21 de definitzii pentru moda
din care- explicative (14)
- morfologice (2)
- relatzionale (4)
- specializate (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
MÓDA mode s. f. 1. Obicei deprindere colectiva specifica la un moment dat unui mediu social; spec. gust preferintza generalizata la un moment dat privind imbracamintea tzinuta comportarea. ◊ Loc. adj. La moda = a) care corespunde gustului intrun anumit moment care se foloseshte frecvent la un moment dat; modern; de actualitate actual; b) (despre oameni) care se comporta conform gustului preferintzelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ◊ Expr. De moda veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului depashit demodat desuet; care apartzine unor realitatzi din trecut ieshite din uz; b) (despre oameni) cu conceptzii vechi depashite; care se conformeaza unui sistem sau unui principiu din trecut invechit. 2. (In sintagmele) Magazin de mode = magazin de palarii femeieshti (shi de obiecte marunte de imbracaminte femeiasca). Revista (sau jurnal) de moda (sau de mode) = revista care contzine modele (noi) de imbracaminte shi de incaltzaminte. Casa de moda (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confectzioneaza la comanda obiecte de imbracaminte. Din it. moda germ. Mode ngr. móda fr. mode.
moda1 sf [At: ANON. CAR. / V: (reg) moada sf mode modie (inv) mod sn / Pl: ~de / E: it moda ger Mode ngr μόδα fr mode cf mg mόdja „fel” „mod”] 1 Obicei deprindere colectiva specifica la un moment dat unui mediu social. 2 (Spc) Gust preferintza generalizata la un moment dat pentru un anumit fel de a se imbraca Vz voga. 3 (Ila) La (sau inv de) ~ Care corespunde gustului colectiv intr un anumit moment Si: actual. 4 (Ial) Care se foloseshte frecvent la un moment dat. 5 (Ial; d. oameni) Care se comporta conform gustului preferintzelor unui anumit mediu social la un moment dat. 6 (Ial) Foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. 7 (Ila) De ~ (sau de moda) veche (ori rar de veche ~) Care nu mai corespunde cu gustul momentului Si: depashit demodat. 8 (Ial) Care apartzine unor realitatzi din trecut ieshite din uz. 9 (Iae; d. oameni) Cu conceptzii vechi depashite Si: demodat desuet. 10 (Iae) Care se conformeaza unui sistem sau unui principiu din trecut invechit Si: demodat desuet. 11 (Pop) Fel de a se prezenta de a se comporta Si: (pop) apucatura. 12 (Pop) Sistem de organizare. 13 (Pop) Mod de viatza. 14 (Pop) Regim. 15 Epoca in care un lucru este considerat modem conform gustului general. 16 (Asr; ccr) Obiect mai ales accesoriu de imbracaminte care se poarta la un moment dat. 17 (Asr; ccr) Podoaba. 18 (Spc; lpl) Palarie de dama. 19 (is) Casa de (sau de mode) Atelier de lux unde se confectzioneaza la comanda obiecte de imbracaminte. 20 (Ivr) Model (1). 21 (Reg; ie) Ai trage (cuiva) o ~ de bataie A bate zdravan (pe cineva). 22 (Mun Olt) Soi. 23 (Olt) Mostra (5).
