24 de definitzii pentru inaintare

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

INAINTÁRE inaintari s. f. Actziunea de a inainta shi rezultatul ei. ♦ Avansare intro functzie intro demnitate. ♦ (Sport; concr.) Totalitatea inaintashilor (4). ♦ Dezvoltare progres propashire. V. inainta.

INAINTÁRE inaintari s. f. Actziunea de a inainta shi rezultatul ei. ♦ Avansare intro functzie intro demnitate. ♦ (Sport; concr.) Totalitatea inaintashilor (4). ♦ Dezvoltare progres propashire. V. inainta.

inaintare sf [At: GORJAN H. IV 66/120 / V: (inv) ~tIre / S shi: inn~ / Pl: ~tari / E: inainta] 1 Avansare in spatziu. 2 Extindere in spatziu. 3 Progresare. 4 (Fig) Avansare in timp. 5 Functzionare prea rapida a ceasurilor. 67 (Rar) Impulsionare a (dezvoltarii sau) a progresului cuiva sau a cevatz. 8 Ridicare a unei persoane intro functzie mai importanta. 9 Obtzinere a unei functzii mai inalte. 10 (Fig) Expediere. 11 12 (Expediere sau) prezentare celor in drept a unui act a unei petitzii a unei lucrari administrative. 13 Exprimare a unei opinii. 14 (Inv) Avansare a unei sume de bani 15 @(Fig; is) ~ in varsta Imbatranire.

INAINTÁRE inaintari s. f. Actziunea de a inainta shi rezultatul ei. 1. Mishcare inainte. Rinduind oastea shi tot alaiul dadu porunca de inaintare spre Iashi. SADOVEANU O. VII 154. ♦ (Sport concretizat) Totalitatea inaintashilor1 (2). Inaintarea unei echipe de fotbal este compusa din cinci jucatori. 2. Avansare (intro functzie intro demnitate). Inspectorul in fatza caruia tremura toata dascalimea i oferea o inaintare. REBREANU I. 82. Trebuie... sa nu piarza vechimea pentru inaintarea la general de brigada. CARAGIALE O. VII 6. 3. (Invechit) Dezvoltare progres propashire. Foloasele ce da literatura la inaintarea civilizatziei au fost simtzite de toate natziile in toate veacurile. BOLLIAC O. 47.

INAINTÁRE ~ari f. 1) v. A INAINTA. 2) sport Totalitate a inaintashilor unei echipe (de fotbal de rugbi etc.). 3) inv. Mers inainte; propashire; progres. /v. a inainta

inaintare f. actziunea de a inainta: 1. mers inainte; 2. promotziune; 3. progres: pe calea inaintarii AL.

inaintáre f. Actziunea de a inainta. Promotziune inaltzare in grad: inaintarĭ in armata. Progres.

INAINTÁ inaintez vb. I. 1. Intranz. A merge inainte in spatziu a se mishca spre cineva sau ceva aflat inainte; a avansa. ♦ Fig. A progresa. 2. Intranz. A merge inainte in timp; a se desfashura a se dezvolta. 3. Tranz. A ridica pe cineva intro functzie mai importanta; a avansa in grad. ♦ Intranz. A obtzine o functzie mai importanta un grad mai mare. 4. Tranz. A expedia a trimite a da un act o petitzie o lucrare administrativa etc. 5. Tranz. (Inv.) A avansa o suma de bani. Din inainte.

