17 definitzii pentru capsula

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CAPSÚLA capsule s. f. 1. Tip de fruct uscat dehiscent uneori divizat in mai multe loji shi avand numeroase semintze; maciuca (3) maciulie (2). 2. Invelish al unor organe shi organisme inferioare. Capsula bacteriana. 3. Mic invelish solubil din amidon gelatina sau cheratina al unor medicamente pulverulente cu gust neplacut pentru a putea fi inghitzite mai ushor. 4. Vas fabricat dintrun material rezistent la caldura in care se incalzesc in laborator diverse substantze; capsa (3). 5. Mic cilindru metalic care contzine bioxid de carbon sub presiune servind la prepararea unei bauturi gazoase in sifoane speciale. 6. Cutie cu capac care se deformeaza sub actziunea variatziilor presiunii atmosferice (constituind partea sensibila a unor barometre). 7. (In sintagma) Capsula telefonica = cutiutza care contzine (intrun aparat telefonic) un microfon sau un receptor. 8. Capac de tabla subtzire utilizat la inchiderea sticlelor de bere de apa minerala etc. 9. (In sintagma) Capsula cosmica = compartiment etanshat al navei spatziale capabil sa se desprinda de restul vehiculului shi sa coboare pe suprafatza unui astru. Din fr. capsule lat. capsula.

capsula sf [At: IONESCUMUSCEL FIL. 330 / Pl: ~le / E: fr capsule lat capsula] 1 Tip de fruct uscat uneori divizat in mai multe loji care la maturitate se deschid de la sine shi avand numeroase semintze care le imprashtie Si: maciuca maciulie. 2 Invelish al unor organe shi organisme inferioare. 3 Mic invelish solubil facut din amidon gelatina sau cheratina care contzine diferite medicamente pulverulente sau cu gust neplacut pentru a putea fi inghitzite mai ushor. 4 Vas facut dintrun material rezistent la caldura in care se incalzesc in laborator diverse substantze Si: capsa (6). 5 Mic cilindru metalic care contzine bioxid de carbon sub presiune servind la prepararea de bauturi gazoase in sifoane speciale. 6 Cutie cu capac care se deformeaza sub actziunea variatziilor presiunii atmosferice (constituind partea sensibila a unor barometre). 7 (Is) ~ telefonica Cutiutza care contzine un microfon sau un receptor intrun aparat telefonic. 8 Capac de tabla cu care se astupa sticlele de bere de apa minerala etc. 9 (Is) ~ cosmica Compartiment etansheizat al navei spatziale capabil sa se desprinda de restul vehiculului shi sa coboare pe un corp cosmic. corectata

CAPSÚLA capsule s. f. 1. Tip de fruct uscat uneori divizat in mai multe loji shi avand numeroase semintze care la maturitate se deschide de la sine punand semintzele in libertate; maciuca (3) maciulie (2). 2. invelish al unor organe shi organisme inferioare. Capsula bacteriana. 3. Mic invelish solubil facut din amidon gelatina sau cheratina care contzine diferite medicamente pulverulente cu gust neplacut pentru a putea fi inghitzite mai ushor. 4. Vas facut dintrun material rezistent la caldura in care se incalzesc in laborator diverse substantze; capsa (3). 5. Mic cilindru metalic care contzine bioxid de carbon sub presiune servind la prepararea unei bauturi gazoase in sifoane speciale. 6. Cutie cu capac care se deformeaza sub actziunea variatziilor presiunii atmosferice (constituind partea sensibila a unor barometre). 7. (In sintagma) Capsula telefonica = cutiutza care contzine (intrun aparat telefonic) un microfon sau un receptor. 8. Capac de tinichea cu care se astupa sticlele de bere de apa minerala etc. 9. (In sintagma) Capsula cosmica = compartiment etansheizat al navei spatziale capabil sa se desprinda de restul vehiculului shi sa coboare pe un corp cosmic. Din fr. capsule lat. capsula.

