17 definitzii pentru electric

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ELÉCTRIC A electrici ce adj. Care apartzine electricitatzii privitor la electricitate care produce sau are energie legata de prezentza electricitatzii. ◊ (Adverbial) Aparat care functzioneaza electric.Energie electrica = energie proprie campurilor electrice cantitate de electricitate; (impr.) electricitate (1). Lumina electrica (shi substantivat f.) = sistem de iluminatzie in care sursele de lumina sunt alimentate cu energie electrica. Din fr. électrique.

ELÉCTRIC A electrici ce adj. Care apartzine electricitatzii privitor la electricitate care produce sau are energie legata de prezentza electricitatzii. ◊ (Adverbial) Aparat care functzioneaza electric.Energie electrica = energie proprie campurilor electrice cantitate de electricitate; (impr.) electricitate (1). Lumina electrica (shi substantivat f.) = sistem de iluminatzie in care sursele de lumina sunt alimentate cu energie electrica. Din fr. électrique.

electric ~a [At: SHINCAI INV. 84/25 / V: (inv) ~etr~ iletric / Pl: ~ici ~ice / E: fr électrique] 1 a Care apartzine electricitatzii (1) Si: (ivr) electricesc (1). 2 a Referitor la electricitate (1) Si: (ivr) electricesc (1). 3 a Specific electricitatzii (1) Si: (ivr) electricesc (3). 4 a De electricitate (1) Si: (ivr) electricesc (4). 5 a Care are energie legata de prezentza electricitatzii (1) Si: (ivr) electricesc (5). 6 a Care este generat de electricitate (1) Si: (ivr) electricesc (6). 7 a Care poate fi electrizat Si: (ivr) electricesc (7). 8 a (Is) Lumina ~a Sistem de iluminatzie in care sursele de lumina sunt alimentate cu energie electrica. 9 sf (Pop) Lumina electrica (6). 10 a (Is) Curent ~ Flux de sarcini electrice in deplasare ordonata intro anumita directzie printrun conductor. 11 sf (Pop) Curent electric. 12 a (Is) Sarcina ~a Marime fizica ce caracterizeaza starea de incarcare electrica (5). 1314 a (Ias) Marime scalara care caracterizeaza proprietatea unui corp de a crea in jurul sau un camp electric (19) sau de a fi actzionat atunci cand se afla in campul electric (19) al altui corp. 15 a (Ias) Cantitate de electricitate (1). 16 a (Is) Energie ~a Energie proprie campurilor electrice (20). 17 a (Ias) Cantitate de electricitate (1). 18 sf (Imp; ias) Electricitate (1). 19 a (Is) Camp ~ Stare fizica particulara a unui spatziu in care se exercita fortze asupra corpurilor incarcate cu electricitate (1). 20 a (Pex; ias) Spatziu unde se manifesta campul electric (19). 21 a (D. unii peshti) Care produc descarcari electrice (5) cu ajutorul unor organe electrogene pentru a paraliza prada. 22 a (Fig) Care produce o impresie puternica shi brusca Si: fulgerator. 23 a (Fig) Care actzioneaza foarte ushor shi repede Si: fulgerator. 2425 a (D. aparate dispozitive instalatzii etc.) Care este pus in mishcare (sau care functzioneaza) cu ajutorul curentului electric (10). 26 a (D. aparate dispozitive instalatzii etc.) Care foloseshte energia electrica (17). 27 a (D. anumite operatzii procedee) Care se face cu ajutorul curentului electric (10). 2829 smf a (Iuz) (Persoana) care se ocupa cu studiul electricitatzii (1).

ELÉCTRIC A electrici e adj. Referitor la electricitate care produce sau are energie legati de prezentza electricitatzii. Motor electric. Sonerie electrica.Fixat in tavanul galeriei se afla un bec electric. BOGZA V. J. 27. Sa intunecat... Lampile electrice incep a sclipi. CARAGIALE O. II 197. ◊ (Adverbial) Batoza actzionata electric.Cimp electric = regiunea spatziului in care se exercita fortze asupra corpurilor incarcate cu electricitate; stare fizica speciala care exista intro astfel de regiune; sistem fizic care se afla exclusiv in aceasta regiune. Energie electrica = energie care este proprie numai cimpurilor electrice. Scinteie electrica = scinteie produsa prin apropierea a doua corpuri incarcate cu electricitate de sens contrar. Acest din urma cuvint gasind un eho in toate inimile fu k o schinteie electrica. NEGRUZZI S. I 154. (Fig.) Cind auzii glasul aramei tunatoare... Electrica schinteie simtzii... shi bucuria Din inima pe chipumi suita cu minia Pe frunteami se aprinse in ochiimi straluci. ALEXANDRESCU P. 145. Lumina electrica sau (familiar substantivat) electrica = sistem de iluminatzie in care sursele de lumina sint alimentate cu energie electrica. Se facen Borsha dispensar Ba shi electrica se face! DESHLIU M. 34. Mie mi se shi nazar holdele... cirezile de vite... lumina electrica. CAMILAR TEM. 153. Conducta electrica sau fir electric = fir metalic de obicei de cupru sau aluminiu izolat ori nu care serveshte indeosebi la transportul shi distributzia energiei electrice. Centrala electrica = sistem de instalatzii care servesc la producerea energiei electrice cu ajutorul unor generatoare puse in mishcare de motoare. Arc electric v. arc (5). Sarcina electrica = electricitate (1).

ELÉCTRIC A adj. De electricitate care produce electricitate. ◊ Camp electric = regiune a spatziului in care se exercita fortze asupra corpurilor incarcate cu electricitate; stare fizica care exista intro asemenea regiune; energie electrica = energie proprie numai campurilor electrice; centrala electrica = centrala care produce energie electrica; sarcina electrica = electricitate (1). [< fr. électrique].

