21 de definitzii pentru brut

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BRUT A brutzi te adj. 1. (Despre materiale obiecte etc.) Care se gaseshte in stare naturala inca neprelucrat; care nu a fost inca transformat in produs finit. 2. (Despre greutatea marfurilor) Care este socotit impreuna cu ambalajul vasul etc. in care se afla; din care nu sa scazut daraua. 3. (Despre un venit) Care a fost socotit impreuna cu cheltuielile impozitele etc. aferente. Din lat. brutus fr. brut.

brut1 sn [At: POLIZU / V: ~a sf / E: svc brut] (Reg) Paine neagra de calitate inferioara.

brut2 ~a a [At: MAIORESCU CR. III 160 / Pl: ~uri ~e / E: fr brut] 1 Care se gaseshte in stare naturala Si: neprelucrat. 2 Care nu a fost inca transformat in produs finit Si: neprelucrat. 3 (D. greutatea marfurilor) Care este socotit impreuna cu ambalajul. 4 (D. venituri) Care a fost socotit impreuna cu cheltuielile shi impozitele aferente.

BRUT A brutzi te adj. 1. Care se gaseshte in stare naturala inca neprelucrat; care nu a fost inca transformat in produs finit. 2. (Despre greutatea marfurilor) Care este socotit impreuna cu ambalajul vasul etc. in care se afla din care nu sa scazut daraua; (despre un venit) care a fost socotit impreuna cu cheltuielile impozitele etc. aferente. Din lat. brutus fr. brut.

BRUT A brutzi te adj. 1. (Despre o materie prima) Care se gaseshte in stare naturala inca neprelucrat; (despre un produs in curs de prelucrare) care a ajuns la un anumit stadiu al procesului de fabricare care na fost inca transformat in produs finit. Piele bruta.Fig. (Despre fiintze) Lipsit de finetze; necioplit grosolan. SHi unul din ei [dintre boi] de singe mai iute Mai far’de manushi mai brut mai vulgar Muge confratelui. TOMA C. V. 186. 2. (Despre greutatea marfurilor; in opozitzie cu net) Din care nu sa scazut daraua; (despre un venit) din care nu sau scazut cheltuielile. Greutate bruta. Venit brut. Salariu brut.

BRUT A brutzi te adj. 1. (Despre o materie prima) Care se gaseshte in stare naturala inca neprelucrat; (despre un produs in stare de prelucrare) care na fost inca transformat in produs finit. 2. (Despre greutatea marfurilor) Din care nu sa scazut daraua; (despre un venit) din care nu sau scazut cheltuielile impozitele etc. Lat. lit. brutus (fr. brut).

BRUT A adj. (Despre materii) In stare naturala; (despre compuse) netransformat intrun alt produs finit neterminat. 2. (Op. net; despre greutatea unei marfi) Din care nu sa scazut daraua; (despre venit) din care nu au fost scazute cheltuielile. [Cf. it. bruto fr. brut lat. brutus].

BRUT A adj. 1. care se gaseshte in stare naturala neprelucrat inca netransformat intrun produs finit. 2. (despre greutatea marfurilor) total inclusiv greutatea ambalajului; (despre venituri) din care nu au fost scazute cheltuielile de productzie pierderile impozitul etc. (< lat. brutus fr. brut it. bruto)

BRUT ~ta (~tzi ~te) 1) (despre materiale) Care na fost inca prelucrat; netransformat inca in produs finit; in stare naturala. Petrol ~. 2) (despre greutatea unor marfuri) Care consta din greutatea propriuzisa shi greutatea ambalajului shi/sau a vehiculului de transport. 3) (despre venituri) Care este evaluat fara a scadea impozitul sau cheltuielile aferente. 4) fig. Care nu a fost supus unor operatzii intelectuale. Fapte ~te. /<lat. brutus fr. brut

brut n. paine neagra pita (invechit). [Nemtz. BROT printr’un intermediar sasesc].

brut a. 1. grosolan (in stare cum l’a produs natura): om brut; 2. care n’a fost rafinat: zahar brut aur brut; 3. lipsit de viatza inert: corp brut piatra sau mineral; 4. in comertz totul fara scaderea cheltuielilor: produs brut; greutate bruta fara a tzinea in seama daraua. ║ m. 1. animal fara ratziune; 2. fig. om stupid shi grosolan.