INAINTÁ inaintez vb. I. 1. Intranz. A merge inainte in spatziu a se mishca spre cineva sau ceva aflat inainte; a avansa. ♦ Fig. A progresa. 2. Intranz. A merge inainte in timp; a se desfashura a se dezvolta. 3. Tranz. A ridica pe cineva intro functzie mai importanta; a avansa in grad. ♦ Intranz. A obtzine o functzie mai importanta un grad mai mare. 4. Tranz. A expedia a trimite a da un act o petitzie o lucrare administrativa etc. 5. Tranz. (Inv.) A avansa o suma de bani. Din inainte.

inainta [At: DRAGHICI. R 276/10 / V: (cscj) ~ti (inv) nainta / S shi: inn~ / Pzi: ~tez / E: inainte] 1 vi A merge inainte in spatziu Si: a avansa (13). 2 vi A se intinde. 3 vi (Fig.) A progresa. 4 vi (Fig) A merge inainte in timp Si: a se desfashura. 5 vi (Fig; d. ceas) A merge foarte repede. 67 vtf (Rar) A face pe cineva sau ceva (sa se dezvolte sau) sa progreseze. 89 vti (A ridica pe cineva sau) a fi ridicat intro functzie mai importanta. 10 vt (Fig) A expedia. 1112 vt (Spc) A expedia sau a prezenta celor in drept un act o petitzie o lucrare administrativa. 13 vt (Fig; d. o idee o opinie etc.) A exprima. 14 vt (Inv) A avansa o suma de bani. 15 vi (Fig; d. oameni; ie) A ~ in varsta A imbatrani.

INAINTÁ inaintez vb. I. 1. Intranz. A merge inainte a se mishca spre cineva sau ceva; a avansa. Cu greu inaintam prin namolul drumului rau. SADOVEANU O. VI 526. Luntrea... inainteaza in lovire de lopetzi. EMINESCU O. I 154. Carutza... inainteaza pe cai fara de urme. ODOBESCU S. III 15. Vaporul leganat de valuri inainteaza rapide. ALECSANDRI O. P. 317. ◊ Fig. Drumul... inainteaza vesel neted. REBREANU I. 9. ◊ (Poetic) Din vai tu vezi amurgul Spre culmi inaintind. COSHBUC P. I 215. ◊ Refl. (Rar) Ma inaintam chiar k o mashina printre toate acele minuni. ALECSANDRI C. 122. Iata k senainta SHi pe prag se arata. id. P. P. 131. ♦ A merge inainte (in timp) a se desfashura. Noapteanainteaza. MACEDONSKI O. I 173. ◊ Expr. A inainta in virsta = a imbatrini. 2. Intranz. Fig. A merge mai departe pe calea dezvoltarii; a progresa. Uniunea Sovietica... inainteaza acum spre cea mai inalta forma de civilizatzie. SAHIA U.R.S.S. 91. 3. Tranz. (Cu privire la persoane) A ridica in grad intro functzie mai importanta; a avansa. La o saptamina dupa aceasta minunata intimplare Vartolomeu Diaconu a fost mutat shi inaintat la gradul de shef al statziei PisculVoievodesei. C. PETRESCU A. 298. 4. Tranz. (Cu privire la acte petitzii lucrari administrative etc.) A expedia a trimite. Am inaintat parchetului alaturata scrisoare. Cred k de asta data tzi sa infundat. CARAGIALE O. II 307. 5. Tranz. (Invechit cu privire la o suma de bani) A da inainte a plati cu anticipatzie. Ma rog babaca inca shi acum k sami inaintezi leafa. KOGALNICEANU S. 101.

A INAINTÁ ~éz 1. intranz. 1) A se mishca inainte (in spatziu shi in timp); a avansa. Vehiculul ~eaza.~ in varsta a imbatrani. 2) fig. A trece printro serie de schimbari spre o treapta superioara; a avansa; a propashi; a se dezvolta; a progresa; a evolua. ~ la invatzatura. 3) (despre peninsule proeminentze etc.) A ieshi in afara formand un relief; a fi in relief. 4) fam. (despre boli) A deveni din ce in ce mai grav; a se agrava; a progresa. 5) (despre persoane) A se ridica pe o treapta superioara (intrun post intrun grad shtiintzific); a promova; a avansa. 2. tranz. 1) (persoane) A ridica intrun post sau in grad mai inalt; a promova; a avansa. 2) (proiecte rapoarte candidaturi etc.) A prezenta spre examinare shi aprobare; a propune. ~ o cerere. 3) (idei teze doctrine etc.) A aduce la cunoshtintza publica; a pune in circulatzie; a emite; a preconiza. 4) inv. (sume de bani) A plati cu anticipatzie. /Din inainte

inaintà v. 1. a merge inainte; fig. a inainta in varsta; 2. a progresa: a inainta in studiu; 3. a avansa: a inainta in magistratura; 4. a prezenta a adresa: a inainta o hartie.

