28 de definitzii pentru bac (vas)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BAC1 bacuri s. n. 1. Ambarcatziune cu fundul shi capetele plate folosita pentru traversarea raurilor sau lacurilor de la un mal la altul sau pentru serviciile auxiliare ale unei nave; brudina pod umblator. 2. (Sport) Platforma sau ambarcatziune cu vasle fixata pe apa pentru antrenamentul canotorilor caiacishtilor shi canoishtilor. 3. (Tehn.) Recipient vas cu diverse utilizari industriale. Din fr. bac.

bac1 sn [At: SCANTEIA 1947 nr. 764/ Pl: ~uri / E: fr bac] 1 Pod umblator care serveshte la transportul peste un rau sau un lac. 2 Recipient de sticla de metal sau de ebonita folosit de obicei pentru pastrarea unui lichid. 3 Contzinutul unui bac1 (1).

bac2 sn [At: IOANOVICI TEHN. 174 / Pl: ~uri / E: ger Backe] 1 Piesa cu ajutorul careia se fixeaza obiectele de prelucrat la menghina la filiera etc. 2 Piesa in care se fixeaza varful bocancului legat de schiuri Si: falca. 3 Instalatzie speciala pentru initzierea shi perfectzionarea canotorilor caiacishtilor shi canoishtilor.

bac3 sn [At: DELAVRANCEA S. 123 / Pl: ~uri / E: fr bac] 1 Bacara. 2 Suma de (zece sau) douazeci de puncte de pe cartzile cuiva la jocul de (bacara sau) maca.

bac1 s.n. 1 (mar.) Platforma plutitoare sau ambarcatzie cu fundul shi capetele plate folosita pentru transport (de oameni de autovehicule etc.) de la un mal la celalalt al unei ape sau pentru serviciile auxiliare ale unei nave; pod umblator (reg.) brod brudina. ◆ Ext. (aeron.) Avion special echipat pentru transportul automobilelor shi al pasagerilor. 2 (sport) Instalatzie fixa cu anexe asemanatoare unei ambarcatzii amenajata in aer liber pe apa sau intro incapere folosita la initzierea shi la antrenarea canotorilor caiacishtilor shi canoishtilor. 3 (tehn.) Recipient vas de sticla de metal sau ebonita folosit de obicei pentru depozitrea unui lichid dar shi pentru diverse utilizari industriale. ◆ Ext. Contzinutul unui bac. ◆ Analog. Cuveta bazin. • pl. uri. /<fr. bac.

BAC1 bacuri s. n. 1. Ambarcatzie cu fundul shi capetele plate cu care se fac scurte traversari de rauri sau de lacuri sau care este folosita pentru serviciile auxiliare ale unei nave; brod brudina pod umblator. 2. (Sport) Platforma sau ambarcatzie cu vasle fixata pe apa pentru antrenamentul canotorilor caiacishtilor shi canoishtilor. 3. (Tehn.) Recipient vas cu diverse utilizari industriale. Din fr. bac.

BAC2 bacuri s. n. 1. (In expr.) Bac de celula electrolitica = vas de ebonita de sticla sau de rashini sintetice care contzine electrozii shi electrolitul unui acumulator electric. Bac de racire = aparat folosit la racirea mustului de bere. 2. Falca de filiera de menghina de mashina de sudura in capete etc.

BAC1 bacuri s. n. Platforma plutitoarei care se transporta oameni animale vehicule etc. de la un mal la celalalt al unui riu; pod umblator brod brudina.

BAC1 bacuri s. n. Platforma plutitoare servind la transportul de la un mal la celalalt al unui rau; ambarcatzie cu fundul shi capetele plate folosita pentru serviciile auxiliare ale unei nave. Fr. bac.

BAC2 bacuri s. n. 1. (In expr.) Bac de celula electrolitica = vas de ebonita de sticla sau de rashini sintetice care contzine electrozii shi electrolitul unui acumulator electric. Bac de racire = aparat folosit la racirea mustului de bere. 2. Dispozitiv in care se prinde o piesa in vederea prelucrarii ei. 3. Fiecare dintre piesele de ashchiere ale unei filiere. Fr. bac.

BAC1 s.n. 1. Pod umblator care serveshte la transportul peste un rau mare. 2. Recipient de sticla de metal sau de ebonita folosit de obicei pentru depunerea unui lichid. [Pl. curi. / < fr. bac cf. ol. bak].

