24 de definitzii pentru incrancenare

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

INCRANCENÁRE incrancenari s. f. Actziunea de a se incrancena; infiorare. ♦ Incaierare incleshtare sangeroasa. V. incrancena.

INCRANCENÁRE incrancenari s. f. Actziunea de a se incrancena; infiorare. ♦ Incaierare incleshtare sangeroasa. V. incrancena.

incrancenare sf [At: CIAUSHANU R. SCUT. 85 / Pl: ~nari / E: incrancena] 1 Cutremurare de oroare. 2 Ingrozire. 3 Incremenire de spaima. 4 Infiorare. 5 Nemultzumire. 6 Incapatzanare. 7 Fermitate in ashi sustzine punctul de vedere. 8 Invershunare in atingerea scopurilor propuse. 910 (Participare la o) incaierare sangeroasa. 11 Cruzime. 12 Neindurare.

INCRANCENA incrancenez vb. I. Refl. A se infiora a se ingrozi a i se incretzi cuiva carnea de frica de scarba de manie; a se crancena. [Prez. ind. shi: incrancen. Var.: (reg.) incrancina vb. I] In + crancen. corectata

INCRANCINÁ vb. I v. incrancena.

incrancena vr [At: LET. III2 357 / V: (inv) ~raciuna (cscj) ~ni (reg) ~cina ~ciuna ~crincina / Pzi: incrancen ~nez / E: in + crancen] 1 A se cutremura de oroare. 2 A se ingrozi. 3 A incremeni de spaima. 4 A se infiora. 5 (Ie) A i se ~ cuiva carnea Ai fi frica. 6 A se incapatzana. 7 Ashi sustzine foarte ferm punctul de vedere. 8 A se invershuna pentru a obtzine ceea ce shia propus. 9 A lua parte la o lupta sangeroasa. 1011 A se dovedi (crud shi) neindurator.

INCRANCENÁ incrancen vb. I. Refl. A se infiora a se ingrozi a i se incretzi cuiva carnea de frica de scarba de manie; a se crancena. [Prez. ind. shi: incrancenez. Var.: (reg.) incranciná vb. I] In + crancen.

INCRINCENÁ pers. 3 incrincena vb. I. Refl. (Despre fiintze in general sau numai despre anumite partzi ale corpului) A se contracta a se infiora (de frica de scirba de minie). De cite ori dascalul Pamfil ceteshte in gromovnic k iar are sa fie zavistie mare shi taiere shi razboaie intre imparatzi mi se incrincena inima shi nam somn. SADOVEANU F. J. 59. ◊ Tranz. Un nod greu i incrincena grumazul. CAMILAR T. 46. Prez. ind. shi: incrincenez (DESHLIU M. 13). Variante: crincená (C. PETRESCU I. II 8) incrinciná (CREANGA P. 77) vb. I.

INCRINCENÁRE incrincenari s. f. Actziunea de a (se) incrincena; infiorare. ♦ Incaierare incleshtare singeroasa.

A INCRANCENÁ ~éz tranz. A face sa se incranceneze. [SHi incrancen] /in + crancen

A SE INCRANCENÁ ma ~éz intranz. 1) (despre corp shi despre partzi ale lui) A se contracta in mod involuntar sub actziunea unei tensiuni nervoase; a se incretzi; a se infiora. 2) (despre lupte) A deveni (mai) crancen; a se desfashura tot mai intens; a se invershuna; a se indarji. [SHi incrancen] /in + crancen

incrancinà v. a se cutremura de groaza: tzi s’a incrancina shi tzie carnea pe tine CR. [V. crancen].

incrincenéz v. tr. (d. crincen saŭ vsl. krončinĭati sen a se invershuna). Umplu de oroare infior. V. refl. Ma infior (uzitat la pers. III): multzĭ oamenĭ stateaŭ incrincinatzĭ (Mold.) de mugetu vitelor (SHez. 30 196). Vechĭ shi nesc.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

incrancenáre s. f. g.d. art. incrancenắrii; pl. incrancenắri

incrancenáre s. f. g.d. art. incrancenarii; pl. incrancenari

!incrancená (a se ~) vb. ind. prez. 3 se incranceneáza

incrancená vb. ind. prez. 1 sg. incrancen/incrancenéz 3 sg. shi pl. incrancena/incranceneáza

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

INCRANCENÁRE s. groaza infiorare infricoshare ingrozire inspaimantare oroare spaima teroare (inv. shi pop.) otzarare (inv. shi reg.) scarba (reg.) infricare palitura(inv.) spaimantare spaimantatura (fig.) cutremur. (Simte o ~ teribila.)

INCRANCENÁ vb. a se cutremura a se infiora a se infricosha a se ingrozi a se inspaimanta a tremura a se zgudui (inv. shi pop.) a se spaimanta (inv. shi reg.) a se spaima (reg.) a se infrica a se scarbi (inv.) a se mira (inv. in Mold.) a se otzari (reg. fig.) a se teshi (inv. fig.) a se incretzi. (Sa ~ la auzul acestei veshti.)

INCRANCENA vb. a se cutremura a se infiora a se infricosha a se ingrozi a se inspaiminta a tremura a se zgudui (inv. shi pop.) a se spaiminta (inv. shi reg.) a se spaima (reg.) a se infrica a se scirbi (inv.) a se mira (inv. in Mold.) a se otzari (reg. fig.) a se teshi (inv. fig.) a se incretzi. (Sa ~ la auzul acestei veshti.)

INCRINCENARE s. groaza infiorare infricoshare ingrozire inspaimintare oroare spaima teroare (inv. shi pop.) otzarire (inv. shi reg.) scirba (reg.) infricare palitura (inv.) spaimintare spaimintatura (fig.) cutremur. (Simte o ~ teribila.)

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a i se incrancena / a i se incretzi carnea pe trup expr. a avea frisoane a se infiora.

Intrare: incrancenare
incrancenare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • incrancenare
  • ‑ncrancenare
  • incrancenarea
  • ‑ncrancenarea
plural
  • incrancenari
  • ‑ncrancenari
  • incrancenarile
  • ‑ncrancenarile
genitiv-dativ singular
  • incrancenari
  • ‑ncrancenari
  • incrancenarii
  • ‑ncrancenarii
plural
  • incrancenari
  • ‑ncrancenari
  • incrancenarilor
  • ‑ncrancenarilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

incrancena, incrancenezverb

  • 1. A se infiora a se ingrozi a i se incretzi cuiva carnea de frica de scarba de manie; a se crancena. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote De cite ori dascalul Pamfil ceteshte in gromovnic k iar are sa fie zavistie mare shi taiere shi razboaie intre imparatzi mi se incrincena inima shi nam somn. SADOVEANU F. J. 59. DLRLC
    • format_quote tranzitiv Un nod greu i incrincena grumazul. CAMILAR T. 46. DLRLC
etimologie:
  • In + crancen DEX '98 DEX '09

incrancenare, incrancenarisubstantiv feminin

etimologie:
  • vezi incrancena DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.