22 de definitzii pentru lagar

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

LÁGAR lagare s. n. I. 1. Loc de statzionare a trupelor in corturi sau in baraci; tabara campament. 2. Loc in care sunt tzinutzi inchishi shi sub supraveghere prizonierii de razboi sau in regimurile totalitare persoanele considerate ostile regimului. 3. (In trecut) Totalitatea statelor shi a persoanelor care luptau pentru aceeashi idee socialpolitica. II. Organ de mashina care se sprijina shi se ghideaza o axa o osie un arbore. Din germ. Lager.

LÁGAR lagare s. n. I. 1. Loc de statzionare a trupelor in corturi sau in baraci; tabara campament. 2. Loc in care sunt tzinutzi inchishi shi sub supraveghere prizonierii de razboi sau in regimurile totalitare persoanele considerate ostile regimului. 3. (In trecut) Totalitatea statelor shi a persoanelor care luptau pentru aceeashi idee socialpolitica. II. Organ de mashina care se sprijina shi se ghideaza o axa o osie un arbore. Din germ. Lager.

lagar1 sm [At: L. COSTIN GR. BAN. 38 / Pl: ~i / E: ger Jager] (Ban) Vanator.

lagar2 sn [At: CALATORIE I 88V/2 / V: (reg) ~ger (inv) ~gher (irg) loag~ / Pl: ~e / E: ger Lager rs лагерь] 1 Loc intarit de statzionare a trupelor militare in corturi sau sub cerul liber Si: campament tabara. 2 (Inv) Tabara militara romana fortificata Si: castru. 3 (Ivr) Oaste. 4 (Nob) Loc de popas. 5 (SHis ~ de prizonieri sau de concentrare de exterminare de munca ori ~ul mortzii) Loc special amenajat in care sunt tzinutzi inchishi shi sub supraveghere in conditzii de viatza precare prizonierii de razboi sau in regimurile totalitare persoanele considerate ostile regimului. 6 (Asr) Grup opus altui grup. 7 (Ccr; asr) Grupare politica reunita in jurul unui program Si: partid. 8 (In ideologia marxista) Grup de state cu acelashi regim politic care se opune unui alt grup de state de o alta orientare. 9 (Mec) Organ de mashina care se sprijina shi se ghideaza o axa o osie un arbore shi care permite o mishcare de rotatzie sau de oscilatzie a acestuia Si: palier. 10 (Pan) Piesa din lemn piatra sau metal asemanatoare k forma shi k utilizare cu un lagar (9). 11 (Reg; shis ~ de lemn sau de arama) Bucata de lemn piatra sau metal care se sprijina broasca sau cepul grindeiului de la roata morii sau a pivei Si: (reg) capatai perina perinoc. 12 (Trs; Olt) Bucata de fier de forma rotunda fixata pe posada in care se invarteshte capatul de jos al fusului de la crangul morii Si: (reg) piulitza. 13 (Mol) Parparitza la moara. 14 (Ban; Trs) Biltze intre care se invarteshte crivalul la joagar. 15 (Buc; Mol) Barna care ajuta la incarcarea bushtenilor in vagoane. 16 (Reg) Bucata de lemn care se pune pe osie pentru a putea transporta bushtenii. 17 (Reg) Lichid ramas in cazan dupa ce sa fiert rachiul.

LÁGAR lagare s. n. I. 1. Loc de statzionare a trupelor in corturi sau in baraci; tabara. Intzelegea shi el k un lagar nu e un salon. D. ZAMFIRESCU R. 218. Mishelul! so ascuns in lagarul turcilor in loc sa iasa la cimp de bataie. ALECSANDRI T. II 16. Dupa ce ieshi din lagar alerga necontenit Toata noaptea pinajunse cind soarele a rasarit. NEGRUZZI S. I 117. ♦ (Rar) Loc de popas de statzionare. Cind soarele fu la amiaza chibzuii un loc in padure mai la o parte shimi ashezai lagarul meu de zi. HOGASH M. N. 75. 2. Totalitatea statelor shi a persoanelor care lupta pentru aceeashi idee socialpolitica. Lagarul mondial al pacii. 3. (In expr.) Lagar de prizonieri = loc in care sint tzinutzi prizonierii de razboi. Lagar de concentrare = loc in care in regimurile reactzionare sint inchishi shi tzinutzi izolatzi cetatzeni progresishti pushi in afara legilor. II. Organ de mashina care se sprijina un ax sau un arbore prin intermediul unor cuzinetzi al unor bile etc.; palier.

LÁGAR s.n. I. 1. Tabara. 2. (Fig.) Totalitatea statelor a oamenilor care militeaza pentru aceleashi scopuri sau idei socialpolitice. 3. Loc unde sunt inchishi prizonierii de razboi sau unde sunt inchise persoanele considerate ostile regimului. II. Organ de mashina care se sprijina capetele unui ax sau ale unui arbore; palier. [< germ. Lager].

