19 definitzii pentru debit (local, flux)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DÉBIT1 debite s. n. 1. Tutungerie. ♦ (Inv.) Debit de bauturi spirtoase = carciuma. 2. (Inv.) Vanzare desfacere continua de marfuri cu amanuntul. 3. Cantitatea de fluid sau de pulbere fina care trece intro unitate de timp printro sectziune a unei albii a unei conducte sau a unui canal. ◊ Debit instalat = valoare maxima a debitului de apa care poate fi utilizat in scopuri energetice de turbinele unei centrale hidroelectrice. ♦ Cantitatea de material sau de obiecte produse de o mashina sau de o instalatzie intro unitate de timp. Debit de energie = energie debitata de o instalatzie intro unitate de timp. ♦ (Med.) Debit cardiac = cantitatea de sange expulzata de ventriculul stang in aorta la fiecare contractzie a inimii sau in cursul unui minut. ♦ (Mil.) Debit de foc = numarul de lovituri care poate fi tras de o gura de foc intro anumita unitate de timp. ♦ Fig. Flux verbal (abundent). Din fr. débit.

debit1 sn [At: DEX / Pl: ~e / E: fr débit] 1 Tutungerie. 2 (Inv; is) ~ de bauturi spirtoase Carciuma. 3 (Inv) Vanzare continua de marfuri cu amanuntul. 4 Cantitate de fluid sau de pulbere fina furnizata intro unitate de timp. 5 (Is) ~ instalat Valoare maxima a debitului de apa care poate fi utilizat in scopuri energetice de turbinele unei centrale hidroelectrice. 6 Cantitate de material sau de obiecte produse de o mashina sau de o instalatzie intro unitate de timp. 7 (Is) ~ de energie Energie debitata de o instalatzie intro unitate de timp. 8 (Med; is) ~ cardiac Cantitate de sange expulzata de ventriculul stang in aorta. 9 (Mil; is) ~ de foc Numarul de lovituri care poate fi tras de o gura de tun sau de o armura de foc intro anumita unitate de timp. 10 (Fig; shis ~ verbal) Frecventza mare de cuvinte pe unitate de timp in vorbirea cuiva.

DÉBIT1 debite s. n. 1. Tutungerie. ♦ (Inv.) Debit de bauturi spirtoase = carciuma. 2. (Inv.) Vanzare desfacere continua de marfuri cu amanuntul. 3. Cantitatea de fluid sau de pulbere fina care trece intro unitate de timp printro sectziune a unei albii a unei conducte sau a unui canal. ◊ Debit instalat = valoare maxima a debitului de apa care poate fi utilizat in scopuri energetice de turbinele unei centrale hidroelectrice. ♦ Cantitate de material sau de obiecte produse de o mashina sau de o instalatzie intro unitate de timp. Debit de energie = energie debitata de o instalatzie intro unitate de timp. ♦ (Med.) Debit cardiac = cantitatea de sange expulzata de ventriculul stang in aorta la fiecare contractzie a inimii sau in cursul unui minut. ♦ (Mil.) Debit de foc = numarul de lovituri care poate fi tras de o gura intro anumita cantitate de timp. ♦ Fig. Afluentza (precipitata) torent de cuvinte in vorbirea cuiva. Din fr. débit.

DÉBIT1 debite s. n. 1. (Uneori determinat prin «de tutun») Tutungerie. Dobindeshte un brevet pentru debit de tutun in tovarashie cu fratele sau. SADOVEANU E. 93. ♦ (In trecut in expr.) Debit de bauturi spirtoase = circiuma. 2. (Invechit) Vinzare desfacere continua de marfuri cu amanuntul. V. dever trafic. 3. Cantitate de fluid sau material marunt care trece intro unitate de timp printro sectziune a unei albii a unei conducte sau a unui canal. ◊ Debit de energie = energie debitata de o instalatzie intro unitate de timp. Debit de circulatzie = numarul de vehicule care trec intro unitate de timp printro anumita sectziune a unei cai de comunicatzie. ♦ Cantitatea de material sau de obiecte produse de o mashina sau de o instalatzie intro unitate de timp. ♦ Fig. Revarsare de vorbe flux verbal; fel de a vorbi (mult shi repede). Stupefiat... de debitul rapid al Balaceanului... il zvirle intre arestatzi. CAMIL PETRESCU B. 167. Baditza Traian avea din nashtere darul oratoriei vorbea ushor cun mare debit. BART E. 265.

