15 definitzii pentru cuib

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CUIB cuiburi s. n. 1. Constructzie facuta de pasari de unele mamifere etc. pentru a depune ouale a cloci shi a scoate pui. 2. Fig. Locuintza salash; reshedintza. 3. Fig. (Peior.; urmat de determinari) Loc (ascuns) unde se planuieshte shi de unde se propaga o actziune potrivnica dushmanoasa intereselor unei colectivitatzi. ♦ Focar. 4. (In sintagma) Cuibul albinelor = fagurii ocupatzi cu puiet shi cu hrana in care traieshte shi se dezvolta familia de albine. 5. Groapa mica facuta in pamant in care se seamana legume sau cereale. ♦ Mushuroi de pamant facut prin prashit in jurul firelor de porumb de cartofi etc. ♦ Spatziu restrans in care se dezvolta o ingramadire de plante de acelashi fel. Cuib de lacrimioare. 6. Multzime de fermentzi de acelashi fel care provoaca inacrirea vinului a borshului a laptelui etc. 7. Loc adapostit care asigura unei arme automate conditzii bune de tragere. ◊ Cuibul corbului = post de observatzie situat in varful catargului la anumite nave (de pescuit de razboi etc.) in care sta marinarul de veghe. Lat. *cubium.

cuib sn [At: PSALT. 173 15 / V: ~iub / Pl: ~uri / E: ml *cubium] 1 Culcush facut de pasari de unele mamifere etc. pentru a se adaposti pentru a depune ouale a cloci shi a scoate pui. 2 (Pfm; ie) Ashi face ~ A se stabili. 3 (Pfm; ie) Ashi face ~ in ~ul altuia A trai cu sotzia altuia. 4 (Pfm; Olt; is) ~ul dracului Adulter. 5 (Pex) Toate pasarile dintrun cuib (1). 6 Cuibar (Fig). 78 (Pex) (Animalul cu) puii dintro vizuina. 9 (Fig) Locuintza. 10 (Fig) Loc in care te ashezi confortabil (pentru odihna). 11 (Fig) Loc de origine. 12 (Fig) Reshedintza obishnuita. 13 (Fig; prt) Loc de unde se raspandesc anumite initziative sau actziuni. 14 (Fig) Ascunzish pentru dushmani talhari conspiratori sau cei organizatzi in mod clandestin. 15 (Fig) Spatziu inchis de jurimprejur. 16 (Fig) Despartzitura facuta pe puntea unei corabii. 17 (Fig) Spatziu restrans in care ceva pretzios se gaseshte in cantitate mare. 18 (Is) ~ de viorele Teren acoperit cu multe viorele. 19 Spatziu mic in care se dezvolta o ingramadire de plante de acelashi fel. 20 Gropitza facuta in pamant in care se seamana legume sau cereale Si: cuibar (9). 21 Gramajoara de pamant in forma de mushuroi adunat la prashit in jurul lastarilor de porumb sau de cartofi. 22 (Reg) Scobitura facuta intro bucata de lemn sau de piatra in care se imbina alta bucata. 23 (Reg) Gaura facuta la capetele unui stalp de lemn sau al unei coloane de piatra cu scopul de a se fixa bine in talpa shi in grinda unui edificiu. 24 (Mol; Buc) Cantitate de lapte acru care se pune in cel dulce k sa se prinda. 25 (Pop) Fermentzi care inacresc vinul borshul laptele etc. 26 (Mol) Esentza de culoare. 27 (Bot; Mol; ic) ~ulpamantului ~ulrandunelii ~ulpasarii ~ul randunicii Tranji (Neottia nidus civis). 28 (Bot; reg; ic) ~ulnecuratului SHoparlitza (Veronica chamaedris). 29 (Pop; is) ~ulizvorului Adancitura dintro fantana din care izvorashte apa. 30 (Is) ~ul albinelor Fagurii cu puiet shi cu hrana in care traieshte shi se dezvolta familia de albine. 31 (Fig) Loc adapostit unde se plaseaza o arma automata grea. 32 (Is) ~ul corbului Post de observatzie de pe catargul unor nave in care sta marinarul de veghe. 33 (Fig) Focar.

