17 definitzii pentru distantza

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DISTÁNTZA distantze s. f. 1. Interval care desparte doua puncte in spatziu; departare. ◊ Loc. adv. La distantza = la o oarecare departare. De la distantza = de la un punct departat. Din distantza in distantza = din loc in loc la anumite intervale (egale). ◊ Expr. A tzine pe cineva la distantza = a se arata distant fatza de cineva. ♦ Interval de timp care desparte doua momente doua evenimente. 2. Fig. (Rar) Deosebire diferentza. Distantza de la roshu la roz. Din fr. distance lat. distantia.

distántza sf [At: IORGOVICI O. 8/10 / V: (inv) ~tzie (ivr) des~ / Pl: ~tze / E: fr distance lat distantia] 1 Interval care desparte doua puncte in spatziu Si: departare (ivr) distare. 2 (Ilav) De la ~ De la un punct indepartat (in spatziu sau in timp). 3 (Ilav) Din ~ in ~ Din loc in loc. 4 (Ie) A pastra ~tza (cuvenita) (fatza de cineva) A fi rezervat (fatza de cineva). 5 (Ie) A tzine (sau a pune) la ~ A (se) arata rezervat. 6 (Ial) A nu lasa pe cineva sa fie prea familiar. 7 Interval de timp care desparte doua (sau mai multe) evenimente sau momente. 8 Departare in spatziu corespunzatoare unui interval de timp in care ar putea fi parcursa. 9 (Fig) Deosebire. 10 (Ilav) La ~ La o oarecare departare. 11 Diferentza de rang intre doua persoane.

DISTÁNTZA distantze s. f. 1. Interval care desparte doua puncte in spatziu; departare. ◊ Loc. adv. La distantza = la o oarecare departare. De la distantza = de la un punct departat. Din distantza in distantza = din loc in loc la anumite intervale (egale). ♦ Interval de timp care desparte doua momente doua evenimente. 2. Fig. (Rar) Deosebire diferentza. Distantza de la roshu la roz. Din fr. distance lat. distantia.

DISTÁNTZA distantze s. f. 1. Lungimea celei mai scurte linii dintre doua puncte; p. ext. spatziu intindere care desparte un punct de altul sau o persoana de alta. Se va pastra o distantza egala intre rinduri.Loc. adv. Din distantza in distantza = din loc in loc la anumite intervale. Se vad din distantza in distantza movile. ODOBESCU S. II 166. ♦ Interval de timp care desparte doua evenimente. 2. Departare. Au murit in aceeashi zi in orashe diferite la 300 km distantza. CAMIL PETRESCU T. III 46. ◊ Fig. Intre ei ramasese oarecare distantza shi anume distantza respectului care Constantin il simtzea pentru cultura acestui camarad. GALACTION O. I 130. ◊ Loc. adv. La distantza = la o oarecare departare. [Lupii] ramasera latrind shi chelalaind la distantza. SADOVEANU Z. C. 25. De la distantza = de la un punct (relativ) departat. Am citit eu de la distantza in gindurile dtale. CAMIL PETRESCU T. III 137. Gore i saluta de la distantza. G. M. ZAMFIRESCU M. D. I 247. ◊ Expr. A tzine (pe cineva) la distantza = a impune (cuiva) rezerva a nu lasa (pe cineva) sa devina (prea) familiar a se arata distant (fatza de cineva).

DISTÁNTZA s.f. 1. Interval intre doua puncte; spatziu interval care exista se intinde intre doua lucruri intre doua locuri etc. 2. Departare. 3. Interval de timp. 4. (Fig.) Diferentza de rang de situatzie intre doua persoane. [< fr. distance it. distanza cf. lat. distantia].

DISTÁNTZA s. f. 1. interval spatziu intre doua puncte. ♦ a tzine pe cineva la ~ = a se purta rece distant fatza de cineva. 2. interval de timp. 3. (fig.) diferentza de rang de situatzie intre doua persoane. (< fr. distance lat. distantia)

DISTÁNTZA ~e f. 1) Interval dintre doua puncte in spatziu; departare. ◊ La ~ la o anumita departare. De la ~ dintrun loc departat. A tzine pe cineva la ~ a se purta rece distant cu cineva. 2) Interval de timp care desparte anumite evenimente. 3) fig. Diferentza de nivel social de grad de civilizatzie sau de importantza. Intre ei exista o ~ foarte mare. /<fr. distance lat. distantia

distantza f. 1. spatziu sau interval ce separa obiecte locuri timpuri; 2. diferentza intre persoane sau lucruri: distantza intre suveran shi supushii sai.