DÉBIT2 s.n. 1. Desfacere vanzare a unor marfuri. 2. Local loc unde se vinde cu amanuntul; pravalie; tutungerie. 3. Cantitate de lichid de fluid care o lasa sa se scurga un izvor un rezervor etc. ◊ Debit solid = cantitatea de material solid transportat de un curs de apa in unitatea de timp in suspensie. ♦ Cantitate de curent electric data de o sursa de electricitate intrun anumit timp (luat k unitate). 4. (Fig.) SHuvoi torent de cuvinte flux verbal. [Pl. te turi. / < fr. débit].

DÉBIT1 s. n. 1. cantitate de fluid sau de material pulverulent care trece in unitatea de timp printro sectziune data a unei conducte a unui canal ◊ cantitate de material transportata prelucrata sau furnizata de o mashina instalatzie etc. in unitatea de timp. ♦ ~ cardiac = cantitatea de sange expulzata din ventricolul stang in aorta la fiecare contractzie a inimii; ~ de foc = numarul de lovituri trase de o gura de foc in unitatea de timp; (inform.) ~ de informatzie = cantitatea de informatzii transmise in unitatea de timp dintrun sistem de comunicatzie. ◊ numarul de vehicule ce trec printrun punct al unui drum in unitatea de timp. ◊ cantitatea de fortze shi mijloace care pot trece in unitatea de timp peste un curs de apa. 2. cantitatea de calorii care o produce o instalatzie in unitatea de timp. 3. (fig.) shuvoi torent de cuvinte flux verbal. 4. vanzare (de marfuri) cu amanuntul. ◊ local unde se vinde cu amanuntul; tutungerie. (< fr. débit)

DÉBIT2 ~e n. 1) Cantitate de fluid care trece intro unitate de timp prin sectziunea unui canal a unei conducte sau printro albie. 2) Vanzare permanenta a marfurilor cu bucata. 3) inv. Local unde se vindeau marfuri cu amanuntul. 4) fig. Vorbire rapida; shuvoi verbal. /<fr. débit

debit n. 1. vanzare ushoara shi continua: stofe de debit; 2. pravalie unde se vinde cu maruntzishul: debit de spirtoase; 3. dreptul de a vinde unele marfuri: debit de tutun; 4. partea contului cu sumele platite shi articolele predate; 5. Jur. suma datorita: a plati debitul in totalitate. ║ a. Jur. datorit: dauneleinterese ce sunt debite creditorului.

*débit n. pl. e (fr. débit d. lat. débitum datorie). Vinzare maĭ ales de lucrurĭ micĭ shi ushoare de minuit. Localu in care se vind aceste lucrurĭ: debit de tutun. In contabilitate pagina care se scriŭ articulele ĭeshite shi sumele platite (in opoz. cu credit). Cantitatea de lichid orĭ de gaz procurata de un izvor oarecare intr’o unitate de timp. Fig. Modu de a vorbi: a avea debitu ushor.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

débit (de tutun al unui fluid al vorbirii in contabilitate etc.) s. n. pl. débite

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DÉBIT s. I. v. tutungerie. II. flux. (Are un ~ verbal precipitat.)

DÉBIT s. v. desfacere plasare vindere vanzare.

DEBIT s. I. regie tutungerie (inv.) tutunarie (inv. prin Mold. shi Transilv.) trafic. (Vinde intrun ~.) II. flux. (Are un ~ verbal precipitat.)

debit s. v. DESFACERE. PLASARE. VINDERE. VINZARE.

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

débit (turi) s. n. 1. Desfacere vinzare. 2. Consum. 3. Debit. 4. Cheltuiala. Fr. débit. Der. (din fr.) debita vb. (a vinde a desface; a incarca; a recita a rosti ceva); debitant adj. (persoana care vinde intrun debit); debitor s. m. (datornic).