CAPSÚLA capsule s. f. 1. Tip de fruct uscat care la maturitate se deschide de la sine punind semintzele in libertate. Fructul macului este o capsula. 2. Un fel de cutiutza rotunda facuta dintro materie solubila in care se inchid unele medicamente pentru a putea fi inghitzite fara sa li se simta gustul neplacut. 3. Vas facut dintrun material rezistent la caldura in care se incalzesc diferite substantze folosite la experientze de laborator. 4. Capac subtzire de tinichea cu care se astupa sticlele de bere de apa minerala etc. pentru o mai buna pastrare a contzinutului; capsa. Accentuat shi: cápsula.

CAPSÚLA capsule s. f. 1. Tip de fruct uscat care la maturitate se deschide de la sine punand semintzele in libertate. 2. Un fel de cutiutza rotunda facuta dintro materie solubila in care se inchid unele medicamente cu gust neplacut pentru a fi inghitzite mai ushor. 3. Vas facut dintrun material rezistent la caldura in care se incalzesc diferite substantze in laboratoare. 4. Cutie cu capac care se deformeaza sub actziunea variatziilor presiunii atmosferice (constituind partea sensibila a unor barometre). 5. Capac de tinichea cu care se astupa sticlele de bere de apa minerala etc. Fr. capsule (lat. lit. capsula).

CAPSÚLA s.f. 1. Tip de fruct alcatuit dintrun invelish uscat dehiscent in care se afla semintzele. 2. (Anat.) Invelish conjunctiv al unui organ sau al unei articulatzii. ◊ Capsule suprarenale = glande suprarenale; capsule articulare = totalitatea ligamentelor care inconjura o articulatzie. ♦ Invelish mucos exterior al unor specii de bacterii shi de alge microscopice. ♦ Casheta. 3. (Chim.) Vas de forma emisferica cu fundul plat sau rotund shi cu peretzii scunzi in care se incalzesc diferite substantze. 4. (Tehn.) Cutie bine inchisa in care sunt ashezate anumite instrumente motorashe etc. care trebuie ferite de contactul cu exteriorul. ♦ Capac de metal cu care se astupa sticlele de bere de apa minerala etc. 5. Capsula telefonica = cutie metalica contzinand un microfon sau un receptor folosita in aparatele telefonice; capsula manometrica = aparat care masoara in recipiente inchise presiuni putzin diferite de cea atmosferica; capsula cosmica = cabina spatziala. [< fr. capsule cf. lat. capsula cutiutza].

CAPSÚLA s. f. 1. fruct uscat dehiscent cu numeroase semintze. 2. (anat.) invelish conjunctiv al unui organ al unei articulatzii. ♦ ~e suprarenale = glande suprarenale; ~e articulare = totalitatea ligamentelor care inconjura o articulatzie. ◊ invelish mucos exterior al unor specii de bacterii shi de alge microscopice. ◊ casheta. 3. (chim.) vas de forma emisferica cu fundul plat sau rotund din portzelan sticla etc. in care se incalzesc substantze. 4. (tehn.) cutie bine inchisa cu anumite instrumente motorashe etc. ce trebuie ferite de contactul cu exteriorul. ◊ capac de metal cu care se astupa sticlele de bere de apa minerala etc. 5. ~ telefonica = cutie metalica cu un microfon sau un receptor in aparatele telefonice; ~ manometrica = aparat care masoara in recipiente inchise presiuni putzin diferite de cea atmosferica. (< fr. capsule lat. capsula)

CAPSÚLA ~e f. 1) Fruct dehiscent cu invelitoarea uscata shi dura in care se dezvolta shi se pastreaza semintzele unor plante; maciulie. ~ de mac. ~ de bumbac. 2) Invelish al unor organisme inferioare. ~ bacteriana. 3) Invelish solubil in care se pun unele medicamente in forma de praf cu gust neplacut pentru a fi inghitzite mai ushor; bulin; casheta. 4) Vas de laborator pentru evaporarea unor solutzii. 5) anat. Invelish conjunctiv al unui organ sau al unei articulatzii. 6) Cutie metalica plata cu capac deformabil care constituie partea sensibila a diferitelor tipuri de manometre. ◊ ~ telefonica cutie de dimensiuni mici care contzine microfonul sau receptorul aparatului. 7) Capac de metal cu care se astupa sticlele. 8) Cilindru mic de metal care contzine bioxid de carbon sub presiune folosit la prepararea unei bauturi gazoase speciale. 9): ~ cosmica sau spatziala aparat cosmic de forma sferica capabil sa se desprinda de restul vehiculului shi sa efectueze o coborare pe planetatzinta. [G.D. capsulei] /<fr. capsule lat. capsula

capsula f. 1. invelishul uscat sau teaca ce contzine boabele unor plante; 2. Chim. vas in forma de tichie pentru evaporatziuni; 3. (in farmacie) globuletz de gelatina ce infashoara un medicament neplacut la gust; 4. (fulminanta) mic cilindru gaunos de metal deschis la un capat contzinand fulminat de mercuriu cu care s’aprind armele de foc.

