17 definitzii pentru duritate

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DURITÁTE (3) duritatzi s. f. 1. Calitatea insushirea de a fi dur1 (1) proprietate a unui material prin care se exprima gradul de rezistentza la zgariere strapungere deformare. 2. Proprietatea unei ape de a contzine saruri (de calciu shi magneziu) peste limita admisa pentru o apa potabila sau industriala. 3. Atitudine gest vorba plina de asprime sau violentza. Din fr. dureté lat. duritas atis.

duritate sf [At: IBRAILEANU A. 110 / Pl: ~tatzi / E: fr dureté lat duritas atis] 1 Calitatea insushirea de a fi dur (1). 2 Proprietate a unui material prin care se exprima gradul de rezistentza la zgariere strapungere deformare. 3 Proprietate a unei ape de a contzine saruri (de calciu shi magneziu) peste limita admisa pentru o apa potabila sau industriala. 45 (Atitudine gest vorba plina de) asprime. 6 Brutalitate.[1] modificata

  1. In original etimol. lat. redata cu formele de nominativ shi acuz.: duritas atem LauraGellner

DURITÁTE duritatzi s. f. 1. Calitatea insushirea de a fi dur1 (1) proprietate a unui material prin care se exprima gradul de rezistentza la zgariere strapungere deformare. 2. Proprietatea unei ape de a contzine saruri (de calciu shi magneziu) peste limita admisa pentru o apa potabila sau industriala. 3. (Atitudine gest vorba plina de) asprime severitate violentza cruzime. Din fr. dureté lat. duritas atis.

DURITÁTE duritatzi s. f. 1. Insushirea unui lucru de a fi dur. Duritatea otzelului. 2. Insushirea unei ape de a contzine saruri in proportzie mare. 3. Fig. Lipsa de blindetze; asprime severitate. Duritatea vocii.Directorul cu duritate in privire biciuitor Dumneata eshti necuviincios. CAMIL PETRESCU T. I 508.

DURITÁTE s.f. 1. Calitatea unui lucru de a fi dur. ♦ Calitate a radiatziilor ionizante de a fi penetrante. 2. Calitatea unei ape de a contzine saruri minerale in mare proportzie. 3. (Fig.) Asprime severitate. [Cf. fr. durete lat. duritas].

DURITÁTE s. f. 1. proprietate a corpurilor solide de a fi dure. 2. calitate a radiatziilor ionizante de a fi penentrante. 3. calitate a unei ape de a contzine saruri de calciu shi magneziu. 4. (fig.) asprime severitate. (< fr. dureté lat. duritas)

DURITÁTE ~atzi f. Caracter dur. [Art. duritatea; G.D. duritatzii] /<fr. durité lat. duritas ~atis

duritate f. 1. calitatea lucrului dur: duritatea fierului; 2. fig. asprime nemilostivire.

* duritáte f. (lat. dúritas átis). Calitatea de a fi dur: duritatea diamantuluĭ. Fig. Asprime nesimtzire: duritate de inima. Asprime inelegantza: duritate de stil.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

duritáte s. f. g.d. art. duritắtzii; (manifestari) pl. duritắtzi

duritáte s. f. g.d. art. duritatzii; (manifestari) pl. duritatzi

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DURITÁTE s. 1. v. tarie. 2. agresivitate brutalitate impulsivitate nestapanire violentza. (~ temperamentala a cuiva.)

DURITÁTE s. v. asprime barbarie brutalitate constrangere cruzime ferocitate intransigentza neindurare neomenie rautate rigoare rigurozitate salbaticie severitate strashnicie strictetze violentza vitregie.

DURITATE s. 1. rezistentza soliditate tarie tenacitate. (~ unui material.) 2. agresivitate brutalitate impulsivitate nestapinire. violentza. (~ temperamentala a cuiva.)

duritate s. v. ASPRIME. BARBARIE. BRUTALITATE. CONSTRINGERE. CRUZIME. FEROCITATE. INTRANSIGENTZA. NEINDURARE. NEOMENIE. RAUTATE. RIGOARE. RIGUROZITATE. SALBATICIE. SEVERITATE. STRASHNICIE. STRICTETZE. VIOLENTZA. VITREGIE.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

duritatea apei (hidro) proprietate a apelor minerale imprimata de elementele chimice dizolvate in apa shi in special de compushii K shi Mg (bicarbonatzi sulfatzi cloruri). D. se exprima in grade de d.; Din acest p.d.v. apele pot fi moi (7° 14°) semidure (14° 22°) shi foarte dure (> 54°).

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

DURITÁTE (< fr. lat. duritas atis) s. f. 1. Proprietate a corpurilor solide de a rezista actziunilor mecanice care tind sa le deformeze suprafatza. ◊ D. mineralogica = rezistentza care suprafatza neteda a unui cristal o opune la patrunderea in interiorul ei prin zgariere sau apasare a varfului ascutzit al unui corp foarte dur. ◊ D. absoluta se masoara cu sclerometre; frecvent de utilizeaza scara d. (scara lui Mohs) de apreciere a d. relative prin comparatzie cu alte minerale a caror d. este cunoscuta. 2. Proprietate transmisa apei de sarurile de calciu shi de magneziu dizolvate care o fac improprie folosirii in cazanele de abur din cauza formarii crustei. V. dedurizare.D. temporara = marime egala cu cantitatea de bicarbonatzi de calciu shi de magneziu care o contzine o apa shi care prin fierbere precipita cu degajare de dioxid de carbon. ◊ D. permanenta = marime egala cu cantitatea de cloruri shi sulfatzi de calciu shi de magneziu care o contzine o apa shi care prin fierbere ramane in solutzie. 3. (FIZ.) Duritatea radiatziilor X = proprietate a radiatziilor care determina puterea de patrundere a lor intrun material in functzie de lungimea lor de unda. 4. Fig. Asprime severitate; cruzime brutalitate (in atitudini in comportare).

Intrare: duritate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • duritate
  • duritatea
plural
  • duritatzi
  • duritatzile
genitiv-dativ singular
  • duritatzi
  • duritatzii
plural
  • duritatzi
  • duritatzilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

duritate, duritatzisubstantiv feminin

  • 1. Calitatea insushirea de a fi dur proprietate a unui material prin care se exprima gradul de rezistentza la zgariere strapungere deformare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Duritatea otzelului. DLRLC
    • 1.1. Calitate a radiatziilor ionizante de a fi penetrante. DN
  • 2. Proprietatea unei ape de a contzine saruri (de calciu shi magneziu) peste limita admisa pentru o apa potabila sau industriala. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. Atitudine gest vorba plina de asprime severitate sau violentza. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Duritatea vocii. DLRLC
    • format_quote Directorul cu duritate in privire biciuitor – Dumneata eshti necuviincios. CAMIL PETRESCU T. I 508. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.