16 definitzii pentru tampon

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

TAMPÓN tampoane s. n. 1. Piesa la vehiculele de cale ferata constand dintrun disc masiv de otzel shi un resort puternic care primeshte shocurile dintre vehicule in timpul mersului shi care mentzine o anumita distantza intre vagoanele cuplate. 2. Bucata de vata sau de tifon sterilizat care se aplica pe o rana pentru a opri o hemoragie sau care se introduce intro cavitate naturala a organismului in scopuri terapeutice. 3. Substantza utilizata pentru a impiedica un anumit proces chimic. 4. Accesoriu de birou alcatuit dintro placa curbata acoperita cu hartie sugativa care serveshte la uscarea cernelii dupa scriere. Din fr. tampon.

tampon sn [At: KRETZULESCU M. 106 / Pl: ~oane / E: fr tampon] 1 Bucata de vata sau de tifon sterilizat care se aplica pe o rana pentru a opri o hemoragie sau care se introduce intro cavitate naturala a organismului in scopuri terapeutice. 2 (Rar) Dop facut din panza sau din hartie mototolita. 3 Substantza intrebuintzata pentru a impiedica un anumit proces chimic. 4 Bucata de tafta umpluta cu bumbac cu care se intinde vopseaua pe o placa in procedeul acvaforte. 5 Accesoriu de birou alcatuit dintro placa curbata sau dintrun carton acoperit cu hartie sugativa servind la uscarea cernelii dupa scriere. 6 Piesa la vehiculele de cale ferata constand dintrun disc masiv de otzel shi un resort puternic care preia shi amortizeaza shocurile dintre vehicule in timpul mersului shi care mentzine o anumita distantza intre vagoanele cuplate. 7 (Reg) Lemnul de la mijloc din tabla unei plute mai lung decat celelalte lemne care tzine la o anumita distantza tabla urmatoare pentru a nu se tampona. 8 (Arg) Palma1. 9 (Arg) Lovitura puternica data sub coaste.

TAMPÓN tampoane s. n. 1. Piesa la vehiculele de cale ferata constand dintrun disc masiv de otzel shi un resort puternic care primeshte shocurile dintre vehicule in timpul mersului shi care mentzine o anumita distantza intre vagoanele cuplate. 2. Bucata de vata sau de tifon sterilizat care se aplica pe o rana pentru a opri o hemoragie sau care se introduce intro cavitate naturala a organismului in scopuri terapeutice. 3. Substantza intrebuintzata pentru a impiedica un anumit proces chimic. 4. Accesoriu de birou alcatuit dintro placa curbata acoperita cu hartie sugativa care serveshte la uscarea cernelii dupa scriere. Din fr. tampon.

TAMPÓN tampoane s. n. 1. Piesa la vehicule de cale ferata constind dintrun disc masiv de otzel shi un resort puternic al carei rol este sa primeasca shocurile dintre vehicule in timpul mersului shi sa le mentzina la o anumita distantza unele de altele. Locomotivele... ishi lovesc tampoanele zornaindushi masa de fier. BOGZA C. O. 330. Intrase incarcat ciucur cu lume pe scari pe tampoane pe acoperishul vagoanelor. AGIRBICEANU S. P. 176. Un tzignal ascutzit k un nechezat de minz zgomot de tampoane. SEBASTIAN T. 188. 2. Bucata de vata sau de tifon sterilizat care se aplica pe o rana pentru a opri o hemoragie sau se introduce intro cavitate naturala a organismului in scopuri terapeutice. Veni cu un tampon mare de vata. CALINESCU E. O. I 65. ♦ Substantza intrebuintzata pentru a impiedica un anumit proces chimic. 3. Accesoriu de birou alcatuit dintro placa curbata shi acoperita cu hirtie sugativa servind la uscarea cernelii dupa scriere. Vardaru puse tamponul impaturi coala. C. PETRESCU I. II 84. Un furier... ale carui miini tremurau vizibil punea tamponul dupa fiecare semnatura. SAHIA N. 71.

TAMPÓN s.n. 1. Bucata mare de vata sau de tifon sterilizat care se aplica pe o rana pentru a opri o hemoragie. 2. (Tehn.) Disc metalic masiv prevazut cu un resort puternic care primeshte shocurile dintre vagoanele de cale ferata de tramvai etc. 3. Accesoriu de birou format dintro placa recurbata care se ashterne hartie sugativa. 4. Substantza intrebuintzata pentru impiedicarea unui anumit proces chimic. [< fr. tampon].