*cápsula f. pl. e (lat. cápsula dim. d. capsa cutie. V. capsa). Cutioara. Bot. Macĭulie invelishu care contzine semintzele la unele plante k la mac. Chim. Vas in forma de gavan care serveshte a face sa se evaporeze lichidele. Med. Invelishu unor medicamente cu gust neplacut. Invelish de metal (plumb cositor) pus uneĭ buteliĭ astupate deja c’un dop. Petitza capsa. Fals úla (dupa fr.).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

capsúla s. f. g.d. art. capsúlei; pl. capsúle

capsúla s. f. g.d. art. capsúlei; pl. capsúle

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CAPSÚLA s. 1. (BOT.) maciulie (reg.) caciulie (prin Transilv.) bocioaca bociulie. (~a macului.) 2. capsula suprarenala v. glanda suprarenala. 3. (FIZ.) capsula barometrica = capsula manometrica; capsula manometrica v. capsula barometrica. 4. capsula cosmica v. cabina spatziala.

CAPSULA s. 1. (BOT.) maciulie (reg.) caciulie (prin Transilv.) bocioak bociulie. (~ a macului.) 2. (ANAT.) capsula suprarenala = glanda suprarenala. 3. capsula cosmica = cabina spatziala.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

capsula capsule s. f. sticla cu bautura alcoolica.

Intrare: capsula
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • capsula
  • capsula
plural
  • capsule
  • capsulele
genitiv-dativ singular
  • capsule
  • capsulei
plural
  • capsule
  • capsulelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

capsula, capsulesubstantiv feminin

  • 1. Tip de fruct uscat dehiscent uneori divizat in mai multe loji shi avand numeroase semintze; maciuca maciulie. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Fructul macului este o capsula. DLRLC
  • 2. Invelish al unor organe shi organisme inferioare. DEX '09 DEX '98 DN
    • format_quote Capsula bacteriana. DEX '09 DEX '98
    • 2.1. anatomie Invelish conjunctiv al unui organ sau al unei articulatzii. DN
      • 2.1.1. Capsule suprarenale = glande suprarenale. DN
      • 2.1.2. Capsule articulare = totalitatea ligamentelor care inconjura o articulatzie. DN
  • 3. Mic invelish solubil din amidon gelatina sau cheratina al unor medicamente pulverulente cu gust neplacut pentru a putea fi inghitzite mai ushor. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: casheta
  • 4. Vas fabricat dintrun material rezistent la caldura in care se incalzesc in laborator diverse substantze; capsa. DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: capsa
  • 5. Mic cilindru metalic care contzine bioxid de carbon sub presiune servind la prepararea unei bauturi gazoase in sifoane speciale. DEX '09 DEX '98
  • 6. tehnica Cutie bine inchisa in care sunt ashezate anumite instrumente motorashe etc. care trebuie ferite de contactul cu exteriorul. DN
    • 6.1. Cutie cu capac care se deformeaza sub actziunea variatziilor presiunii atmosferice (constituind partea sensibila a unor barometre). DEX '09 DEX '98
      • 6.1.1. Capsula manometrica = aparat care masoara in recipiente inchise presiuni putzin diferite de cea atmosferica. DN
  • 7. Capac de tabla subtzire utilizat la inchiderea sticlelor de bere de apa minerala etc. DEX '09 DLRLC DN
  • chat_bubble (in) sintagma Capsula telefonica = cutiutza care contzine (intrun aparat telefonic) un microfon sau un receptor. DEX '09 DEX '98 DN
  • chat_bubble (in) sintagma Capsula cosmica = compartiment etanshat al navei spatziale capabil sa se desprinda de restul vehiculului shi sa coboare pe suprafatza unui astru. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.