17 definitzii pentru uluc

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ULÚC uluce s. n. 1. Jgheab facut din scanduri ori scobit intrun trunchi de copac sau in piatra din care se adapa vitele sau in care li se pune nutretzul. 2. Canal de lemn sau de tabla pus dea lungul streshinii caselor pentru a aduna shi a conduce spre burlane apa de pe acoperishuri. ♦ Canal tzeava pentru captarea shi scurgerea apei dintrun izvor. 3. Jgheab de scanduri prin care curge apa pentru a pune in mishcare o moara; laptoc scoc (1). ♦ Jgheab prin care curge faina macinata (la moara). 4. Scobitura shantz facut dea lungul unei piese de lemn pentru a se putea imbina cu alta piesa. Din tc. oluk.

uluc1 sn [At: I. IONESCU C. 230/17 / V: (reg) hu~ sm ol~ ~a sf ~ug sm (Pl shi: ~ugi) / Pl: ~uce ~uci sm (reg) ~uri / E: tc oluk] 1 Jgheab. 2 Canal (pentru scurgerea apei). 3 (Rar; ie) A face gura ~ A apropia buzele in forma de jgheab. 4 (Reg) Mic jgheab din scanduri prin care se toarna vinul din pritoaca in cada. 5 Troaca. 6 (Reg) Albie de spalat mfele. 7 (Reg) Varnitza. 8 Jgheab pentru scurgerea apei de pe acoperishul casei. 9 (Reg) Olan. 10 (Reg) Prispa casei. 11 (Mol) Jgheab de scanduri care curge apa ce mishca roata morii Si: laptoc scoc. 12 Jgheab sau tzeava prin care curge faina la moara Si: vrana (pop) piscoaie. 13 (Mol) Jilip. 14 (Mol; Dob) Jgheab in care se calca strugurii Si: calcator. 15 (Reg) Covata la piua. 16 (Reg) Vas (paralelipipedic) de scandura in care se tzine branza la saramura. 17 (Rar) Fel de atela din sarma captushita pe dinauntru cu vata pentru protejarea membrelor fracturate. 18 Canelura (1). 19 Scobitura dea lungul mesei dulgherului in care se tzin sculele. 20 (Mun) Unealta de dulgherie probabil pentru facut caneluri.

ULÚC uluce s. n. 1. Jgheab facut din scanduri ori scobit intrun trunchi de copac sau in piatra din care se adapa vitele sau in care li se pune nutretzul. 2. Canal de lemn sau tabla pus dea lungul streshinii caselor pentru a aduna shi a conduce spre burlane apa de pe acoperishuri. ♦ Canal tzeava pentru captarea shi scurgerea apei dintrun izvor. 3. Jgheab de scanduri prin care curge apa pentru a pune in mishcare o moara; laptoc scoc (1). ♦ Jgheab prin care curge (la moara) faina macinata. 4. Scobitura shantz facut dea lungul unei piese de lemn pentru a se putea imbina cu alta piesa. Din tc. oluk.

ULÚC uluce s. n. 1. Jgheab (de scinduri de piatra sau dintrun trunchi de copac) din care se adapa vitele sau in care se pune nutretzul pentru vite. Oile le mulgea Uluc cu lapte umplea SHi pe voinic il baga... De rane se vindeca. SHEZ. III 66. La fintina k venea La uluce se punea SHi din apa bea shi bea. TEODORESCU P. P. 689. 2. Canal de lemn sau de tabla montat dea lungul streshinii caselor pentru a aduna apa de pe acoperish shi a o conduce spre burlane. ◊ (Poetic) Aste lacrimi strecurinduse pe linga zbirciturile nasului k pe nishte uluce fireshti ajungeau sub buza dedesubt. NEGRUZZI S. I 6. ♦ Canal tzeava pentru captarea shi scurgerea apei dintrun izvor. 3. Jgheab facut din scinduri prin care curge apa pentru punerea in mishcare a unei mori de apa; laptoc scoc. ♦ Jgheab prin care curge faina din moara. Sa coborit la covata a inlaturat macinishul lui SHaban shi a potrivit la uluc sacul sau. SADOVEANU O. L. 190. 4. Scobitura shantz dea lungul unei piese de lemn facut astfel incit piesa sa se poata imbina cu alta piesa. Pl. shi: (m.) uluci (CAZIMIR L. U. 37).

