17 definitzii pentru dobanda

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DOBANDA dobanzi s. f. 1. Suma de bani care trebuie platita sau primita pentru utilizarea banilor in cadrul unei datorii in legatura cu un depozit etc. ◊ Expr. A plati (cuiva) cu dobanda = a se razbuna cu prisosintza shi violentza (pe cineva) pentru o paguba sau o suferintza. 2. Cashtig folos profit. Mai bine cu un om vrednic la paguba decat cu un mishel la dobanda. ♦ Cantitate dintrun produs oferita (cumparatorului) in plus. 3. (Inv.) Prada de razboi. Din dobandi (derivat regresiv).

dobanda sf [At: PRAV. LUCACI 245v/20 / Pl: ~nzi / E: pvb dobandi] 1 (Inv) Cashtig (5). 2 (Inv) Agoniseala (1). 3 (Ivr) Moshtenire. 4 (Inv) Belshug (1). 5 (Ivr) Surplus.[1] 6 (Inv; Trs) Logodna. 7 Suma de bani care se plateshte (de obicei in procente) creditorului pentru banii imprumutatzi. 8 (Is) ~ legala Dobanda stabilita sau admisa prin lege. 9 (Rar; is) ~ uzurara Camata. 10 (Ivp; ila) De ~ Primit de pomana din mila. 11 (Pop ie) A plati cu ~ A se razbuna fara mila pentru o paguba sau o suferintza Si: a plati cu varf shi indesat. 12 (Inv) Prada de razboi. 13 (Inv) Cucerire a unei cetatzi a unei tzari. 14 (Inv d. unitatzi militare ila) In ~ Retribuit cu prada de razboi in loc de solda.

  1. In original probabil incorect: supus. — cata

DOBANDA dobanzi s. f. 1. Suma de bani care se plateshte (de obicei in procente) pentru un imprumut banesc. ◊ Expr. A plati (cuiva) cu dobanda = a se razbuna cu prisosintza shi violentza (pe cineva) pentru o paguba sau o suferintza. 2. Cashtig folos profit. Mai bine cu un om vrednic la paguba decat cu un mishel la dobanda. ♦ Cantitate dintrun produs oferita (cumparatorului) in plus. 3. (Inv.) Prada de razboi. Din dobandi (derivat regresiv).

DOBANDA ~zi f. 1) Cashtig capatat din banii datzi cu imprumut. 2) fam. Cashtig care il are cineva din ceva. /v. a dobandi

dobanda f. 1. od. prada jaf: cu toate oshtile shi cu toata dobanda BALC.; 2. (sens modern) folos tras din bani datzi cu imprumut: dobanda de 5 la suta. [Abstras din dobandi].

DOBÍNDA dobinzi s. f. 1. Suma de bani care se plateshte pentru un imprumut reprezentind un anumit procent din suma imprumutata. A da a lua bani cu dobinda.Au hotarit amindoi dobinda shi doua soroace pentru capete. GALACTION O. I 177. Nenea Scarlat... imi facea numaidecit rost de imprumut cu dobinzi salbatice. M. I. CARAGIALE C. 88. SHio fi scos capetele SHacum bea dobinzile. TEODORESCU P. P. 545. ◊ Expr. A plati (cuiva) cu dobinda = a se razbuna (pe cineva) pentru o paguba sau o suferintza. ♦ Cishtig obtzinut de pe urma banilor investitzi intro afacere. Nui vorba primarul mai shtie k banii aceshtia o sa shii scoata el cu dobinda lor cu tot; dar unai sai dai gramada shi altai sai vezi inapoi cu tziriita. SP. POPESCU M. G. 22. 2. Cishtig folos profit. Bunicul a cumpanit shi a petrecut printre degete dobinda noastra. SADOVEANU N. F. 29. Noi nu umblam dupa dobinda personala... ci voim spor pentru folosul obshtii. id. P. M. 208. Sa vina cu izbinda Anul cu mare dobinda. ODOBESCU S. III 228. Mai bine este sa fii cu un om vrednic la paguba decit cu un mishel la dobinda. NEGRUZZI S. I 248. 3. (Invechit) Prada de razboi. Inimile razboinicilor se moleshesc de bunatatzile dobinzilor. SADOVEANU D. P. 7. Alergau la lupte unii pentru glorie... cei mai multzi pentru dobinzi shi prazi. NEGRUZZI S. I 273. ◊ Expr. A sluji in dobinda = a merge la razboi fara a fi platit ci numai avind drept la prada. Slujind in dobinda shi iubitori de bogatzie ei dobindisera mult de la Mihai. BALCESCU O. II 311.

dobínda f. pl. (d. dobindesc; vsl. dobytĭ dobinda victorie; dobytiĭe cishtig. V. dobitoc shi izbinda). Vechĭ. Izbinda victorie. Prada de razboĭ. Azĭ. Folos interes procent: dobinda de 5 lei la suta. Oaste in dobinda saŭ de strinsura odinioara oaste de voluntarĭ fara plata in opoz. cu lefegiĭ (V. husar). A da cu dobinda a depune banĭ cu interes. In Olt. pl. inzĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

dobanda s. f. g.d. art. dobanzii; pl. dobanzi

dobanda s. f. g.d. art. dobanzii; pl. dobanzi

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DOBANDA s. v. avantaj beneficiu cashtig folos jaf jefuire jefuit prada pradare pradat pradaciune profit.

