25 de definitzii pentru concurs

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CONCÚRS concursuri s. n. 1. Intrecere (sportiva) finalizata cu intocmirea unui clasament shi cu acordarea unor premii celor mai buni dintre participantzi. 2. Examen pentru dobandirea in ordinea clasificarii a unui post a unei catedre a unei burse etc. sau pentru admiterea intro institutzie de invatzamant. 3. Ajutor sprijin colaborare. ◊ Concurs de imprejurari = totalitatea imprejurarilor care se intalnesc intrun anumit moment; conjunctura. ◊ Loc. vb. A da (cuiva) concursul = a ajuta (pe cineva). Ashi da concursul (la ceva) = a contribui (la ceva) a colabora (la ceva). Din fr. concours lat. concursus.

concurs sn [At: GHICA A. 625 / V: (inv) ~rshum / Pl: ~uri / E: fr concours lat concursus] 12 Intrecere (sportiva) care se termina (intotdeauna) cu un clasament shi cu acordarea unor premii celor mai buni dintre participantzi. 34 Examen pentru selectzia candidatzilor la intrarea intro institutzie de invatzamant sau pentru a obtzine un post o bursa etc. 5 Contributzie. 6 (Ie) Ashi da ~ul (cuiva sau la ceva) A colabora cu cineva sau la ceva. 7 (Is) ~ de imprejurari Conjunctura (1). 8 (Jur; inv) Incuviintzare. 9 (Jur; Trs; inv) Cererea mai multor creditori de a impartzi prin judecata averea unui datornic. 10 (Is) ~ de creditori Situatzie in care averea unui datornic este insuficienta pentru platirea tuturor creditorilor. 11 (Trs; gms; iuz) Faliment.

CONCÚRS concursuri s. n. 1. Intrecere (sportiva) care se termina intotdeauna cu un clasament shi cu acordarea unor premii celor mai buni dintre participantzi. 2. Examen pentru dobandirea in ordinea clasificarii a unui post a unei catedre a unei burse etc. sau pentru admiterea intro institutzie de invatzamant. 3. Ajutor sprijin colaborare. ◊ Concurs de imprejurari = totalitatea imprejurarilor care se intalnesc intrun anumit moment; conjunctura. ◊ Loc. vb. A da (cuiva) concursul = a ajuta (pe cineva). Ashi da concursul (la ceva) = a contribui (la ceva) a colabora (la ceva). Din fr. concours lat. concursus.

CONCÚRS concursuri s. n. 1. Intrecere competitzie in sporturile individuale organizata pentru a evidentzia pe cei mai buni dintre participantzi. Concurs de natatzie. ♦ Examen pentru dobindirea unui post a unei burse etc. la care se prezinta mai multzi candidatzi. A reushit primul la concurs.Profesorii shefi de catedra shi profesorii sint aleshi prin concurs dintre persoanele care poseda titlul shtiintzific de doctor in shtiintze sau gradul de profesor in invatzamintul superior. COL. HOT. DISP. 1189. 2. Ajutor sprijin contributzie colaborare. Industria noastra se dezvolta cu concursul tehnicii sovietice.Generalul Bem... a voit sashi asigure neutralitatea sau chiar concursul armatei otomane. GHICA A. 625. ◊ Expr. A da concurs (cuiva) = a ajuta (pe cineva). Concurs de imprejurari = totalitatea imprejurarilor care se intilnesc intrun anumit moment; conjunctura.

CONCÚRS s.n. 1. Intrecere; competitzie sportiva. 2. Examen pentru selectzia candidatzilor la intrarea intro institutzie de invatzamant sau pentru a obtzine un post o bursa etc. 3. Ajutor sprijin; colaborare; contributzie. ◊ Ashi da concursul (la ceva) = a colabora (la ceva); concurs de imprejurari = totalitatea faptelor a imprejurarilor care coincid intrun anumit moment; conjunctura. [Cf. fr. concours lat. concursus].

