20 de definiții pentru profesie / profesiune

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROFÉSIE, profesii, s. f. 1. Ocupație, îndeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercită cineva în baza unei calificări corespunzătoare; complex de cunoștințe teoretice și de deprinderi practice care definesc pregătirea cuiva; meserie. 2. (În sintagma) Profesiune de credință = declarație publică pe care o face cineva cu privire la principiile sau la convingerile sale. [Var.: profesiúne s. f.] – Din fr. profession.

profesie sf vz profesiune

PROFÉSIE s. f. v. profesiune.

PROFÉSIE s. f. v. profesiune.

PROFÉSIE s.f. v. profesiune.

PROFÉSIE s. f. elem. profesiune.

PROFESIÚNE s. f. v. profesie.

PROFESIÚNE, profesiuni, s. f. 1. Ocupație, îndeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercită cineva în baza unei calificări corespunzătoare; complex de cunoștințe teoretice și de deprinderi practice care definesc pregătirea cuiva; meserie. 2. (În sintagma) Profesiune de credință = declarație publică pe care o face cineva cu privire la principiile sau la convingerile sale. [Pr.: -si-u-.Var.: profésie s. f.] – Din fr. profession.

PROFESIÚNE, profesiuni, s. f. 1. (Și în forma profesie) Ocupație cu caracter permanent, pe care o exercită cineva în baza unei calificări; meserie, îndeletnicire din care trăiește cineva. Profesia de cercetător e în primul rînd una de răbdare... de calm. BARANGA, I. 153. Femeile sînt libere să-și aleagă azi orice profesie. SAHIA, U.R.S.S. 110. În profesia mea de hirurg, am făcut și am văzut grele și dureroase operații. NEGRUZZI, S. I 295. Profesiune liberă v. liber. Expr. De profesiune... == în ceea ce privește profesiunea. Era de profesiune medic. 2. (Învechit; în expr.) Profesiune de credință = declarație publică pe care o face cineva cu privire la principiile sau convingerile sale (morale, politice etc.). Vom espune profesiunea noastră de credință și sînt convins că vom cîștiga multe voturi. ALECSANDRI, T. 1653. – Variantă: profésie s. f.

PROFESIÚNE s.f. 1. Meserie, îndeletnicire, ocupație. 2. Profesiune de credință = declarație publică făcută de cineva asupra convingerilor pe care le are. [Var. profesie s.f. / cf. fr. profession, lat. professio].

PROFESIÚNE/PROFÉSIE s. f. 1. activitate cu caracter permanent desfășurată de cineva în baza unei calificări; meserie, îndeletnicire, ocupație. 2. ~ de credință = declarație publică făcută de cineva asupra principiilor sau convingerilor sale (morale, politice etc.). (< fr. profession, lat. professio)

PROFESIÚNE ~i f. Activitate de muncă bazată pe anumite cunoștințe teoretice și pe deprinderi practice; carieră. ~ de medic. ~ de agronom. Sudor de ~.De ~ a) profesionist; b) după pregătirea sa; după studiile pe care le are. ~ liberă profesie bazată pe munca intelectuală și exercitată de persoane neaflate în serviciu plătit (scriitori, pictori etc.). [G.-D. profesiunii; Sil. -si-u-; Var. profésie] /<fr. profession

profesi(un)e f. 1. declarațiune publică: profesiune de credință; 2. stare, ocupațiune: profesiune de librar.

*profesiúne f. (lat. professio, -ónis. V. confesiune). Declarațiune publică: a face o profesiune de credință. Ocupațiune, activitate pin care-țĭ cîștigĭ existența (vorbind de ocupațiunile maĭ înalte, ca profesoratu, medicina, avocatura, magistratura, ingineria, ofițeria): a exercita o profesiune (V. meserie). De profesiune, pin exercițiŭ: un pianist de profesiune. A face profesiune de, a te lăuda cu, a te da drept: a face profesiune de onestitate. – Și -ésie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!profesie (desp. -si-e)/profesiune (desp. -si-u-) s. f., art. profesia (desp. -si-a) / profesiunea, g.-d. art. profesiei/profesiunii; pl. profesii/profesiuni, art. profesiile (desp. -si-i-) / profesiunile (dar numai: profesiune de credință)

!profésie (meserie) (-si-e) s. f., art. profésia (-si-a), g.-d. art. profésiei; pl. profésii, art. profésiile (-si-i-)

!profesiúne (în ~ de credință) (-si-u-) s. f., g.-d. art. profesiúnii; pl. profesiúni

profesiúne (sil. -si-u-)/profésie (sil. -si-e) s. f., g.-d. art. profesiúnii/profésiei; pl. profesiúni/profésii

profesiune (i-u)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PROFESIÚNE s. v. ocupație.

PROFESIUNE s. îndeletnicire, meserie, ocupație, (înv. și reg.) meșterie, (Mold.) breaslă, (Transilv.) lefterie, (înv.) cin, marafet. (Ce ~ are în prezent?)

Intrare: profesie / profesiune
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • profesie
  • profesia
plural
  • profesii
  • profesiile
genitiv-dativ singular
  • profesii
  • profesiei
plural
  • profesii
  • profesiilor
vocativ singular
plural
profesiune substantiv feminin
  • silabație: -si-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • profesiune
  • profesiunea
plural
  • profesiuni
  • profesiunile
genitiv-dativ singular
  • profesiuni
  • profesiunii
plural
  • profesiuni
  • profesiunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

profesie, profesii / profesiune, profesiunisubstantiv feminin

  • 1. Ocupație, îndeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercită cineva în baza unei calificări corespunzătoare; complex de cunoștințe teoretice și de deprinderi practice care definesc pregătirea cuiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Profesia de cercetător e în primul rînd una de răbdare... de calm. BARANGA, I. 153. DLRLC
    • format_quote Femeile sînt libere să-și aleagă azi orice profesie. SAHIA, U.R.S.S. 110. DLRLC
    • format_quote În profesia mea de hirurg, am făcut și am văzut grele și dureroase operații. NEGRUZZI, S. I 295. DLRLC
    • chat_bubble De profesiune... = în ceea ce privește profesiunea. DLRLC
      • format_quote Era de profesiune medic. DLRLC
  • chat_bubble (în) sintagmă Profesiune de credință = declarație publică pe care o face cineva cu privire la principiile sau la convingerile sale. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Vom espune profesiunea noastră de credință și sînt convins că vom cîștiga multe voturi. ALECSANDRI, T. 1653. DLRLC DN
  • comentariu Forma profesiune se folosește numai în sintagma profesiune de credință. DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.