DOBINDA s. (FIN.) camata procent (inv. shi reg.) mita (reg.) mizda (inv.) aslam interes uzura. (~ luata de camatar pentru banii imprumutatzi cuiva.)

dobinda s. v. AVANTAJ. BENEFICIU. CISHTIG. FOLOS. JAF. JEFUIRE. JEFUIT. PRADA. PRADARE. PRADAT. PRADACIUNE. PROFIT.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

DOBANDA (< dobandi) s. f. Pretz (taxa) al serviciului de creditare care debitorul il plateshte creditorului stabilit k o cota procentuala din suma imprumutata; volumul d. depinde de suma creditata timpul de imobilizare a mijloacelor baneshti rata d. (exprimata in procente); d. simpla este proportzionala cu timpul shi marimea creditului spre deosebire de d. compusa care are o creshtere exponentziala in raport cu timpul de imobilizare a sumei creditate. ◊ D. fixa = d. a carei rata ramane constanta pe toata perioada de rambursare. D. variabila = d. a carei cota se modifica in functzie de evolutzia pietzei ratei d.D. negativa = d. incasata de debitor (este o masura de limitare a importului de capital). ◊ D. statuara = cota procentuala din valoarea nominala a unei actziuni care actzionarii unei societatzi au dreptul sa o primeasca k prime dividente. ◊ D. preferentziala = rata a d. perceputa la creditele in cont curent constituind baza de calcul pentru stabilirea celorlalte genuri de d.

Intrare: dobanda
substantiv feminin (F45)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dobanda
  • dobanda
plural
  • dobanzi
  • dobanzile
genitiv-dativ singular
  • dobanzi
  • dobanzii
plural
  • dobanzi
  • dobanzilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

dobanda, dobanzisubstantiv feminin

  • 1. Suma de bani care trebuie platita sau primita pentru utilizarea banilor in cadrul unei datorii in legatura cu un depozit etc. DEX '09 DLRLC
    • format_quote A da a lua bani cu dobanda. DLRLC
    • format_quote Au hotarit amindoi dobinda shi doua soroace pentru capete. GALACTION O. I 177. DLRLC
    • format_quote Nenea Scarlat... imi facea numaidecit rost de imprumut cu dobinzi salbatice. M. I. CARAGIALE C. 88. DLRLC
    • format_quote SHio fi scos capetele SHacum bea dobinzile. TEODORESCU P. P. 545. DLRLC
    • 1.1. Cashtig obtzinut de pe urma banilor investitzi intro afacere. DLRLC
      • format_quote Nui vorba primarul mai shtie k banii aceshtia o sa shii scoata el cu dobinda lor cu tot; dar unai sai dai gramada shi altai sai vezi inapoi cu tziriita. SP. POPESCU M. G. 22. DLRLC
    • chat_bubble A plati (cuiva) cu dobanda = a se razbuna cu prisosintza shi violentza (pe cineva) pentru o paguba sau o suferintza. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: razbuna
  • 2. Cashtig, folos, profit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Bunicul a cumpanit shi a petrecut printre degete dobinda noastra. SADOVEANU N. F. 29. DLRLC
    • format_quote Noi nu umblam dupa dobinda personala... ci voim spor pentru folosul obshtii. SADOVEANU P. M. 208. DLRLC
    • format_quote Sa vina cu izbinda Anul cu mare dobinda. ODOBESCU S. III 228. DLRLC
    • format_quote Mai bine este sa fii cu un om vrednic la paguba decit cu un mishel la dobinda. NEGRUZZI S. I 248. DLRLC
    • 2.1. Cantitate dintrun produs oferita (cumparatorului) in plus. DEX '09 DEX '98
  • 3. invechit Prada de razboi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Inimile razboinicilor se moleshesc de bunatatzile dobinzilor. SADOVEANU D. P. 7. DLRLC
    • format_quote Alergau la lupte unii pentru glorie... cei mai multzi pentru dobinzi shi prazi. NEGRUZZI S. I 273. DLRLC
    • chat_bubble A sluji in dobanda = a merge la razboi fara a fi platit ci numai avand drept la prada. DLRLC
      • format_quote Slujind in dobinda shi iubitori de bogatzie ei dobindisera mult de la Mihai. BALCESCU O. II 311. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.