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
MÓDA mode s. f. 1. Obicei deprindere colectiva specifica la un moment dat unui mediu social; spec. gust preferintza generalizata la un moment dat pentru un anumit fel de a se imbraca. ◊ Loc. adj. La moda = a) care corespunde gustului intrun anumit moment care se foloseshte frecvent la un moment dat; modern; de actualitate actual; b) (despre oameni) care se comporta conform gustului preferintzelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ◊ Expr. De moda veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului depashit demodat desuet; care apartzine unor realitatzi din trecut ieshite din uz; b) (despre oameni) cu conceptzii vechi depashite; care se conformeaza unui sistem sau unui principiu din trecut invechit. 2. (In sintagmele) Magazin de mode = magazin de palarii femeieshti (shi de obiecte marunte de imbracaminte femeiasca). Revista (sau jurnal) de moda (sau de mode) = revista care contzine modele (noi) de imbracaminte shi de incaltzaminte. Casa de moda (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confectzioneaza la comanda obiecte de imbracaminte. Din it. moda germ. Mode ngr. móda fr. mode.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
MÓDA mode s. f. 1. Ansamblu de gusturi deprinderi preferintze care predomina la un moment dat intro societate cu privire la imbracaminte tzinuta comportare idei etc. V. obicei. Era un dulau sur shi flocos cu urechile shi cu coada scurtate dupa moda din munte a ciobanilor. SADOVEANU B. 207. Sa trecut cu moda de lacrimi shi suspine. MACEDONSKI O. I 213. Parul ei dupa moda de atunci se impartzea despletit. NEGRUZZI S. I 145. Ashai moda pe la noi: Sa jucam doi cite doi. SHEZ. V 151. ◊ Expr. A fi (sau a ajunge) la (invechit de) moda = a se bucura de mare trecere la un moment dat. Peatunci era la moda vara cind plecau la bai Regii meshteri in batai Sashi ia drumul incotrova Totdeauna prin Moldova. COSHBUC P. I 326. O eroi!... Atzi ajuns acum de moda de va scot din letopisetzi SHi cu voi drapindushi nula va citeaza totzi nerozii. EMINESCU O. I 149. 2. (In expr.) Magazin de mode = magazin unde se vind palarii femeieshti uneori shi obiecte marunte de imbracaminte femeiasca. Perechea a intrat la un magazin de mode. C. PETRESCU A. 225. Jurnal (sau revista) de mode = album cu modele de haine shi cu indicatzii pentru confectzionarea lor. Ceruse o revista de mode shi tocmai o platea. CAMIL PETRESCU U. N. 136
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
MÓDA s.f. 1. Obicei deprindere colectiva specifica la un moment dat unui mediu social; (spec.) gust preferintza (generalizata) la un moment dat pentru un anumit fel de a se imbraca. 2. Magazin de mode = magazin de palarii de dama sau de accesorii pentru imbracamintea femeiasca; jurnal (sau revista) de mode = publicatzie care cuprinde modele de haine. [Cf. fr. mode it. moda].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
MÓDA s. f. 1. fel de a se imbraca de a se purta etc. particular unei anumite epoci; gust preferintza la un moment dat pentru un anumit fel de a se imbraca. 2. magazin de moda = magazin de palarii de dama sau de accesorii pentru imbracamintea femeiasca; jurnal (sau revista) de moda = publicatzie care cuprinde modele de haine. (< it. moda germ. Moda fr. mode)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
MÓDA ~e f. Ansamblu de preferintze sau deprinderi care predomina temporar intrun mediu social (fel de a se imbraca de a se comporta de a se exprima etc.). * Jurnal de ~ revista ilustrata in care sunt recomandate modele de obiecte de imbracaminte. La ~ care corespunde gustului la un moment dat; care se foloseshte frecvent; modern; actual. De ~ veche demodat; desuet. [G.D. modei] /<it. moda germ. Mode ngr. móda fr. mode
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
moda f. 1. mod de a se imbraca particular unui timp anumit: se imbraca dupa ultima moda; 2. uz trecator ce depinde de gust de capritziu: palarie la moda; 3. pl. lucruri de toaleta: magazin de mode.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
