10 definitzii pentru parlamentar (s.m., ales)

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PARLAMENTÁR1 A parlamentari e adj. s. m. I. Adj. 1. Care tzine de parlament privitor la parlament; din parlament. ♦ (Despre o forma de stat) Cu parlament bazat pe parlament. 2. Conform uzantzelor din parlament; p. ext. care este de o politetze rigida; ceremonios protocolar. II. S. m. Membru al unui parlament. Din fr. parlementaire it. parlementario.

PARLAMENTÁR1 A parlamentari e adj. s. m. I. Adj. 1. Care tzine de parlament privitor la parlament; din parlament. ♦ (Despre o forma de stat) Cu parlament bazat pe parlament. 2. Conform uzantzelor din parlament; p. ext. care este de o politetze rigida; ceremonios protocolar. II. S. m. Membru al unui parlament. Din fr. parlementaire it. parlementario.

parlamentar1 ~a [At: CR (1830) 181/1 / V: (ivr) ~lem~ / Pl: ~i ~e / E: fr parlementaire] 13 a Care apartzine parlamentului (46). 46 a Privitor la parlament (46). 79 a Din parlament (46). 1012 a Care are loc in parlament (46). 13 a (D. o forma de stat) Cu parlament (4). 1416 a Conform uzantzelor din parlament (46). 17 a (Pex) Care este de o politetze riguroasa shi rigida Si: ceremonios conventzional protocolar. 18 sf (Fam; irn) Cearta. 19 smf Membru al parlamentului (4) Si: deputat senator.

PARLAMENTÁR 1 parlamentari s. m. 1. (In unele tzari) Membru al parlamentului (deputat sau senator). 2. (Invechit) Persoana delegata (de una din partzi) pentru a duce cu inamicul tratative de armistitziu de pace; sol. Parlamentarul se duse. Asaltul incepu. NEGRUZZI S. I 173.

PARLAMENTÁR A adj. 1. Care apartzine parlamentului privitor la parlament organizat pe baza unui parlament. 2. Potrivit uzantzelor admise in parlament. // s.m. Membru al parlamentului. [Cf. fr. parlementaire].

PARLAMENTÁR A I. adj. 1. referitor la parlament. ♦ regim ~ = regim al unui stat in care guvernul raspunde pentru activitatea sa in fatza parlamentului. 2. potrivit uzantzelor admise in parlament. 3. referitor la actziunea de a parlamenta. II. s. m. 1. membru al parlamentului. 2. persoana delegata in timp de razboi sa duca tratative de pace sau de armistitziu cu comandamentul inamic. (< fr. parlementaire it. parlamentario)

PARLAMENTÁR2 ~i m. Membru al parlamentului. /<fr. parlementaire it. parlementario

*parlamentár a adj. (fr. parlementaire). De parlament al parlamentuluĭ: traditzĭunĭ parlamentare regim parlamentar. Fig. Conform uzurilor parlamentare convenient politicos: cuvinte parlamentare. Propriŭ unuĭ parlamentar unuĭ sol: steag parlamentar. Guvern parlamentar aĭ caruĭ minishtri is raspunzatorĭ inaintea parlamentuluĭ. S. m. Deputat orĭ senator: un parlamentar vechĭ. Sol delegat trimes la dushman k sa propuna ceva orĭ sa duca un raspuns. Adv. In mod parlamentar convenient: a vorbi parlamentar.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!parlamentár adj. m. s. m. pl. parlamentári; adj. f. s. f. parlamentára pl. parlamentáre

parlamentár (de parlament privitor la parlament) adj. m. s. m. pl. parlamentári; f. sg. parlamentára pl. parlamentáre

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PARLAMENTÁR adj. s. 1. adj. (POL.) legislativ legiuitor. (Organ ~.) 2. s. (POL.) congresman. (In unele state ~ ul se numeshte congresman.) 3. s. (MIL. POL.) (inv.) solitor. (Au trimis un ~ in tabara adversa.) 4. adj. ceremonios protocolar. (Stil limbaj ~.)

Intrare: parlamentar (s.m., ales)
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • parlamentar
  • parlamentarul
  • parlamentaru‑
plural
  • parlamentari
  • parlamentarii
genitiv-dativ singular
  • parlamentar
  • parlamentarului
plural
  • parlamentari
  • parlamentarilor
vocativ singular
  • parlamentarule
  • parlamentare
plural
  • parlamentarilor
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

parlamentar, parlamentarisubstantiv masculin
parlamentara, parlamentaresubstantiv feminin

  • 1. Membru al unui parlament. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.