13 definitzii pentru supranume

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

SUPRANÚME supranume s. n. Nume adaugat la numele propriu al unei persoane in semn de cinste sau pentru a o distinge printro caracteristica sau printro circumstantza de alta persoana cu acelashi nume. ♦ Porecla. Supra1 + nume (dupa fr. surnom).

SUPRANÚME supranume s. n. Nume adaugat la numele propriu al unei persoane in semn de cinste sau pentru a o distinge printro caracteristica sau printro circumstantza de alta persoana cu acelashi nume. ♦ Porecla. Supra1 + nume (dupa fr. surnom).

supranume sn [At: FILIMON O. I 128 / Pl: ~ / E: supra1 + nume cf fr surnom] 1 Nume adaugat la numele propriu al unei persoane in semn de cinste sau pentru a o deosebi printro caracteristica au printro circumstantza oarecare de o alta persoana Si: (liv) cognomen (1) (inv) surnume surnumire (frm) sobrichet. 2 (Pex) Porecla.

SUPRANÚME supranume s. n. Nume dat unei persoane pe linga numele propriu in semn de cinste (uneori shi k batjocura) sau pentru a o deosebi de alte persoane cu acelashi nume (v. porecla).

SUPRANÚME s.n. Nume adaugat la numele propriu al unei persoane. ♦ Porecla. [Pl. invar. / < supra + nume dupa fr. surnom].

SUPRANÚME s. n. nume adaugat la numele propriu al unei persoane in semn de cinste sau pentru a o deosebi de alta persoana cu acelashi nume. ◊ porecla. (dupa fr. surnom)

SUPRANÚME ~ n. Nume adaugat la numele individual al unei persoane in semn de cinste sau pentru a o distinge de altele purtand acelashi nume. /supra + nume

supranume n. nume adaos la cel propriu: Mihaiu Viteazul.

*supranúme n. pl. tot asha (dupa fr. surnom). Porecla nume dat pe deasupra: SHtefan cel Mare.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

supranúme (supra) s. n. art. supranúmele; pl. supranúme

supranúme s. n. (sil. pra) → nume

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

SUPRANÚME s. nume porecla (livr.) cognomen (frantzuzism) sobrichet (inv. shi reg.) sclitada (Olt. Munt. shi Transilv.) ponos (inv.) poreclitura. (Ia pus k ~...)

SUPRANUME s. nume porecla (livr.) cognomen (frantzuzism) sobrichet (inv. shi reg.) sclitada (Olt. Munt. shi Transilv.) ponos (inv.) poreclitura. (Ia pus k ~...)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

SUPRANÚME (PORÉCLA) s. n. (< supra < fr. supra lat. supra cf. it. sopra + nume dupa fr. surnom): 1. nume adaugat la numele propriu al unei persoane in semn de cinste sau pentru a o distinge printro caracteristica sau printro circumstantza de o alta persoana cu acelashi nume k de exemplu (la romani) Publius Cornelius Scipio Africanus („cel care a invins pe africani pe cartaginezi”) Lucius Tarquinius Superbus („cel trufash”) M. Manlius Capitolinus („cel care a salvat Capitoliul de gali”) Numerius Decinius Samnitul („cel din Samnium”) Fabius Maximus Cunctator („cel care in razboiul cu cartaginezii a folosit tactica intarzierii”; „cel care intarzie”) etc. 2. nume dat unei persoane de obicei in bataie de joc in legatura cu o caracteristica a aspectului sau exterior a psihicului sau a activitatzii sale k de exemplu (in istoria Romaniei) Radu al IIlea Prasnaglava („chelul”) Iuga Ologul Petru SHchiopul Mihnea voda cel Rau Aron Tiranul Mihnea voda Turcitul etc. S. se dau shi unor animale: Mosh Martin (= ursul) pintenatul (= cocoshul) urechila (= iepurele magarul); codoi (somnul) ruginoasa (= caracuda) etc.

Intrare: supranume
supranume substantiv neutru
  • silabatzie: su-pra- info
substantiv neutru (N30)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • supranume
  • supranumele
plural
  • supranume
  • supranumele
genitiv-dativ singular
  • supranume
  • supranumelui
plural
  • supranume
  • supranumelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

supranume, supranumesubstantiv neutru

  • 1. Nume adaugat la numele propriu al unei persoane in semn de cinste sau pentru a o distinge printro caracteristica sau printro circumstantza de alta persoana cu acelashi nume. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Porecla. DEX '09 DEX '98 DN
      sinonime: porecla
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.