15 definitzii pentru speriat (s.n.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

SPERIÁT1 s. n. 1. Faptul de a (se) speria; sperietura (1). ◊ Loc. adv. A baga (pe cineva) in sperietzi (sau in totzi sperietzii) = a speria a inspaimanta (pe cineva). 2. (In superstitzii) Sperietura (2). [Pl.: (m. in loc. vb.) sperietzi] V. speria.

speriat1 sn [At: PSALT. 119 / V: (irg) spar~ / Pl: (rar) ~e (inv) ~etzi sm / E: speria] 1 Aparitzia starii de frica Si: sperietura (1) (irg) sperieciune (1) (inv) speriere (1). 2 Spaima (1) brusca din cauza unei mishcari brushte a unui zgomot neashteptat etc. Si: sperietura (2) (irg) sperieciune (2) (inv) speriere (2). 3 Nelinishte. 4 (Ilv) A (se) umple de ~ (ori de ~etzi) A (se) ingrozi. 5 (Ie) A baga (sau a vari pe cineva) in ~etzi (sau in totzi ~etzii ori in ~e) A speria (1) rau (pe cineva). 6 (In superstii; is) De ~ Frica bolnavicioasa Si: (pop) spaima (14) sperietura (7) (reg) inspaimantatura spaimantatura (2) spaimat1. 7 (Pop) Nevroza.

SPERIÁT1 s. n. 1. Faptul de a (se) speria; sperietura (1). ◊ Loc. adv. A baga (pe cineva) in sperietzi (sau in totzi sperietzii) = a speria a inspaimanta (pe cineva). 2. (In superstitzii) Sperietura (2). [Pr.: riat. Pl.: (m. in loc. vb.) sperietzi] V. speria.

SPERIÁT1 s. n. 1. Faptul de a (se) speria. 2. (In superstitzii) Boala provenita din spaima; sperietura. (Cu pronuntzare regionala) Deabia ia mai trece baietului istuia de spariet. CREANGA P. 33.

SPERIÁT ~étzi m. 1) v. A SPERIA shi A SE SPERIA. ◊ A baga pe cineva in ~etzi (sau in totzi ~etzii) a speria pe cineva tare; a inspaimanta. De ~ a) care sperie uimeshte; b) ieshit din comun; extraordinar. 2) pop. Boala provocata de spaima. [Sil. riat] /v. a (se) speria

SPERIÉTZI s. m. pl. (Numai in expr.) A baga (pe cineva) in sperietzi (sau in totzi sperietzii) = a speria (pe cineva) a face sa se inspaiminte. Pe copii i bagan sperietzi. PAS L. I 18.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

speriétzi (in expr.) (rietzi) s. m. pl.

speriétzi (in expr.) s. m. pl. (sil. rietzi)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

SPERIÁT s. frica sperietura (inv. shi reg.) sperieciune. (A tras un ~!)

SPERIAT s. frica sperietura (inv. shi reg.) sperieciune. (A tras un ~!)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

speriétzi s.m. pl. (pop.) spaime; (in loc. vb.) a baga in sperietzi = a inspaimanta.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a baga in racori / in sperietzi expr. v. a baga in boala (1.)

a vari (pe cineva) in boala / in draci / in groapa / in sperietzi expr. 1. a speria tare; a ingrozi a infricosha a inspaimanta. 2. a enerva a infuria.

Intrare: speriat (s.n.)
  • silabatzie: spe-riat info
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • speriat
  • speriatul
  • speriatu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • speriat
  • speriatului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

speriatsubstantiv neutru

etimologie:
  • vezi speria DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.