12 definitzii pentru cordar

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CORDÁR cordare s. n. 1. Placutza de lemn (de abanos) de care sunt legate coardele la instrumentele cu arcush. 2. Pana de lemn cu care se rasuceshte coarda fierastraului cu rama pentru a intinde panza de taiat; incordator sucitor. Coarda + suf. ar.

cordár [At: LM / Pl: ~i ~e / E: coarda + ar] 1 sm (Rar) Fabricant de coarde1. 2 sn Placutza din lemn de abanos de care sunt legate coardele la instrumentele cu arcush. 3 sn Pana de lemn cu care se rasuceshte coarda ferastraului cu rama pentru a intinde panza de taiat Si: incordator sucitor (reg) codarlau. 4 sn (Reg) Ferastrau mic cu coarda manuit de un singur om intrebuintzat de dulgheri sau de butnari. 5 sn Parte a morii nedefinita mai indeaproape Cf coarda.

CORDÁR cordare s. n. 1. Placutza de lemn (de abanos) de care sunt legate coardele la instrumentele cu arcush. 2. Pana de lemn cu care se rasuceshte coarda ferastraului cu rama pentru a intinde panza de taiat; incordator sucitor. Coarda + suf. ar.

CORDÁR cordare s. n. 1. Placa de lemn sau de abanos aplicata la vioara sau la cobza de care sint legate coardele. 2. Pana de lemn cu care se rasuceshte coarda ferastrau Iui pentru a se intinde pinza; incordator sucitor.

CORDÁR ~e n. 1) (la unele instrumente muzicale) Piesa neagra de lemn de care sunt prinse coardele. 2) (la ferastraul cu rama) Pana de lemn care prin invartire slabeshte sau intinde panza de taiat. /coarda + suf. ~ar

cordar n. Mold. ferestraul dogarilor. [V. coarda].

cordár n. pl. e (d. coarda). Mold. La vioara bucata de lemn de cares legate coardele jos. Firiz feresteu mic shi lat compus numaĭ din lama (pinza) shi un manunchĭ de lemn.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CORDÁR s. 1. (MUZ.) (rar) punte. (~ la un instrument cu arcush.) 2. (TEHN.) intinzator struna (reg.) aripa cheie incordator lemnush limba lopatzica pana rasucitoare sageata struneala sucitor. (~ la ferastrau.)

CORDAR s. 1. (MUZ.) (rar) punte. (~ la un instrument cu arcush.) 2. (TEHN.) intinzator struna (reg.) aripa cheie incordator lemnush limba lopatzik pana rasucitoare sageata struneala sucitor. (~ la ferastrau.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

cordar accesoriu al instrumentelor cu coarde. Ashezat la baza instr. deasupra cutiei de rezonantza* c. fixeaza capetele coardelor*. La capatul opus cuiele prind celelalte capete avand rolul mobil al variatziei de tensiune de acordaj (2). V. violina.

Intrare: cordar
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cordar
  • cordarul
  • cordaru‑
plural
  • cordare
  • cordarele
genitiv-dativ singular
  • cordar
  • cordarului
plural
  • cordare
  • cordarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

cordar, cordaresubstantiv neutru

  • 1. Placutza de lemn (de abanos) de care sunt legate coardele la instrumentele cu arcush. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • 2. Pana de lemn cu care se rasuceshte coarda fierastraului cu rama pentru a intinde panza de taiat. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
etimologie:
  • Coarda + sufix ar. DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.

imagine pentru acest cuvant imagine pentru acest cuvant imagine pentru acest cuvant

click pe imagini pentru detalii