1) brut n. pl. urĭ (sas. brut germ. brot pine de unde shi vsl. brotŭ). Munt. Vechĭ. Pine neagra mai ales soldatzeasca. V. pita.

*2) brut a adj. (fr. brut d. lat. brutus greoĭ stupid). Care nu e format necĭoplit grosolan: om brut. Cum la produs natura nativ: diamant aur brut. Zahar brut nerafinat. Corp brut inert fara vĭatza k o peatra. Produs brut acela din care nu s’au scos cheltuĭelile in opoz. cu net. Greutate bruta aceĭa din care nu s’a scazut daraŭa. Adv. In mod brut: a socoti brut.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

brut adj. m. pl. brutzi; f. brúta pl. brúte

brut adj. m. pl. brutzi; f. sg. brúta pl. brúte

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BRUT adj. 1. grosolan necioplit necizelat nefinisat neprelucrat (reg.) lishteav. (Material lemnos ~.) 2. v. netabacit.

BRUT adj. 1. grosolan necioplit necizelat nefinisat neprelucrat (reg.) lishteav. (Material ~.) 2. crud neargasit neprelucrat netabacit verde. (Piei ~.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

brut (turi) s. n. Piine neagra. Sl. brotŭ de la v. germ. brot (› germ. Brot) cf. Cihac II 29. Cuvint inv. putzin folosit. Der. de uz curent: brutar s. m. (persoana care face sau vinde piine); brutareasa s. f. (femeie care face sau vinde piine; sotzia brutarului); brutaresc adj. (de brutari); brutareasca s. f. (dans tipic); brutarie s. f. (cladire unde se face sau se vinde piinea).

brut (brúta) adj. Neprelucrat ordinar necizelat. Fr. brut. Der. bruta s. f. din fr. brute; brutal adj. din fr. brutal; brutalitate s. f. din fr. brutalité; brutaliza vb. din fr. brutaliser; abrutiza vb. din fr. abrutir tratat k in echivalentza simbolsimboliza generalgeneraliza etc.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

tzitzei brut (engl.= oil petroleum) in geologie termen sin. celui de petrol (brut). In domeniul prelucrarii petrolului acesta din urma este considerat doar o fractzie ushoara rezultata din distilarea primara a tzitzeiului.

Intrare: brut
brut adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • brut
  • brutul
  • brutu‑
  • bruta
  • bruta
plural
  • brutzi
  • brutzii
  • brute
  • brutele
genitiv-dativ singular
  • brut
  • brutului
  • brute
  • brutei
plural
  • brutzi
  • brutzilor
  • brute
  • brutelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

brut, brutaadjectiv

  • 1. (Despre materiale obiecte etc.) Care se gaseshte in stare naturala inca neprelucrat; care nu a fost inca transformat in produs finit. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Piele bruta. DLRLC
    • 1.1. figurat (Despre fiintze) Lipsit de finetze. DLRLC
      • format_quote SHi unul din ei [dintre boi] – de singe mai iute Mai far’de manushi mai brut mai vulgar Muge confratelui. TOMA C. V. 186. DLRLC
  • 2. (Despre greutatea marfurilor) Care este socotit impreuna cu ambalajul vasul etc. in care se afla; din care nu sa scazut daraua. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Greutate bruta. DLRLC
  • 3. (Despre un venit) Care a fost socotit impreuna cu cheltuielile impozitele etc. aferente. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Venit brut. Salariu brut. DLRLC
  • 4. figurat Care nu a fost supus unor operatzii intelectuale. NODEX
    • format_quote Fapte brute. NODEX
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.