21 de definitzii pentru circulatzie

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CIRCULÁTZIE circulatzii s. f. Faptul de a circula. 1. Mishcare deplasare de obicei pe o cale de comunicatzie. ♦ Spec. Deplasare a sevei in plante sau a citoplasmei in interiorul celulelor. 2. Mishcare curgere a unui lichid a unui gaz a unui curent etc. in interiorul unui circuit sau al unei conducte. 3. Transmitere schimb de bunuri de marfuri (prin intermediul banilor) transformare a marfurilor in bani shi a banilor in marfuri. ◊ Loc. adj. De mare circulatzie = foarte raspandit. ◊ Expr. A fi in circulatzie = a fi folosit a avea valoare. A pune (sau a introduce a da) in circulatzie = a face sa intre in uz sa se raspandeasca sa functzioneze. (Fam.) A scoate (pe cineva) din circulatzie = a obosi peste masura (pe cineva) a extenua. Din fr. circulation lat. circulatio onis.

circulatzie sf [At: (a. 1833) URICARIUL VII 224/15 / V: cer~ (rar) ~iune (inv) tzir~ / Pl: ~i / E: ns cf fr circulation] 1 Mishcare (continua shi regulata) in interiorul unui circuit (inchis) Si: circulare (1) circulat1 (1). 2 (Fzl) Mishcare continua a sangelui in organism Si: circulare (2) circulat1 (2). 34 (Spc) Deplasare a sevei in plante sau a citoplasmei in interiorul celulelor Si: circulare (34) circulat1 (34). 5 (D. oameni animale vehicule) Deplasare pe o cale de comunicatzie Si: circulare (5) circulat1 (5). 6 (D. mijloace de transport in comun) Mers organizat shi regulat (dupa un anumit itinerar) Si: circulare (6) circulat1 (6). 78 (Ecn; jur) Transmitere (sau schimb) de bunuri de la un proprietar la altul Si: circulare (78) circulat1 (78). 9 (D. notziuni abstracte) Raspandire. 10 (D. bunuri cuvinte expresii etc.; ie) A fi in ~ A fi intrebuintzat. 1113 (D. cartzi marfuri etc.; ie) A pune (sau a introduce sau a da) in ~ A face sa intre in uz sa se raspandeasca sau sa functzioneze. 14 (Ie) A scoate din ~ A opri sa mai circule. 15 (Fam; iae) A extenua (pe cineva). 16 (Ila) De mare ~ Foarte raspandit. corectata

CIRCULÁTZIE circulatzii s. f. Faptul de a circula. 1. Mishcare deplasare de obicei pe o cale de comunicatzie. ♦ Spec. Deplasare a sevei in plante sau a citoplasmei in interiorul celulelor. 2. Mishcare curgere a unui lichid a unui gaz a unui curent etc. in interiorul unui circuit sau al unei conducte. 3. Transmitere schimb de bunuri de marfuri (prin intermediul banilor) transformare a marfurilor in bani shi a banilor in marfuri. ◊ Loc. adj. De mare circulatzie = foarte raspandit. ◊ Expr. A fi in circulatzie = a fi intrebuintzat a avea valoare. A pune (sau a introduce a da) in circulatzie = a face sa intre in uz sa se raspandeasca sa functzioneze. (Fam.) A scoate (pe cineva) din circulatzie = a obosi peste masura (pe cineva) a extenua. Din fr. circulation lat. circulatio onis.

