18 definitzii pentru amant

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

AMÁNT A amantzi te s. m. shi f. Persoana care intretzine relatzii de dragoste cu o persoana de alt sex fara a fi casatorit cu aceasta; iubit2 ibovnic. Din fr. amant lat. amans ntis.

amánt ~a smf [At: NEGRUZZI S. I 108 / Pl: ~ntzi ~e / E: fr amant amante lat amans ntem] 1 Persoana care are relatzii intime cu o persoana cu care nu este casatorit Si: amorez (pop) dragutz (pfm) ibovnic. 2 Persoana care iubeshte shi este iubita de alta persoana.

AMÁNT A amantzi te s. m. shi f. Persoana care intretzine relatzii de dragoste cu o persoana de alt sex fara a fi casatorit cu aceasta; (pop.) iubit ibovnic. Din fr. amant lat. amans ntis.

AMÁNT A amantzi te s. m. shi f. Persoana care intretzine relatzii de dragoste cu cineva in afara casatoriei; ibovnic. ◊ Fig. Florile mici shi sfioase nushi mai indreptau ochii lor albashtri shi limpezi din adincul umbrelor presurate cu nestatornici fulgi de lumina spre vechiul shi credinciosul lor amant. HOGASH M. N. 96.

AMÁNT A amantzi te s. m. shi f. Persoana care intretzine relatzii de dragoste cu cineva fara a fi casatorit cu acela; ibovnic. Fr. amant (lat. lit. amans ntis).

AMÁNT A s.m. shi f. 1. Persoana care are relatzii intime de dragoste cu cineva in afara casatoriei; ibovnic. 2. Persoana care iubeshte shi este iubita la randul ei de alta persoana de sex contrar. [< fr. amant cf. it. amante lat. amans amantis]. corectata

AMÁNT A s. m. f. cel care intretzine relatzii de dragoste cu cineva in afara casatoriei. (< fr. amant)

AMÁNT ~ta (~tzi ~te) m. shi f. Persoana care intretzine relatzii intime cu cineva in afara casatoriei. /<fr. amant lat. amans ~ntis

*amánt a s. (fr. amant d. lat. ámans amántis). Ibovnic ĭubit (persoana ĭubita fara casatorie).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

AMÁNT s. concubin iubit prieten (pop.) amorez dragutz ibovnic (inv.) libovnic (arg.) gagic gagiu.

AMANT s. concubin iubit prieten (pop.) amorez dragutz ibovnic (inv.) libovnic (arg.) gagic gagiu.

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

amánt (amánta) adj. Indragostit iubit. Fr. amant. Cuvint de expresivitate literara in perioada romantica a decazut apoi ajungind sa aiba o rezonantza vulg. k maitresse in fr.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

SAINTAMANT [sẽtamã] MarcAntoine Girard sieur de ~ (15941661) poet francez. Marinar shi calator a ajuns in Senegal. Autor al unor poeme caracterizate prin inventzie retorica shi care il plaseaza printre cei mai mari poetzi ai Frantzei.

Amantes amentes (lat. „Indragostitzi smintitzi”). Terentziu a spus aceste vorbe in comedia sa Andria (versul 13 in versiune moderna: act I sc. 3). Ele sau raspindit repede datorita nu atit cuprinsului lor destul de banal cit mai ales jocului de cuvinte original reushit shi ushor de retzinut. Cind se folosesc? Oricand indragostitzii prin manifestarile lor confirma parerea lui Terentziu! Byron in Pelerinajul lui Childe Harold (IV 123) spune de asemeni: Who loves raves „Cine iubeshte aiureaza” dar versul sau are un caracter dramatic caci se refera la ratacirile dragostei care pot avea urmari nefericite. LIT.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

AMANT cordaci corditor gagic inlocuitor.

Intrare: amant
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • amant
  • amantul
  • amantu‑
plural
  • amantzi
  • amantzii
genitiv-dativ singular
  • amant
  • amantului
plural
  • amantzi
  • amantzilor
vocativ singular
  • amantule
  • amante
plural
  • amantzilor
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

amant, amantzisubstantiv masculin
amanta, amantesubstantiv feminin

  • 1. Persoana care intretzine relatzii de dragoste cu o persoana de alt sex fara a fi casatorit cu aceasta; iubit. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote figurat Florile mici shi sfioase nushi mai indreptau ochii lor albashtri shi limpezi din adincul umbrelor presurate cu nestatornici fulgi de lumina spre vechiul shi credinciosul lor amant. HOGASH M. N. 96. DLRLC
  • 2. Persoana care iubeshte shi este iubita la randul ei de alta persoana de sens contrar. DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.