21 de definitzii pentru cod (act, sistem)
din care- explicative (12)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- specializate (3)
- enciclopedice (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
COD2 coduri s. n. 1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematica de reguli juridice privitoare la o anumita ramura a dreptului. Cod penal. Codul muncii. ♦ Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva. 2. Sistem de semne sau de semnale conventzionale care serveshte la transmiterea unui mesaj a unei comunicari. ◊ Cod poshtal = numar atribuit unei localitatzi sau strazi. Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezinta parametrii principali ai rezistorilor shi condensatoarelor. 3. (Biol.; in sintagma) Cod genetic = mecanism biochimic prin care se inregistreaza se conserva shi se transmite informatzia ereditara. Din fr. code.
cod2 sn [At: RUSSO S. 90 / Pl: ~uri / E: fr code] 1 Act normativ care cuprinde o culegere sistematica de reguli juridice privitoare la o anumita ramura a dreptului. 2 Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva. 3 Sistem de semne sau de semnale conventzionale care serveshte la transmiterea unui mesaj a unei comunicari. 4 (Is) ~ poshtal Numar atribuit unei localitatzi sau strazi. 5 (Is) ~ de culori Sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezinta parametrii principali ai rezistorilor shi condensatoarelor. 6 (Blg; is) ~ genetic Mecanism prin care se inregistreaza se conserva shi se transmite informatzia ereditara.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
COD2 coduri s. n. 1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematica de reguli juridice privitoare la o anumita ramura a dreptului. Cod penal. Codul muncii ♦ Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva. 2. Sistem de semne sau de semnale conventzionale care serveshte la transmiterea unui mesaj a unei comunicari. ◊ Cod poshtal = numar atribuit unei localitatzi sau strazi. Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezinta parametrii principali ai rezistorilor shi condensatoarelor. 3. (Biol.; in sintagma) Cod genetic = mecanism prin care se inregistreaza se conserva shi se transmite informatzia ereditara. Din fr. code.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de hai
- actziuni
COD coduri s. n. 1. Culegere sistematica de reguli juridice relative la o anumita ramura a dreptului. La 1815 voda Caragea voind sa publice noul cod a cerut lui Vacarescu sai faca citeva versuri care sa figureze pe frontispiciul cartzii. GHICA S. 485. [Vasile Lupu] aduna pravelile lui Alexandru I ce au fost ramas uitate shi parasite cind domnea numai dreptul celui mai tare adaoge sau scade din ele shi alcatuieshte un cod de legi care pentru k sa fie respectat este aspru. NEGRUZZI S. I 276. ◊ Cod civil = ansamblul principalelor norme juridice care reglementeaza drepturile private ale persoanelor (drepturile personale casatoria divortzul proprietatea contractele etc.). Cod penal = ansamblul principalelor norme care definesc infractziunile (crimele delictele shi contraventziile) shi stabilesc sanctzionarea lor. Codul muncii = ansamblul principalelor norme care reglementeaza raporturile de munca. Codul muncii stabileshte reguli pentru contractele colective shi contractele de munca. 2. Fig. Culegere de reguli cu privire la un domeniu de activitate. Codul sportiv. Cod telegrafic = tabel de semne conventzionale folosit la transmisiunile telegrafice. Cod de semnalizare = tabel de semnale conventzionale care se folosesc cind diferite persoane sau echipe lucreaza la distantza mare unele de altele.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
COD s.n. 1. Culegere de legi dintrun anumit domeniu al dreptului. ◊ Codul muncii = ansamblu de norme care reglementeaza raporturile de munca. ♦ (Fig.) Culegere de norme referitoare la un anumit domeniu de activitate. 2. Sistem de simboluri (semne) care este folosit k sa reprezinte shi sa transmita informatzii (mesaje). 3. (Biol.) Codul genetic = sistem natural prin care se inregistreaza se conserva shi se transmite informatzia ereditara. [< fr. code cf. lat. codex].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
COD1 s. n. 1. act normativ cuprinzand normele juridice dintro anumita ramura a dreptului ◊ (fig.) ansamblu de norme privind comportarea normala. 2. sistem de semne (simboluri) folosit in reprezentarea shi transmiterea informatziilor sau a mesajelor. ♦ ~ poshtal = indicativ prin cifre sau litere corespunzator fiecarei localitatzi care faciliteaza cartarea corespondentzei. 3. ~ genetic = reprezentare biochimica a informatziei genetice; ~ de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor reprezentand parametrii principali ai rezistorilor shi condensatoarelor. (< fr. code)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
COD ~uri n. 1) Ansamblu de reguli de precepte sau de prescriptzii referitoare la conduita. ~ de onoare. ~ul vietzii. 2) Culegere de reguli juridice dintro anumita ramura a dreptului; codice ~ul muncii. ~ penal. 3) Sistem de simboluri care are destinatzia de a reprezenta shi a transmite o informatzie; cifru. ~ secret. 4) Culegere de simboluri care are destinatzia de a reprezenta shi a transmiteo informatzie secreta; cifru. ~ internatzional. 5) Sistem riguros de relatzii structurale intre semne shi ansambluri de semne. ~ lingvistic. ~ grafic. ◊ ~ poshtal sistem de cifre indicand localitatea shi numarul oficiului poshtal al destinatarului care se inscrie pe trimiterile poshtale pentru a fi cartate cu ajutorul tehnicii automate. ~ genetic sistem de inregistrare conservare shi de transmitere a informatziei ereditare. /<fr. code
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
cod a. 1. codice; 2. fig. culegere de precepte: codul bunelor maniere.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
*cod n. pl. urĭ (fr. code d. lat. códex códicis. V. codice). Colectziune de legĭ de formule sh. a.: codu civil codu silvic codu farmaceutic. Codu Napoleon (saŭ codu luĭ Napoleon) cuprinde legile introduse in Romania la 1875 in locu Codicilor luĭ Caragea shi Calimah care la 1817 aŭ inlocuit Pravilele luĭ Mateĭ Basarab shu Vasile Lupu (1652). V. indreptar).
