17 definitzii pentru potcoava
din care- explicative (8)
- morfologice (2)
- etimologice (1)
- enciclopedice (2)
- argou (4)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
POTCOÁVA potcoave s. f. Piesa din otzel aproximativ in forma de semicerc care se fixeaza cu caiele pe copitele unor animale de tractziune in special ale cailor pentru a le proteja la mers. ◊ Loc. adv. in potcoava = in forma de semicerc. ◊ Expr. Cauta (sau umbla dupa) potcoave de cai mortzi ori cauta (sau umbla) dupa cai mortzi sa le ia potcoavele = umbla dupa lucruri imposibil de obtzinut sau de gasit. Ashi lepada (sau a sta sai pice) potcoavele = a muri sau a fi pe moarte. ♦ Piesa de otzel aproximativ in forma de semicerc care se fixeaza pe tocurile bocancilor shi ale cizmelor pentru a le proteja. Din bg. podkova sb. potkova.
potcoava sf [At: NECULCE L. 190 / V: (reg) porc~ / Pl: ~ve / E: bg подкова cf srb potkova ucr пуодкова] 1 Piesa de otzel de forma unui semicerc care se fixeaza cu cuie pe copitele unor animale in special ale cailor pentru a le proteja. 2 (Ilav) In ~ In forma de semicerc. 3 (Pfm; ie) A umbla dupa (sau a cauta a cauta sa scoata) ~ve de (ori reg; dupa la) cai mortzi sau a umbla (ori a porni dupa sau a cauta) cai mortzi sa le iei ~vele Ashi pierde vremea cu lucruri fara rost fara importantza sau imposibil de gasit. 4 (Ils) ~ve de cai mortzi Lucruri fara valoare. 5 (Ial) Himera. 6 (Pfm; ie) Ashi lepada ~vele sau a sta sai pice (sau ai suna) cuiva ~vele sau ia tras ~vele A fi pe moarte. 7 (Iae) A muri. 8 (Reg; ie) Ai ramane cuiva ~vele A saraci cu totul. 9 (Ie) A cumparat ~vele mai are sa cumpere calul Se spune despre cineva care a facut o investitzie insuficienta shi inutila. 10 Piesa asemanatoare cu potcoava (1) care se fixeaza pe marginea posterioara a tocului unor obiecte de incaltzaminte pentru a evita tocirea lui sau pentru a ajuta la mersul pe suprafetze alunecoase. 11 (Rar; ie) A se duce de nui mai vezi ~vele A pleca foarte repede. 12 Placa de fier folosita mai ales de muncitorii forestieri prevazuta cu coltzi ascutzitzi in partea inferioara care se prinde cu curele sau cu franghii de talpa incaltzamintei pentru k aceasta sa nu alunece Si: (reg) matza. 13 Obiect sau parte a unui obiect in forma de potcoava (1). 14 Constructzie sau parte a unei constructzii in forma de potcoava (1). 15 (Rar; spc) Camatzi de forma unei potcoave (1). 16 (Trs) Litera chirilica. 17 (Trs; ila) Cu ~ Chirilic.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
POTCOÁVA potcoave s. f. Piesa din otzel aproximativ in forma de semicerc care se fixeaza cu caiele pe copitele animalelor de tractziune pentru protejarea lor la mers. ◊ Loc. adv. In potcoava = in forma de semicerc. ◊ Expr. Cauta (sau umbla dupa) potcoave de cai mortzi ori cauta (sau umbla) dupa cai mortzi sa le ia potcoavele = umbla dupa lucruri imposibil de obtzinut sau de gasit. Ashi lepada (sau a sta sai pice) potcoavele = a muri sau a fi pe moarte. ♦ Piesa de otzel aproximativ in forma de semicerc care se fixeaza pe tocurile bocancilor shi ale cizmelor pentru a le proteja. Din bg. podkova scr. potkova.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de oprocopiuc
- actziuni
