13 definitzii pentru grafie (subst.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

GRAFÍE grafii s. f. Mod de redare in scris a cuvintelor; scriere. ♦ Fel specific de a scrie al cuiva; scris1. ♦ Linie specifica a unui desen care caracterizeaza pe autorul lui. Din fr. graphie.

GRAFÍE grafii s. f. Mod de redare in scris a cuvintelor; scriere. ♦ Fel specific de a scrie al cuiva; scris1. ♦ Linie specifica a unui desen care caracterizeaza pe autorul lui. Din fr. graphie.

grafie1 sf [At: CONTEMP. S. II 1949 nr. 164 4/7 / Pl: ~ii / E: fr graphie] 1 Mod de redare in scris a cuvintelor Si: scriere. 2 Fel specific de a scrie al cuiva Si: scris1. 3 Linie specifica a unui desen care caracterizeaza pe autorul lui.

GRAFÍE grafii s. f. 1. Redare in scris a cuvintelor; scriere. 2. Felul in care e scris un cuvint sau un text; caracterul executarii literelor in scris; scris. Grafia [manuscrisului] se aseamana in mod simtzitor cu grafia scrisorii de demisie a poetului. CONTEMPORANUL S. II 1949 nr. 164 4/7.

GRAFÍE s.f. 1. Scriere (a cuvintelor). ♦ Mod de a scrie un cuvant un text; scris. 2. (Arte) Totalitatea trasaturilor care caracterizeaza linia unui desenator. // Element secund de compunere savanta cu semnificatzia „scriere” „desen” „descriere” „studiu” „scris”. [Gen. iei: / < fr. graphie it. grafia cf. gr. graphe arta de a scrie].

GRAFÍE1 s. f. 1. mod de a scrie un cuvant un text; scriere. ◊ scris (al cuiva). 2. linia caracteristica a unui desen sau desenator. (< fr. graphie)

GRAFÍE ~i f. 1) Sistem de semne grafice; scriere; scris. 2) Mod de scriere a unui cuvant sau text. /<fr. graphie

*grafíe f. (d. vgr. grápho scriŭ). Cuv. care se combina cu alte cuvinte k sa arate numele unor shtiintze k: geografie etnografie. (V. logie). Scriere alfabet.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

grafíe s. f. art. grafía g.d. art. grafíei; pl. grafíi art. grafíile

grafíe s. f. art. grafía g.d. art. grafíei; pl. grafíi art. grafíile

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

GRAFIE s. scriere scris (rar) scriitura. (Ia recunoscut ~.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

GRAFÍE s. f. (< fr. graphie it. grafia cf. gr. graphe „arta de a scrie”): scriere sau scris; felul in care este scris un cuvant sau un text. ◊ ~ dúbla: notare diferita a aceluiashi fonem in aceeashi epoca (in acelashi text sau in texte diferite) datorita unor cauze diverse. Astfel in textele vechi romaneshti existau multe g. duble fie din cauza contradictziei dintre traditzia grafica shi evolutzia limbii (g. den shi din) fie datorita caracterului complex al unui sunet greu de notat (g. bunra shi bura din textele rotacizante) fie coexistentzei a doua sunete in graiul aceleiashi persoane fie influentzei exercitate de g. unor cuvinte slave asemanatoare fie copishtilor in vorbirea carora existau fonetisme deosebite de cele din original etc. ◊ ~ hipercorécta: g. greshita pe baza unei pronuntzari greshite a unui cuvant produsa din teama de a nu greshi k de exemplu piftea in loc de chiftea; poplen in loc de poplin etc.

Intrare: grafie (subst.)
grafie1 (s.f.) substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • grafie
  • grafia
plural
  • grafii
  • grafiile
genitiv-dativ singular
  • grafii
  • grafiei
plural
  • grafii
  • grafiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

grafie, grafiisubstantiv feminin

  • 1. Mod de redare in scris a cuvintelor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Fel specific de a scrie al cuiva; scris (1.). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: scris
      • format_quote Grafia [manuscrisului] se aseamana in mod simtzitor cu grafia scrisorii de demisie a poetului. CONTEMPORANUL S. II 1949 nr. 164 4/7. DLRLC
    • 1.2. Linie specifica a unui desen care caracterizeaza pe autorul lui. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.