24 de definitzii pentru inmultzire

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

INMULTZÍRE inmultziri s. f. Actziunea de a (se) inmultzi shi rezultatul ei. ♦ Operatzie aritmetica fundamentala care consta din marirea unui numar (deinmultzit) de atatea ori cat alt numar (inmultzitorul) pentru obtzinerea unui rezultat numit produs; multiplicare. ◊ Tabla inmultzirii = tablou care contzine produsele inmultzirii intre ele a primelor zece numere. V. inmultzi.

INMULTZÍRE inmultziri s. f. Actziunea de a (se) inmultzi shi rezultatul ei. ♦ Operatzie aritmetica fundamentala care consta din marirea unui numar (deinmultzit) de atatea ori cat alt numar (inmultzitorul) pentru obtzinerea unui rezultat numit produs; multiplicare. ◊ Tabla inmultzirii = tablou care contzine produsele inmultzirii intre ele a primelor zece numere. V. inmultzi.

inmultzire sf [At: PSALT. 197/7 Pl: ~ri / E: inmultzi] 12 Marire (numerica sau) cantitativa Si: inmultzit1 (12). 3 Reproducere a unor animale sau plante Si: inmultzit1 4 (Inv) Imbogatzire. 5 (Mat) Operatzie aritmetica fundamentala care consta din marirea unui numar deinmultzitul de atatea ori cat arata alt numar inmultzitorul pentru obtzinerea unui rezultat numit produs. 6 (Is) Tabla ~rii Tablou care contzine produsele inmultzirii intre ele a primelor zece numere.

INMULTZÍRE inmultziri s. f. Actziunea de a (se) inmultzi shi rezultatul ei. 1. Marire a numarului sau a cantitatzii; sporire. Pentru creshterea bovinelor trebuie sa se asigure inmultzirea shi imbunatatzirea raselor celor mai bine adaptate conditziilor locale din diferite raioane ale tzarii. SCINTEIA 1954 nr. 2861. ♦ (Mat.) Una din cele patru operatzii fundamentale prin care din doua numere (numite deinmultzit shi inmultzitor) se obtzine un numar (numit produs) egal (in cazul cind inmultzitorul este un numar intreg) cu suma rezultata din adunarea cu sine insushi a deinmultzitului de atitea ori cit indica inmultzitorul; multiplicare. Folosinduse de o creta groasa inshira pe tejghea coloane lungi shi incilcite de cifre adunari inmultziri procentaje. GALAN B. I 20. ◊ Tabla inmultzirii = tablou care contzine produsele inmultzirii intre ele a primelor zece numere. 2. Procesul producerii de indivizi noi din aceeashi specie; reproducere.

INMULTZÍRE ~i f. 1) v. A INMULTZI shi A SE INMULTZI. 2) (in opozitzie cu impartzire) Operatzie aritmetica prin care un numar (deinmultzitul) este marit de atatea ori cate unitatzi are alt numar (inmultzitorul). ◊ Tabla ~i tabla in care sunt inscrise operatziile de inmultzire intre ele a numerelor de la 1 pana la 10. /v. a inmultzi

inmultzire f. 1. actziunea de a (se) inmultzi: inmultzirea darilor; 2. operatziune aritmetica prin care se repeta un numar de atatea ori cate unitatzi se afla intr’un al doilea.

inmultzíre f. Actziunea de a saŭ de a se inmultzi. Aritm. Operatziunea care inmultzeshte saŭ care din doŭa numere numite inmultzit shi inmultzitor formeaza alt numar numit produs care e format cu inmultzitu cum e format inmultzitoru cu unitatea. Tabla inmultziriĭ saŭ a luĭ Pitagora (atribuita acestuĭ matematic Grec) o tabla patrata1 care arata produsele a doŭa numere inmultzite: / 1 2 3 4 5 6 7 8 9 / 2 4 6 8 10 12 14 16 18 / 3 6 9 12 15 18 21 24 27 / 4 8 12 16 20 24 28 32 36 / 5 10 15 20 25 30 35 40 45 / 6 12 18 24 30 36 42 48 54 / 7 14 21 28 35 42 49 56 63 / 8 16 24 32 40 48 56 64 72 / 9 18 27 36 45 54 63 72 81 /.[1]

  1. 1. Sintaxa DEX online nu admite tabele nici vreun alt fel de informatzie formatata orizontal sau vertical. De aceea randurile tabelei (in original „tabla patrata”) sunt scrise in DEX online in continuare separate de semnul / (slash). — LauraGellner

INMULTZÍ inmultzesc vb. IV. Refl. shi tranz. 1. A spori a (se) mari in numar sau cantitativ. ♦ Tranz. A face operatzia inmultzirii; a multiplica. 2. A (se) mari prin reproducere numarul indivizilor din aceeashi specie. In + mult.