ELÉCTRIC A adj. referitor la electricitate care produce electricitate care functzioneaza pe baza electricitatzii. ♦ camp ~ = stare fizica a spatziului in care se exercita fortze asupra corpurilor incarcate cu electricitate; energie ~a = energie proprie campurilor electrice; sarcina ~a = electricitate (1). (< fr. électrique)

ELÉCTRIC ~k (~ci ~ce) 1) Care tzine de electricitate; propriu electricitatzii. Energie ~k. 2) Care produce electricitate; producator de electricitate. Generator ~. 3) Care functzioneaza cu ajutorul electricitatzii. Aparat ~. [Sil. lectric] /<fr. électrique lat. electricus

electric a. relativ la electricitate curent electric lumina electrica.

*eléctric a adj. (d. lat. electrum vgr. élektron chihlimbar galben). De electricitate: curent electric lumina electrica. Care se ocupa de electricitate: inginer electric. Subst. Inginer electric electrician: un electric (k un istoric). Adv. Pin electricitate: orash luminat electric.

albástrueléctric a adj. Albastru aprins ◊ „Lumea ecranului se pare sprijina initziativa miresei colorate. Revistele publica fotografii de la casatoria lui A.H. imbracata cei drept nu in albastru electric nu in roshucadmiu nu in verdeveronez ci intro nuantza de tranzitzie: trandafiriu.” Cont. 21 II 69 p. 6 (din albastru + electric)

rozeléctric adj. inv. De culoare roz aprins ◊ „In materie de culori predomina cele pastel sau acide: portocaliu mov rozelectric roshumov roshufluorescent.” R.l. 18 I 67 p. 5 (din roz + electric)

*gimnót m. (ild. gimnonot d. vgr. gymnós nud shi nôtos spinare). Zool. Un peshte din regiunile tropicale ale Americiĭ numit shi anghila electrica fara aripa dorsala shi care are de fiecare parte a coadeĭ nishte lame membranoase care descarca electricitate.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

eléctric adj. m. pl. eléctrici; f. eléctrica pl. eléctrice

eléctric adj. m. pl. eléctrici; f. sg. eléctrica pl. eléctrice

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

ACUMULATOR ELÉCTRIC s. (FIZ.) pila secundara.

TAHOMETRU ELÉCTRIC s. v. tahogenerator.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

GENERAL ELECTRIC societate americana de mashini shi aparataj electric. Fondata (1892) la New York a construit prima locomotiva electrica (1895) shi un nou tip de locomotiva Diesel (1934). In 1986 a incorporat societatea RCA (Radio Corporation of America) iar in 1990 societatea franceza Thomas (echipament medical). Produce: echipamente electrice electronice medicale locomotive turbine vehicule militare satelitzi sh.a.

Intrare: electric
electric adjectiv
adjectiv (A10)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • electric
  • electricul
  • electricu‑
  • electrica
  • electrica
plural
  • electrici
  • electricii
  • electrice
  • electricele
genitiv-dativ singular
  • electric
  • electricului
  • electrice
  • electricei
plural
  • electrici
  • electricilor
  • electrice
  • electricelor
vocativ singular
plural
eletric
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

electric, electricaadjectiv

  • 1. Care apartzine electricitatzii privitor la electricitate care produce sau are energie legata de prezentza electricitatzii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Motor electric. Sonerie electrica. DLRLC
    • format_quote Fixat in tavanul galeriei se afla un bec electric. BOGZA V. J. 27. DLRLC
    • format_quote Sa intunecat... Lampile electrice incep a sclipi. CARAGIALE O. II 197. DLRLC
    • format_quote (shi) adverbial Aparat care functzioneaza electric. DEX '09
    • format_quote (shi) adverbial Batoza actzionata electric. DLRLC
    • 1.1. Camp electric = regiunea spatziului in care se exercita fortze asupra corpurilor incarcate cu electricitate; stare fizica speciala care exista intro astfel de regiune; sistem fizic care se afla exclusiv in aceasta regiune. DLRLC DN
    • 1.2. Energie electrica = energie proprie campurilor electrice cantitate de electricitate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.3. Scanteie electrica = scanteie produsa prin apropierea a doua corpuri incarcate cu electricitate de sens contrar. DLRLC
      • format_quote Acest din urma cuvint gasind un eho in toate inimile fu k o schinteie electrica. NEGRUZZI S. I 154. DLRLC
      • format_quote figurat Cind auzii glasul aramei tunatoare... Electrica schinteie simtzii... shi bucuria Din inima pe chipumi suita cu minia Pe frunteami se aprinse in ochiimi straluci. ALEXANDRESCU P. 145. DLRLC
    • 1.4. (shi) substantivat feminin Lumina electrica = sistem de iluminatzie in care sursele de lumina sunt alimentate cu energie electrica. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Se facen Borsha dispensar Ba shi electrica se face! DESHLIU M. 34. DLRLC
      • format_quote Mie mi se shi nazar holdele... cirezile de vite... lumina electrica. CAMILAR TEM. 153. DLRLC
    • 1.5. Conducta electrica sau fir electric = fir metalic de obicei de cupru sau aluminiu izolat ori nu care serveshte indeosebi la transportul shi distributzia energiei electrice. DLRLC DN
    • 1.6. Centrala electrica = sistem de instalatzii care servesc la producerea energiei electrice cu ajutorul unor generatoare puse in mishcare de motoare. DLRLC
    • 1.7. Arc electric. DLRLC
    • 1.8. Sarcina electrica = electricitate. DLRLC DN
      sinonime: electricitate
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.