TAMPÓN s. n. 1. bucata mare de vata sau de tifon sterilizat care se aplica pe o rana pentru a opri o hemoragie. 2. disc metalic masiv prevazut cu un resort puternic care primeshte shocurile dintre vagoanele de cale ferata de tramvai etc. 3. accesoriu de birou dintro placa recurbata care se ashaza hartie sugativa. 4. substantza pentru impiedicarea unui anumit proces chimic. 5. (inform.) dispozitiv destinat a izola un lantz de tehnici situat in aval de particularitatzile unui lantz in amonte. 6. (fig.) ceea ce amortizeaza shocuri impiedica ciocniri. ♦ zona ~ = zona de protectzie dintre doua state menita a impiedica conflictele directe. (< fr. tampon)

TAMPÓN ~oáne n. 1) med. Bucata de vata sau de tifon sterilizat care se aplica pentru oprirea hemoragiei sau absorbirea puroiului. 2) tehn. Piesa constand dintrun disc mare de otzel shi un resort puternic plasata la extremitatzile vehiculelor de cale ferata pentru amortizarea shocurilor shi mentzinerea unei anumite distantze intre acestea. 3) fig. Obiect de birou format dintrun suport arcuit de metal sau de lemn care se aplica hartie sugativa folosit pentru a usca cerneala dupa scriere. /<fr. tampon

tampon n. 1. cocolosh de astupat ceva; 2. mototol de scama spre a opri o emoragie; 3. pl. discuri metalice cu resorturi ashezate la capetele vagoanelor.

*tampón n. pl. oane (fr. tampon d. tamper shi taper a lovi cu latu miniĭ). Cocolosh de astupat ceva: tampoane de vata in nas k sa nu curga singele. Suprafatza acoperita cu hirtie sugatoare care o apeshĭ pe un scris proaspat k sa suga cerneala. Suprafatza moale saŭ elastica p. a inlatura cĭocnirile vagoanelor intre ele.

tampona [At: ALEXI W. / Pzi: ~nez / E: fr tamponner] 1 vt A astupa cu un tampon (1). 2 vt A atinge ushor shi in repetate randuri cu ajutorul unui tampon (1) sau cu alt obiect o parte a suprafetzei corpului pentru a absorbi transpiratzia sau secretziile unei rani. 3 vr (D. vehicule d. lemnele care vin pe uluc) A se ciocni (9). 4 vt (Arg) A da palme cuiva. 5 vt (Arg; pex) A bate (1).

zónatampón s. f.„[...] la cateva ore dupa semnarea documentelor finale ale acordului de dezangajare dintre Siria shi Israel in zona inaltzimilor Golan unitatzile de observatori ai O.N.U. au incercat sa ocupe miercuri zonatampon dintre armatele siriana shi israeliana.” Sc. 6 VI 74 p. 6. ◊ „[...] a continuat actziunea de amplasare a unitatzilor libaneze in zoneletampon care separa partzile implicate in conflict.” I.B. 23 IV 84 p. 8 (din zona + tampon)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

tampon tampoane s. n. (intl.) lovitura data victimei cu umarul in momentul cand i se baga mana in buzunar.

a baga tampon expr. (intl.) a impinge a lovi (cu cotul).

fabrica de tuns oua / de impins vagoane shi lustruit tampoane expr. (glum.) loc inexistent; nicaieri.

Intrare: tampon
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tampon
  • tamponul
  • tamponu‑
plural
  • tampoane
  • tampoanele
genitiv-dativ singular
  • tampon
  • tamponului
plural
  • tampoane
  • tampoanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

tampon, tampoanesubstantiv neutru

  • 1. Piesa la vehiculele de cale ferata constand dintrun disc masiv de otzel shi un resort puternic care primeshte shocurile dintre vehicule in timpul mersului shi care mentzine o anumita distantza intre vagoanele cuplate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Locomotivele... ishi lovesc tampoanele zornaindushi masa de fier. BOGZA C. O. 330. DLRLC
    • format_quote Intrase incarcat ciucur cu lume pe scari pe tampoane pe acoperishul vagoanelor. AGIRBICEANU S. P. 176. DLRLC
    • format_quote Un tzignal ascutzit k un nechezat de minz zgomot de tampoane. SEBASTIAN T. 188. DLRLC
  • 2. Bucata de vata sau de tifon sterilizat care se aplica pe o rana pentru a opri o hemoragie sau care se introduce intro cavitate naturala a organismului in scopuri terapeutice. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Veni cu un tampon mare de vata. CALINESCU E. O. I 65. DLRLC
  • 3. Substantza utilizata pentru a impiedica un anumit proces chimic. DEX '09 DLRLC DN
  • 4. Accesoriu de birou alcatuit dintro placa curbata acoperita cu hartie sugativa care serveshte la uscarea cernelii dupa scriere. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Vardaru puse tamponul impaturi coala. C. PETRESCU I. II 84. DLRLC
    • format_quote Un furier... ale carui miini tremurau vizibil punea tamponul dupa fiecare semnatura. SAHIA N. 71. DLRLC
  • 5. informatica Dispozitiv destinat a izola un lantz de tehnici situat in aval de particularitatzile unui lantz in amonte. MDN '00
  • 6. figurat Ceea ce amortizeaza shocuri impiedica ciocniri. MDN '00
    • 6.1. Zona tampon = zona de protectzie dintre doua state menita a impiedica conflictele directe. MDN '00
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.