15 definitzii pentru caloian

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CALOIÁN s. m. Obiect de ritual folcloric in forma unui om de lut impodobit cu flori care in timp de seceta se ingropa sau se arunca in apa k sa invoce ploaie. [Pr.: loian] Cf. sl. kalenŭ.

caloian sm [At: H II 263 / V: ~lian ~lui~ cal~ calui~ / P: ~loian / E: vsl калѩнь] Obiect de ritual folcloric in forma unui om de lut impodobit cu flori care pe timp de seceta se ingroapa sau se arunca in apa k sa aduca ploaie.

CALOIÁN s. m. Obiect de ritual folcloric in forma unui om de lut impodobit cu flori care in timp de seceta se ingropa sau se arunca in apa k sa aduca ploaie. [Pr.: loian] Cf. sl. kalenŭ.

CALOIÁN ~iéni m. folc. Obiect de ritual confectzionat din lut sau din lemn avand chip de om care in timp de seceta se ingroapa sau se arunca in apa cu scopul de a invoca ploaia. [Sil. loian] /cf. sl. kalenu

Caloian (Scaloian) m. numele chipului de lut (imbracat tzaraneshte shi impodobit cu flori) care fetitze de la 56 ani il pun intrun coshciug shil ingroapa pe camp intonand un fel de bocet: Iane Iane Caloiane! Aceasta datina se practica in Moldova shi in Dobrogea a treia Martzi dupa Pashti. [Probabil nume propriu].

caloĭán m. pl. ĭenĭ (vsl. kalĭenŭ de lut. Cp. shi cu rus. haluĭánŭ om necĭoplit. V. scaloĭan). Munt. Est. Dobr. Mold. Un mic chip de lut in forma de om care in Joĭa a treĭa dupa Pashte shi cind e seceta il fac copiiĭ la tzara il pun pe o scindurica il impodobesc cu florĭ shi cu cojĭ de oŭa roshiĭ shiĭ daŭ drumu pe o apa curgatoare bocindul cu Ĭene Ĭene Coloĭene! in credintza k asta va aduce ploaĭe.

CALOIÁN s. n. 1. Obiect de ritual folcloric in forma unei papushi sau a unui idol de lut impodobit cu flori care in timp de seceta tzaranii il ingropau sau il aruncau in apa k sa aduca ploaie. 2. Obicei cu acelashi nume de invocare a ploilor benefice aducatoare de bogatzie. Cf. sl. kalenŭ „de argila”.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CALOIÁN s. (pop.) scaloian mamaploaie MumaPadurii. (Cu ~ul se invoca ploaia in credintzele populare.)

CALOIAN s. (pop.) scaloian mamaploaie mumapadurii. (Cu ~ se invoca ploaia in credintzele populare.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

caloián (iéni) s. m. Papusha sau idol de lut care tzaranii le ingroapa in a treia zi de joi dupa Pashti pentru a aduce ploaie. Sl. kaljenŭ „de argila” datorita materiei prime (Candrea Noua Revista Romana II (1900) p. 947; DAR). Dupa vechea traditzie abandonata a filologiei romantice este legat de numele lui Ioan I sau Caloioannes tzar al romanobulgarilor la inceputul sec. XIII. Nu pare probabila nici legatura care o propune Giuglea Dacor. X 108 cu alb. llohë „ploaie”.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

caloian (< gr. kalos „frumos” shi Iani „Ioan”) datina insotzita de cantec care sarbatorea la origine mitul zeului naturii (simbol al vegetatziei care moare shi invie). Oamenii bis. pentru a elimina zeul pagan lau asimilat cu Ioan Botezatorul astfel k data c. a fost fixata in proximitatea solstitziului de vara (24 iunie). Obiceiul este practicat de copii intro zi fixa (a treia martzi sau a patra joi dupa Pashti ori dupa Rusalii) sau mai tarziu in orice zi secetoasa. Obiceiul are o terminologie pop. bogata (Ene Scaloian Ududoi Murmulitza de ploitza etc.) shi este cunoscut numai in S tzarii. Manifestare complexa de joc dramatic cantec shi practici rituale. Caloianul este confectzionat din lut sau alte materiale impodobit shi ingropat in cadrul unui ceremonial traditzional (bocire pomana masa etc.) apoi dupa 3 zile dezgropat shi azvarlit pe o apa curgatoare dupa care copiii stropesc cu apa. Textul poetic o invocatzie pentru ploaie (v. shi paparuda) shi urare de belshug se canta pe o melopee* cu ambitus (2) redus profil ascendent in valori* ritmice egale sau pe melodie de bocet* local cu forma libera improvizata*.

CALOIAN (SCALOIAN) (origine necunoscuta) Creatzie populara poetica rituala cintec in care este invocata o anume zeitate (Caloiene iene) k sa descuie portzile cerului dind drumul ploilor. Aceasta invocare este insotzita de un anumit ritual practicat de copii in vreme de seceta: inmormintarea shi bocirea unei papushi de lut sau de lemn inveshmintata tzaraneshte shi impodobita cu flori care pusa intrun sicriu este ingropata pe cimp iar dupa citeva zile dezgropata shi aruncata in baltzi ape. Aria folclorica a caloianului care unii cercetatori o situeaza intre practicele magiei shi a ritualului cu elemente de spectacol: Muntenia Oltenia Dobrogea. Ex. Caloiene iene Caloiene iene duten cer shi cere sa deschida portzile sa sloboada ploile sa curga k girlele zilele shi noptzile k sa creasca grinele.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

IONITZA (CALOIAN) tzar vlahobulgar (11971207). A purtat lupte cu Imp. Bizantin cucerind insemnate terit. In apr. 1205 la infrant pe Balduin I imparatul Imp. Latin de Rasarit luandul prizonier.

Intrare: caloian
substantiv masculin (M23)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • caloian
  • caloianul
  • caloianu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • caloian
  • caloianului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

caloiansubstantiv masculin

  • 1. Obiect de ritual folcloric in forma unui om de lut impodobit cu flori care in timp de seceta se ingropa sau se arunca in apa k sa invoce ploaie. DEX '09
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.