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
cod confidentziál sint. s. Cod secret ◊ „Codul confidentzial singurul mijloc utilizat in prezent la identificarea posesorului unei cartzi de credit urmeaza sa fie inlocuit in viitor prin metoda recunoashterii dinamice a semnaturii.” R.l. 12 VI 84 p. 6 (din fr. code confidentiel)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
cod ereditár sint. s. 1979 (biol.) Patrimoniu ereditar v. sociobiologie //din cod + ereditar//
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
cod genétic sint. s. Ansamblul materialului genetic ce permite transmiterea informatziilor genetice ◊ „Sa aflat k Hernandez donase sangele pentru Manson shi dupa caracteristicile lui se modificase codul genetic al lui Manson.” R.l. 11 IX 93 p. 11 (din fr. code génétique; PR)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
cod2 (act sistem) s. n. pl. códuri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
cod (act sistem) s. n. pl. códuri
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
COD s. 1. (JUR.) (inv.) codice condica pravila. (~ de legi.) 2. v. cifru.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
COD s. 1. (JUR.) (inv.) codice condica pravila. (~ de legi.) 2. cifru. (Scriere pe baza unui ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
cód s.n. Sistem conventzional explicit de semne (semnale sau simboluri) shi de reguli de folosire a lor prin care se transmit informatzii de la emitzator la receptor in cadrul comunicarii sau se transpune o informatzie dintrun sistem in altul. Limbile naturale indeplinesc calitatea de cod pentru k servesc la elaborarea shi fixarea formelor de cunoashtere; de asemenea ele utilizeaza ansamblul coerent al semnelor lingvistice. Limbile naturale sunt coduri imperfecte.
- sursa: DSL (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
COD Lista de reglementari privind activitatea aviatica. Exista: cod aerian act normativ cuprinzand cadrul legal de desfashurare a activitatzii aviatice dintro tzara shi cod sportiv culegere de norme pe baza carora se organizeaza shi se desfashoara toate competitziile din aeronautica.
COD s. n. (cf. fr. code lat. codex): sistem conventzional de semne (simboluri) shi reguli folosit in reprezentarea shi transmiterea informatziilor sau a mesajelor de la emitzator la destinatar. Numarul semnelor shi al regulilor in c. trebuie sa fie finit shi mic. C. se diferentziaza dupa natura semnelor utilizate shi dupa structura regulilor de care dispun. C. este organizarea care permite redactarea mesajului shi baza de confruntare a fiecarui element al acestuia pentru desprinderea intzelesului cel poseda. El este un sistem binar bazat pe conceptzia lui Ferdinand de Saussure: semnificantul (complexul sonor) este notat prin litere latine (majuscule) iar semnificatul (conceptul sau sensul) prin litere greceshti (minuscule). Limba are atributele unui adevarat c. ◊ ~ semántic: reprezentare pe o harta lingvistica printrun sistem de simboluri (de obicei litere minuscule greceshti) a valorilor semantice ale cuvintelor anchetate.