POTCOÁVA potcoave s. f. 1. Piesa de otzel in forma de semicerc care se fixeaza cu cuie pe copitele cailor (mai rar ale altor vite de tractziune) sau pe tocurile bocancilor shi ale cizmelor. Caii bocaneau cu potcoavele lui mosh Pricop prin gloduri inghetzate shi grunzuri. SADOVEANU B. 162. Zecile de perechi bat someshana cu atita pasiune k potcoavele flacailor scapara scintei. REBREANU I. 12. Stai bade shi odihneshte SHi calul tzil potcoveshte Cu potcoave de arama. JARNÍKBIRSEANU D. 267. Pentru un cui pierzi o potcoava se spune despre cei zgircitzi sau despre cei lasatori. ◊ (Poetic) Iata vine nuntantreaga vornicel eun grierel i sar purici inainte cu potcoave de otzel. EMINESCU O. I 87. ◊ Loc. adv. In potcoava = in semicerc. Sa va inshiratzi totzi in potcoava. SADOVEANU O. I 59. ◊ Expr. A umbla dupa (sau a cauta) potcoave de cai mortzi sau a umbla dupa (ori a cauta) cai mortzi sa le ia potcoavele = ashi pierde timpul cu lucruri fara rost a umbla dupa lucruri imposibil de obtzinut. Cine tzia virit in cap shi una k aceasta acela incai unul. Ori vorba ceea: pesemne umbli dupa cai mortzi sa le iei potcoavele. CREANGA P. 194. Nu baga mina unde nutzi fierbe oala nici cauta cai mortzi sa le iei potcoavele. NEGRUZZI S. I 247. Ashi lepada (sau a sta sai pice) potcoavele = a fi pe moarte. Am sa va spui tot ce shtiu la sufletul meu caci vaz eu k mi se apropie shi mie sami leapad potcoavele. ISPIRESCU U. 2. Stau sai pice potcoavele shi tot cere sa mai traiasca. PANN P. V. III 156. 2. Obiect care are forma unei potcoave. Cred k am capata ceva decoratzii... cu briliante primprejur... iar nu k potcoavele astea. ALECSANDRI T. I 406. Cirnatzi uscatzi tari shi afumatzi... numitzi dupa forma lor... rishchig sau potcoave. SHEZ. XII 3.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
POTCOÁVA ~e f. 1) Piesa semiovala de metal care se fixeaza (prin caiele) pe copitele cailor sau ale altor animale de tractziune pentru protejare. ◊ A cauta (sau a umbla dupa) ~e de cai mortzi sau a cauta (sau a umbla) dupa cai mortzi pentru a le lua ~ele ashi pierde timpul cautand lucruri imposibil de gasit. 2) Piesa asemanatoare fixata pe tocul unor obiecte de incaltzaminte. /<bulg. podkova sb. potkova
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
potcoava f. semicerc de fier ce se tzintueshte sub copitele cailor sau de calcaiul cismei. [Slav. PODŬKOVŬ talpa calului (din PODŬ subt shi KOVATI a fauri)].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
potcoáva (oa dift. [f. pl. e] vsl. podŭkovŭ d. pudŭ dedesupt shi kovati a fabrica; bg. sirb. ceh. podkova ung. patkó. V. covacĭ). Bucata de fer care se prinde de copita caluluĭ shi de calciĭele cizmelor k sa nu se roada. Lovitura de potcoava: ĭa tras o potcoava. A umbla dupa potcoave de kĭ mortzĭ a umbla dupa lucrurĭ fara pretz orĭ irealizabile. Atzĭ lasa potcoavele undeva a muri acolo.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
porcoava sf vz potcoava
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
potcoáva s. f. g.d. art. potcoávei; pl. potcoáve
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
potcoáva s. f. g.d. art. potcoávei; pl. potcoáve
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
potcoáva (potcoáve) s. f. 1. Piesa de fier in forma de semicerc. 2. (Arg.) Portmoneu. Sl. podŭkovŭ (Miklosich Slaw. Elem. 37; Cihac II 78; Conev 73) cf. bg. sb. ceh. podkova mag. patkó alb. potkua. Der. potcovi vb. (a bate a fixa potcoave; a pacali a inshela); potcovar s. m. (producator de potcoave; mareshal); potcovarie s. f. (atelier meserie de potcovar); potcoveala s. f. (actziunea de a potcovi).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
IOAN POTCOAVA (Nicoara Potcoava) domn al Moldovei (nov.dec. 1577). Pretins frate al lui IoanVoda cel Viteaz. Cu sprijinul cazacilor la infrant pe Petru SHchiopul care a fugit in TZara Romaneasca. Refugiat in Polonia este executat la Lvov in 1578 la cererea Sultanului Murad III.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
