15 definitzii pentru palier

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PALIÉR paliere s. n. 1. (Tehn.) Lagar. 2. Portziune orizontala in cuprinsul scarii interioare a unei cladiri la nivelul fiecarui etaj; odihna. ♦ Ansamblul plansheelor unei constructzii aflate la acelashi nivel al ei. 3. Portziune orizontala din traseul unei cai ferate sau al unui drum rutier. 4. Parcurs executat de avion imediat dupa decolare. [Pr.: lier] Din fr. palier.

palier1 sn [At: ENC. TEHN. I 284 / P: ~lier / Pl: ~e / E: fr palier] 1 Organ de mashina care serveshte la rezemarea shi la ghidarea unui arbore sau a unei osii shi care permite o mishcare de rotatzie sau de oscilatzie a acestora Si: lagar. 2 Platforma orizontala amenajata pe parcursul scarii interioare a unei cladiri care permite accesul in apartamentele unui etaj shi care serveshte k loc de odihna pentru cei care folosesc scara Si: odihna (ivr) podest podestru. 3 Portziune orizontala din traseul unei cai ferate sau al unui drum.

PALIÉR paliere s. n. 1. (Tehn.) Lagar. 2. Portziune orizontala in cuprinsul scarii interioare a unei cladiri la nivelul fiecarui etaj; odihna. ♦ Ansamblul plansheelor unei constructzii aflate la acelashi nivel al ei. 3. Portziune orizontala din traseul unei cai ferate sau a unui drum rutier. 4. Parcurs executat de avion la decolare imediat dupa dezlipirea de la sol. [Pr.: lier] Din fr. palier.

PALIÉR1 paliere s. n. (Tehn.) Lagar.

PALIÉR2 paliere s. n. Platforma amenajata la scara unei cladiri de obicei la nivelul fiecarui etaj.

PALIÉR s.n. 1. Portziune de traseu orizontal al unei shosele sau a unei cai ferate. ♦ Platforma pentru odihna la o scara plasata de obicei la nivelul etajelor; odihna scarii. 2. Lagar (II) de obicei orizontal. 3. Ansamblul plansheelor unei constructzii situate la acelashi nivel. 4. Parcurs executat de avion imediat dupa dezlipirea de la pamant la decolare in zbor orizontal pentru a intra in viteza. [Pron. lier. / < fr. palier].

PALIÉR s. n. 1. portziune de traseu orizontal al unei shosele sau cai ferate. 2. platforma pentru odihna la o scara plasata de obicei la nivelul etajelor. 3. lagar (II) (orizontal). 4. zbor orizontal executat de avion imediat dupa dezlipirea de sol la decolare sau la aterizare. 5. portziune orizontala intro diagrama. 6. (fig.) faza de stabilitate in cursul unei evolutzii; stare stabila etapa dupa o creshtere o urcare (a pretzurilor a valutei etc.). (< fr. palier)

PALIÉR ~e n. 1) tehn. Organ al unei mashini care se fixeaza un ax sau un arbore shi care permite acestora o mishcare de rotatzie sau de oscilatzie; lagar. 2) Platforma la fiecare cotitura a unei scari din interiorul unui bloc; odihna. 3) Ansamblu al plansheelor unei constructzii situate la acelashi nivel. 4) Portziune orizontala a unei cai ferate sau a unui drum. [Sil. lier] /<fr. palier

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

paliér (lier) s. n. pl. paliére

paliér s. n. (sil. lier) pl. paliére

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PALIÉR s. 1. v. odihna. 2. v. lagar.

PALIER s. 1. (CONSTR.) odihna (inv.) podest podestru. (~ la o scara.) 2. (TEHN.) lagar.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

PALIER zbor orizontal paralel cu solul executat la mica inaltzime imediat dupa desprinderea de la sol la decolare sau la aterizare ininte de a lua contact cu pista. Palierul are drept scop: a) obtzinerea unei creshteri a vitezei dupa decolare care sa excluda orice pericol pe panta de urcare; b) obtzinerea unei importante reduceri a vitezei de aterizare inainte de contactul cu solul.

URCARE IN PALIER faza a zborului remorcat in care aparatul de zbor trebuie tzinut pe directzia automosorului.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

PALIÉR (< fr.) s. n. 1. (Intro constructzie) Ansamblul plansheelor care se gasesc la acelashi nivel. 2. Odihna (3). 3. Portziune orizontala a unui traseu rutier sau de cale ferata. 4. Parcurs executat de un avion imediat imediat dupa decolare. 5. (FIZ.) Portziune orizontala (aproximativ) paralela cu axa absciselor a unei curbe caracteristice a unei diagrame de stare etc. 6. ( TEHN.) Lagar (II) de obicei orizontal.

Intrare: palier
  • silabatzie: pa-li-er info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • palier
  • palierul
  • palieru‑
plural
  • paliere
  • palierele
genitiv-dativ singular
  • palier
  • palierului
plural
  • paliere
  • palierelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

palier, palieresubstantiv neutru

  • 1. tehnica Lagar. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: lagar
  • 2. Portziune orizontala in cuprinsul scarii interioare a unei cladiri la nivelul fiecarui etaj. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. Ansamblul plansheelor unei constructzii aflate la acelashi nivel al ei. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. Portziune orizontala din traseul unei cai ferate sau al unui drum rutier. DEX '09 DN
  • 4. Parcurs executat de avion imediat dupa decolare. DEX '09 DN
  • 5. Portziune orizontala intro diagrama. MDN '00
  • 6. figurat Faza de stabilitate in cursul unei evolutzii; stare stabila etapa dupa o creshtere o urcare (a pretzurilor a valutei etc.). MDN '00
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.