12 definitzii pentru obiectivism

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

OBIECTIVÍSM s. n. 1. Doctrina sustzinand capacitatea intelectului uman de a ajunge la o cunoashtere sigura controlabila in opozitzie cu scepticismul shi relativismul. 2. (Ieshit din uz) Obiectivitate (2). Obiectiv + suf. ism. Cf. germ. Objektivismus rus. obĭektivizm.

obiectivism sn [At: MACEDONSKI O. IV 124 / P: obiec~ / E: obiectiv + ism cf ger Objektivismus rs объективизм] 1 (Iuz) Obiectivitate. 2 Atitudine de falsa obiectivitate (2).

OBIECTIVÍSM s. n. 1. Atitudine de falsa obiectivitate de pretinsa nepartinire de renuntzare la orice luare de pozitzie la orice apreciere critica in domeniul cunoshtintzelor sociale. 2. (Ieshit din uz) Obiectivitate (2). Obiectiv + suf. ism. Cf. germ. Objektivismus rus. obĩektivizm.

OBIECTIVÍSM s. n. 1. Atitudine de falsa obiectivitate de pretinsa nepartinire prin care se mascheaza pozitzia de clasa in rezolvarea problemelor politice shi teoretice (v. apolitism); prezentarea unor teorii a unor conceptzii opuse fara a lua atitudine fatza de ele. 2. (Ieshit din uz) Obiectivitate. Caragiale cu tot obiectivismul sau... gaseshte prilejul sa se amestece direct in bucatzi curat literare pentru a da lovituri«liberalismului». IBRAILEANU SP. CR. 223. Pronuntzat: biec.

OBIECTIVÍSM s.n. Falsa obiectivitate prin care unii ideologi ishi mascheaza pozitzia de clasa in teoriile lor; prezentare a unor idei a unor teorii fara a lua fatza de ele o atitudine critica. [Cf. rus. obiektivizm fr. objectivisme].

OBIECTIVÍSM s. n. atitudine de falsa obiectivitate. (< germ. Objektivismus rus. obiektivizm)

OBIECTIVÍSM n. 1) Pretinsa obiectivitate in tratarea fenomenelor realitatzii prezentate k necesare istoriceshte. 2) v. OBIECTIVITATE. /obiectiv + suf. ~ism

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

obiectivísm s. n. (sil. biec; mf. ob)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

OBIECTIVÍSM s. v. impartzialitate nepartinire obiectivitate.

obiectivism s. v. IMPARTZIALITATE. NEPARTINIRE. OBIECTIVITATE.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

OBIECTIVÍSM (< germ.) s. n. Orice doctrina sustzinand capacitatea intelectului uman de a ajunge la o cunoashtere sigura controlabila intro anumita masura a anumitor lucruri in opozitzie cu scepticismul shi relativismul. ♦ (In etica) Conceptzie sustzinand k anumite teze morale raman adevarate indiferent de ceea ce crede un subiect sau altul. ♦ Atitudine de nepartinire de renuntzare la orice apreciere critica in domeniul cunoshtintzelor teoriilor ideilor despre societate shi om in interpretarea shi aprecierea fenomenelor socialpolitice; pretentzie de a elimina din campul shtiintzelor socioumane tot ce tzine de ideologie de judecatzi de valoare scopuri idealuri etc.

Intrare: obiectivism
  • silabatzie: o-biec- info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • obiectivism
  • obiectivismul
  • obiectivismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • obiectivism
  • obiectivismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

obiectivismsubstantiv neutru

  • 1. Doctrina sustzinand capacitatea intelectului uman de a ajunge la o cunoashtere sigura controlabila in opozitzie cu scepticismul shi relativismul. DEX '09
    • diferentziere Atitudine de falsa obiectivitate de pretinsa nepartinire de renuntzare la orice luare de pozitzie la orice apreciere critica in domeniul cunoshtintzelor sociale. DEX '98 DLRLC DN
      • diferentziere Prezentarea unor teorii a unor conceptzii opuse fara a lua atitudine fatza de ele. DLRLC
    • format_quote Caragiale cu tot obiectivismul sau... gaseshte prilejul sa se amestece direct in bucatzi curat literare pentru a da lovituri «liberalismului». IBRAILEANU SP. CR. 223. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.