CIRCULÁTZIE circulatzii s. f. Faptul de a circula. 1. Mishcare deplasare trecere a oamenilor a animalelor sau a vehiculelor pe o cale de comunicatzie. O gramada de oameni asha de mare incit ea opreshte circulatzia. GHEREA ST. CR. II 138. ♦ Mers organizat shi regulat (potrivit unui anumit orar shi itinerar) al diverselor mijloace de transport in comun. Circulatzia trenurilor. 2. Mishcare (continua shi regulata) a unui lichid a unui gaz a unui curent in interiorul unui circuit sau al unei conducte. Circulatzia apei calde prin radiatoare.In Uniunea Sovietica pe linga irigarea obishnuita de suprafatza se introduce o noua metoda de irigare subterana sau de condensare. Ea se bazeaza pe circulatzia vaporilor de apa in pamint provocata de actziunea caldurii. SCINTEIA 1953 nr. 2701. ♦ Mishcare continua a singelui in organism prin vasele sistemului circulator. 3. Transmitere schimb de bunuri sau de marfuri (care de obicei se face prin intermediul banilor). Circulatzia marfurilor este punctul de plecare al capitalului. MARX C. I 159. Circulatzia este suma tuturor raporturilor reciproce dintre posesoriide marfuri. MARX C. I 174. ◊ Loc. adj. shi adv. De mare circulatzie = foarte raspindit. ◊ Expr. (Despre bunuri cuvinte expresii etc.) A fi (sau a nu mai fi) in circulatzie = a fi (sau a nu mai fi) intrebuintzat a (nu mai) circula. A pune (sau a introduce a da) in circulatzie = a face sa circule sa intre in uz sa se raspindeasca. Cu ocazia centenarului lui I. L. Caragiale a fost pusa in circulatzie o serie de marci poshtale jubiliare. A da in circulatzie = a inaugura circulatzia pe o artera de comunicatzie a pune la dispozitzia oamenilor shi a vehiculelor un drum o cale noua de comunicatzie a deschide o noua artera de comunicatzie. A scoate din circulatzie = a suspenda a opri circulatzia unui lucru a retrage dreptul sau mijlocul de a se raspindi de a fi intrebuintzat. ◊ Circulatzie monetara = circulatzia monedelor in procesul de schimb. Pronuntzat: tzie.

CIRCULÁTZIE s.f. 1. Mishcare deplasare (de oameni de vehicule pe o cale de comunicatzie etc.). 2. Mishcare a unui corp intrun circuit. ♦ Mishcare a sangelui in aparatul circulator. 3. Transmitere schimb de bunuri de marfuri. ◊ Circulatzie monetara = circulatzia banilor in procesul schimbului. [Gen. iei var. circulatziune s.f. / cf. fr. circulation lat. circulatio].

CIRCULÁTZIE s. f. 1. mishcare deplasare (de oameni de vehicule pe o cale de comunicatzie etc.). 2. mishcare a unui corp intrun circuit. ♦ a pune in ~ = a face sa intre in uz. ◊ mishcare a sangelui in aparatul circulator shi a sevei in plante. 3. (ec.) schimb de bunuri de marfuri. ♦ ~ baneasca (sau monetara) = circulatzia banilor in procesul schimbului. (< fr. circulation lat. circulatio)

CIRCULÁTZIE ~i f. 1) v. A CIRCULA. 2) Mishcare circulara. ~a sevei in plante.~a banilor (sau marfurilor) trecere a valorilor materiale de la un posesor la altul; schimb de valori. A pune (sau a introduce) in ~ a pune (sau a introduce) in uz. A scoate din ~ a scoate din uz. De mare ~ foarte raspandit. A fi in ~ a se afla in uz. 3) Deplasare (a oamenilor sau a vehiculelor) pe o cale de comunicatzie; mishcare rutiera. Drum cu ~ intensa. [Art. circulatzia; G.D. circulatziei; Sil. tzie] /<fr. circulation lat. circulatio ~onis

circulatziune sf vz circulatzie

CIRCULATZIÚNE s.f. v. circulatzie.

microagént (de circulatzie) s. m. Elev insarcinat cu supravegherea respectarii regulilor de circulatzie in preajma shcolii ◊ „Pe primele locuri sau clasat microagentzii de la shcolile generale nr. 41 25 shi 39.” I.B. 30 V 73 p. 3. ◊ „Micromilitzienii in actziune. Ieri cu ajutorul unor lucratori de la circumscriptzia 10 microagentzii de circulatzie de la shcolile generale nr. 100 shi 109 au supravegheat respectarea de catre pietoni a regulilor de traversare pe Calea Vacareshti.” I.B. 2 IV 75 p. 7 (din micro + agent [de circulatzie])

circulatzi(un)e f. 1. lucrarea de a circula inlesnire de a se duce shi veni: circulatziunea trasurilor; 2. mishcarea sangelui in drumui prin corp; 3. mishcarea banilor sau a hartiilor de comertz: bilet in circulatziune.

