16 definitzii pentru elegantza

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ELEGÁNTZA s. f. Calitatea de a fi elegant de a avea sau de a fi facut cu gust cu rafinament cu gratzie. ♦ Distinctzie in limbaj in stil etc. Din fr. élégance lat. elegantia.

ELEGÁNTZA s. f. Calitatea de a fi elegant de a avea sau de a fi facut cu gust cu rafinament cu gratzie. ♦ Distinctzie in limbaj in stil etc. Din fr. élégance lat. elegantia.

elegantza sf [At: CALENDARIU (1794) 27 / V: (inv) ~tzie sf / Pl: ~tze / E: fr élégance lat elegantia] 1 Distinctzie (in modul de a se imbraca in tzinuta etc.). 2 Bun gust in alegerea imbracamintei (shi in felul de a o purta). 3 Arta de a fi elegant (10) Vz shic. 4 (Rar) Obiect de imbracaminte executat cu gust. 5 Frumusetze armonie distinctzie a croielii a combinatziilor etc. 6 (Adesea precedat de pp „cu”) Atitudine aleasa (in maniere in comportament in mishcari etc.). 7 Subtilitate a gustului (sau a simtzirii) Si: rafinament delicatetze nobletze. 8 Tact. 9 Remarcare prin finetzea supletzea frumusetzea liniei (a formei etc.). 10 Deosebire prin imbinarea placuta a elementelor printro sobrietate plina de gust. 11 Amenajare cu lux. 12 Supletze.

ELEGÁNTZA s. f. Calitatea de a fi elegant. Femeia avea miini mici shi o elegantza naturala in gesturi. BOGZA T. 17. Iarnai aducea aminte de policandrele saloanelor cu parchetul lustruit de splendoarea shi agitatzia balurilor de elegantza rochiilor. VLAHUTZA O. A. 298.

ELEGÁNTZA s.f. Distinctzie gratzie in atitudini in maniere; rafinament gust distinctzie in felul de a se imbraca in croiala hainelor. ♦ Distinctzie in limbaj in stil etc. [Cf. fr. élégance lat. elegantia].

ELEGÁNTZA s. f. distinctzie gratzie in atitudini in maniere; rafinament gust distinctzie in felul de a se imbraca in croiala hainelor. ◊ distinctzie in limbaj in stil. (< fr. élégance lat. elegantia)

ELEGÁNTZA f. 1) Caracter elegant. 2) Modalitate de exprimare caracterizata prin stil distins. 3) Distinctzie in comportare sau in felul de a se imbraca. [G.D. elegantzei] /<fr. élégance lat. elegantia

elegantza f. 1. caracterul celui gratzios shi distins totdeodata; 2. alegere de vorbe shi de constructziuni.

*elegantza f. pl. e (lat. elegantia). Frumusetza nobletza. distinctziune in forma mishcarĭ saŭ vorba: a scrie cu elegantza.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!elegantza s. f. g.d. art. elegantzei; pl. elegantze

elegántza s. f. g.d. art. elegántzei

elegántza s. f. g.d. art. elegántzei

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

ELEGÁNTZA s. 1. v. bungust. 2. v. distinctzie. 3. v. lux.

ELEGANTZA s. 1. distinctzie rafinament bungust (livr. shi fam.) shic. (Imbracat cu ~.) 2. distinctzie finetze rafinament subtilitate. (~ in comportari.) 3. lux somptuozitate. (~ unui interior.)

Elegantza ≠ inelegantza vulgaritate

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

ARBITER ELEGANTIAE (ELEGANTIARUM) (lat.) arbitru al elegantzei Initzial apelativul scriitorului Caius Petronius celebru shi pentru rafinamentul sau vestimentar. Expresia a inceput sa desemneze ulterior orice persoana care se deosebeshte prin elegantza shi gust rafinat.

Intrare: elegantza
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • elegantza
  • elegantza
plural
genitiv-dativ singular
  • elegantze
  • elegantzei
plural
vocativ singular
plural
elegantzie
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

elegantzasubstantiv feminin

  • 1. Calitatea de a fi elegant de a avea sau de a fi facut cu gust cu rafinament cu gratzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Femeia avea miini mici shi o elegantza naturala in gesturi. BOGZA T. 17. DLRLC
    • format_quote Iarnai aducea aminte de policandrele saloanelor cu parchetul lustruit de splendoarea shi agitatzia balurilor de elegantza rochiilor. VLAHUTZA O. A. 298. DLRLC
    • 1.1. Distinctzie in limbaj in stil etc. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.