18 definitzii pentru sursa

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

SÚRSA surse s. f. 1. Loc unde se produce unde se poate gasi sau de unde se propaga ceva; sediul sau obarshia unui lucru. ♦ Corp sistem etc. care emite sunete lumina radiatzii nucleare etc. Sursa de energie electrica (sau electromagnetica) = generator de energie electrica (sau electromagnetica). ♦ (Elt.) Electrod al unui tranzistor cu efect de camp care furnizeaza purtatorii de sarcina majoritari. 2. Posibilitate de cashtig. 3. Fig. Loc de unde emana o informatzie o noutate. 4. Fig. Izvor obarshie origine. ◊ Sursa de inspiratzie = domeniu din care se inspira un scriitor. Din fr. source.

sursa sf [At: PELIMON I. 44/1 / V: (ivr) surs sn / Pl: ~se / E: fr source] 1 (Inv) Izvor (al unei ape curgatoare). 2 (De obicei udp „de”) Loc punct cauza etc. care serveshte pentru formarea producerea dezvoltarea etc. a unui lucru a unui fenomen etc. Si: izvor obarshie origine (liv) sorginte (inv) izvod. 3 Loc de unde emana o informatzie o noutate etc. Si: izvor. 4 (Adesea determinat prin „de inspiratzie”) Ceea ce furnizeaza unui scriitor unui artist etc. o tema o idee. 5 Document (shtiintzific istoric) sau lucrare publicatzie etc. folosite la studierea unei probleme sau la intocmirea unor lucrari shtiintzifice a unei opere literare etc. Si: izvor. 6 (De obicei udp „de”) Loc unde se gaseshte shi de unde se poate procura ceva. 7 Corp care emite sunete lumina radiatzii etc. 8 Loc punct din care lumina caldura etc. radiaza shi se propaga. 9 (SHis ~ de energie) Purtator de energie. 10 (Is ~ de energie electrica sau electromagnetica) Generator de energie electrica (sau electromagnetica). 11 (Fiz; spc) Punct din care izvorashte sau in care este absorbit un fluid. 12 Electrod al unui tranzistor cu efect de camp care furnizeaza purtatorii de sarcina majoritari.

SÚRSA surse s. f. 1. Loc unde se produce unde se poate gasi sau de unde se propaga ceva; sediul sau obarshia unui lucru. ♦ Corp sistem etc. care emite sunete lumina radiatzii nucleare etc. ◊ Sursa de energie electrica (sau electromagnetica) = generator de energie electrica (sau electromagnetica). ♦ (Elt.) Electrod al unui tranzistor cu efect de camp care furnizeaza purtatorii de sarcina majoritari. 2. Posibilitate de cashtig. 3. Fig. Loc de unde emana o informatzie o noutate. 4. Fig. Izvor obarshie origine. ◊ Sursa de inspiratzie = domeniu din care se inspira un scriitor Din fr. source.

SÚRSA surse s. f. 1. (Urmat adesea de determinari introduse prin prep. «de») Locul unde se produce sau unde se poate gasi un lucru. ◊ Sursa de lumina = corp care emite raze de lumina. Sursa de energie electrica = sistem tehnic care transforma o anumita forma de energie in energie electrica. V. transformator.Fig. Locul de unde emana o informatzie. Ni se comunica din sursa autorizata k in tzara domneshte cea mai perfecta linishte shi opinia publica nare nici un motiv serios de ingrijorare. REBREANU R. I 302. 2. Loc de unde izvorashte sau unde este absorbit radial shi uniform un volum de fluid.

SÚRSA s.f. 1. Loc unde se gaseshte shi de unde se poate procura un lucru din belshug. ♦ Sursa de inspiratzie = domeniu din care se inspira un scriitor. ♦ Loc unde se produce o forma de energie. 2. (Fig.) Izvor origine obarshie. [< fr. source].

SÚRSA s. f. 1. loc unde se gaseshte shi de unde se poate procura ceva din belshug. 2. corp care emite sunete lumina radiatzii nucleare etc. 3. (fig.) loc de unde emana o informatzie. ♦ izvor origine obarshie. ♦ ~ de inspiratzie = domeniu din care se inspira un scriitor un artist. 4. electrod al unui tranzistor cu efect de camp care furnizeaza purtatorii de sarcina majoritari. (< fr. source)

SÚRSA ~e f. 1) Loc de aparitzie sau de existentza. ~ de informatzie. ~ de petrol. ~ de lumina. 2) Mijloc de existentza. 3) Document sau text original la care se face o referintza; izvor. A indica ~a. 4) Opera care furnizeaza unui om de creatzie o tema sau o idee; izvor de inspiratzie. /<fr. sourse

*súrsa f. pl. e (fr. source greshit scris ild. sourse part. fem. d. sourdre lat. súrgere a izvori. V. sorginte resursa insurectziune). Barb. Izvor sorginte.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

súrsa s. f. g.d. art. súrsei; pl. súrse

súrsa s. f. g.d. art. súrsei; pl. súrse

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

SÚRSA s. 1. v. izvor. 2. obarshie origine (livr.) sorginte (inv.) izvod (fig.) izvor. (Sa mergem la ~ acestor efecte.) 3. v. origine. 4. informatzie izvor. (Studiu bazat pe ~ bogate.)

