABÍL A stabili e adj. 1. Care este bine ashezat sau fixat care nu se rastoarna care nu se clatina; trainic solid. 2. Care nu se schimba care nu fluctueaza; statornic; ferm. ♦ (Despre substantze) Care nu se descompune de la sine; care nu poate fi descompus (decat cu greu) intro reactzie. ♦ (Despre populatzii) Care locuieshte permanent in acelashi loc. Din lat. stabilis.

stabil ~a [At: IORGOVICI O. 67/7 / A shi: stab~ / V: (ivr) ~e / Pl: ~i ~e / E: lat stabilis ~e it stabile] 1 a (D. obiecte mai ales d. constructzii poduri; ioc mobil) Care este bine ashezat fixat etc. shi nu se clatina nu se rastoarna etc. Si: fix (1) imobil neclintit nemishcat (rar) nemishcator statator (1) (inv) neclatit nesimtzit nestramutat. 2 a Care nushi schimba locul sau pozitzia Si: fix (1) imobil neclintit nemishcat (rar) nemishcator statator (8) (inv) neclatit nesmintit nestramutat. 3 a (Reg; is) Vinchi ~ Coltzar (de tamplarie). 4 a (D. ashezari omeneshti domicilii sedii etc.; ioc provizoriu) Care are un loc in spatziu definitiv (shi bine delimitat). 5 a (Nob) Inert. 6 a (Rar; d. populatzii; ioc nomad) Sedentar. 7 a (Rar; d. oameni) Sedentar. 8 a (D. sisteme fizice chimice sau tehnice) Care prezinta stabilitate (10). 9 a (Chm; d. substantze) Care nu se descompune de la sine. 10 a (Chm; d. substantze) Care nu poate fi descompus (decat cu greu) intro reactzie. 11 a (D. fenomene stari procese etc. naturale sau sociale d. evenimente etc.) Care nu se schimba nu fluctueaza etc. Si: constant (1) fix (5) invariabil neclintit neschimbat neschimbator statornic (8) (rar) neatins nefluctuant nevariabil (inv) neclatit nevatamat. 12 a (D. fenomene stari procese etc. naturale sau sociale d. evenimente etc.) Care nu este supus schimbarilor fluctuatziilor etc. 13 a (Mai ales d. oameni sau d. manifestarile lor) Care nu poate fi clintit sau schimbat (ushor) Si: ferm (1) hotarat2 (15) nestramutat statornic (inv) neurnit. 14 a (Mai ales d. stari situatzii relatzii etc.; ioc efemer) Care exista mult timp. 1516 a av (Care se intinde) pe o perioada lunga de timp Si: dainuitor durabil (3) statornic (1011) trainic (rar) statator V permanent.

STABÍL A stabili e adj. 1. (Despre obiecte) Care e bine ashezat bine fixat care nu se rastoarna nu se clatina; solid. ♦ (Despre substantze) Care nu se descompune de la sine care nu poate fi descompus decit cu greu intro reactzie. 2. (Despre abstracte) Care nu e supus fluctuatziilor care nu se schimba; statornic ferm. Timp stabil. Valuta stabila.Echilibru stabil v. echilibru. 3. (Despre populatzii in opozitzie cu nomad) Care locuieshte permanent in acelashi loc statornic. Populatzie stabila.

STABÍL A adj. 1. Trainic bine ashezat solid. ♦ (Chim.; despre substantze) Care nu se descompune de la sine. 2. Statornic. ♦ Durabil permanent. 3. (Despre populatzii) Care locuieshte permanent in acelashi loc. [Cf. lat. stabilis it. stabile].

STABÍL A adj. 1. trainic bine ashezat solid. ◊ (despre substantze) care nu se descompune de la sine. 2. statornic. ◊ durabil permanent. 3. (despre populatzii) care locuieshte permanent in acelashi loc. (< lat. stabilis it. stabile)

STABÍL ~a (~i ~e) 1) Care ramane in aceeashi stare; bine ashezat sau fixat; neclintit; imobil. 2) Care se mentzine la acelashi nivel; cu nivel constant; neschimbat; statornic. 3) Care locuieshte permanent in acelashi loc; cu loc de trai neschimbat; sedentar. /<lat. stabilis it. stabile

stabil a. 1. statornic; 2. fig. durabil.

*stábil a adj. (lat. stábilis d. stare a sta in picioare). Bine ashezat (intzepenit fundat): casa stabila. Mec. Echilibru stabil starea unuĭ corp care daca e clatinat pin simplu efect al greutatziĭ luĭ ishĭ reĭa prima pozitziune. Fig. Statornic durabil: pace stabila. S. f. Motor (vapor) stabil. Adv. In mod stabil. Fals stabíl (maĭ ales k fr. e stable!).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

stabíl adj. m. pl. stabíli; f. stabíla pl. stabíle

stabíl adj. m. pl. stabíli; f. sg. stabíla pl. stabíle

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

STABÍL adj. 1. v. fix. 2. fix permanent statornic. (O ashezare ~.) 3. fixat sedentar statornic (inv.) ashezator statator. (Populatzii ~.) 4. statornic (pop.) vatrash. (TZigani ~.) 5. v. consecvent. 6. v. durabil.

STABIL adj. 1. fix imobil neclintit nemishcat (rar) nemishcator (pop.) nesmintit (inv.) neclatit. (Un stilp ~.) 2. fix permanent statornic. (O ashezare ~.) 3. fixat sedentar statornic (inv.) ashezator statator. (Populatzii ~.) 4. statornic (pop.) vatrash. (TZigani ~.) 5. consecvent constant neschimbat neschimbator statornic. (~ in sentimente.) 6. durabil statornic trainic (inv.) statator. (O stare sufleteasca ~.)

Stabil ≠ fluctuant instabil mobil neconstant schimbator variabil nestabil

Intrare: stabil
stabil adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • stabil
  • stabilul
  • stabilu‑
  • stabila
  • stabila
plural
  • stabili
  • stabilii
  • stabile
  • stabilele
genitiv-dativ singular
  • stabil
  • stabilului
  • stabile
  • stabilei
plural
  • stabili
  • stabililor
  • stabile
  • stabilelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

stabil, stabilaadjectiv

  • 1. Care este bine ashezat sau fixat care nu se rastoarna care nu se clatina. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Care nu se schimba care nu fluctueaza. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Timp stabil. Valuta stabila. DLRLC
    • 2.1. Durabil, permanent.
    • 2.2. Echilibru stabil. DLRLC
    • 2.3. (Despre substantze) Care nu se descompune de la sine; care nu poate fi descompus (decat cu greu) intro reactzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.4. (Despre populatzii) Care locuieshte permanent in acelashi loc. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Populatzie stabila. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.