11 definitzii pentru razna

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

RÁZNA adv. 1. (Pe langa verbe de mishcare) Fara sa shtie incotro se duce netzinand seama de drum de directzie; la intamplare. ◊ Expr. A o lua razna = a) a pleca la intamplare fara tzinta; b) fig. a apuca pe o cale greshita a proceda in mod nejudecat; a decadea. 2. La o parte la o oarecare distantza de...; departe. Din sl. razĭno.

RÁZNA adv. 1. (Pe langa verbe de mishcare) Fara sa shtie incotro se duce netzinand seama de drum de directzie; la intamplare. ◊ Expr. A o lua razna = a) a pleca la intamplare fara tzinta; b) fig. a apuca pe o cale greshita a proceda in mod nejudecat; a decadea. 2. La o parte la o oarecare distantza de...; departe. Din sl. razĭno.

razna av [At: LB / V: (rar) a~ ~na / E: slv разьно] 1 (Pe langa verbe de mishcare) Fara o tzinta precisa. 2 Netzinand seama de drum sau de directzie. 3 La intamplare. 4 (Rar; precedat de pp „dea”) La intamplare. 5 (Ie) A o lua ~ A divaga. 6 (Iae) A bate campii. 7 (Iae) A exagera. 8 (Adesea urmat de pp „de” sau in constructzie cu verbele „a sta” „a tzine” etc.) La o parte Si: izolat.

RÁZNA adv. 1. (In constructzie cu «a o lua» «a o apuca» sau cu diferite verbe de mishcare) Fara o tzinta precisa netzinind seama de drum de directzie. Necajit se repezi inaintea vitelor care o luasera razna spre fundul ograzii. REBREANU R. II 60. Gardul in copilarie Veshnic lam asemanat Cun nebun carea plecat Razna pe cimpie. COSHBUC P. I 261. Copilul coborinduse din copaci o apuca razna pe cimp. ISPIRESCU L. 391. Fata umbla mai adesea razna prin paduri. ODOBESCU S. III 205. ◊ (Rar precedat de prep. compusa «dea») Fugea dea razna pe razoare. COSHBUC P. I 242. 2. (Mai ales in constructzie cu verbele «a sta» «a se tzine» etc.) Deoparte la o parte la oarecare distantza de... (Flacaul) a venit cam desishor in vara asta la hora la noi dar se tzinea tot razna. VLAHUTZA la TDRG. Razna de satul Domneshti se vede o casa. DELAVRANCEA S. 3. Se plimba cam razna de curtencele sale. ISPIRESCU U. 12.

RÁZNA adv. 1) (folosit cu unele verbe ale mishcarii) Fara a shti incotro merge; fara o tzinta precisa; in bobote; la intamplare. ◊ A o lua (sau a o apuca) ~ a) a merge la intamplare; b) a apuca pe o cale greshita; a devia; a se abate; c) a judeca in mod eronat. 2) La o parte; intro parte de...; departe. A se tzine ~. / <sl. razino

razna adv. incoace shi incolo: tot umbla razna pe drumuri de geaba.PANN. [Rus. RAZNYĬ desperecheat].

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a o lua razna expr. 1. (fig.) a o apuca pe o cale greshita a decadea. 2. a innebuni.

Intrare: razna
razna adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • razna
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

raznaadverb

  • 1. (Pe langa verbe de mishcare) Fara sa shtie incotro se duce netzinand seama de drum de directzie; la intamplare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: haihui
    • format_quote Necajit se repezi inaintea vitelor care o luasera razna spre fundul ograzii. REBREANU R. II 60. DLRLC
    • format_quote Gardul in copilarie Veshnic lam asemanat Cun nebun carea plecat Razna pe cimpie. COSHBUC P. I 261. DLRLC
    • format_quote Copilul coborinduse din copaci o apuca razna pe cimp. ISPIRESCU L. 391. DLRLC
    • format_quote Fata umbla mai adesea razna prin paduri. ODOBESCU S. III 205. DLRLC
    • format_quote rar Fugea dea razna pe razoare. COSHBUC P. I 242. DLRLC
    • chat_bubble A o lua razna = a pleca la intamplare fara tzinta. DEX '09 DEX '98
    • chat_bubble figurat A o lua razna = a apuca pe o cale greshita a proceda in mod nejudecat. DEX '09 DEX '98
  • 2. La o parte la o oarecare distantza de... DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: departe
    • format_quote (Flacaul) a venit cam desishor in vara asta la hora la noi dar se tzinea tot razna. VLAHUTZA la TDRG. DLRLC
    • format_quote Razna de satul Domneshti se vede o casa. DELAVRANCEA S. 3. DLRLC
    • format_quote Se plimba cam razna de curtencele sale. ISPIRESCU U. 12. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.