16 definitzii pentru sucitor

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

SUCITÓR sucitoare s. n. 1. Sul neted de lemn cu care se intinde shi se subtziaza foaia de aluat pentru placinta taitzei etc.; vergea. 2. Dispozitiv de lemn sau de metal la fierastrau la razboiul de tzesut etc. care prin invartire slabeshte sau strange o legatura. Suci + suf. tor.

sucitor ~oare [At: MANCARILE 103/4 / V: (reg) sic~ sac~ ciuc~ / Pl: ~i ~oare / E: suci3 + tor] 1 sn (reg) sf Batz (gros) de lemn neted cu care se intindea foaia de aluat pentru placinte taitzei etc. sau care se intrebuintza la mestecat batut etc. Si: facaletz (2) vergea (rar) sul (10) (pop) mestecau1 (reg) melesteu placintor sucaleatza. 2 sn (Reg) Bucata de lemn in forma de sul cu care se calca rufele Vz: mangalau. 3 sn Dispozitiv de lemn sau de metal la ferastrau la razboiul de tzesut etc. care prin invartire slabeshte sau strange o legatura Si: cordar (3) incordator intinzator intorcator. 4 sm (Mun; Olt) Bucata de lemn cu care se rasuceshte funia sau lantzul trecut peste o sarcina (de fan de lemn etc.) spre a o strange Si: (reg) ceatlau (23). 5 sfn (Mrm; Olt) Dispozitiv care prin invartire regleaza cantitatea de grauntze care trebuie sa curga in gaura pietrei de moara Si: (reg) grauntzar napustitor. 6 smn (Buc; Dob) Fiecare dintre bucatzile de lemn fixate la capete in tarcoalele prasnelului de la moara Si: (pop) shishtor. 7 sm (Reg) Fiecare dintre penele de lemn dreptunghiulare infipte in obada rotzii cu ajutorul careia se pune in mishcare prasnelul morii Si: masea. 8 sf (Mol) Unealta de tors nedefinita mai indeaproape. 9 sf (Inv) Manivela. 10 sf (Reg) Serpentina (la cazanul de fiert rachiu). 11 sf (Orn; Ban) Capantortura (Jynx torquilla). 12 sf (Orn; Ban) Pitzigoi (Parus major). 13 sf (Orn; Ban) Pitulice (Sylvia atricapilla). 14 sf (Orn; reg) Privighetoarecenushie V privighetoare (Sylvia cinerea).

SUCITÓR sucitoare s. n. 1. Sul neted de lemn cu care se intinde shi se subtziaza foaia de aluat pentru placinta taitzei etc.; vergea. 2. Dispozitiv de lemn sau de metal la ferastrau la razboiul de tzesut etc. care prin invartire slabeshte sau strange o legatura. Suci + suf. tor.

SUCITÓR sucitoare s. n. 1. (Mold. Transilv.) Sul neted de lemn cu care se intinde shi se subtziaza foaia de aluat pentru placinte taitzei etc.; vergea. Aducen casa covatzica cu faina sita sucitorul. SEVASTOS N. 337. Se ia aluatul se taie bucatzele se face botzuri rotunde shi apoi se latzesc cu sucitorul. SHEZ. VII 33. 2. Dispozitiv de lemn sau de metal la unele instrumente (ferastrau razboi de tzesut etc.) care fiind invirtit slabeshte sau stringe o legatura. Lemnushul [de la ferastrau] se mai cheama shi... sucitor. PAMFILE I. C. 121.

SUCITÓR ~oáre n. 1) Unealta de bucatarie sub forma de batz neted folosita la intinderea shi la subtzierea foii de aluat. 2) (la ferastraul cu rama) Dispozitiv care prin sucire slabeshte sau intinde panza de taiat; cordar. /a (se) suci + suf. ~tor

sucitór n. pl. oáre (d. sucesc). Un batz ratund care se rostogoleshte pe un bot de coca k saĭ dea forma uneĭ foĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

sucitór (reg.) s. n. pl. sucitoáre

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

SUCITÓR s. facaletz vergea (rar) sul (pop.) mestecau (reg.) melesteu (Maram. shi Transilv.) placintor. (~ pentru intinderea aluatului.)

SUCITÓR s. v. cordar intinzator manivela struna.

SUCITOR s. facaletz vergea (rar) sul (pop.) mestecau (reg.) melesteu (Maram. shi Transilv.) placintor. (~ pentru intinderea aluatului.)

sucitor s. v. CORDAR. INTINZATOR. MANIVELA. STRUNA.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

sucitór sucitoare s.n. (reg.) Sul neted de lemn cu care se intinde shi se subtziaza foaia de aluat; razvalca: „Deai noua sucitoare / Noua tocanoaua” (Papahagi 1925: 297). Din suci (< sl. sukati) + suf. tor (Scriban DEX MDA).

sucitór sucitoare s.n. Sul neted de lemn cu care se intinde shi se subtziaza foaia de aluat; razvalca: „Deai noua sucitoare / Noua tocanoaua” (Papahagi 1925: 297). Din suci (< sl. sukati).

Intrare: sucitor
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sucitor
  • sucitorul
  • sucitoru‑
plural
  • sucitoare
  • sucitoarele
genitiv-dativ singular
  • sucitor
  • sucitorului
plural
  • sucitoare
  • sucitoarelor
vocativ singular
plural
sacitor
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
sicitor
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

sucitor, sucitoaresubstantiv neutru

  • 1. Sul neted de lemn cu care se intinde shi se subtziaza foaia de aluat pentru placinta taitzei etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: vergea
    • format_quote Aducen casa covatzica cu faina sita sucitorul. SEVASTOS N. 337. DLRLC
    • format_quote Se ia aluatul se taie bucatzele se face botzuri rotunde shi apoi se latzesc cu sucitorul. SHEZ. VII 33. DLRLC
  • 2. Dispozitiv de lemn sau de metal la fierastrau la razboiul de tzesut etc. care prin invartire slabeshte sau strange o legatura. DEX '09 DLRLC
    sinonime: cordar
    • format_quote Lemnushul [de la fierastrau] se mai cheama shi... sucitor. PAMFILE I. C. 121. DLRLC
etimologie:
  • Suci + sufix tor. DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.