17 definitzii pentru admiratzie

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ADMIRÁTZIE admiratzii s. f. Sentiment de incantare de stima de apreciere etc. fatza de cineva sau de ceva; admirare. Din fr. admiration lat. admiratio.

ADMIRÁTZIE admiratzii s. f. Sentiment de incantare de stima de apreciere etc. fatza de cineva sau de ceva; admirare. Din fr. admiration lat. admiratio.

admiratzie sf [At: MAIORESCU CR. II 93 / V: (inv) ~iune[1] / Pl: ~i / E: fr admiration lat admiratio] Sentiment de incantare stima apreciere fatza de ceva sau de cineva Si: (inv) admirare admirat1. corectata

  1. Varianta neconsemnata k intrare principala. — gall

ADMIRÁTZIE admiratzii s. f. Sentiment de incintare; pretzuire respect stima (fatza de oameni sau de manifestarile lor). Vorbea la tribuna un tinar din comitet shi erai cuprins de admiratzie k shtia lucruri atit de noi pentru tine. PAS Z. I 317. Am aruncat unditzile cu un meshteshug care a stirnit admiratzia tovarashilor mei. SADOVEANU N. F. 97. Pronuntzat: tzie.

ADMIRÁTZIE admiratzii s. f. Sentiment de incantare de stima etc. fatza de cineva sau de ceva. Fr. admiration (lat. lit. admiratio onis).

ADMIRÁTZIE s.f. Sentiment de pretzuire fara rezerve de apreciere deosebita (fatza de cineva sau de ceva). [Var. admiratziune s.f. / cf. fr. admiration lat. admiratio].

ADMIRÁTZIE s. f. sentiment de incantare de apreciere deosebita (fatza de cineva sau de ceva). (< fr. admiration lat. admiratio)

ADMIRÁTZIE ~i f. Sentiment de incantare de inalta pretzuire shi de respect fatza de cineva sau de ceva. Cuprins de ~. [G.D. admiratziei; Sil. tzie] /<fr. admiration lat. admiratio ~onis

ADMIRATZIÚNE s.f. v. admiratzie.

admiratzi(un)e f. 1. fapta de a admira sentiment de placuta mirare; 2. obiect de admiratziune.

*admiratziúne f. (lat. admirátio ónis). Actziunea de a admira. SHi atzie shi are.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

admirátzie (tzie) s. f. art. admirátzia (tzia) g.d. art. admirátziei pl. admirátzii art. admirátziile (tzii)

admirátzie s. f. (sil. tzie) art. admirátzia (sil. tzia) g.d. art. admirátziei; pl. admirátzii art. admirátziile (sil. tzii)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

ADMIRÁTZIE s. pretzuire stima (inv.) mirare. (~ mea pentru el a ramas statornica.)

ADMIRATZIE s. pretzuire stima (inv.) mirare. (~ mea pentru el a ramas statornica.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

ADMIRATZIE. Subst. Admiratzie admirare (inv.) adoratzie adorare slavire (inv.) idolatrie (fig.) extaz veneratzie venerare (rar). Preamarire slavire preaslavire glorificare (livr.) zeificare (fig.) idolatrizare divinizare. Elogiu elogiere panegiric encomion (grecism inv.) apologie ditiramb (fig.); osanale aclamatzie aplaudare aplauze ovatzie urale. Admirator adorator idolatru (fig.). Idol (fig.) fetish (fig.) zeu (fig.). Adj. Admirabil adorabil venerabil respectabil. Minunat fermecator incintator desfatator mirabil (poetic) splendid exceptzional fascinant fascinator (rar) captivant seducator magnific (livr.) superb divin (fig.) extraordinar grandios maretz. Adorat; preaslavit slavit. Vb. A admira a adora a venera a se extazia a slavi (inv.). A preamari a preaslavi (rar) a ridica pe cineva pina la cer a ridica in slavi; a glorifica (livr.) a diviniza a fetishiza (fig.) a zeifica (fig.) a idolatriza (fig.). A fermeca a se uita la cineva k la soare (k la o icoana) a se uita la cineva k la un ciresh copt. A aclama a ovatziona a aplauda. Adv. Admirativ; cu admiratzie cu veneratzie. V. frumusetze glorie ostentatzie respect servilism succes superlative.

Intrare: admiratzie
admiratzie substantiv feminin
  • silabatzie: -tzi-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • admiratzie
  • admiratzia
plural
  • admiratzii
  • admiratziile
genitiv-dativ singular
  • admiratzii
  • admiratziei
plural
  • admiratzii
  • admiratziilor
vocativ singular
plural
admiratziune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • admiratziune
  • admiratziunea
plural
  • admiratziuni
  • admiratziunile
genitiv-dativ singular
  • admiratziuni
  • admiratziunii
plural
  • admiratziuni
  • admiratziunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

admiratzie, admiratziisubstantiv feminin

  • 1. Sentiment de incantare de stima de apreciere etc. fatza de cineva sau de ceva. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Vorbea la tribuna un tinar din comitet shi erai cuprins de admiratzie k shtia lucruri atit de noi pentru tine. PAS Z. I 317. DLRLC
    • format_quote Am aruncat unditzile cu un meshteshug care a stirnit admiratzia tovarashilor mei. SADOVEANU N. F. 97. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.