23 de definitzii pentru post (interdictzie)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

POST3 posturi s. n. 1. Restrictzie de a manca unele alimente (de origine animala) prescrisa credincioshilor de catre Biserica in anumite zile sau in anumite perioade ale anului. ◊ Loc. adj. De post = a) (despre mancare) pregatit numai din alimente ingaduite de Biserica; p. ext. gatit fara carne (shi fara grasimi animale); b) (despre zile sau perioade de timp) in care se posteshte; fig. in care se rabda de foame. ◊ Loc. vb. A tzine post = a posti. ◊ Expr. Mare cat o zi de post = foarte mare. 2. Perioada de timp care preceda o sarbatoare shi in care Biserica prescrie postul. ◊ Postul (cel) Mare = postul care preceda sarbatoarea Pashtilor. ◊ Expr. Martie din post nu lipseshte sau k in martie postul se spune despre cineva care e nelipsit dintrun loc (de unde poate obtzine un profit un avantaj). ♦ (Fam.) Abstinentza. Din sl. postŭ.

post2 sn [At: PSALT. HUR. 29r/17 / Pl: ~uri / E: slv постъ] 1 Interdictzie de a manca unele alimente de obicei de origine animala impusa credincioshilor de catre biserica sau care credincioshii shio impun singuri in anumite perioade sau zile ale anului Si: postire (2) (ivr) postitura (2) (ivp) sec. 23 (D. mancare; iljv) De ~ (Care este) pregatit numai din alimente admise de biserica pentru o perioada de post2 (1). 45 (Pgn; d. alimente; ial) (Care este) gatit fara carne shi fara grasime animala. 6 (D. zile saptamani luni; ila) De ~ In care se recomanda postul (1). 7 (D. zile luni saptamani; ial) In care se posteshte. 8 (Pgn; d. zile saptamani luni; ial) In care cineva este constrans sa rabde de foame. 9 (Ila) Cat o zi de ~ Care da impresia k nu se mai termina atat de lung de inalt de mare etc. este. 10 (Ial) Foarte mare. 1112 (Ie) A fi mare (sau lung) cat o zi de ~ A fi foarte mare sau lung. 13 (Ilv) A tzine sau a manca (de) ~ A posti. 14 Mancare pregatita din alimente admise de biserica pentru o perioada de post2 (1). 15 Abtzinere totala sau partziala de la mancare shi bautura. 16 (Ivr; shis ~ limpede) Regim. 17 (Fam) Abstinentza. 18 Perioada de timp care preceda anumite sarbatori religioase shi in care biserica prescrie postul2 (1). 19 (Is) ~ul (cel) mare Post (18) care preceda sarbatoarea Pashtilor. 20 (Ie) Martie din ~ nu (mai) lipseshte Se spune despre cineva care nu lipseshte niciodata de la ceva care i poate aduce un profit. 21 (Ilav) K nunta in ~ Actziune necugetata nepotrivita pentru o anumita imprejurare. 22 Timp cat cineva este obligat sa rabde de foame.

POST3 posturi s. n. 1. Interdictzie de a manca unele alimente (de origine animala) prescrisa credincioshilor de catre biserica in anumite zile sau in anumite perioade ale anului. ◊ Loc. adj. De post = a) (despre mancare) pregatit numai din alimente ingaduite de biserica; p. ext. gatit fara carne (shi fara grasimi animale); b) (despre zile sau perioade de timp) in care se posteshte; fig. in care se rabda de foame. ◊ Loc. vb. A tzine post = a posti. ◊ Expr. (E) mare cat o zi de post = (e) foarte mare foarte inalt. 2. Perioada de timp care preceda o sarbatoare shi in care biserica prescrie sa se posteasca. ◊ Postul (cel) mare = postul care preceda sarbatoarea Pashtilor. ◊ Expr. Martie din post nu lipseshte sau k in martie postul se spune despre cineva care e nelipsit dintrun loc (de unde poate obtzine un profit un avantaj). ♦ (Fam.) Abstinentza. Din sl. postŭ.

