12 definitzii pentru carucior

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CARUCIÓR carucioare s. n. 1. Trasurica in care sunt purtatzi copiii mici; carutz (3). 2. Vehicul de dimensiuni reduse cu rotzi de rulare care se poate deplasa pe linii ferate pe cabluri sau pe drumuri obishnuite shi care este folosit la transporturi de sarcini relativ mici pe distantze scurte; carutz (2). 3. Subansamblu al unei mashiniunelte al unei mashini de lucru sau al unui utilaj folosit pentru deplasarea uneltei a obiectului de prelucrat etc. Carutz + suf. ior.

carucior sn [At: N. COSTIN ap. LET. I A 19/20 / P: ~cior / Pl: ~oare / E: carutz + ior] 12 (Inv; shhp) Carutz (12). 3 Trasurica in care sunt plimbatzi copiii mici Si: carutz (3). 4 Vehicul de dimensiuni reduse cu rotzi de rulare care se poate deplasa pe linii ferate pe cabluri sau pe drumuri obishnuite shi care este folosit la transportul de sarcini relativ mici pe distantze scurte Si: carutz (4). 5 (Teh) Subansamblu al unei mashiniunelte al unei mashini de lucru sau al unui utilaj folosit pentru deplasarea uneltei a obiectului de prelucrat.

CARUCIÓR carucioare s. n. 1. Trasurica in care sunt plimbatzi copiii mici; carutz (3). 2. Vehicul de dimensiuni reduse cu rotzi de rulare care se poate deplasa pe linii ferate pe cabluri sau pe drumuri obishnuite shi care este folosit la transporturi de sarcini relativ mici pe distantze scurte; carutz (2). 3. Subansamblu al unei mashiniunelte al unei mashini de lucru sau al unui utilaj folosit pentru deplasarea uneltei a obiectului de prelucrat etc. Carutz + suf. ior.

CARUCIÓR carucioare s. n. 1. (Adesea determinat prin «de copii») Trasurica in care sint plimbatzi copiii mici; carutz (3). [Copiii] cei mici de tot erau in leagane cu jucarii spinzurate din tavan deasupra lor altzii care incepeau sa mearga erau pushi in nishte carucioare. SAHIA U.R.S.S. 135. 2. Vehicul de dimensiuni reduse care se poate deplasa pe linii ferate pe cabluri sau pe drumuri obishnuite shi care e folosit la transportat sau deplasare.

CARUCIÓR carucioare s. n. 1. Trasurica in care sunt plimbatzi copiii mici. 2. Vehicul de dimensiuni reduse care se poate deplasa pe linii ferate pe cabluri sau pe drumuri obishnuite shi care e folosit la transporturi. Din carutza + suf. ior.

CARUCIÓR ~oáre n. 1) Trasura mica in care sunt purtatzi copiii. 2) Vehicul de dimensiuni reduse care se deplaseaza pe calea ferata sau suspendat pe cablu. 3) Dispozitiv al unei mashiniunelte care transporta piesa de prelucrat sau unealta prelucratoare. /carutz + suf. ~ior

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CARUCIÓR s. carutz landou trasurica (rar) carucean. (~ pentru copiii mici.)

CARUCIOR s. carutz landou trasurica (rar) carucean. (~ pentru copiii mici.)

Intrare: carucior
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • carucior
  • caruciorul
  • carucioru‑
plural
  • carucioare
  • carucioarele
genitiv-dativ singular
  • carucior
  • caruciorului
plural
  • carucioare
  • carucioarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

carucior, carucioaresubstantiv neutru

  • 1. Trasurica in care sunt purtatzi copiii mici; carutz. DEX '09 DLRLC
    • format_quote [Copiii] cei mici de tot erau in leagane cu jucarii spinzurate din tavan deasupra lor altzii care incepeau sa mearga erau pushi in nishte carucioare. SAHIA U.R.S.S. 135. DLRLC
  • 2. Vehicul de dimensiuni reduse cu rotzi de rulare care se poate deplasa pe linii ferate pe cabluri sau pe drumuri obishnuite shi care este folosit la transporturi de sarcini relativ mici pe distantze scurte; carutz. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: carutz
  • 3. Subansamblu al unei mashiniunelte al unei mashini de lucru sau al unui utilaj folosit pentru deplasarea uneltei a obiectului de prelucrat etc. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • Carutz + sufix ior. DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.