*circulatziúne f. (lat. circulátio ónis). Actziunea de a circula: circulatziunea singeluĭ. Mergere posibilitate de a umbla: circulatziunea e oprita. Transmisiune curs: circulatziunea banilor. SHi átzie shi áre.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

circulátzie (tzie) s. f. art. circulátzia (tzia) g.d. art. circulátziei; pl. circulátzii art. circulátziile (tzii) corectata

circulátzie s. f. (sil. tzie) art. circulátzia (sil. tzia) g.d. art. circulátziei; pl. circulátzii art. circulátziile (sil. tzii)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CIRCULÁTZIE s. 1. deplasare mishcare. (~ sevei in plante.) 2. trafic (inv.) tract. (O artera cu ~ intensa.) 3. mishcare. (Pe strada era o ~ vie.) 4. mers umblet (pop.) purtare. (O poteca formata prin ~ oamenilor.) 5. uz. (Cuvinte ieshite din ~.)

CIRCULATZIE s. 1. deplasare mishcare. (~ sevei in plante.) 2. trafic (inv) tract. (O artera cu ~ intensa.) 3. mishcare. (Pe strada era o ~ vie.) 4. mers umblet (pop.) purtare. (O poteca formata prin ~ oamenilor.) 5. uz. (Cuvinte ieshite din ~.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

CIRCULATZIE AERIANA deplasarea aeronavelor pe cai aeriene cu respectarea unor reguli speciale privind traiectul de zbor viteza altitudinea etc.

REGULA DE CIRCULATZIE norma avand caracter general sau special obligatoriu in desfashurarea activitatzii de zbor in deplina sigurantza. Regulile de circulatzie aeriana privesc incrucisharile depashirile zborurile la acelashi nivel patrularile la panta prioritatzile la aterizare etc. Regula de circulatzie pe aerodrom vizeaza deplasarile peste pistele de decolareaterizare caile de rulaj etc.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

CIRCULÁTZIE (< fr. lat.) s. f. 1. Faptul de a circula. 2. Mishcare deplasare pe o cale de comunicatzie. ♦ Spec. Deplasare a vehiculelor dupa anumite reguli pe caile de comunicatzie. 3. Mishcare a unui corp lichid pulverulent solid etc. intrun anumit circuit (ex. c. apei in cazan). 4. (FIZIOL.) Circulatzia singelui = deplasare a singelui in sistemul cardiovascular determinata in special de contractziile inimii. C.s. asigura transportul substantzelor nutritive shi al oxigenului la toate celulele corpului shi indepartarea catabolitzilor din celule. C. mare = deplasare a singelui oxigenat de la inima la tzesuturi prin artere shi inapoi prin vene. C. mica (sau pulmonara) = deplasare a singelui incarcat cu dioxid de carbon de la inima la plamini pentru oxigenare. ◊ C. limfei = deplasare a limfei spre inima. ◊ C. artificiala a singelui (extracorporala) = tehnica de suplinire a functziei inimii realizata prin intermediul unui aparat care asigura vehicularea singelui oxigenat artificial fara trecerea prin inima shi plamini. Se practica in operatziile pe cord deschis. 5. (BOT.) Deplasare a sevei in plante shi a citoplasmei in interiorul celulelor. 6. Circulatzia generala a atmosferei = totalitea mishcarilor atmosferice la scara mare determinate de deosebirile termobarice la diferite latitudini pe supr. uscatului shi Oceanului Planetar. Cuprinde vinturile estice din reg. polare vinturile de V shi activitatea ciclonica din zonele temperate alizeele tropicale shi vinturile estice din reg. ecuatoriale. Datorita ciclonilor shi anticiclonilor c. inregistreaza ample schimbari periodice shi neperiodice. 7. C. economica = deplasarea pe diverse pietze a factorilor de productzie produselor shi serviciilor datorita structurilor shi mecanismelor economice sub influentza diferitzilor utilizatori. ♦ C. monetara = deplasarea cantitatzii de moneda metalica fiduciara shi scriptica aflata in circulatzie intro perioada data; viteza de circulatzie a monedei (valoarea tranzactziilor raportata la numarul de unitatzi monetare disponibile in economie) influentzeaza nivelul general al pretzurilor variatziile sale resimtzinduse in special in perioadele de inflatzie. ◊ Loc. De mare circulatzie = foarte raspindit. ◊ Expr. A fi (sau a nu fi) in circulatzie = a (nu mai) fi intrebuintzat.

