17 definitzii pentru distantza
din care- explicative (9)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- specializate (4)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
DISTÁNTZA distantze s. f. 1. Interval care desparte doua puncte in spatziu; departare. ◊ Loc. adv. La distantza = la o oarecare departare. De la distantza = de la un punct departat. Din distantza in distantza = din loc in loc la anumite intervale (egale). ◊ Expr. A tzine pe cineva la distantza = a se arata distant fatza de cineva. ♦ Interval de timp care desparte doua momente doua evenimente. 2. Fig. (Rar) Deosebire diferentza. Distantza de la roshu la roz. Din fr. distance lat. distantia.
distántza sf [At: IORGOVICI O. 8/10 / V: (inv) ~tzie (ivr) des~ / Pl: ~tze / E: fr distance lat distantia] 1 Interval care desparte doua puncte in spatziu Si: departare (ivr) distare. 2 (Ilav) De la ~ De la un punct indepartat (in spatziu sau in timp). 3 (Ilav) Din ~ in ~ Din loc in loc. 4 (Ie) A pastra ~tza (cuvenita) (fatza de cineva) A fi rezervat (fatza de cineva). 5 (Ie) A tzine (sau a pune) la ~ A (se) arata rezervat. 6 (Ial) A nu lasa pe cineva sa fie prea familiar. 7 Interval de timp care desparte doua (sau mai multe) evenimente sau momente. 8 Departare in spatziu corespunzatoare unui interval de timp in care ar putea fi parcursa. 9 (Fig) Deosebire. 10 (Ilav) La ~ La o oarecare departare. 11 Diferentza de rang intre doua persoane.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DISTÁNTZA distantze s. f. 1. Interval care desparte doua puncte in spatziu; departare. ◊ Loc. adv. La distantza = la o oarecare departare. De la distantza = de la un punct departat. Din distantza in distantza = din loc in loc la anumite intervale (egale). ♦ Interval de timp care desparte doua momente doua evenimente. 2. Fig. (Rar) Deosebire diferentza. Distantza de la roshu la roz. Din fr. distance lat. distantia.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de RACAI
- actziuni
DISTÁNTZA distantze s. f. 1. Lungimea celei mai scurte linii dintre doua puncte; p. ext. spatziu intindere care desparte un punct de altul sau o persoana de alta. Se va pastra o distantza egala intre rinduri. ◊ Loc. adv. Din distantza in distantza = din loc in loc la anumite intervale. Se vad din distantza in distantza movile. ODOBESCU S. II 166. ♦ Interval de timp care desparte doua evenimente. 2. Departare. Au murit in aceeashi zi in orashe diferite la 300 km distantza. CAMIL PETRESCU T. III 46. ◊ Fig. Intre ei ramasese oarecare distantza shi anume distantza respectului care Constantin il simtzea pentru cultura acestui camarad. GALACTION O. I 130. ◊ Loc. adv. La distantza = la o oarecare departare. [Lupii] ramasera latrind shi chelalaind la distantza. SADOVEANU Z. C. 25. De la distantza = de la un punct (relativ) departat. Am citit eu de la distantza in gindurile dtale. CAMIL PETRESCU T. III 137. Gore i saluta de la distantza. G. M. ZAMFIRESCU M. D. I 247. ◊ Expr. A tzine (pe cineva) la distantza = a impune (cuiva) rezerva a nu lasa (pe cineva) sa devina (prea) familiar a se arata distant (fatza de cineva).