ULÚC ~ce n. 1) Vas facut din scanduri ori scobit intrun trunchi de copac sau in piatra folosit pentru adapatul vitelor; adapatoare. 2) Jgheab pentru scurgerea apei de ploaie fixat sub acoperishul caselor; streashina. 3) Canal din scanduri prin care curge apa pentru a pune in mishcare roata unei mori; laptoc; scoc. 4) Jgheab prin care curge faina la moara. 5) SHantz mic facut pe muchia unei piese de lemn pentru a se imbina cu alta piesa. /<turc. oluk

uluc n. 1. canal de scurgere la o casa jghiabul de ploaie sau pentru nutretzul vitelor; 2. o parte a teascului (la culesul viilor); 3. scocul morii. [Turc. ULUK canal jghiab].

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

ULÚC s. 1. v. adapatoare. 2. (reg.) shipot. (~ la streashina casei.) 3. v. scoc. 4. v. jilip. 5. nut.

ULUC s. 1. adapatoare jgheab troaca (pop.) teica (inv. shi reg.) scoc (reg.) molda valau (Bucov. shi Transilv.) halau (Munt. Olt. shi Ban.) piua. (~ pentru adapatul vitelor.) 2. (reg.) shipot. (~ la streashina casei.) 3. jgheab laptoc scoc (pop.) burlan (prin Ban.) ton (Olt. shi Transilv.) valau. (~ la moara.) 4. jilip scoc (reg.) riz rol. (~ pentru deplasarea in panta a lemnelor in exploatari.) 5. (TEHN.) nut. (~ la o piesa de lemn.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ulúc (curi) s. n. 1. Scoc canal format din doua sau trei scinduri de lemn. 2. TZeava tub la o sursa de apa. Tc. uluk oluk (SHeineanu II 372; Lokotsch 2132) cf. alb. ulluk (Philippide II 379). Der. uluca s. f. (blana dulap scindura groasa; gealau ciubucar); uluci vb. (a face caneluri); ulucit s. n. (actziunea de a uluci); ulucitor s. n. (ciubucar); ulucar s. m. (varietate de crap Cyprinus carpio hungaricus).

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

ulúc uluci s. m. 1. Jgheab din scanduri care se expediaza bushtenii de la munte la vale (Gh. Pop 1971: 88). 2. Partea de la stavilar pana la moara care vine apa (Felecan 1983). Din tc. oluk (SHaineanu DEX DER MDA); cuv. autohton cf. alb. ulluk (Philippide).

ulúc i s. m. Jgheab din scanduri care se expediaza bushtenii de la munte la vale (Gh. Pop 1971: 88). Partea de la stavilar pana la moara care vine apa (Felecan 1983). Din tc. oluk (SHeineanu DEX DER) cf. alb. ulluk (Philippide).

Intrare: uluc
uluc1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N2)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • uluc
  • ulucul
  • ulucu‑
plural
  • uluce
  • ulucele
genitiv-dativ singular
  • uluc
  • ulucului
plural
  • uluce
  • ulucelor
vocativ singular
plural
uluc2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M13)
Surse flexiune: DLRLC
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • uluc
  • ulucul
  • ulucu‑
plural
  • uluci
  • ulucii
genitiv-dativ singular
  • uluc
  • ulucului
plural
  • uluci
  • ulucilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

uluc, ulucesubstantiv neutru

  • 1. Jgheab facut din scanduri ori scobit intrun trunchi de copac sau in piatra din care se adapa vitele sau in care li se pune nutretzul. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    sinonime: adapatoare
    • format_quote Oile le mulgea Uluc cu lapte umplea SHi pe voinic il baga... De rane se vindeca. SHEZ. III 66. DLRLC
    • format_quote La fintina k venea La uluce se punea SHi din apa bea shi bea. TEODORESCU P. P. 689. DLRLC
  • 2. Canal de lemn sau de tabla pus dea lungul streshinii caselor pentru a aduna shi a conduce spre burlane apa de pe acoperishuri. DEX '09 DLRLC NODEX
    sinonime: streashina
    • format_quote poetic Aste lacrimi strecurinduse pe linga zbirciturile nasului k pe nishte uluce fireshti ajungeau sub buza dedesubt. NEGRUZZI S. I 6. DLRLC
    • 2.1. Canal tzeava pentru captarea shi scurgerea apei dintrun izvor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 3. Jgheab de scanduri prin care curge apa pentru a pune in mishcare o moara; scoc (1.). DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • 3.1. Jgheab prin care curge faina macinata (la moara). DEX '09 DLRLC NODEX
      • format_quote Sa coborit la covata a inlaturat macinishul lui SHaban shi a potrivit la uluc sacul sau. SADOVEANU O. L. 190. DLRLC
  • 4. Scobitura shantz facut dea lungul unei piese de lemn pentru a se putea imbina cu alta piesa. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.