inaintéz v. tr. Merg in ainte: armata a inaintat in tzara straina. Fig. Progresez: a inainta in etate in lucru in studiŭ. Ma inaltz in grad: acest ofitzer a inaintat rapede. V. tr. Duc in ainte: Inaintez lucrarile. Prezent adresez: inaintez o hirtie ministeruluĭ. Fig. Inaltz in grad. Fals avansez (dr. avancer).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

inaintáre (nain) s. f. g.d. art. inaintắrii; pl. inaintắri

inaintáre s. f. g.d. art. inaintarii; pl. inaintari

inaintá (a ~) (nain) vb. ind. prez. 3 inainteáza

inaintá vb. ind. prez. 1 sg. inaintéz 3 sg. shi pl. inainteáza

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

INAINTÁRE s. 1. avansare. (~ in spatziu.) 2. v. predare. 3. v. expediere. 4. v. promovare. 5. v. progres. 6. v. atac.

INAINTARE s. 1. avansare. (~ in spatziu.) 2. depunere inminare predare prezentare remitere transmitere (inv.) paradosire paradosit. (~ situatziei solicitate.) 3. expediere trimitere. (~ unei cereri.) 4. avansare inaltzare promovare ridicare (inv.) provivasire (fig.) ascensiune. (~ in grad in functzie.) 5. dezvoltare evolutzie progres propashire mersinainte (pop.) ridicare saltare (inv.) pricopsire progresie prohorisire (fig.) creshtere. (~ societatzii a omenirii.)

INAINTÁ vb. 1. a avansa. (A ~ in spatziu.) 2. v. preda. 3. a adresa a expedia a trimite. (~ o cerere.) 4. v. promova. 5. v. dezvolta. 6. v. progresa.

INAINTA vb. 1. a avansa. (A ~ in spatziu.) 2. a depune a inmina a preda a prezenta a remite a transmite (pop.) a baga. (Ia ~ intreaga documentatzie.) 3. a adresa a expedia a trimite. (~ o cerere.) 4. a avansa a inaltza a promova a ridica (inv.) a provivasi. (A ~ in functzie in grad.) 5. a avansa a se dezvolta a evolua a progresa a propashi (inv.) a (se) pricopsi a spori (grecism inv.) a prohorisi (fig.) a creshte. (Patria noastra ~ continuu.) 6. a merge a progresa. (Omenirea ~ continuu pe calea civilizatziei.)

A inainta ≠ a decadea a se retrage a regresa a (se) intoarce

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

REZISTENTZA LA INAINTARE fortza care actzioneaza asupra unui corp aflat in mishcare relativa fatza de aerul atmosferic in sens opus deplasarii proportzionala cu densitatea aerului cu patratul vitezei relative a corpului cu suprafatza caracteristica de referintza a acestuia shi cu coeficientul de rezistentza la inaintare care depinde de forma corpului shi orientarea sa fatza de directzia de zbor ale aeronavelor pe masura ce viteza lor creshte. Rezistentza aerodinamica contribuie la reducerea vitezei de coborare in vederea aterizarii unei aeronave sau a unei partzi recuperate a acesteia.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

inaintare s. f. sg. (glum.) sani de femeie mari / frumoshi.

a baga la inaintare expr. a pune pe cineva sa faca ceva in locul tau.