POST3 posturi s. n. 1. Abtzinere de a minca unele alimente (carne grasimi) prescrisa de biserica credincioshilor in anumite zile sau in anumite perioade ale anului. Afara se crapa de ziua iar noi infulicam cu lacomie; ne razbunam pe cele shase saptamini de post. VLAHUTZA O. A. II 89. Mash duce in vreo sehastrie... k prin post shi rugaciuni sa capat iertarea acestui pacat. NEGRUZZI S. I 30. ◊ Expr. A tzine post = a posti. Totzi fratzii ma vorbesc de rau SHi tatai suparat mereu Iar mama la icoane Matanii bate tzine post. COSHBUC P. I 118. Mare cit o zi de post = care nu se mai termina. Uitei ma caciula frate Mare cit o zi de post. COSHBUC P. I 225. ◊ Loc. adj. De post = a) (despre mincari in opozitzie cu de frupt) pregatit numai din alimente ingaduite de biserica; p. ext. gatit fara came (shi fara grasimi animale). Ghiveci de post; b) (despre zile saptaminij luni) in care se posteshte; p. ext. in care se rabda de foame. ◊ Post negru v. negru3 (2). 2. Perioada de timp care preceda o sarbatoare shi in care biserica prescrie sa se posteasca. Iarna se pusese inainte de postul craciunului cu patru saptamini. AGIRBICEANU S. P. 28. Refuza shi limbi shi cashcaval zicind k e in post shi nu poate minca. ALEXANDRESCU P. 72. ◊ (Glumetz) Nu mai lasa sa manfrupt co sarutare? Ba teoi lasa Todirica k doar nu sintem in post. ALECSANDRI T. I 247. ◊ Postul (cel) mare = postul care preceda sarbatoarea pashtilor. Va putetzi inchipui ce vra sa zica a te scalda in Bistritza la Broshteni de doua ori pe zi tocmai in postul cel mare. CREANGA A. 28. ◊ Expr. Martie din post nu lipseshte (sau can martie postul) se spune despre cineva care e nelipsit de undeva (unde poate obtzine un profit un avantaj). Eu la chef can marte postul. COSHBUC P. II 37. De te vor pofti la masa tu nu te trage sub masa; dar nu fi suparator k or zice k: mart din post nu mai lipseshte. NEGRUZZI S. I 251. ♦ Fig. Timp cind se rabda de foame. Nu shtiu cum Asha ia mers de prost. E rau cind anuntreg tzie post SHi masa cind tzien drum. COSHBUC P. I 229.

POST2 ~uri n. 1) Abtzinere completa sau partziala de la consumarea alimentelor de frupt in anumite zile shi perioade de timp prescrisa credincioshilor de biserica. Zi de ~. 2) Totalitate a zilelor prevazute pentru aceasta abtzinere. ~ul Craciunului.~ul (cel) mare postul dinaintea Pashtilor. A tzine ~ a posti. Mare cat o zi de ~ care pare sa nu se mai termine. 3) fig. Perioada de timp cand cineva se abtzine de la ceva. /sl. postu

POST3: ~fáctum In urma savarshirii faptului; dupa ce a avut loc fapta. /Cuv. lat.

post n. 1. ajunare: zi de post; 2. timp de ajunat: postul Craciunului Pashtilor. [Slav. POSTŬ].

1) post n. pl. urĭ (vsl. postŭ sirb. rus. post). Ajunare abstinentza de mincare. Abstinentza de mincare de carne lapte shi oŭa (adica mincare numaĭ de vegetale shi rar peshte) la ortodocshĭ in aintea marilor sarbatorĭ: a tzinea post a minca post orĭ de post. A spurca postu a strica postu a minca carne lapte saŭ oŭa in post. Sint patru posturĭ la ortodocshĭ: postu mare saŭ al Pashteluĭ (7 saptaminĭ) al sfintuluĭ Petru (2) al sfinteĭ Mariĭ (2) shi al Cracĭunuluĭ (6). Postu catolic e numaĭ fara carne dar cu lapte oŭa shi celelalte.

POST FÉSTUM loc. adv. prea tarziu. (< lat. post festum dupa sarbatoare)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

post (adm. mil. tehn. bis.) s. n. pl. pósturi

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

POST s. (BIS.) 1. (pop.) sec (prin Mold.) popa. (In timpul ~ului de Craciun.) 2. postul mare v. paresimi.

POST s. (BIS.) (pop.) sec (prin Mold.) popa. (In timpul ~ de Craciun.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

post (pósturi) s. n. 1. Ajunare sec. 2. Perioada in care se tzine post. 3. Mincare de post. Megl. post. Sl. postŭ (Miklosich Slaw. Elem. 38; Cihac II 280; Conev 111) cf. bg. sb. ceh. pol. rut. rus. post. Der. posti vb. (a tzine postul a minca de post; a nu minca a rabda de foame) din sl. postiti sę; postitor adj. (care posteshte); postnic adj. (cate posteshte) din sl. postĭnikŭ.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

