24 de definitzii pentru pecete
din care- explicative (15)
- morfologice (4)
- relatzionale (4)
- etimologice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
PECÉTE pecetzi s. f. 1. Placa (de metal) cu maner sau montata pe un inel pe a carei suprafatza este gravata o monograma o emblema etc. shi care aplicata pe ceara roshie sau cu tush pe un act pe o scrisoare sau pe un colet da acestora caracter de autenticitate shi de integritate; sigiliu; p. ext. shtampila. 2. Ceara roshie sau bucata de plumb (care se aplica sau se leaga de un document de un pachet etc.) care se imprima prin apasare o pecete (1); semn imprimat prin aplicarea unei pecetzi (1) pe un document pe un obiect etc.; sigiliu. Expr. inchis (sau ferecat) cu shapte pecetzi = imposibil de aflat; de nepatruns; interzis oprit. ♦ Fig. Semn caracteristic trasatura specifica distinctiva; amprenta marca intiparire urma; spec. stigmat. 3. (Inv. shi reg.) Aprobare rezolutzie sau ordin in scris intarit cu o pecete (1). [Var.: pecétie s. f.] Din sl. pečatĭ.
pecete sf [At: (a. 1591) GCR. I 38/36 / V: ~tie (inv) ~eata ~eate ~eatie (reg) ~et ~etzie picet / Pl: ~etzi (inv) ~ (reg) ~turi / E: slv пєчать] 1 Placa de metal cu maner sau montata pe un inel pe a carei suprafatza libera este gravata o emblema o efigie o monograma care se aplica pe ceara sau cu tush pentru a garanta autenticitatea shi integritatea unui act Si: sigiliu (irg) muhur pecetlar (1) pecetnic peciu. 2 (Pex) SHtampila. 3 (Reg; is) ~a dracului Umflatura la piciorul calului Si: (irg) pecetlar (2). 4 (Bot; reg; ic) ~aluiSolomon Coadacocoshului (Polygonatum latifolium). 5 (Bot; reg; iac) Coadacocoshului (Polygonatum multiflorum). 6 (Bot; reg; iac) Coadacocoshului (Polygonatum odoratum). 7 (Inv) Emblema. 8 (Inv) Stema. 9 (Reg) Timbru poshtal. 10 Ceara roshie sau plumb care se aplica sau se leaga la un document la un pachet shi care se aplica o pecete (1). 11 Semn imprimat prin aplicarea unei pecetzi (1). 12 (Pex) Semn lasat de o shtampila inmuiata in tush shi aplicata pe un document. 13 (Ilav) Inchis (sau ferecat) cu shapte pecetzi Ascuns cu desavarshire imposibil de a fi gasit. 14 (Ial) Interzis. 15 (Ial) Tainuit imposibil de cunoscut. 16 (Ilv) A pune sub ~etzi A sigila. 17 (Pex; ial) A tainui. 18 (Pex; ial) A interzice. 19 (Ivr) Tatuaj. 20 (Reg; if pecet) Alunitza. 21 (Reg; is) ~tul mortului Stropire a mortului cu ulei shi vin inainte de a se inchide sicriul. 22 (Irg) Act intarit cu o pecete (1). 23 (Spc; irg) Chitantza prin care se specifica suma care trebuie sa o plateasca sau a platito un contribuabil. 24 (Fig) Semn caracteristic. 25 (Fig) Trasatura distinctiva. 26 (Spc; fig) Stigmat. corectata
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
PECÉTE pecetzi s. f. 1. Placa (de metal) cu maner sau montata pe un inel pe a carei suprafatza este gravata o monograma o emblema etc. shi care aplicata pe ceara roshie sau cu tush pe un act pe o scrisoare sau pe un colet da acestora caracter de autenticitate shi de integritate; sigiliu; p. ext. shtampila. 2. Ceara roshie sau bucata de plumb (care se aplica sau care se leaga de un document de un pachet) care se imprima prin apasare o pecete (1); semn imprimat prin aplicarea unei pecetzi (1) pe un document pe un obiect etc. sigiliu. ◊ Expr. Inchis (sau ferecat) cu shapte pecetzi = cu neputintza de aflat; de nepatruns; interzis oprit. ♦ Fig. Semn caracteristic trasatura specifica distinctiva; amprenta marca intiparire urma; (p. spec.) stigmat. 3. (Inv. shi reg.) Aprobare rezolutzie sau ordin in scris intarit cu o pecete (1). [Var.: pecétie s. f.] Din sl. pečatĭ.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de RACAI
- actziuni