CUIB cuiburi s. n. 1. Culcush facut de pasari de unele mamifere etc. pentru a se adaposti pentru a depune ouale a cloci shi a scoate pui. 2. Fig. Locuintza salash; reshedintza. 3. Fig. (Peior.; urmat de determinari) Loc (ascuns) unde se ticluieshte shi de unde se propaga o actziune potrivnica dushmanoasa intereselor unei colectivitatzi. ♦ Focar. 4. (In sintagma) Cuibul albinelor = fagurii ocupatzi cu puiet shi cu hrana in care traieshte shi se dezvolta familia de albine. 5. Groapa mica facuta in pamant in care se seamana legume sau cereale. ♦ Mushuroi de pamant facut prin prashit in jurul firelor de porumb de cartofi etc. ♦ Spatziu restrans in care se dezvolta o ingramadire de plante de acelashi fel. Cuib de lacrimioare. 6. Multzime de fermentzi de acelashi fel care provoaca inacrirea vinului a borshului a laptelui etc. 7. Loc adapostit care asigura unei arme automate conditzii bune de tragere. ◊ Cuibul corbului = post de observatzie situat in varful catargului la anumite nave (de pescuit de razboi etc.) in care sta marinarul de veghe. Lat. *cubium.

CUIB cuiburi s. n. 1. Culcush de paie fulgi shi gateje facut de pasari in copaci in scorburi sub streshinile caselor etc. pentru a se adaposti ashi depune ouale a le cloci shi a scoate pui. Dintrun cuib cenushiu de rindunele sub streashina spinzurau citeva fire de paie leganate de vint. C. PETRESCU S. 13. Cantrun cuib vadorm in suflet cintecele mele! GOGA C. P. 13. Sub strashina veche shinalta Sint cuiburi shin ele Sascund rindunele... DEMETRESCU O. 79. O pupaza careshi facea cuib de multzi ani intrun tei foarte batrin shi scorburos. CREANGA A. 52. Somnoroase pasarele Pe la cuiburi se aduna. EMINESCU O. I 207. ♦ Cuibar. Batrina incepu sa se vaiete k ia murit gaina pe cuib. ISPIRESCU L. 395. ♦ Fig. Culcush. Tupilat in cuibul tau leganat de mersul domol al carutzei itzi umpleai urechile cu zvonurile noptzii adinci. PAS Z. I 45. 2. Fig. Locuintza salash. Cuibul tractorishtilor era scufundat in intregime in intuneric. De nicaieri nici o mishcare. MIHALE O. 187. Ei hai fiindca tot am venit sa vedem cuibul poetului. REBREANU R. I 184. Inlauntru in coliba Chira shashteapta.. voinicul. Paretzii cuibului sint nalbitzi shi datzi la mistrie. DELAVRANCEA S. 165. ◊ Fig. Donici cuib dentzelepciune... EMINESCU O. I 31. O! cuib al fericirilor! O! tzara luminoasa! ALECSANDRI O. 257. ◊ Reshedintza. SHtefan SHtefan domn cel mare in Suceava cuibushi are. ALECSANDRI P. P. 173. 3. Fig. (Cu sens peiorativ urmat de determinari) Loc (ascuns) unde se ticluieshte shi de unde se propaga o actziune dushmanoasa intereselor unei colectivitatzi unei natziuni unui stat. V. spelunca. Aici a fost odata cuibul tilharilor. DESHLIU G. 37. ♦ Focar. K sa se sece influintza boierilor shi sa stirpeasca cuiburile feudalitatzii [Alexandru Lapushneanu] i despoie de averi. NEGRUZZI S. I 143. 4. Groapa in pamint in care se seamana legume sau cereale. A insamintza porumbul in cuiburi ashezate in patrat inseamna a pune porumbul pe rinduri drepte in cuiburi care au intre ele aceeashi distantza. SCINTEIA 1954 nr. 2917. ◊ Mushuroi facut prin prashit in jurul firelor de porumb sau de cartofi. [Cartofii] se prashesc facinduse shi putzin cuib imprejurul tufelor. I. IONESCU D. 300. ♦ Spatziu restrins in care se gaseshte o ingramadire de plante de acelashi fel. Cuib de viorele. Cuib de ciuperci. 5. Cantitate de fermentzi care produc acrirea vinului a borshului a laptelui. V. maia. 6. (Mil.; determinat prin «de mitraliera» «de arma automata» sau «de foc») Loc adapostit care asigura tragerea unei arme automate in conditzii bune. ♦ Determinat prin «de rezistentza») Portziune mica de teren amenajata pentru adapostirea uneia sau mai multor arme automate.