BAC2 s.n. 1. Piesa cu ajutorul careia se fixeaza obiectele de prelucrat la menghina la filiera etc. ♦ Piesa in care se fixeaza varful bocancului legat de schiuri; falca. 2. Instalatzie speciala pentru initzierea shi perfectzionarea canotorilor caiacishtilor shi canoishtilor. [Pl. curi. / < germ. Backe].

BAC3 s.n. Carte fara valoare (la jocul de maca). [< fr. bac].

BAC1 s. n. 1. platforma plutitoare care serveshte la transportul de oameni animale shi vehicule peste un curs de apa. 2. cuveta bazin. 3. avion echipat pentru transportul automobilelor shi al pasagerilor lor. 4. recipient de sticla metal sau ebonita pentru depunerea unui lichid. 5. parapet amenajat pentru cultura plantelor pe un substrat. (<fr. bac)

BAC2 s. n. 1. piesa cu ajutorul careia se fixeaza obiectele de prelucrat la menghina la filiera etc. ♦ piesa in care se fixeaza varful bocancului de schiuri. 2. instalatzie pentru initzierea shi perfectzionarea canotorilor caiacishtilor shi canoishtilor. (<germ. Backe)

BAC3 s. n. 1. carte fara valoare (la jocul de maca). 2. (fam.) bacalaureat. (<fr. bac)

bac s. n. (lb. vorbita in special) Bacalaureat ◊ „Pentru mine bacul inseamna sfarshitul liceului un fel de baraj peste care altfel nu potzi sa treci.” R.l. 17 V 93 p. 5 (abreviere din bac[alaureat]; cf. fr. bac; FS 90; Th. Hristea in R.lit. 26 III 81 p. 8)

BAC ~uri n. Ambarcatzie plutitoare de forma plata pentru transportul de oameni vehicule etc. de la un mal al unei ape la celalalt; pod umblator. ~ cu motor. /<fr. bac

bac n. in jocul maca; nimic (= fr. bac scurtat din baccara).

2) bac n. pl. urĭ (prescurtat din bacara). La jocu bacaraleĭ situatziunea celuĭ ce are zece puncte adica a pierdut: a avea bac.

1) bac n. pl. urĭ (fr. bac íd. d. ol. bak albie). Luntre mare shi lata de transportat vite carutze sh.a. numita (dupa regiunĭ) shi pod umblator bródina comp shi poron. V. caula shaĭk dubas ponton.

bacdormitór s. m. 1963 Bac cu functzie de dormitor v. shalupaautomobil (din bac + dormitor)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

bac (ambarcatzie piesa tehnica) s. n. pl. bácuri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BAC s. pod mishcator pod plutitor pod umblator (reg.) brod brudina (nordul Mold. shi prin Bucov.) parom.

BAC s. pod mishcator pod plutitor pod umblator (reg.) brod brudina (nordul Mold. shi prin Bucov.) parom. (A trecut lacul cu ~.)

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

bac s. n. sg. (shcol.) examen de bacalaureat

Intrare: bac (vas)
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bac
  • bacul
  • bacu‑
plural
  • bacuri
  • bacurile
genitiv-dativ singular
  • bac
  • bacului
plural
  • bacuri
  • bacurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

bac, bacurisubstantiv neutru

  • 1. Ambarcatziune cu fundul shi capetele plate folosita pentru traversarea raurilor sau lacurilor de la un mal la altul sau pentru serviciile auxiliare ale unei nave; pod umblator. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDA2 DN
  • 2. Avion echipat pentru transportul automobilelor shi al pasagerilor lor. MDN '00
  • 3. sport Platforma sau ambarcatziune cu vasle fixata pe apa pentru antrenamentul canotorilor caiacishtilor shi canoishtilor. DEX '09 DEX '98 MDA2 DN
  • 4. tehnica Recipient vas cu diverse utilizari industriale. DEX '09 DEX '98 MDA2 DN MDN '00
    • chat_bubble Bac de celula electrolitica = vas de ebonita de sticla sau de rashini sintetice care contzine electrozii shi electrolitul unui acumulator electric. DLRLC
    • chat_bubble Bac de racire = aparat folosit la racirea mustului de bere. DLRLC
  • 5. Contzinutul unui bac. MDA2
  • 6. Bazin, cuveta. MDN '00
  • 7. Parapet amenajat pentru cultura plantelor pe un substrat. MDN '00
  • 8. Carte fara valoare (la jocul de maca). DN
  • 9. familiar Bacalaureat. MDN '00
    sinonime: bacalaureat
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.

imagine pentru acest cuvant

click pe imagini pentru detalii