INMULTZÍ inmultzesc vb. IV. Refl. shi tranz. 1. A spori a (se) mari in numar sau cantitativ. ♦ Tranz. A face operatzia inmultzirii; a multiplica. 2. A (se) mari prin reproducere numarul indivizilor din aceeashi specie. In + mult.

inmultzi [At: GCR. I 35/6 / Pzi: tzese / E: in + mult] 14 vtr A (se) mari (numeric sau) cantitativ. 56 vtr (D. animale plante) A (se) reproduce. 7 vt (Inv) A imbogatzi. 8 vt (Mat) A face operatzia inmultzirii. 910 vtr (Inv; fig; d. jale mizerie greutatzi etc.) A (se) mari. 11 vt (Inv; fig; d. intamplari) A expune pe larg.

INMULTZÍ inmultzesc vb. IV. Refl. 1. A se face mai mult a spori a se mari numeric sau cantitativ. Pe incetul aste feude se inmultzira. NEGRUZZI S. I 273. ◊ Tranz. SHtie inmultzi iar nu rasipi averea. SBIERA P. 218. ♦ Tranz. (Folosit shi absolut) A face operatzia inmultzirii a multiplica. Copilul a invatzat sa inmultzeasca. 2. (Despre vietzuitoare) A produce indivizi noi din aceeashi specie a se reproduce. Peshtii se inmultzesc prin icre. Feriga se inmultzeshte prin spori.

A INMULTZÍ ~ésc tranz. 1) A face sa se inmultzeasca. 2) (numere) A mari de atatea ori de cate ori indica alt numar; a multiplica. /in + mult

A SE INMULTZÍ se ~éshte intranz. 1) A creshte cantitativ sau numeric; a deveni mai mult (multzi); a se multiplica. 2) (despre organisme) Ashi mari numarul de exemplare ale speciei prin generare; a se reproduce; a prolifera. /in + mult

inmultzì v. 1. a augmenta numarul cantitatea; 2. Aritm. a face o inmultzire; 3. a spori prin nashtere: creshtetzi shi va inmultzitzi. [V. mult].

inmultzésc v. tr. (d. mult). Maresc multiplic o cantitate un numar: a inmultzi jandarmiĭ ruralĭ. Aritm. Maresc un numar de atitea orĭ cite unitatzĭ se afla intr’al doilea numar. V. refl. Cresc sporesc in cantitate orĭ in numar: Jidaniĭ s’aŭ inmultzit grozav in Romania. SHi imultzesc. Vechĭ shi multzesc.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

inmultzíre s. f. g.d. art. inmultzírii; pl. inmultzíri

inmultzíre s. f. g.d. art. inmultzírii; pl. inmultzíri

inmultzí (a ~) vb. ind. prez. 1 sg. shi 3 pl. inmultzésc imperf. 3 sg. inmultzeá; conj. prez. 3 sa inmultzeásca

inmultzí vb. ind. prez. 1 sg. shi 3 pl. inmultzésc imperf. 3 sg. inmultzeá; conj. prez. 3 sg. shi pl. inmultzeásca

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

INMULTZÍRE s. 1. (MAT.) multiplicare (inv.) multiplicatzie. (Operatzia de ~.) 2. marire. (~ unei sume de zece ori.) 3. creshtere marire sporire. (~ numarului de participantzi la...) 4. (BIOL.) prasire prasit procreare reproducere reproductzie (inv. shi reg.) plodire. (~ animalelor domestice.)

INMULTZIRE s. 1. (MAT.) multiplicare (inv.) multiplicatzie. (Operatzia de ~.) 2. marire. (~ unei sume de zece ori.) 3. creshtere marire sporire. (~ numarului de participantzi la...) 4. prasire prasit procreare reproducere reproductzie (inv. shi reg.) plodire. (~ animalelor domestice.)

Inmultzire ≠ impartzire imputzinare

INMULTZÍ vb. 1. (MAT.) a multiplica. 2. a mari. (A ~ de patru ori o suma.) 3. a creshte a se mari a se ridica a spori a se urca (inv.) a se multzi a prisosi a se umnoji. (Sa ~ numarul participantzilor.) 4. v. indesi. 5. v. reproduce. 6. v. reproduce. 7. v. prasi.