CUIB ~uri n. 1) Culcush care shil fac pasarile pentru a depune oua shi a scoate pui. 2) fig. Casa incapere in care traieshte cineva; locuintza. ◊ Ashi face ~ ashi face casa; a se stabili cu traiul. 3) fig. depr. Loc unde se unelteshte ceva. ~ de talhari. 4) Groapa mica in pamant in care se seamana legume sau alte plante. ~ de cartofi. 5) Mushuroi care se face cu sapa la radacina unor cereale (porumb floareasoarelui etc.). 6) Grup de fermentzi care produc acrirea laptelui otzetului a borshului. 7) Parte dintrun minereu in care sunt concentrate minereuri folositoare. 8): ~ de mitraliera (de arma automata de foc) loc adapostit shi amenajat pentru tragere. 9): ~ fosilifer ingramadire de animale shi plante fosile. [Monosilabic] /<lat. cubium

cuib n. 1. un fel de leagan ceshi fac pasarile spre ashi depune ouale shi a creshte puii; 2. locuintza obishnuita: acolo’i cuibul spaimei shi adapostul urei AL.; 3. ramashitza dela otzet. [Lat. *CUBIUM (cu sensul lui CUBILE)].

cuĭb n. pl. urĭ (lat. cubium k in concubium culcare la un loc cubare a fi culcat k aĭba roĭb din habeat rubeus. V. concubin incubez). Culcush de pasare salbatica saŭ de animale micĭ (shoaricĭ sherpĭ): cuĭb de gangur de vultur. Fig. Maĭ multe grauntze puse la un loc k sa rasara: un cuĭb de popushoĭ (la cartofĭ cartofiĭ crescutzĭ gramada). Ascunzatoare: cuĭb de hotzĭ. V. cuĭbar.

cuibà v. ashi asheza cuibul: la poalele movilelor cuibeaza vulturii cei falnici Od.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CUIB s. 1. v. vizuina. 2. v. cuibar. 3. (AGRIC.) mushuroi. (~ facut la baza tulpinii porumbului la prashit.) 4. v. maia.

CUIB s. v. adapost ashezare casa camin domiciliu locuintza salash.

CUIB s. 1. birlog culcush salash vizuina (reg.) cobirlau covru mishina vizunie (prin Ban.) cirtog (prin Transilv.) scorciob (prin Ban.) viezurime viezurina. (~ al unui animal salbatic.) 2. cuibar. (~ pentru gaini.) 3. mushuroi. (~ facut la baza tulpinii porumbului.) 4. maia (reg.) matca. (~ pentru inacrirea borshului.)

cuib s. v. ADAPOST. ASHEZARE. CASA. CAMIN. DOMICILIU. LOCUINTZA. SALASH.

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cúib (cúiburi) s. n. 1. Culcush facut de pasari sau de unele mamifere. 2. Vizuina. 3. Camin vatra patrie. 4. Groapa mica in care se pune samintza in pamint. 5. Gramada de pamint cu care se protejeaja tulpina plantelor de cultura. 6. Crestare crestatura. 7. Cantitate de cheag sau de drojdie folosita o data. Mr. cul’bu megl. istr. cul’b. Origine incerta. Probabil din gr. ϰλωβός „cushca” prin intermediul unei forme lat. *clubium; cf. ngr. ϰουλβί de unde sl. kulivija shi de aici colivie (mr. cluvie) s. f. cuvint din sec. XVII. Rezultatul rom. care trebuie sa provina de la *culib indica o dubla metateza. Exista shi posibilitatea k lat. *clubium sa fi trecut din epoca romanica la *collubium sub influentza lui collŭvies „amestec de materiale”. Celelalte ipoteze sint insuficiente. Dupa parerea mai generalizata de la un lat. *cubium (cf. concubium) plecinduse de la cubĕre „a sta culcat pentru a se odihni” (Philippide Principii 68 shi 140; Cihac I 66; Meyer Alb. St. IV 121; Pushcariu 432; CandreaDens. 429; REW 2355; Pascu I 72; DAR). Aceasta ipoteza este aproape imposibila caci se refera la o imagine („culcat trintit”) care nu se aplica pasarilor shi nu ajunge pentru a explica rezultatele dialectale. Pentru a rezolva dificultatea Candrea a propus un lat. *culbium (cf. Cortés 126) care Densusianu GS XI 363 il considera imposibil. Der. cuiba (var. incuiba incuibara incuibura) vb. (a face cuib; a instala a asheza; a salashlui a locui; refl. a prinde radacini a deveni trainic); cuibar s. n. (cuib; ou lasat in cuibarul gainii; vizuina birlog; salash locuintza refugiu; groapa mica in care se pune samintza in pamint); cuibari vb. (a face cuib; a pune gainile in cuibar; a prashi a aduna pamint in jurul tulpinei plantelor; a ocroti a proteja a ascunde; a fixa a stabili). Din rom. provine rut. kubljyty „a face cuib” (Miklosich Wander. 10).