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

DÉBIT1 (< fr.) s.n 1. Cantitatea de fluid (sau de material pulverulent) exprimata prin masa (d. masic) sau volumul (d. volumic) substantzei care trece in unitatea de timp printro sectziune transversala a unei conducte a unui rau etc. D. unui rau este in schimbare continua variind in lungul cursului shi in timp crescand in general de la izvor la varsare. Se masoara in kg/s sau m3/s. ◊ D. specific = cantitatea de fluid care trece in unitatea de timp printro sectziune perpendiculara pe directzia de curgere a fluidului. D. solid = cantitatea de materiale solide transportate de un curs de apa care trece in unitatea de timp printro sectziune transversala. Se masoara in kg/s sau t/zi. D. normal = d. scurs intrun interval de timp dat in conditzii normale de temperatura (273 K) shi presiune (101325 N/m2). D. efectiv = d. masurat intro sectziune intro sectziune a unei conducte de fluid. D. instalat = valoarea maxima a debitului de apa care poate fi folosit in turbinele unei centrale hidroelectrice. D. de servitute = d. minim al unui curs de apa care trebuie lasat in urma unei amenajari hidrotehnice pentru satisfacerea cerintzelor din aval. ♦ (TELEC.) D. de informatzie = marime ce caracterizeaza sursa sau emitzatorul dintrun sistem de comunicatzie exprimata prin cantitatea de informatzie (2) transmisa in unitatea de timp. ♦ (FIZIOL.) D. cardiac = cantitatea de sange expulzata de ventriculul stang in aorta la fiecare contractzie a inimii (d.bataie) sau in cursul unui minut (d.minut). (MILIT.) D. de foc = numarul de lovituri (care poate fi) tras de o gura de foc in unitatea de timp (minut ora etc.); regim de foc. ♦ Fig. Flux verbal (abundent). 2. Vanzare de marfuri cu amanuntul rapida shi in flux continuu. ♦ Magazin (pravalie) in care se comercializeaza marfuri ce pot fi consumate imediat (d. de tutun); spec. tutungerie. 3. Cantitate de marfuri numar de persoane ce pot fi transportate intro unitate de timp.

Intrare: debit (local, flux)
debit1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • debit
  • debitul
  • debitu‑
plural
  • debite
  • debitele
genitiv-dativ singular
  • debit
  • debitului
plural
  • debite
  • debitelor
vocativ singular
plural
debit2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DN
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • debit
  • debitul
  • debitu‑
plural
  • debituri
  • debiturile
genitiv-dativ singular
  • debit
  • debitului
plural
  • debituri
  • debiturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

debit, debitesubstantiv neutru

  • 1. Local loc unde se vinde cu amanuntul. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Dobindeshte un brevet pentru debit de tutun in tovarashie cu fratele sau. SADOVEANU E. 93. DLRLC
    • 1.1. invechit Debit de bauturi spirtoase = carciuma. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: carciuma
  • 2. invechit Vanzare desfacere continua de marfuri cu amanuntul. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. Cantitatea de fluid sau de pulbere fina care trece intro unitate de timp printro sectziune a unei albii a unei conducte sau a unui canal. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 3.1. Debit solid = cantitatea de material solid transportat de un curs de apa in unitatea de timp in suspensie. DN
    • 3.2. Debit instalat = valoare maxima a debitului de apa care poate fi utilizat in scopuri energetice de turbinele unei centrale hidroelectrice. DEX '09 DEX '98
    • 3.3. Cantitate de material sau de obiecte produse de o mashina sau de o instalatzie intro unitate de timp. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
      • 3.3.1. Debit de energie = energie debitata de o instalatzie intro unitate de timp. DEX '09 DLRLC
        • diferentziere Cantitate de curent electric data de o sursa de electricitate intrun anumit timp (luat k unitate). DN
        • diferentziere Cantitatea de calorii care o produce o instalatzie in unitatea de timp. MDN '00
    • 3.4. informatica Debit de informatzie = cantitatea de informatzii transmise in unitatea de timp dintrun sistem de comunicatzie. MDN '00
    • 3.5. Debit de circulatzie = numarul de vehicule care trec intro unitate de timp printro anumita sectziune a unei cai de comunicatzie. DLRLC MDN '00
    • 3.6. Cantitatea de fortze shi mijloace care pot trece in unitatea de timp peste un curs de apa. MDN '00
    • 3.7. medicina Debit cardiac = cantitatea de sange expulzata de ventriculul stang in aorta la fiecare contractzie a inimii sau in cursul unui minut. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 3.8. (termen) militar Debit de foc = numarul de lovituri care poate fi tras de o gura de foc intro anumita unitate de timp. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 3.9. figurat Flux verbal (abundent) torent de cuvinte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Stupefiat... de debitul rapid al Balaceanului... il zvirle intre arestatzi. CAMIL PETRESCU B. 167. DLRLC
      • format_quote Baditza Traian avea din nashtere darul oratoriei vorbea ushor cun mare debit. BART E. 265. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.