CONCÚRS s. n. 1. examen pentru selectzionarea candidatzilor la admiterea intro institutzie de invatzamant sau pentru a obtzine un post o bursa etc. 2. intrecere; competitzie sportiva. 3. ajutor sprijin; colaborare; contributzie. ♦ ashi da ŭl (la ceva) = a colabora; ~ de imprejurari = conjunctura. (< fr. concours lat. concursus)

CONCÚRS ~uri n. 1) Lupta intre doua sau mai multe persoane (state organizatzii) care urmaresc acelashi avantaj sau acelashi rezultat; intrecere; concurentza; competitzie. 2) Examen prin care mai multzi candidatzi concureaza pentru un numar limitat de locuri sau pentru admiterea intro institutzie de invatzamant. 3) Reuniune constand in lupta pentru intaietate in una sau mai multe probe sportive; intrecere sportiva; competitzie. 4) rar Sustzinere materiala sau morala; ajutor; sprijin; reazem. ◊ ~ de imprejurari ansamblu de imprejurari care influentzeaza la un moment dat o serie de lucruri; coincidentza de fapte. /<fr. concurs lat. concursus

concurs n. 1. actziunea de a coopera: ofer concursul meu; 2. lupta concurentzilor pentru un premiu pentru un post; 3. fig. intalnire: concurs de imprejurari neprevazute.

*concúrs n. pl. urĭ (lat. concursus). Intrecere intre artishtĭ savantzĭ atletzĭ sh. a.: a scoate un loc la concurs concurs ipic. Fig. Afluentza gramadire: concurs imens de lume concurs de imprejurarĭ.

concért(spectacól)concúrs s. n. (muz.) ◊ „La Curtea de Argesh a fost organizat un concertconcurs al corurilor caselor de cultura din jud. Argesh la care au participat shase formatzii orasheneshti.” R.l. 28 XII 76 p. 2. ◊ „A.T.M.ul a pregatit pentru sezonul estival un concertspectacolconcurs cu solishti indragitzi.” Cont. 12 VIII 77 p. 6 (din concert + [spectacol +] concurs)

emisiúneconcúrs s. f. Emisiune in care are loc un concurs ◊ „Sunt la moda emisiunileconcurs. Pentru k suscita atentzia antreneaza concurentzi ascultatori spectatori; pentru k in general vorbind orice disputa pasioneaza.” I.B. 1 II 67 p. 2. ◊ Emisiuneconcurs pentru tineri interpretzi de muzica populara.” Pr.R.TV 13 IV 74 p. 13; v. shi 26 I 67 p. 8 (din emisiune + concurs)

expozítzieconcúrs s. f. Concurs in cadrul unei expozitzii ◊ „La cea dea IVa editzie a Expozitzieiconcurs interjudetzene de arta fotografica «Romania ’78» au fost declaratzi cashtigatori [...]” R.l. 30 V 78 p. 2. ◊ Expozitziaconcurs de machete de nave.” I.B. 18 V 83 p. 7 (din expozitzie + concurs)

festiválconcúrs s. n. (arta) Festival in cadrul caruia are loc shi un concurs ◊ „Miercuri a inceput la Targovishte cea de a treia editzie a popularului festivalconcurs de romantze «Crizantema de aur».” Sc. 29 X 70 p. 3. ◊ „La Suceava se desfashoara cea de a treia editzie a festivaluluiconcurs de etnografie shi arta populara [...]” R.l. 22 VI 74 p. 2. ◊ „Sa incheiat cea de a treia editzie a festivaluluiconcurs «Voronetziana».” R.l. 26 VII 78 p. 2; v. shi I.B. 9 X 70 p. 2 Sapt. 5 VII 74 p. 7 R.l. 14 XII 74 p. 2 (din festival + concurs)

spectácolconcúrs s. n. Spectacol in cadrul caruia are loc un concurs ◊ „Trei autori vor incerca in spectacolul concurs «Se cauta o vedeta» care Teatrul «C. Tanase» il organizeaza la Sala Palatului [...] sa gaseasca vedete de «varietatzi shi de muzica ushoara» din randul publicului.” I.B. 28 X 70 p. 2. ◊ „Pe langa spectacolulconcurs vor avea loc shi recitaluri extraordinare de muzica culta shi dans clasic.” R.l. 14 XII 74 p. 2 (din spectacol + concurs)

targconcúrs s. n. Targ in cadrul caruia au loc concursuri ◊ „Se va deschide reputatul targ al olarilor dar shi unul in piatza Grivitza de jucarii shi miniaturi din ceramica realizate de copii un targconcurs cu premii.” R.l. 31 VII 73 p. 2 (din targ + concurs)

*concúrg cúrs a cúrge v. intr. (d. lat. concurrere shi acomodat d. a curge. V. decurg). Merg impreuna spre acelashĭ punct concurez contribuĭ: aceste legĭ concurg spre fericirea tzariĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CONCÚRS s. 1. competitzie intrecere. (~ de atletism.) 2. v. ajutor. 3. ajutor contributzie sprijin. (~ul lui a fost hotarator.)

