19 definiții pentru practicabil

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRACTICÁBIL, -Ă, practicabili, -e, adj. 1. Care poate fi pus în practică, care este realizabil; de care te poți folosi în mod concret. 2. Pe unde se poate umbla sau trece cu ușurință; accesibil. ♦ (Substantivat, n.) Element de decor constând dintr-un podium mobil, folosit pentru a realiza pe scenă impresia unei diferențe de nivel (un dâmb, un balcon etc.) și pe care se poate circula; platformă mobilă pe care sunt instalate luminile și camerele de luat vederi care înregistrează un spectacol, o scenă de film etc. – Din fr. practicable (după practică).

PRACTICÁBIL, -Ă, practicabili, -e, adj. 1. Care poate fi pus în practică, care este realizabil; de care te poți folosi în mod concret. 2. Pe unde se poate umbla sau trece cu ușurință; accesibil. ♦ (Substantivat, n.) Element de decor constând dintr-un podium mobil, folosit pentru a realiza pe scenă impresia unei diferențe de nivel (un dâmb, un balcon etc.) și pe care se poate circula; platformă mobilă pe care sunt instalate luminile și camerele de luat vederi care înregistrează un spectacol, o scenă de film etc. – Din fr. practicable (după practică).

practicabil, ~ă [At: BĂLCESCU, ap. GHICA, A. 425 / Pl: ~i, ~e / E: fr practicable, ger praktikabel] 1 a Care se poate folosi în mod concret Si: folosibil, utilizabil. 2 a Care se poate executa sau realiza în mod concret Si: realizabil. 3 a De care cineva se poate folosi în mod efectiv. 4 a Pe unde se poate umbla sau trece relativ ușor fără pericol sau dificultăți Si: accesibil. 5 sn Podium mobil pe care se poate sta sau pe care se poate trece, folosit mai ales ca element de decor în teatru, cu care se realizează pe scenă o diferență de nivel. 6 sn (Cig) Platformă mobilă pe care sunt instalate camera de luat vederi și proiectoarele care înregistrează un spectacol, o scenă de film etc.

PRACTICÁBIL, -Ă, practicabili, -e, adj. 1. (Despre idei, metode) Care poate fi pus în practică; (despre obiecte) care poate fi întrebuințat, de care te po-ți folosi în mod practic. Am văzut că ideea ta e cea mai bună și cea mai practicabilă în poziția în care ne aflăm. BĂLCESCU, la GHICA, A. 425. 2. (Despre drumuri, locuri etc.) Pe unde s e poate merge sau trece (cu ușurință); accesibil. Bănuiala despre o fugă nopturnă îndeamnă pe generalul rus a ordona să se dispună posturi de călăreți și de pedestrime îti diferitele punturi practicabile ale Skitului și Ogostului. ODOBESCU, S. III 598. ♦ (Substantivat, n.) Elementele decor constînd dintr-un podium mobil, folosit pentru a. realiza pe scenă o diferență de nivel (un dîmb, un balcon, un teatru în teatru etc.) pe care se poate circula. Seara și-aduce o saltea d-acasă și o pune între culise, la picioarele practicabilului de la spatele muntelui. CARAGIALE, N. S. 116.

PRACTICÁBIL, -Ă adj. 1. Care se poate aplica în practică. 2. Pe unde se poate umbla, merge, trece; accesibil. [Cf. fr. practicable, germ. praktikabel].

PRACTICÁBIL s.n. (Teatru) Element de decor, format dintr-un podium mobil pe care se fixează mai multe scânduri, servind pentru a căpăta înălțimea dorită în scenă și pe care se poate circula. ♦ (Cinem.) Platformă pe care se instalează camera de luat vederi și proiectoarele. [Cf. fr. praticable].

PRACTICÁBIL, -Ă I. adj. 1. care se poate aplica în practică. 2. (despre drumuri) pe unde se poate umbla, merge; accesibil. II. s. n. element de decor dintr-un podium mobil care servește pentru a căpăta înălțimea dorită pe scenă. ◊ platformă pe care se instalează utilajele de filmare și iluminare. (după fr. praticable)

practicábil, -ă1. adj. Accesibil v. aspersare (1975). ♦ 2. adj. (impropriu) Practic, ușor de purtat ◊ „Ghetele sunt mai ușoare decât bocancii și practicabile. I.B. 16 XII 60 p. 2; v. și cola.3. s. n. (teatru) Element în teatru constând dintr-un podium mobil ◊ „Decorul [este] compus dintr-o piesă fixă și două practicabile mobile laterale [...]” R.lit. 12 I 84 p. 16; v. și trietajat (1964) (din germ. praktikabel; cf. fr. practicable; DN – alt sens, DEX, DN3)

PRACTICÁBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care poate fi practicat; care poate fi introdus în practică. 2) (despre drumuri) Care este într-o stare bună; pe care se poate merge fără dificultăți. /<fr. praticable

practicabil a. 1. ce poate fi întrebuințat: mijloace practicabile; 2. pe unde se poate trece: cărare practicabilă.

*practicábil, -ă adj. (d. a practica). De care te poțĭ folosi: mijloace practicabile. Pe unde poțĭ trece, care e în stare bună: drum practicabil.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

practicábil1 adj. m., pl. practicábili; f. practicábilă, pl. practicábile

practicábil2 (podium, platformă) s. n., pl. practicábile

practicábil adj. m., pl. practicábili; f. sg. practicábilă, pl. practicábile

practicábil (element de decor) s. n., pl. practicábile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PRACTICÁBIL adj. v. accesibil.

PRACTICÁBIL adj. v. posibil, realizabil.

PRACTICABIL adj. accesibil. (Un drum ~.)

practicabil adj. v. POSIBIL. REALIZABIL.

Practicabil ≠ impracticabil

Intrare: practicabil
practicabil adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • practicabil
  • practicabilul
  • practicabilu‑
  • practicabilă
  • practicabila
plural
  • practicabili
  • practicabilii
  • practicabile
  • practicabilele
genitiv-dativ singular
  • practicabil
  • practicabilului
  • practicabile
  • practicabilei
plural
  • practicabili
  • practicabililor
  • practicabile
  • practicabilelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

practicabil, practicabilăadjectiv

  • 1. Care poate fi pus în practică, care este realizabil; de care te poți folosi în mod concret. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Am văzut că ideea ta e cea mai bună și cea mai practicabilă în poziția în care ne aflăm. BĂLCESCU, la GHICA, A. 425. DLRLC
  • 2. Pe unde se poate umbla sau trece cu ușurință. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: accesibil antonime: impracticabil
    • format_quote Bănuiala despre o fugă nopturnă îndeamnă pe generalul rus a ordona să se dispună posturi de călăreți și de pedestrime în diferitele punturi practicabile ale Skitului și Ogostului. ODOBESCU, S. III 598. DLRLC
    • 2.1. (și) substantivat neutru Element de decor constând dintr-un podium mobil, folosit pentru a realiza pe scenă impresia unei diferențe de nivel (un dâmb, un balcon etc.) și pe care se poate circula; platformă mobilă pe care sunt instalate luminile și camerele de luat vederi care înregistrează un spectacol, o scenă de film etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Seara și-aduce o saltea d-acasă și o pune între culise, la picioarele practicabilului de la spatele muntelui. CARAGIALE, N. S. 116. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.