Intrare: cuib
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cuib
  • cuibul
  • cuibu‑
plural
  • cuiburi
  • cuiburile
genitiv-dativ singular
  • cuib
  • cuibului
plural
  • cuiburi
  • cuiburilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

cuib, cuiburisubstantiv neutru

  • 1. Constructzie facuta de pasari de unele mamifere etc. pentru a depune ouale a cloci shi a scoate pui. DEX '09 DLRLC
    diminutive: cuibushor
    • format_quote Dintrun cuib cenushiu de rindunele sub streashina spinzurau citeva fire de paie leganate de vint. C. PETRESCU S. 13.
    • format_quote Cantrun cuib vadorm in suflet cintecele mele! GOGA C. P. 13.
    • format_quote Sub strashina veche shinalta Sint cuiburi – shin ele Sascund rindunele... DEMETRESCU O. 79.
    • format_quote O pupaza careshi facea cuib de multzi ani intrun tei foarte batrin shi scorburos. CREANGA A. 52.
    • format_quote Somnoroase pasarele Pe la cuiburi se aduna. EMINESCU O. I 207.
    • 1.1. Cuibar.
      sinonime: cuibar
      • format_quote Batrina incepu sa se vaiete k ia murit gaina pe cuib. ISPIRESCU L. 395. DLRLC
    • 1.2. figurat Culcush. DLRLC
      sinonime: culcush
      • format_quote Tupilat in cuibul tau leganat de mersul domol al carutzei itzi umpleai urechile cu zvonurile noptzii adinci. PAS Z. I 45. DLRLC
  • 2. figurat Locuintza, reshedintza, salash. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Cuibul tractorishtilor era scufundat in intregime in intuneric. De nicaieri nici o mishcare. MIHALE O. 187. DLRLC
    • format_quote Ei hai fiindca tot am venit sa vedem cuibul poetului. REBREANU R. I 184. DLRLC
    • format_quote Inlauntru in coliba Chira shashteapta.. voinicul. Paretzii cuibului sint nalbitzi shi datzi la mistrie. DELAVRANCEA S. 165. DLRLC
    • format_quote figurat Donici cuib dentzelepciune... EMINESCU O. I 31. DLRLC
    • format_quote figurat O! cuib al fericirilor! O! tzara luminoasa! ALECSANDRI O. 257. DLRLC
    • format_quote SHtefan SHtefan domn cel mare in Suceava cuibushi are. ALECSANDRI P. P. 173. DLRLC
  • 3. figurat peiorativ (Urmat de determinari) Loc (ascuns) unde se planuieshte shi de unde se propaga o actziune potrivnica dushmanoasa intereselor unei colectivitatzi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Aici a fost odata cuibul tilharilor. DESHLIU G. 37. DLRLC
    • 3.1. Focar. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: focar
      • format_quote K sa se sece influintza boierilor shi sa stirpeasca cuiburile feudalitatzii [Alexandru Lapushneanu] i despoie de averi. NEGRUZZI S. I 143. DLRLC
  • 4. Groapa mica facuta in pamant in care se seamana legume sau cereale. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote A insamintza porumbul in cuiburi ashezate in patrat inseamna a pune porumbul pe rinduri drepte in cuiburi care au intre ele aceeashi distantza. SCINTEIA 1954 nr. 2917. DLRLC
    • 4.1. Mushuroi de pamant facut prin prashit in jurul firelor de porumb de cartofi etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: mushuroi
      • format_quote [Cartofii] se prashesc facinduse shi putzin cuib imprejurul tufelor. I. IONESCU D. 300. DLRLC
    • 4.2. Spatziu restrans in care se dezvolta o ingramadire de plante de acelashi fel. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Cuib de lacrimioare. Cuib de viorele. Cuib de ciuperci. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 5. Multzime de fermentzi de acelashi fel care provoaca inacrirea vinului a borshului a laptelui etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: maia
  • 6. Loc adapostit care asigura unei arme automate conditzii bune de tragere. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 6.1. Portziune mica de teren amenajata pentru adapostirea uneia sau mai multor arme automate. DLRLC
    • 6.2. Cuibul corbului = post de observatzie situat in varful catargului la anumite nave (de pescuit de razboi etc.) in care sta marinarul de veghe. DEX '09 DEX '98
  • 7. Parte dintrun minereu in care sunt concentrate minereuri folositoare. NODEX
  • 8. Cuib fosilifer = ingramadire de animale shi plante fosile. NODEX
  • chat_bubble (in) sintagma Cuibul albinelor = fagurii ocupatzi cu puiet shi cu hrana in care traieshte shi se dezvolta familia de albine. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.