17 definitzii pentru duritate
din care- explicative (9)
- morfologice (2)
- relatzionale (4)
- specializate (1)
- enciclopedice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
DURITÁTE (3) duritatzi s. f. 1. Calitatea insushirea de a fi dur1 (1) proprietate a unui material prin care se exprima gradul de rezistentza la zgariere strapungere deformare. 2. Proprietatea unei ape de a contzine saruri (de calciu shi magneziu) peste limita admisa pentru o apa potabila sau industriala. 3. Atitudine gest vorba plina de asprime sau violentza. Din fr. dureté lat. duritas atis.
duritate sf [At: IBRAILEANU A. 110 / Pl: ~tatzi / E: fr dureté lat duritas atis] 1 Calitatea insushirea de a fi dur (1). 2 Proprietate a unui material prin care se exprima gradul de rezistentza la zgariere strapungere deformare. 3 Proprietate a unei ape de a contzine saruri (de calciu shi magneziu) peste limita admisa pentru o apa potabila sau industriala. 45 (Atitudine gest vorba plina de) asprime. 6 Brutalitate.[1] modificata
- In original etimol. lat. redata cu formele de nominativ shi acuz.: duritas atem — LauraGellner
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DURITÁTE duritatzi s. f. 1. Calitatea insushirea de a fi dur1 (1) proprietate a unui material prin care se exprima gradul de rezistentza la zgariere strapungere deformare. 2. Proprietatea unei ape de a contzine saruri (de calciu shi magneziu) peste limita admisa pentru o apa potabila sau industriala. 3. (Atitudine gest vorba plina de) asprime severitate violentza cruzime. Din fr. dureté lat. duritas atis.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de ana_zecheru
- actziuni
DURITÁTE duritatzi s. f. 1. Insushirea unui lucru de a fi dur. Duritatea otzelului. 2. Insushirea unei ape de a contzine saruri in proportzie mare. 3. Fig. Lipsa de blindetze; asprime severitate. Duritatea vocii. ▭ Directorul cu duritate in privire biciuitor Dumneata eshti necuviincios. CAMIL PETRESCU T. I 508.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DURITÁTE s.f. 1. Calitatea unui lucru de a fi dur. ♦ Calitate a radiatziilor ionizante de a fi penetrante. 2. Calitatea unei ape de a contzine saruri minerale in mare proportzie. 3. (Fig.) Asprime severitate. [Cf. fr. durete lat. duritas].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DURITÁTE s. f. 1. proprietate a corpurilor solide de a fi dure. 2. calitate a radiatziilor ionizante de a fi penentrante. 3. calitate a unei ape de a contzine saruri de calciu shi magneziu. 4. (fig.) asprime severitate. (< fr. dureté lat. duritas)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
DURITÁTE ~atzi f. Caracter dur. [Art. duritatea; G.D. duritatzii] /<fr. durité lat. duritas ~atis
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
duritate f. 1. calitatea lucrului dur: duritatea fierului; 2. fig. asprime nemilostivire.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
* duritáte f. (lat. dúritas átis). Calitatea de a fi dur: duritatea diamantuluĭ. Fig. Asprime nesimtzire: duritate de inima. Asprime inelegantza: duritate de stil.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
duritáte s. f. g.d. art. duritắtzii; (manifestari) pl. duritắtzi
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
duritáte s. f. g.d. art. duritatzii; (manifestari) pl. duritatzi
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
DURITÁTE s. 1. v. tarie. 2. agresivitate brutalitate impulsivitate nestapanire violentza. (~ temperamentala a cuiva.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
DURITÁTE s. v. asprime barbarie brutalitate constrangere cruzime ferocitate intransigentza neindurare neomenie rautate rigoare rigurozitate salbaticie severitate strashnicie strictetze violentza vitregie.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
DURITATE s. 1. rezistentza soliditate tarie tenacitate. (~ unui material.) 2. agresivitate brutalitate impulsivitate nestapinire. violentza. (~ temperamentala a cuiva.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
duritate s. v. ASPRIME. BARBARIE. BRUTALITATE. CONSTRINGERE. CRUZIME. FEROCITATE. INTRANSIGENTZA. NEINDURARE. NEOMENIE. RAUTATE. RIGOARE. RIGUROZITATE. SALBATICIE. SEVERITATE. STRASHNICIE. STRICTETZE. VIOLENTZA. VITREGIE.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
duritatea apei (hidro) proprietate a apelor minerale imprimata de elementele chimice dizolvate in apa shi in special de compushii K shi Mg (bicarbonatzi sulfatzi cloruri). D. se exprima in grade de d.; Din acest p.d.v. apele pot fi moi (7° 14°) semidure (14° 22°) shi foarte dure (> 54°).
- sursa: Petro-Sedim
- adaugata de raduborza
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
DURITÁTE (< fr. lat. duritas atis) s. f. 1. Proprietate a corpurilor solide de a rezista actziunilor mecanice care tind sa le deformeze suprafatza. ◊ D. mineralogica = rezistentza care suprafatza neteda a unui cristal o opune la patrunderea in interiorul ei prin zgariere sau apasare a varfului ascutzit al unui corp foarte dur. ◊ D. absoluta se masoara cu sclerometre; frecvent de utilizeaza scara d. (scara lui Mohs) de apreciere a d. relative prin comparatzie cu alte minerale a caror d. este cunoscuta. 2. Proprietate transmisa apei de sarurile de calciu shi de magneziu dizolvate care o fac improprie folosirii in cazanele de abur din cauza formarii crustei. V. dedurizare. ◊ D. temporara = marime egala cu cantitatea de bicarbonatzi de calciu shi de magneziu care o contzine o apa shi care prin fierbere precipita cu degajare de dioxid de carbon. ◊ D. permanenta = marime egala cu cantitatea de cloruri shi sulfatzi de calciu shi de magneziu care o contzine o apa shi care prin fierbere ramane in solutzie. 3. (FIZ.) Duritatea radiatziilor X = proprietate a radiatziilor care determina puterea de patrundere a lor intrun material in functzie de lungimea lor de unda. 4. Fig. Asprime severitate; cruzime brutalitate (in atitudini in comportare).
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F117) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
duritate, duritatzisubstantiv feminin
- 1. Calitatea insushirea de a fi dur proprietate a unui material prin care se exprima gradul de rezistentza la zgariere strapungere deformare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Duritatea otzelului. DLRLC
- 1.1. Calitate a radiatziilor ionizante de a fi penetrante. DN
-
- 2. Proprietatea unei ape de a contzine saruri (de calciu shi magneziu) peste limita admisa pentru o apa potabila sau industriala. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 3. Atitudine gest vorba plina de asprime severitate sau violentza. DEX '09 DLRLC DNsinonime: asprime severitate
- Duritatea vocii. DLRLC
- Directorul cu duritate in privire biciuitor – Dumneata eshti necuviincios. CAMIL PETRESCU T. I 508. DLRLC
-
etimologie:
- dureté DEX '09 DEX '98 DN
- duritas atis DEX '09 DEX '98 DN