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DISTÁNTZA s.f. 1. Interval intre doua puncte; spatziu interval care exista se intinde intre doua lucruri intre doua locuri etc. 2. Departare. 3. Interval de timp. 4. (Fig.) Diferentza de rang de situatzie intre doua persoane. [< fr. distance it. distanza cf. lat. distantia].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DISTÁNTZA s. f. 1. interval spatziu intre doua puncte. ♦ a tzine pe cineva la ~ = a se purta rece distant fatza de cineva. 2. interval de timp. 3. (fig.) diferentza de rang de situatzie intre doua persoane. (< fr. distance lat. distantia)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
DISTÁNTZA ~e f. 1) Interval dintre doua puncte in spatziu; departare. ◊ La ~ la o anumita departare. De la ~ dintrun loc departat. A tzine pe cineva la ~ a se purta rece distant cu cineva. 2) Interval de timp care desparte anumite evenimente. 3) fig. Diferentza de nivel social de grad de civilizatzie sau de importantza. Intre ei exista o ~ foarte mare. /<fr. distance lat. distantia
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
distantza f. 1. spatziu sau interval ce separa obiecte locuri timpuri; 2. diferentza intre persoane sau lucruri: distantza intre suveran shi supushii sai.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
* distántza f. pl. e (lat. disstantia. V. constantza). Departare interval: distantza de treĭ ore de treĭ metrĭ. A tzine pe cineva la distantza a nul lasa sa se apropie (fig.) al trata de sus a nu face familiaritate cu el. A micshora distantzele a face sa ajungĭ maĭ rapede: trenu micshoreaza distantzele.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
distántza s. f. g.d. art. distántzei; pl. distántze
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
distántza s. f. g.d. art. distántzei; pl. distántze
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
DISTÁNTZA s. 1. departare interval spatziu (Transilv.) scopot. (Ce ~ este intre stalpi?) 2. departare spatziu (pop.) cale (inv.) loc. (Intre cele doua orashe e o ~ de 40 km.) 3. bucata interval (reg.) postata. (A parcurs o buna ~ din drum.) 4. v. lungime.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
DISTANTZA s. 1. departare interval spatziu (Transilv.) scopot. (Ce ~ este intre stilpi?) 2. departare spatziu (pop.) cale (inv.) loc. (Intre cele doua orashe e o ~ de 40 km.) 3. bucata interval (reg.) postata. (A parcurs o buna ~ din drum.) 4. intindere lungime. (Pe o ~ de 2 km.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
DISTANTZA DE ATERIZARE spatziul parcurs de o aeronava care vine la aterizare calculat din momentul inceperii acestei faze de zbor de la altitudinea de 25 m (15 metri pentru aviatzia civila) pana la oprirea sa pe sol.
DISTANTZA DE DECOLARE spatziul parcurs de o aeronava calculat din momentul inceperii fazei de decolare pana la atingerea altitudinii de 25 m (15 m pentru aviatzia civila).
DISTANTZA DE ZBOR traseul aerian parcurs de o aeronava de la punctul de decolare la cel aterizare. Distantza maxima de zbor reprezinta traseul aerian parcurs cu folosirea integrala a combustibililor de la bordul aeronavei.
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
distantza, distantzesubstantiv feminin
- 1. Interval care desparte doua puncte in spatziu. DEX '09 DLRLC DNsinonime: departare
- Se va pastra o distantza egala intre randuri. DLRLC
- Au murit in aceeashi zi in orashe diferite la 300 km distantza. CAMIL PETRESCU T. III 46. DLRLC
- Intre ei ramasese oarecare distantza shi anume distantza respectului care Constantin il simtzea pentru cultura acestui camarad. GALACTION O. I 130. DLRLC
- 1.1. Interval de timp care desparte doua momente doua evenimente. DEX '09 DLRLC DN
- La distantza = la o oarecare departare. DEX '09 DLRLC
- [Lupii] ramasera latrind shi chelalaind la distantza. SADOVEANU Z. C. 25. DLRLC
-
- De la distantza = de la un punct departat. DEX '09 DLRLC
- Am citit eu de la distantza in gindurile dtale. CAMIL PETRESCU T. III 137. DLRLC
- Gore i saluta de la distantza. G. M. ZAMFIRESCU M. D. I 247. DLRLC
-
- Din distantza in distantza = din loc in loc la anumite intervale (egale). DEX '09 DLRLC
- Se vad din distantza in distantza movile. ODOBESCU S. II 166. DLRLC
-
- A tzine (pe cineva) la distantza = a impune (cuiva) rezerva a nu lasa (pe cineva) sa devina (prea) familiar a se arata distant (fatza de cineva). DEX '09 DLRLC MDN '00
-
- 2. Diferentza de rang de situatzie intre doua persoane. DEX '09 DNsinonime: deosebire diferentza
- Distantza de la roshu la roz. DEX '09
-
etimologie:
- distance DEX '09 DN
- distantia DEX '09 DN