17 definitzii pentru dur(a) (interj.)
din care- explicative (13)
- morfologice (3)
- etimologice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
DUR2 interj. v. dura1.
DUR2 interj. v. dura1.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de ana_zecheru
- actziuni
DÚRA1 interj. Cuvant care imita zgomotul produs de un lucru care se rostogoleshte sau se invarte repede. ◊ Loc. adv. Dea dura = peste cap dea rostogolul dea berbeleacul. ◊ Expr. Dur in jos dur in sus sau dur la deal dur la vale sau dur in car dur in carutza sau dur incoace dur incolo exprima o mishcare continua sau un schimb de vorbe prelungit o ezitare o chibzuire indelungata. [Var.: dur interj.] Onomatopee.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
dur2 i [At: DIONISIE C. 197 / E: tc dur!] (Tci; Mun) 1 Cuvant prin care se atrage atentzia cuiva pentru a se opri Si: Stai!. 2 Cuvant prin care se atrage atentzia cuiva asupra unui lucru.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
dur3 i vz dura1
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
dúra1 i [At: ALECSANDRI P. III 238 / V: dur / E: fo cf dura durai] 1 Cuvant care imita zgomotul produs de un lucru care se rostogoleshte sau se invarte repede. 2 (Spc) Cuvant care imita zgomotul produs de o carutza care inainteaza repede. 3 (Rep inainte de precizari locale) Cand... cand Cf dar. 4 (Ie) ~ in car (sau in carutza incoace incolo in sus in jos la deal la vale) Exprima o mishcare continua. 5 (Iae) Exprima un schimb de vorbe prelungit o chibzuire indelungata. 6 (Ilav) Dea ~ Dea rostogolul.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DÚRA1 interj. Cuvant care imita zgomotul produs de un lucru care se rostogoleshte sau se invarteshte repede. ◊ Loc. adv. Dea dura = peste cap dea rostogolul dea berbeleacul. ◊ Expr. Dur in jos dur in sus sau dur la deal dur la vale sau dur in car dur in carutza sau dur incoace dur incolo exprima o mishcare continua sau un schimb de vorbe prelungit o ezitare o chibzuire indelungata. [Var.: dur interj.] Onomatopee.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de romac
- actziuni
DUR1 interj. v. dura1.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DÚRA1 interj. (Uneori cu r repetat) Onomatopee care reda zgomotul produs de un lucru care se rostogoleshte sau se invirteshte repede. Impodobesc frumos o carutza neunsa de cind lumea... shi asha fara veste numai ce auzi dura! la usha tinzii. SEVASTOS N. 317. ◊ Loc. adv. (De obicei in legatura cu verbe de mishcare) Dea dura = dea rostogolul dea berbeleacul rostogolinduse. O caisa pica din caisul care navalise in cerdac shi veni dea dura prin tinda pina in dreptul lui Popa Tonea. GALACTION O. I 190. Gros batrin shi indesat cum era ai fi zis k mai degraba se da dea dura decit k alearga. HOGASH DR. II 87. Nu shtiu cum i cade un urs mare [de mamaliga] din sin shi dea dura prin clasa. CREANGA A. 77. SHi capul i retezea Capul dea dura sarea Singele bolborosea. ALECSANDRI P. P. 89. ◊ Expr. (In forma dur) Dur in jos dur in sus sau dur la deal dur la vale sau dur in car dur in carutza sau dur incoace dur incolo exprima o mishcare continua sau un schimb de vorbe continuu o ezitare o chibzuire indelungata. Ce sa faca ce sa dreaga dur in jos shi dur in sus... Hotari sa vinda totul. CONTEMPORANUL VIII 255. In sfirshit dur la deal dur la vale unul mai da altul mai lasa shi Prepeleac marita capra! CREANGA P. 43. Varianta: (in expr.) dur interj.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DUR2 interj. reg. (se foloseshte pentru a reda zgomotul unui obiect ce se rostogoleshte) ◊ Dur in jos dur in sus (sau dur incoace dur incolo) a) se spune despre o mishcare continua dintro parte in alta despre o agitatzie fara rost; b) se spune despre un schimb de pareri continuu shi contradictoriu. /Onomat.
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
DÚRA interj. v. DUR2. ◊ Dea dura dea rostogolul; dea berbeleacul. /Onomat.
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
dur! int. exprima sgomotul rostogolirii: dur la deal dur la vale! CR. [Onomatopee].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
dura! int. V. dur! dea dura a) rostogolinduse: capul dea dura saria POP.; b) numele unei hore munteneshti.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
durdur interj. care arata huĭetu rostogoliriĭ saŭ zbuciumuluĭ: dur la deal dur la vale. V. duradura.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
dur2 interj.
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
dúra1 interj.
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
dúra / dur interj.
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
dur interj. Exprima zgomotul produs de rostogolirea unui obiect rotund. Creatzie expresiva. Der. dur(a)vur(a) (var. turavura) adv. (inutil degeaba); dura s. f. (felie bucata rotunda; Olt. dans popular); dea dura adv. (dea rostogolul); duritza s. f. (rotitza stea la pinteni); duriga s. f. (roata scripete); duriga vb. (Trans. a arunca; a face sa se rostogoleasca); durila s. f. (Olt. miner de virtelnitza); durui (var. durai durdui) vb. (a se rostogoli cu zgomot; Trans. de Vest a tuna) a carui ultima forma indica o confuzie cu dudui); durat (var. durait duruit) s. n. (Mold. larma harababura); duraitura s. f. (harababura); duruitoare (var. duraitoare) s. f. (morishca; cascada); durduca vb. (a invirti) rezultat din incrucisharea cu durda; durdulica vb. (Trans. a invirti) cuvint identic cu cel anterior cu infixul expresiv li; durligi s. m. pl. (Mold. picioare) pare o incrucishare a lui duriga cu tirlici (cf. Bogrea Dacor. IV 812).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
durainterjectzie
- 1. Cuvant care imita zgomotul produs de un lucru care se rostogoleshte sau se invarte repede. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- Impodobesc frumos o carutza neunsa de cind lumea... shi asha fara veste numai ce auzi dura! la usha tinzii. SEVASTOS N. 317. DLRLC
- Dea dura = peste cap dea rostogolul dea berbeleacul. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- O caisa pica din caisul care navalise in cerdac shi veni dea dura prin tinda pina in dreptul lui Popa Tonea. GALACTION O. I 190. DLRLC
- Gros batrin shi indesat cum era ai fi zis k mai degraba se da dea dura decit k alearga. HOGASH DR. II 87. DLRLC
- Nu shtiu cum i cade un urs mare [de mamaliga] din sin shi dea dura prin clasa. CREANGA A. 77. DLRLC
- SHi capul i retezea Capul dea dura sarea Singele bolborosea. ALECSANDRI P. P. 89. DLRLC
-
- Dur in jos dur in sus sau dur la deal dur la vale sau dur in car dur in carutza sau dur incoace dur incolo exprima o mishcare continua sau un schimb de vorbe prelungit o ezitare o chibzuire indelungata. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- Ce sa faca ce sa dreaga dur in jos shi dur in sus... Hotari sa vinda totul. CONTEMPORANUL VIII 255. DLRLC
- In sfirshit dur la deal dur la vale unul mai da altul mai lasa shi Prepeleac marita capra! CREANGA P. 43. DLRLC
-
-
etimologie:
- DEX '09 DEX '98 NODEX