PECÉTE pecetzi s. f. 1. Placa in general de metal cu miner (sau uneori montata pe un inel) pe a carei fatza libera e gravata o monograma o emblema o efigie etc. shi care aplicata cu ceara roshie sau cu tush pe un act pe o scrisoare sau pe un colet da acestora caracter de autenticitate shi integritate; sigiliu shtampila. Jder shia repezit cu degetele o pala de par pe dupa urechea dreapta shi a apucat cu stinga cartea domneasca. Ia cunoscut pecetea. SADOVEANU F. J. 519. Punea d. Nae pecetea pe o bucata de hirtie ori de mucava shi pe urma la fiecare razatura trageam cu cerneala o dunga. CARAGIALE O. I 183. Dupa cea scris logofatul domnul iscali shi muhurdarul puse pecetea. NEGRUZZI S. I 306. ◊ Fig. Ne e foame de frumusetzi De cele limpezi adevarate Fara lacate fara pecetzi Luate din viatza shi iarashi date inapoi implinite. DESHLIU G. 9. 2. Semn imprimat (cu tush sau cu ceara roshie) prin aplicarea unei pecetzi (1). Nastasia a rupt cu infrigurare pecetzile. Sa facut intii palida cetind... Mitrea o incredintza k in scurt timp vine. SADOVEANU M. C. 194. Senchina shi respectuos prezinta un plic mare galben cu cinci pecetzi mari pe el. VLAHUTZA O. A. I 211. Capitanul lua cartea i rupse pecetea o deschise shi citi. ISPIRESCU L. 143. ◊ Expr. Inchis (sau ferecat) cu shapte pecetzi = cu neputintza de aflat de neintzeles de nepatruns; de neatins interzis. Taina ferecata cu shapte pecetzi. C. PETRESCU R. DR. 33. 3. Fig. (Invechit) Rezolutzie aprobare in scris intarita cu o pecete (1). Moghila sami aduci pricinile cea judecat Bogdan shiau ramas fara pecetea domneasca. DELAVRANCEA A. 54. 4. Fig. Semn caracteristic distinctiv trasatura specifica (a unei persoane a unui lucru a unei epoci etc.); urma intiparire. Sufletul generatziei care a infaptuit Marea Revolutzie a fost framintat indelung de cartzile lui Gorki shi a purtat pecetea nobila shi de neshters a operei sale. BOGZA M. S. 92. Subiectele ce va alege [scriitorul] felul cum le va lucra vor purta pecetea mijlocului social ce inconjoara pe artist. GHEREA ST. CR. II 70. De aice incepe un shir de domni rai... oameni de acei insemnatzi cu pecetea pacatului pentru a fi calaii popoarelor. NEGRUZZI S. I 274. Varianta: pecétie pecetii (DELAVRANCEA A. 141 CARAGIALE O. I 183) s. f.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
PECÉTE ~tzi f. 1) Obiect constand dintro placa cu maner care sunt gravate in relief embleme shi inscriptzii shi care se aplica pe documente (spre a le autentifica); shtampila. 2) Semn imprimat cu un astfel de obiect. ◊ Inchis (sau ferecat) cu shapte ~tzi imposibil de aflat; de nepatruns. 3) fig. Trasatura specifica particulara; semn distinctiv; amprenta; marca. [G.D. pecetzii] /<sl. petzati
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
pecete f. 1. placa de metal in care sunt sapate embleme ce se reproduc apoi in ceara roshie spre a da un caracter de autenticitate scrisorilor diplomelor actelor publice: pecetea Statului; pecetzi od. un fel de dare ce a fost desfiintzata prin Reforma lui Const. Mavrocordat (v. pecetluitura); 2. urma pecetzii; 3. fig. semn caracteristic caracter distinctiv: pecetea geniului pecetea unei epoce. [Slav. PEČATĬ].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
PECÉTIE s. f. v. pecete.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
PECÉTIE s. f. v. pecete.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
PECÉTIE s. f. v. pecete.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
peceata sf vz pecete
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
peceate sf vz pecete
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
peceatie sf vz pecete
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pecet sn vz pecete
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pecetie sf vz pecete
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pecetzie sf vz pecete
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
picet sn vz pecete
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
peceáta (Mold. sud) f. pl. etzĭ éte (vestu tzariĭ shi nord) pl. tot etzĭ shi étie (vest) pl. etiĭ (vsl. rus. pečátĭ sigil; bg. sirb. pečat ruda cu rom. pecĭ shi pecie; ung. pecsét germ. petschaft). Sigil (unealta de intiparit litere pe ceara). Pun pecetea o aplic. Pun pecetzĭ aplic in maĭ multe locurĭ ceara shi apoĭ sigilu. Rup pecetzile inlatur pecetzile deschid ceĭa ce era inchis pin ele. Fig. Caracter distinctiv: pecetea geniuluĭ. Vechĭ. Hirtie tiparita pin care se arata cit bir aveaĭ de platit (numita shi pecét n. pl. urĭ).