Intrare: circulatzie
circulatzie substantiv feminin
  • silabatzie: -tzi-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • circulatzie
  • circulatzia
plural
  • circulatzii
  • circulatziile
genitiv-dativ singular
  • circulatzii
  • circulatziei
plural
  • circulatzii
  • circulatziilor
vocativ singular
plural
circulatziune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • circulatziune
  • circulatziunea
plural
  • circulatziuni
  • circulatziunile
genitiv-dativ singular
  • circulatziuni
  • circulatziunii
plural
  • circulatziuni
  • circulatziunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

circulatzie, circulatziisubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a circula. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.1. Mishcare deplasare de obicei pe o cale de comunicatzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote O gramada de oameni asha de mare incit ea opreshte circulatzia. GHEREA ST. CR. II 138. DLRLC
      • 1.1.1. Mers organizat shi regulat (potrivit unui anumit orar shi itinerar) al diverselor mijloace de transport in comun. DLRLC
        • format_quote Circulatzia trenurilor. DLRLC
      • 1.1.2. prin specializare Deplasare a sevei in plante sau a citoplasmei in interiorul celulelor. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Mishcare curgere a unui lichid a unui gaz a unui curent etc. in interiorul unui circuit sau al unei conducte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Circulatzia apei calde prin radiatoare. DLRLC
      • format_quote In Uniunea Sovietica pe linga irigarea obishnuita de suprafatza se introduce o noua metoda de irigare subterana sau de condensare. Ea se bazeaza pe circulatzia vaporilor de apa in pamint provocata de actziunea caldurii. SCINTEIA 1953 nr. 2701. DLRLC
      • 1.2.1. Mishcare continua a sangelui in organism prin vasele sistemului circulator. DLRLC DN
    • 1.3. Transmitere schimb de bunuri de marfuri (prin intermediul banilor) transformare a marfurilor in bani shi a banilor in marfuri. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Circulatzia marfurilor este punctul de plecare al capitalului. MARX C. I 159. DLRLC
      • format_quote Circulatzia este suma tuturor raporturilor reciproce dintre posesorii de marfuri. MARX C. I 174. DLRLC
      • 1.3.1. Circulatzie monetara = circulatzia monedelor in procesul de schimb. DLRLC DN
      • chat_bubble locutziune adjectivala De mare circulatzie = foarte raspandit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • chat_bubble A (nu) fi in circulatzie = a (nu) fi folosit a (nu) avea valoare. DEX '09 DLRLC
      • chat_bubble A pune (sau a introduce a da) in circulatzie = a face sa intre in uz sa se raspandeasca sa functzioneze. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
        • format_quote Cu ocazia centenarului lui I. L. Caragiale a fost pusa in circulatzie o serie de marci poshtale jubiliare. DLRLC
      • chat_bubble A da in circulatzie = a inaugura circulatzia pe o artera de comunicatzie a pune la dispozitzia oamenilor shi a vehiculelor un drum o cale noua de comunicatzie a deschide o noua artera de comunicatzie. DLRLC
      • chat_bubble A scoate din circulatzie = a suspenda a opri circulatzia unui lucru a retrage dreptul sau mijlocul de a se raspandi de a fi intrebuintzat. DLRLC
      • chat_bubble familiar A scoate (pe cineva) din circulatzie = a obosi peste masura (pe cineva). DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.