CONCÚRS s. v. acord aprobare asentiment aviz consimtzamant consimtzire incuviintzare ingaduintza invoiala invoire permisiune voie vointza vrere.

CONCURS s. 1. competitzie intrecere. (~ de atletism.) 2. ajutor oficii (pl.) serviciu sprijin. (Va ofer ~ meu.) 3. ajutor contributzie sprijin. (~ lui a fost hotaritor.)

concurs s. v. ACORD. APROBARE. ASENTIMENT. AVIZ. CONSIMTZAMINT. CONSIMTZIRE. INCUVIINTZARE. INGADUINTZA. INVOIALA. INVOIRE. PERMISIUNE. VOIE. VOINTZA. VRERE.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

concurs C. de creatzie competitzie in care un juriu de specialishti analizeaza shi selectzioneaza (prin atribuire de premii shi mentziuni) lucrari muzicale prezentate de divershi compozitori al caror nume este inlocuit de obicei de mottouri. C. de interpretare competitzie in care interpretzi vocali shi instrumentishti se confrunta in cadrul unor recitaluri* sau concerte (1) (cu sau fara public) in urma carora juriul le acorda diverse premii sau mentziuni pe masura talentului shi maiestriei dovedite. Unele dintre c. au loc in cadrul festivalurilor*.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

CONCÚRS (< fr. lat.) s. n. 1. Examen pentru obtzinerea in ordinea clasificarii a unui post a unei catedre a unei burse etc. sau pentru admiterea intrun institut de invatzamint. 2. Forma cea mai raspindita de organizare a intrecerilor (ex. dintre sportivi artishti etc. sau dintre echipe) care se termina intotdeauna cu intocmirea unui clasament (shi cu acordarea unor premii). 3. Ajutor sprijin colaborare. C. de imprejurari = conjunctura. 4. (Dr.) C. de infractziuni = situatzie in care doua sau mai multe infractziuni au fost savirshite de aceeashi persoana mai inainte k aceasta sa fi fost condamnata definitiv pentru vreuna din ele ori in care o inactziune sau actziune a unei persoane datorita imprejurarilor in care sa produs intruneshte elementele mai multor infractziuni. (EC.) Concursul creditorilor = situatzie in care mai multzi creditori ai aceluiashi debitor formuleaza pretentzii cu privire la pretzul obtzinut din vinzarea silita a aceluiashi bun al debitorului lor.

Intrare: concurs
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • concurs
  • concursul
  • concursu‑
plural
  • concursuri
  • concursurile
genitiv-dativ singular
  • concurs
  • concursului
plural
  • concursuri
  • concursurilor
vocativ singular
plural
concurshum substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: MDA2
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • concurshum
  • concurshumul
plural
  • concurshumuri
  • concurshumurile
genitiv-dativ singular
  • concurshum
  • concurshumului
plural
  • concurshumuri
  • concurshumurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

concurs, concursurisubstantiv neutru

  • 1. Intrecere (sportiva) finalizata cu intocmirea unui clasament shi cu acordarea unor premii celor mai buni dintre participantzi. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Concurs de natatzie. DLRLC
  • 2. Examen pentru dobandirea in ordinea clasificarii a unui post a unei catedre a unei burse etc. sau pentru admiterea intro institutzie de invatzamant. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: examen
    • format_quote A reushit primul la concurs. DLRLC
    • format_quote Profesorii shefi de catedra shi profesorii sint aleshi prin concurs dintre persoanele care poseda titlul shtiintzific de doctor in shtiintze sau gradul de profesor in invatzamintul superior. COL. HOT. DISP. 1189. DLRLC
  • 3. Ajutor, colaborare, contributzie, sprijin. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Industria noastra se dezvolta cu concursul tehnicii sovietice. DLRLC
    • format_quote Generalul Bem... a voit sashi asigure neutralitatea sau chiar concursul armatei otomane. GHICA A. 625. DLRLC
    • 3.1. Concurs de imprejurari = totalitatea imprejurarilor care se intalnesc intrun anumit moment. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: conjunctura
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.