moda f. od. lude. [Origina necunoscuta].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*móda f. pl. e (fr. mode d. lat. modus mod; it. moda). Mod de a te imbraca (de a mobila sh. a.) particular uneĭ epoce shi care e un amestec de inventziune shi de imitatziune: moda de la 1848 haĭna dupa ultima moda saŭ la moda (fr. a la mode) a fi la moda a ĭeshi din moda (a se demoda). Magazin de mode de lucrurĭ de toaleta femeĭasca maĭ ales palariĭ shi rochiĭ.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
moada sf vz moda1
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
mod2 sn vz moda1
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
mode2 sf vz moda1
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
modie2 sf vz moda1
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
móda s. f. g.d. art. módei; pl. móde
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
móda s. f. g.d. art. módei; pl. móde
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
MÓDA s. voga. (Asha era ~.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
MÓDA s. v. apucatura chip comportament comportare conduita deprindere eshantion fason fel gateala maniere model moravuri mostra naravuri obiceiuri podoaba proba purtare.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
MODA s. voga. (Asha era ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
moda s. v. APUCATURA. CHIP. COMPORTAMENT. COMPORTARE. CONDUITA. DEPRINDERE. ESHANTION. FASON. FEL. GATEALA. MANIERE. MODEL. MORAVURI. MOSTRA. NARAVURI. OBICEIURI. PODOABA. PROBA. PURTARE.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
MODA. Subst. Moda voga (frantzuzism); gust preferintza; ultima moda ultimul strigat (racnet) al modei; capriciile modei. Stil ton tzinuta; eticheta (fig.); uz uzaj uzantza. Elegantza lux. Dandism; snobism. Dandi filfizon (fam. shi peior.); papitzoi (fam. shi peior.) snob. Magazin de mode casa de moda (de mode). Revista (jurnal) de moda (de mode). Parada modei. Modelist (rar) modelor modista; manechin. Adj. La moda de stil. Stilat manierat elegant. Snob. Vb. A fi la moda a fi in voga; a se imbraca la moda. A tzine pasul cu moda. Adv. Dupa (ultima) moda la moda dupa ultimul strigat (racnet) al modei in pas cu moda. V. imbracare imbracaminte impodobire lux.
- sursa: DAS (1978)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
moda, modesubstantiv feminin
- 1. Obicei deprindere colectiva specifica la un moment dat unui mediu social. DEX '09 DLRLC DNsinonime: deprindere obicei voga
- Era un dulau sur shi flocos cu urechile shi cu coada scurtate dupa moda din munte a ciobanilor. SADOVEANU B. 207. DLRLC
- Sa trecut cu moda de lacrimi shi suspine. MACEDONSKI O. I 213. DLRLC
- Parul ei dupa moda de atunci se impartzea despletit. NEGRUZZI S. I 145. DLRLC
- Ashai moda pe la noi: Sa jucam doi cite doi. SHEZ. V 151. DLRLC
- 1.1. Gust preferintza generalizata la un moment dat privind imbracamintea tzinuta comportarea. DEX '09 DN
- La moda = care corespunde gustului intrun anumit moment care se foloseshte frecvent la un moment dat; de actualitate. DEX '09
- A fi (sau a ajunge) la (invechit de) moda = a se bucura de mare trecere la un moment dat. DLRLC
- Peatunci era la moda vara cind plecau la bai Regii meshteri in batai Sashi ia drumul incotrova Totdeauna prin Moldova. COSHBUC P. I 326. DLRLC
-
-
- La moda = (despre oameni) care se comporta conform gustului preferintzelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. DEX '09
- A fi (sau a ajunge) la (invechit de) moda = a se bucura de mare trecere la un moment dat. DLRLC
- O eroi!... Atzi ajuns acum de moda de va scot din letopisetzi SHi cu voi drapindushi nula va citeaza totzi nerozii. EMINESCU O. I 149. DLRLC
-
-
- De moda veche = (despre oameni) cu conceptzii vechi depashite; care se conformeaza unui sistem sau unui principiu din trecut invechit. DEX '09 DEX '98
-
- Magazin de mode = magazin de palarii femeieshti (shi de obiecte marunte de imbracaminte femeiasca). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Perechea a intrat la un magazin de mode. C. PETRESCU A. 225. DLRLC
-
- Revista (sau jurnal) de moda (sau de mode) = revista care contzine modele (noi) de imbracaminte shi de incaltzaminte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Ceruse o revista de mode shi tocmai o platea. CAMIL PETRESCU U. N. 136. DLRLC
-
- Casa de moda (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confectzioneaza la comanda obiecte de imbracaminte. DEX '09 DEX '98
etimologie:
- moda DEX '09 DEX '98 DN
- Mode DEX '09 DEX '98 MDN '00
- móda DEX '98 DEX '09
- mode DEX '09 DEX '98 DN