INMULTZI vb. 1. (MAT.) a multiplica. 2. a mari. (A ~ de patru ori o suma.) 3. a creshte a se mari a se ridica a spori a se urca (inv.) a se multzi a prisosi a se umnoji. (A se ~ numarul participantzilor.) 4. a creshte a se indesi a se ingrosha a spori. (Rindurile sau ~.) 5. a se prasi a procrea a se reproduce (inv. shi reg.) a se plodi (reg.) a se puitzi (Mold.) a se puiezi (inv.) a se propaga. (Cum se ~ aceste animale?) 6. a (se) reproduce (pop.) a (se) impuia (inv. shi reg.) a (se) plodi. (Se ~ prin oua.) 7. (fig.) a se prasi. (Sau ~ buruienile.)

A (se) inmultzi ≠ a (se) imputzina

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

INMULTZÍRE (< inmultzi) s. f. 1. Actziunea de a (se) inmultzi shi rezultatul ei. 2. (MAT.) Operatzie algebrica prin care un numar este marit de un numar de ori; multiplicare. ♦ Operatzie algebrica definita pe o multzime nu neaparat comutativa. ◊ Tabla inmultzirii = tablou care contzine rezultatele inmultzirii intre ele a primelor zece numere naturale. 3. (BIOL.) Fenomen biologic generalizat la toate organismele vii prin care se realizeaza sporirea numarului de indivizi putanduse efectua cu sau fara interventzia reproducerii (sau a fecundarii) fiind sau un o consecintza a acesteia. Poate fi: amictica amfimictica apomictica. I. este una dintre conditziile necesare continuarii existentzei speciilor shi a continuitatzii vietzii; pentru fiecare specie este caracteristica o anumita intensitate a i. care se schimba in functzie de conditziile de mediu.

Intrare: inmultzire
inmultzire substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • inmultzire
  • ‑nmultzire
  • inmultzirea
  • ‑nmultzirea
plural
  • inmultziri
  • ‑nmultziri
  • inmultzirile
  • ‑nmultzirile
genitiv-dativ singular
  • inmultziri
  • ‑nmultziri
  • inmultzirii
  • ‑nmultzirii
plural
  • inmultziri
  • ‑nmultziri
  • inmultzirilor
  • ‑nmultzirilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

inmultzi, inmultzescverb

  • 1. A (se) mari in numar sau cantitativ. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: mari spori antonime: imputzina
    • format_quote Pe incetul aste feude se inmultzira. NEGRUZZI S. I 273. DLRLC
    • format_quote SHtie inmultzi iar nu rasipi averea. SBIERA P. 218. DLRLC
    • 1.1. tranzitiv A face operatzia inmultzirii. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: multiplica
      • format_quote Copilul a invatzat sa inmultzeasca. DLRLC
  • 2. A (se) mari prin reproducere numarul indivizilor din aceeashi specie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Peshtii se inmultzesc prin icre. Feriga se inmultzeshte prin spori. DLRLC
etimologie:
  • In + mult DEX '09 DEX '98

inmultzire, inmultzirisubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a (se) inmultzi shi rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.1. Marire a numarului sau a cantitatzii. DLRLC
      sinonime: sporire
      • format_quote Pentru creshterea bovinelor trebuie sa se asigure inmultzirea shi imbunatatzirea raselor celor mai bine adaptate conditziilor locale din diferite raioane ale tzarii. SCINTEIA 1954 nr. 2861. DLRLC
      • 1.1.1. Operatzie aritmetica fundamentala care consta din marirea unui numar (deinmultzit) de atatea ori cat alt numar (inmultzitorul) pentru obtzinerea unui rezultat numit produs. DEX '09 DEX '98 DLRLC
        sinonime: multiplicare
        • format_quote Folosinduse de o creta groasa inshira pe tejghea coloane lungi shi incilcite de cifre adunari inmultziri procentaje. GALAN B. I 20. DLRLC
        • 1.1.1.1. Tabla inmultzirii = tablou care contzine produsele inmultzirii intre ele a primelor zece numere. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. Procesul producerii de indivizi noi din aceeashi specie. DLRLC
      sinonime: reproducere
etimologie:
  • vezi inmultzi DEX '09 DEX '98

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.