Intrare: inaintare
inaintare substantiv feminin
  • silabatzie: i-nain-ta-re info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • inaintare
  • ‑naintare
  • inaintarea
  • ‑naintarea
plural
  • inaintari
  • ‑naintari
  • inaintarile
  • ‑naintarile
genitiv-dativ singular
  • inaintari
  • ‑naintari
  • inaintarii
  • ‑naintarii
plural
  • inaintari
  • ‑naintari
  • inaintarilor
  • ‑naintarilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

inainta, inaintezverb

  • 1. intranzitiv A merge inainte in spatziu a se mishca spre cineva sau ceva aflat inainte. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: avansa
    • format_quote Cu greu inaintam prin namolul drumului rau. SADOVEANU O. VI 526. DLRLC
    • format_quote Luntrea... inainteaza in lovire de lopetzi. EMINESCU O. I 154. DLRLC
    • format_quote Carutza... inainteaza pe cai fara de urme. ODOBESCU S. III 15. DLRLC
    • format_quote Vaporul leganat de valuri inainteaza rapide. ALECSANDRI O. P. 317. DLRLC
    • format_quote figurat Drumul... inainteaza vesel neted. REBREANU I. 9. DLRLC
    • format_quote poetic Din vai tu vezi amurgul Spre culmi inaintind. COSHBUC P. I 215. DLRLC
    • format_quote reflexiv rar Ma inaintam chiar k o mashina printre toate acele minuni. ALECSANDRI C. 122. DLRLC
    • format_quote reflexiv rar Iata k senainta SHi pe prag se arata. ALECSANDRI P. P. 131. DLRLC
    • 1.1. figurat Progresa. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: progresa
      • format_quote Uniunea Sovietica... inainteaza acum spre cea mai inalta forma de civilizatzie. SAHIA U.R.S.S. 91. DLRLC
  • 2. intranzitiv A merge inainte in timp; a se desfashura a se dezvolta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Noapteanainteaza. MACEDONSKI O. I 173. DLRLC
    • chat_bubble A inainta in varsta = imbatrani. DLRLC
      sinonime: imbatrani
  • 3. tranzitiv A ridica pe cineva intro functzie mai importanta; a avansa in grad. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote La o saptamina dupa aceasta minunata intimplare Vartolomeu Diaconu a fost mutat shi inaintat la gradul de shef al statziei PisculVoievodesei. C. PETRESCU A. 298. DLRLC
    • 3.1. intranzitiv A obtzine o functzie mai importanta un grad mai mare. DEX '09 DEX '98
  • 4. tranzitiv A expedia a trimite a da un act o petitzie o lucrare administrativa etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Am inaintat parchetului alaturata scrisoare. Cred k de asta data tzi sa infundat. CARAGIALE O. II 307. DLRLC
  • 5. tranzitiv invechit A avansa o suma de bani. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Ma rog babaca inca shi acum k sami inaintezi leafa. KOGALNICEANU S. 101. DLRLC
etimologie:
  • inainte DEX '09 DEX '98

inaintare, inaintarisubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a inainta shi rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.1. Mishcare inainte. DLRLC
      • format_quote Rinduind oastea shi tot alaiul dadu porunca de inaintare spre Iashi. SADOVEANU O. VII 154. DLRLC
    • 1.2. Avansare intro functzie intro demnitate. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: avansare
      • format_quote Inspectorul in fatza caruia tremura toata dascalimea i oferea o inaintare. REBREANU I. 82. DLRLC
      • format_quote Trebuie... sa nu piarza vechimea pentru inaintarea la general de brigada. CARAGIALE O. VII 6. DLRLC
    • 1.3. sport concretizat Totalitatea inaintashilor (2.). DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Inaintarea unei echipe de fotbal este compusa din cinci jucatori. DLRLC
    • 1.4. Dezvoltare, progres, propashire. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Foloasele ce da literatura la inaintarea civilizatziei au fost simtzite de toate natziile in toate veacurile. BOLLIAC O. 47. DLRLC
etimologie:
  • vezi inainta DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.