- sursa: DTL (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
COD1 (< fr. lat. codex „culegere”) s. n. 1. Ansamblul unor reguli de conduita de precepte de prescriptzii; documentul ce le cuprinde. 2. (Dr.) Culegere de legi; codex (3). 3. Act normativ cuprinzind sistematizarea shi unificarea principalelor norme dintro anumita ramura a dreptului (ex. c. civil c. de procedura civila c. de procedura penala c. muncii c. penal). 4. Sistem de semnale sau de semne conventzionale cu semnificatzii bine precizate ale caror combinatzii sint folosite pentru transmiterea unor mesaje (ex. c. Morse c. Bodo c. telegrafic). ◊ C. meteorologic = sistem de simboluri adoptat prin conventzie internatzionala pentru transmiterea concisa rapida shi completa a mesajelor meteorologice necesare elaborarii hartzilor sinoptice. ◊ C. de semnale = dictzionar in care sint inscrise semnificatziile combinatziilor de semnale optice acustice sau radio intre nave shi uscat. ◊ C. de pavilioane = ansamblul format din numarul minim de pavilioane flamuri shi triunghiuri necesare pe o nava pentru a semnaliza conform unui cod de semnale. 5. (INFORM.) Corespondentza biunivoca intre simboluri a doua alfabete (in general unul este format din cifrele unui sistem de numeratzie) avind drept scop trecerea de la o forma de reprezentare a informatziei la alta. ◊ C. ASCII (A[merican] S[tandard] C[ode] for I[nformation] I[nterchange]) = c. cu shapte cifre binare pentru alfabetul format din cifrele zecimale literele mari shi mici ale alfabetului englez semnele de punctuatzie operatorii aritmetici shi logici simbolurile pentru controlul comunicatziei shi editare. ◊ C. binar = c. alcatuit din cifrele sistemului de numeratzie binar 0 shi 1. * C. mashina = c. binar in care fiecare cuvint cu sens corespunde unui simbol al alfabetului format din operatziile care le poate executa o unitate centrala de prelucrare. 6. C. genetic = sistem unic in care mesajul genetic se gaseshte in insashi structura acizilor nucleici: ansamblul codonilor determina secventza aminoacizilor in proteine; ordinea inlantzuirii lor este dirijata de un ARNm matrice pentru ARNt care se atasheaza pe ea succesiv conform regulii de complementaritatea bazelor nucleice (adenina uracil citozina); fiecarui codon din ARNm i corespunde un ARNt care poarta un anticodon. Identificarea codonului corespunzator unui anume loc in acid se face cu ajutorul unui tabel ce rezuma c.g. universal in care fiecare codon are in ordine o baza la stinga una in partea de sus shi a treia in dreapta tabelului.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
CALIMAH Codul ~ cod civil al Moldovei. Intrat in vigoare in 1817 in timpul domniei lui Scarlat Callimachi. Elaborat in limba neogreaca shi tradus in limba romana in 1833. Bazat pe obiceiul pamintului shi pe dreptul bizantin.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
cod, codurisubstantiv neutru
- 1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematica de reguli juridice privitoare la o anumita ramura a dreptului. DEX '09 DLRLC DNsinonime: codice
- Cod penal. Codul muncii. DEX '09
- La 1815 voda Caragea voind sa publice noul cod a cerut lui Vacarescu sai faca citeva versuri care sa figureze pe frontispiciul cartzii. GHICA S. 485. DLRLC
- [Vasile Lupu] aduna pravelile lui Alexandru I ce au fost ramas uitate shi parasite cind domnea numai dreptul celui mai tare adaoge sau scade din ele shi alcatuieshte un cod de legi care pentru k sa fie respectat este aspru. NEGRUZZI S. I 276. DLRLC
- 1.1. Cod civil = ansamblul principalelor norme juridice care reglementeaza drepturile private ale persoanelor (drepturile personale casatoria divortzul proprietatea contractele etc.). DLRLC
- 1.2. Cod penal = ansamblul principalelor norme care definesc infractziunile (crimele delictele shi contraventziile) shi stabilesc sanctzionarea lor. DLRLC
- 1.3. Codul muncii = ansamblul principalelor norme care reglementeaza raporturile de munca. DLRLC DN
- Codul muncii stabileshte reguli pentru contractele colective shi contractele de munca. DLRLC
-
- 1.4. Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva. DEX '09 MDN '00
- 1.5. Culegere de reguli cu privire la un domeniu de activitate. DLRLC DN
- Codul sportiv. DLRLC
-
-
- 2. Sistem de semne sau de semnale conventzionale care serveshte la transmiterea unui mesaj a unei comunicari. DEX '09 DNsinonime: cifru
- 2.1. Cod poshtal = numar atribuit unei localitatzi sau strazi. DEX '09 MDN '00
- 2.2. Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezinta parametrii principali ai rezistorilor shi condensatoarelor. DEX '09 MDN '00
- 2.3. Cod telegrafic = tabel de semne conventzionale folosit la transmisiunile telegrafice. DLRLC
- 2.4. Cod de semnalizare = tabel de semnale conventzionale care se folosesc cand diferite persoane sau echipe lucreaza la distantza mare unele de altele. DLRLC
-
- Cod genetic = mecanism biochimic prin care se inregistreaza se conserva shi se transmite informatzia ereditara. DEX '09 DN
etimologie:
- code DEX '09 DN