LÁGAR s. n. I. 1. tabara. 2. totalitatea statelor care militeaza pentru aceleashi scopuri sau idei socialpolitice pentru o anumita forma de societate („lagarul socialist” shi prin extindere in viziunea socialista: „lagarul capitalist”). 3. loc de internare a prizonierilor de razboi sau unde sunt inchishi in regimurile totalitare cei consideratzi ostili regimului. II. organ de mashina care se sprijina capetele unui ax sau ale unui arbore; palier. (< germ. Lager)

LÁGAR ~e n. 1) Popas intro localitate a unei trupe militare in marsh; cantonament; campament; tabara; bivuac. 2) Loc unde sunt inchishi prizonierii de razboi sau detzinutzii politici. 3) Comunitate de oameni sau de tzari care urmaresc acelashi scop socialpolitic. 4) Organ de mashina care sprijina shi ghideaza un ax sub un arbore permitzandui mishcarea (de rotatzie). /<germ. Lager

lagar n. 1. teren ocupat de o armata; 2. fig. partid. [Nemtz. LAGER: din graiul catanelor austroungare].

lágar n. pl. e (rus. láger d. germ. lager tabara). Tabara locu unde se instaleaza armata in corturĭ. Fig. Partid politic: lagaru guvernuluĭ.

logher1 s [At: FRINCUCANDREA M. 302 / V: (reg) logar / Pl: nct / E: nct] (Trs) Arie1 (1).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

LÁGAR s. I. 1. (MIL.) campament tabara (inv.) salash tabie. (~ al unui regiment.) 2. (IST.) castru tabara (inv.) tabie. (~ roman.) 3. (POL.) lagar de concentrare = gulag. II. (TEHN.) palier (~ de mashina.)

LAGAR s. I. (MIL.) 1. campament tabara (inv.) salash tabie. (~ al unui regiment.) 2. castru (inv.) tabie. (~ roman.) II. (TEHN.) palier.

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

lágar (lágare) s. n. 1. Campament tabara. 2. Imbucare legare potrivire. Var. (inv.) lagher. Germ. Lager (Borcea 195; Cihac II 163) cf. bg. rus. lager pol. lagier. Der. lagari vb. (Banat a impreuna a adauga) din germ. lagern „a depozita”.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

loágar loagare s.n. (pop.) Terenul care se ashaza armata; lagar (Barlea 1924). Var. a lui lagar (< germ. Lager „lagar” SHaineanu DER DEX MDA).

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

LÁGAR (< germ.) s. n. I. Loc unde sunt inchishi prizonierii de razboi. ◊ L. de concentrare = (in regimurile totalitare) Loc izolat in care sunt detzinutzi opozantzii politici religioshi sau din considerente rasiale. Au cunoscut o larga raspandire indeosebi in Germania nazista shi pe teritoriile ocupate de ea (ex. Auschwitz Buchenwald Dachau Mauthausen sh.a.) precum shi in U.R.S.S. (Karaganda Vorkuta Solovetzk Norilsk sh.a.) V. shi gulag. II. Organ de mashina care serveshte la rezemarea shi la ghidarea unui arbore a unui ax a unei osii etc. care permit acestora o mishcare de rotatzie sau de oscilatzie shi asigura ungerea suprafetzelor in frecare.

Intrare: lagar
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lagar
  • lagarul
  • lagaru‑
plural
  • lagare
  • lagarele
genitiv-dativ singular
  • lagar
  • lagarului
plural
  • lagare
  • lagarelor
vocativ singular
plural
lager
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
lagher
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
loagar
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
loagher
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
logher
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

lagar, lagaresubstantiv neutru

  • 1. Loc de statzionare a trupelor in corturi sau in baraci. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Intzelegea shi el k un lagar nu e un salon. D. ZAMFIRESCU R. 218. DLRLC
    • format_quote Mishelul! so ascuns in lagarul turcilor in loc sa iasa la cimp de bataie. ALECSANDRI T. II 16. DLRLC
    • format_quote Dupa ce ieshi din lagar alerga necontenit Toata noaptea pinajunse cind soarele a rasarit. NEGRUZZI S. I 117. DLRLC
    • 1.1. rar Loc de popas de statzionare. DLRLC
      • format_quote Cind soarele fu la amiaza chibzuii un loc in padure mai la o parte shimi ashezai lagarul meu de zi. HOGASH M. N. 75. DLRLC
  • 2. Loc in care sunt tzinutzi inchishi shi sub supraveghere prizonierii de razboi sau in regimurile totalitare persoanele considerate ostile regimului. DEX '09 DEX '98 DN
    • chat_bubble Lagar de prizonieri = loc in care sunt tzinutzi prizonierii de razboi. DLRLC
    • chat_bubble Lagar de concentrare = loc in care in regimurile reactzionare sunt inchishi shi tzinutzi izolatzi cetatzeni progresishti pushi in afara legilor. DLRLC
  • 3. in trecut Totalitatea statelor shi a persoanelor care luptau pentru aceeashi idee socialpolitica. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Lagarul mondial al pacii. DLRLC
  • 4. Organ de mashina care se sprijina shi se ghideaza o axa o osie un arbore. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: palier
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.