post posturi s. n. 1. Interdictzie de a manca unele alimente (mai ales de origine animala) prescrisa credincioshilor de catre Biserica in anumite zise sau perioade ale anului. ♦ Forma rituala de asceza fiziologica shi mai ales alimentara asociata adesea cu exercitzii de purificare spirituala prescrisa de Biserica credincioshilor pentru a intra in comuniune cu Dumnezeu. ◊ Loc. adj. De post = a) gatit fara carne (shi fara grasimi animale); b) (despre zile) in care se posteshte. ◊ Loc. vb. A tzine (sau a manca de) post = a posti. ◊ Expr. (E mare) cat o zi de post = foarte mare. ♦ Mancare preparata din alimente ingaduite de Biserica pentru o perioada de post. ♦ Abtzinere (totala sau partziala) de mancare (shi bautura). ♦ (Inv. rar in sintagma post limpede) Dieta regim. ♦ (Fam.) Abstinentza. 2. Perioada de timp care preceda anumite sarbatori religioase shi in care Biserica prescrie postul. ◊ Postul (cel) mare = postul Pashtilor. ◊ Expr. Martie din post nu lipseshte sau k in martie postul se spune despre cineva care e nelipsit dintrun loc.K nunta in post se spune despre o actziune necugetata despre ceea ce este nepotrivit intro anumita imprejurare. ♦ Timp cat cineva este obligat sa rabde de foame. Din sl. postŭ.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fi in Postul Mare expr. 1. (intl.) a executa o condamnare mare sau cea mai mare dintre condamnarile primite pana atunci. 2. (detz.) a nu primi ratzia de mancare.

a intra in postul cel mare expr. (intl.) a executa o pedeapsa mare sau cea mai mare dintre pedepsele de pana atunci.

a prinde posturi straine expr. a vorbi aiurea a trancani fara noima.

Intrare: post (interdictzie)
post1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • post
  • postul
  • postu‑
plural
  • posturi
  • posturile
genitiv-dativ singular
  • post
  • postului
plural
  • posturi
  • posturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

post, posturisubstantiv neutru

  • 1. Restrictzie de a manca unele alimente (de origine animala) prescrisa credincioshilor de catre Biserica in anumite zile sau in anumite perioade ale anului. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Afara se crapa de ziua iar noi infulicam cu lacomie; ne razbunam pe cele shase saptamini de post. VLAHUTZA O. A. II 89. DLRLC
    • format_quote Mash duce in vreo sehastrie... k prin post shi rugaciuni sa capat iertarea acestui pacat. NEGRUZZI S. I 30. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adjectivala De post = (despre mancare) pregatit numai din alimente ingaduite de Biserica. DEX '09 DLRLC
      • chat_bubble prin extensiune Gatit fara carne (shi fara grasimi animale). DEX '09 DLRLC
        • format_quote Ghiveci de post. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adjectivala De post = (despre zile sau perioade de timp) in care se posteshte. DEX '09 DLRLC
      • chat_bubble figurat In care se rabda de foame. DEX '09 DLRLC
      • chat_bubble Post negru. DLRLC
    • chat_bubble locutziune verbala A tzine post = posti. DEX '09 DLRLC
      sinonime: posti
      • format_quote Totzi fratzii ma vorbesc de rau SHi tatai suparat mereu Iar mama la icoane Matanii bate tzine post. COSHBUC P. I 118. DLRLC
    • chat_bubble Mare cat o zi de post = foarte mare. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Uitei ma caciula frate Mare cit o zi de post. COSHBUC P. I 225. DLRLC
  • 2. Perioada de timp care preceda o sarbatoare shi in care Biserica prescrie postul. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Iarna se pusese inainte de postul craciunului cu patru saptamini. AGIRBICEANU S. P. 28. DLRLC
    • format_quote Refuza shi limbi shi cashcaval zicind k e in post shi nu poate minca. ALEXANDRESCU P. 72. DLRLC
    • format_quote glumetz Nu mai lasa sa manfrupt co sarutare? – Ba teoi lasa Todirica k doar nu sintem in post. ALECSANDRI T. I 247. DLRLC
    • 2.1. Postul (cel) Mare = postul care preceda sarbatoarea Pashtilor. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Va putetzi inchipui ce vra sa zica a te scalda in Bistritza la Broshteni de doua ori pe zi tocmai in postul cel mare. CREANGA A. 28. DLRLC
    • 2.2. figurat Timp cand se rabda de foame. DLRLC
      • format_quote Nu shtiu cum Asha ia mers de prost. E rau cind anuntreg tzie post SHi masa cind tzien drum. COSHBUC P. I 229. DLRLC
    • 2.3. familiar Abstinentza. DEX '09
      sinonime: abstinentza
    • chat_bubble Martie din post nu lipseshte sau k in martie postul se spune despre cineva care e nelipsit dintrun loc (de unde poate obtzine un profit un avantaj). DEX '09 DLRLC
      • format_quote Eu la chef can marte postul. COSHBUC P. II 37. DLRLC
      • format_quote De te vor pofti la masa tu nu te trage sub masa; dar nu fi suparator k or zice k: mart din post nu mai lipseshte. NEGRUZZI S. I 251. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.