POTCOAVA com. in jud. Olt situata in zona de contact a piemontului Cotmeana cu campia Boian pe raul Plapcea; 6.040 loc. (2003). Statzie de c. f. (in satul P.) shi halta de c. f. (in satul Sineshti). Expl. de petrol. Fabrica de confectzii. Viticultura. Localitate cu potentzial balneoclimateric cu ape minerale (de sonda) clorurate sodice iodurate bromurate. Bisericile Cuvioasa Parascheva (1684) Sfintzii Imparatzi Constantin shi Elena (1798) shi Sf. Nicolae (1879) in satele Trufineshti Sineshti shi PotcoavaFalcoeni.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a umbla dupa cai verzi pe peretzi / dupa potcoave de cai mortzi expr. (pop.) ashi face planuri irealizabile a fi nerealist.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a visa cai verzi pe peretzi / potcoave de cai mortzi expr. a visa a spera lucruri irealizabile / fanteziste.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
potcoave de cai mortzi expr. (d. dorintze afirmatzii etc.) fantezii elucubratzii.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
unde a dus mutu’ iapa / shia intzarcat dracul copiii / shia pierdut dracul potcoavele expr. la mare departare foarte departe; la capatul pamantului.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
potcoava, potcoavesubstantiv feminin
- 1. Piesa din otzel aproximativ in forma de semicerc care se fixeaza cu caiele pe copitele unor animale de tractziune in special ale cailor pentru a le proteja la mers. DEX '09 DLRLC
- Caii bocaneau cu potcoavele lui mosh Pricop prin gloduri inghetzate shi grunzuri. SADOVEANU B. 162. DLRLC
- Stai bade shi odihneshte SHi calul tzil potcoveshte Cu potcoave de arama. JARNÍKBIRSEANU D. 267. DLRLC
- Iata vine nuntantreaga – vornicel eun grierel Ii sar purici inainte cu potcoave de otzel. EMINESCU O. I 87. DLRLC
- 1.1. Piesa de otzel aproximativ in forma de semicerc care se fixeaza pe tocurile bocancilor shi ale cizmelor pentru a le proteja. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Zecile de perechi bat someshana cu atita pasiune k potcoavele flacailor scapara scintei. REBREANU I. 12. DLRLC
-
- Pentru un cui pierzi o potcoava se spune despre cei zgarcitzi sau despre cei lasatori. DLRLC
- In potcoava = in forma de semicerc. DEX '09 DLRLC
- Sa va inshiratzi totzi in potcoava. SADOVEANU O. I 59. DLRLC
-
- Cauta (sau umbla dupa) potcoave de cai mortzi ori cauta (sau umbla) dupa cai mortzi sa le ia potcoavele = umbla dupa lucruri imposibil de obtzinut sau de gasit. DEX '09 DLRLC
- Cine tzia virit in cap shi una k aceasta acela incai unul. Ori vorba ceea: pesemne umbli dupa cai mortzi sa le iei potcoavele. CREANGA P. 194. DLRLC
- Nu baga mina unde nutzi fierbe oala nici cauta cai mortzi sa le iei potcoavele. NEGRUZZI S. I 247. DLRLC
-
- Ashi lepada (sau a sta sai pice) potcoavele = a muri sau a fi pe moarte. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: muri
- Am sa va spui tot ce shtiu la sufletul meu caci vaz eu k mi se apropie shi mie sami leapad potcoavele. ISPIRESCU U. 2. DLRLC
- Stau sai pice potcoavele shi tot cere sa mai traiasca. PANN P. V. III 156. DLRLC
-
-
- 2. Obiect care are forma unei potcoave. DLRLC
- Cred k am capata ceva decoratzii... cu briliante primprejur... iar nu k potcoavele astea. ALECSANDRI T. I 406. DLRLC
- Cirnatzi uscatzi tari shi afumatzi... numitzi dupa forma lor... rishchig sau potcoave. SHEZ. XII 3. DLRLC
-
etimologie:
- podkova DEX '98 DEX '09
- potkova DEX '98 DEX '09