SURSA s. 1. izvor. (~ de lumina.) 2. obirshie origine (livr.) sorginte (inv.) izvod (fig.) izvor. (Sa mergem la ~ acestor efecte.) 3. inceput obirshie origine provenientza (livr.) sorginte (inv.) incepatura (fig.) izvor simbure. (~ dacolatina a limbii romane.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

súrsa (se) s. f. Izvor. Fr. source. Der. resursa s. f. din fr. ressource.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

SURSA DE LUMINA. Subst. Sursa (izvor) de lumina lumina; corp de iluminat. Lampa lampitza (dim.) lampushoara (rar); lampa de petrol petromax gaitza (reg.) gazornitza; opaitz vapaitza (pop.) shtertz (reg.); candela; felinar fanar (inv.) fanal (inv.); lampion lanterna venetziana lanterna. Luminare luminarica (dim.) lumina (pop.) luminitza (pop.). Facla tortza faclie faclioara (dim.) facliutza vapaie vapaitza masala (inv.). Arc electric (voltaic). Lampa electrica lampa cu incandescentza; bec beculetz (dim.); tub fluorescent tub cu neon; lustra; lampadar; candelabru; sfeshnic; plafoniera; aplica. Lanterna; lanterna magica. Aparat de proiectzie; proiector; reflector. Blitz. Far. Lampagiu (ieshit din uz) lampist fanaragiu (inv.) mucarnic (inv.) masalagiu (inv.) faclier (rar). Adj. Luminos stralucitor; luminator; luminescent; fluorescent. Vb. A lumina a ilumina a raspindi lumina; a arde. A aprinde (lumina). A stinge (lumina). V. foc lumina.

arie sursa (engl.= source area provenance area) zona sau aria de provenientza a materialului clastic nascut prin dezagregare shi care in urma transportului ajunge sa se acumuleze intrun baz. de sedimentare shi sa formeze un dep. detritic sau epiclastic. O a. s. se caracterizeaza prin relief relativ ridicat prin constitutzie petrografica (toate rocile acelei reg. deschise la un moment dat de eroziune) prin structura geologica (de orogen sau de plat.) shi prin pozitzie fatza de baz. (extrabazinala sau intrabazinala). Toate rocile care intra in alcatuirea unei a. s. se incadreaza intro provincie distributiva. Pentru formatziunile sedimentare vechi reconstituirea a. s. se poate face prin studiul petrografic al granoclastelor shi litoclastelor din constitutzia rocilor detritice shi prin analiza stucturilor sedimentare respective.

SURSA DE ENERGIE instalatzie plasata in aeronave care asigura alimentarea aparaturii de bord a sistemelor de supravietzuire a echipajului a mijloacelor de telecomunicatzii shi a actzionarii propulsoarelor in timpul zborului. De regula se utilizeaza curentul continuu de 12 sau 24 V pentru unele aparate existand convertizoare de curent alternativ.

Intrare: sursa
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sursa
  • sursa
plural
  • surse
  • sursele
genitiv-dativ singular
  • surse
  • sursei
plural
  • surse
  • surselor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

sursa, sursesubstantiv feminin

  • 1. Loc unde se produce unde se poate gasi sau de unde se propaga ceva; sediul sau obarshia unui lucru. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • diferentziere Loc unde se produce o forma de energie. DN
    • 1.1. Corp sistem etc. care emite sunete lumina radiatzii nucleare etc. DEX '09 MDN '00
      • 1.1.1. Sursa de lumina = corp care emite raze de lumina. DLRLC
      • 1.1.2. Sursa de energie electrica (sau electromagnetica) = generator de energie electrica (sau electromagnetica). DEX '09 DLRLC
    • 1.2. electrotehnica Electrod al unui tranzistor cu efect de camp care furnizeaza purtatorii de sarcina majoritari. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 2. Posibilitate de cashtig. DEX '98 DEX '09
  • 3. figurat Loc de unde emana o informatzie o noutate. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    • format_quote Ni se comunica din sursa autorizata k in tzara domneshte cea mai perfecta linishte shi opinia publica nare nici un motiv serios de ingrijorare. REBREANU R. I 302. DLRLC
  • 4. Loc de unde izvorashte sau unde este absorbit radial shi uniform un volum de fluid. DLRLC
    • diferentziere Loc unde se gaseshte shi de unde se poate procura un lucru din belshug. DN
  • 5. figurat Izvor, obarshie, origine. DEX '09 DEX '98 DN
    • 5.1. Sursa de inspiratzie = domeniu din care se inspira un scriitor. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.