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
pecéte s. f. g.d. art. pecétzii; pl. pecétzi
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
pecéte s. f. art. pecétea g.d. art. pecétzii; pl. pecétzi
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
pecete
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
pecete tzi.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
PECÉTE s. v. shtampila.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
PECÉTE s. v. atribut calitate caracter caracteristica emblema insushire nota particularitate proprietate semn simbol specific stigmat trasatura.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
PECETE s. sigiliu shtampila (inv. shi reg.) pecetlar (reg.) biag shtempel tzil (inv.) muhur pecetnic peciu. (A aplica ~ pe un act.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pecete s. v. ATRIBUT. CALITATE. CARACTER. CARACTERISTICA. EMBLEMA. INSUSHIRE. NOTA. PARTICULARITATE. PROPRIETATE. SEMN. SIMBOL. SPECIFIC. STIGMAT. TRASATURA.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
pecétie (pecétii) s. f. 1. SHtampila sigiliu timbru. 2. (Inv.) Hirtie shtampilata. Var. pecete (Mold.) peceata. Sl. pečatĭ (Miklosich Slaw. Elem. 35; Cihac II 250) cf. sb. pečat mag. pecset. Sec. XVI. Der. pecelnic s. m. (inv. pastrator al pecetzilor statului cancelar); pecetar s. m. (inv. pastrator al pecetzilor); pecetlui vb. (a shtampila) din sl. pečatĭlĕti; pecetluitura s. f. (hirtie cu pecete); pecetluit s. n. (hirtie cu pecete) sec. XVII inv.; pecetnic s. n. (inv. shtampila).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F109) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
substantiv feminin (F135) | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
pecete, pecetzisubstantiv feminin
- 1. Placa (de metal) cu maner sau montata pe un inel pe a carei suprafatza este gravata o monograma o emblema etc. shi care aplicata pe ceara roshie sau cu tush pe un act pe o scrisoare sau pe un colet da acestora caracter de autenticitate shi de integritate. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: sigiliu
- Jder shia repezit cu degetele o pala de par pe dupa urechea dreapta shi a apucat cu stinga cartea domneasca. Ia cunoscut pecetea. SADOVEANU F. J. 519. DLRLC
- Punea d. Nae pecetea pe o bucata de hirtie ori de mucava shi pe urma la fiecare razatura trageam cu cerneala o dunga. CARAGIALE O. I 183. DLRLC
- Dupa cea scris logofatul domnul iscali shi muhurdarul puse pecetea. NEGRUZZI S. I 306. DLRLC
- Ne e foame de frumusetzi De cele limpezi adevarate Fara lacate fara pecetzi Luate din viatza shi iarashi date Inapoi implinite. DESHLIU G. 9. DLRLC
- 1.1. SHtampila. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: shtampila
-
- 2. Ceara roshie sau bucata de plumb (care se aplica sau se leaga de un document de un pachet etc.) care se imprima prin apasare o pecete; semn imprimat prin aplicarea unei pecetzi pe un document pe un obiect etc. DEX '09 DLRLCsinonime: sigiliu
- Nastasia a rupt cu infrigurare pecetzile. Sa facut intii palida cetind... Mitrea o incredintza k in scurt timp vine. SADOVEANU M. C. 194. DLRLC
- Senchina shi respectuos prezinta un plic mare galben cu cinci pecetzi mari pe el. VLAHUTZA O. A. I 211. DLRLC
- Capitanul lua cartea i rupse pecetea o deschise shi citi. ISPIRESCU L. 143. DLRLC
- 2.1. Semn caracteristic trasatura specifica distinctiva. DEX '09 DLRLCsinonime: amprenta marca urma intiparire
- Sufletul generatziei care a infaptuit Marea Revolutzie a fost framintat indelung de cartzile lui Gorki shi a purtat pecetea nobila shi de neshters a operei sale. BOGZA M. S. 92. DLRLC
- Subiectele ce va alege [scriitorul] felul cum le va lucra vor purta pecetea mijlocului social ce inconjoara pe artist. GHEREA ST. CR. II 70. DLRLC
- De aice incepe un shir de domni rai... oameni de acei insemnatzi cu pecetea pacatului pentru a fi calaii popoarelor. NEGRUZZI S. I 274. DLRLC
- 2.1.1. Stigmat. DEX '09sinonime: stigmat
-
- Inchis (sau ferecat) cu shapte pecetzi = imposibil de aflat; de nepatruns. DEX '09 DLRLC
- Taina ferecata cu shapte pecetzi. C. PETRESCU R. DR. 33. DLRLC
-
-
-
- Moghila sami aduci pricinile cea judecat Bogdan shiau ramas fara pecetea domneasca. DELAVRANCEA A. 54. DLRLC
-
etimologie:
- pečatĭ DEX '09 DEX '98