* distántza f. pl. e (lat. disstantia. V. constantza). Departare interval: distantza de treĭ ore de treĭ metrĭ. A tzine pe cineva la distantza a nul lasa sa se apropie (fig.) al trata de sus a nu face familiaritate cu el. A micshora distantzele a face sa ajungĭ maĭ rapede: trenu micshoreaza distantzele.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

distántza s. f. g.d. art. distántzei; pl. distántze

distántza s. f. g.d. art. distántzei; pl. distántze

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DISTÁNTZA s. 1. departare interval spatziu (Transilv.) scopot. (Ce ~ este intre stalpi?) 2. departare spatziu (pop.) cale (inv.) loc. (Intre cele doua orashe e o ~ de 40 km.) 3. bucata interval (reg.) postata. (A parcurs o buna ~ din drum.) 4. v. lungime.

DISTANTZA s. 1. departare interval spatziu (Transilv.) scopot. (Ce ~ este intre stilpi?) 2. departare spatziu (pop.) cale (inv.) loc. (Intre cele doua orashe e o ~ de 40 km.) 3. bucata interval (reg.) postata. (A parcurs o buna ~ din drum.) 4. intindere lungime. (Pe o ~ de 2 km.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

DISTANTZA DE ATERIZARE spatziul parcurs de o aeronava care vine la aterizare calculat din momentul inceperii acestei faze de zbor de la altitudinea de 25 m (15 metri pentru aviatzia civila) pana la oprirea sa pe sol.

DISTANTZA DE DECOLARE spatziul parcurs de o aeronava calculat din momentul inceperii fazei de decolare pana la atingerea altitudinii de 25 m (15 m pentru aviatzia civila).

DISTANTZA DE ZBOR traseul aerian parcurs de o aeronava de la punctul de decolare la cel aterizare. Distantza maxima de zbor reprezinta traseul aerian parcurs cu folosirea integrala a combustibililor de la bordul aeronavei.

ECHIPAMENT DE MASURARE A DISTANTZEI sistem ce permite masurarea spatziului dintre ipotenuza intre aeronava shi statzia de pe sol care poate transmite simultan cotele la 100 de aeronave cu o precizie de 3% din distantza masurata.

Intrare: distantza
distantza substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • distantza
  • distantza
plural
  • distantze
  • distantzele
genitiv-dativ singular
  • distantze
  • distantzei
plural
  • distantze
  • distantzelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

distantza, distantzesubstantiv feminin

  • 1. Interval care desparte doua puncte in spatziu. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: departare
    • format_quote Se va pastra o distantza egala intre randuri. DLRLC
    • format_quote Au murit in aceeashi zi in orashe diferite la 300 km distantza. CAMIL PETRESCU T. III 46. DLRLC
    • format_quote figurat Intre ei ramasese oarecare distantza shi anume distantza respectului care Constantin il simtzea pentru cultura acestui camarad. GALACTION O. I 130. DLRLC
    • 1.1. Interval de timp care desparte doua momente doua evenimente. DEX '09 DLRLC DN
    • chat_bubble locutziune adverbiala La distantza = la o oarecare departare. DEX '09 DLRLC
      • format_quote [Lupii] ramasera latrind shi chelalaind la distantza. SADOVEANU Z. C. 25. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala De la distantza = de la un punct departat. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Am citit eu de la distantza in gindurile dtale. CAMIL PETRESCU T. III 137. DLRLC
      • format_quote Gore i saluta de la distantza. G. M. ZAMFIRESCU M. D. I 247. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala Din distantza in distantza = din loc in loc la anumite intervale (egale). DEX '09 DLRLC
      • format_quote Se vad din distantza in distantza movile. ODOBESCU S. II 166. DLRLC
    • chat_bubble A tzine (pe cineva) la distantza = a impune (cuiva) rezerva a nu lasa (pe cineva) sa devina (prea) familiar a se arata distant (fatza de cineva). DEX '09 DLRLC MDN '00
  • 2. figurat rar Diferentza de rang de situatzie intre doua persoane. DEX '09 DN
    • format_quote Distantza de la roshu la roz. DEX '09
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.