16 definitzii pentru bon
din care- explicative (11)
- morfologice (2)
- etimologice (1)
- enciclopedice (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
BON bonuri s. n. 1. Bilet provizoriu care confera detzinatorului sau dreptul de a primi sau de a beneficia de ceva. ♦ Nota de plata pe baza careia se achita marfuri sau servicii. 2. Hartie de valoare emisa de stat sau de o institutzie financiara recunoscuta de stat. ◊ Bon de tezaur = obligatzie emisa de stat pentru sumele imprumutate pe termen scurt shi pentru care statul plateshte dobanda. Din fr. bon.
bon1 sn [At: I. IONESCU D. 304 / V: (rar) bun / Pl: ~uri / E: fr bon] 1 (SHis de tezaur) Obligatzie emisa de stat pentru sume imprumutate pe termen scurt pentru care statul plateshte dobanda. 2 Bilet provizoriu pe baza caruia se elibereaza o marfa un bun etc. Si: chitantza. 3 Hartie de valoare emisa de stat sau de o institutzie financiara recunoscuta de stat.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
bon2 sn vz boana
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
BON bonuri s. n. 1. Bilet provizoriu pe baza caruia se elibereaza o marfa un bun etc. 2. Hartie de valoare emisa de stat sau de o institutzie financiara recunoscuta de stat. ◊ Bon de tezaur = obligatzie emisa de stat pentru sumele imprumutate pe termen scurt shi pentru care statul plateshte dobanda. Din fr. bon.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de valeriu
- actziuni
BON bonuri s. n. 1. Dovada provizorie care confera detzinatorului dreptul de a ridica o marfa un obiect incredintzat spre pastrare sau alte valori. Bon de materiale. ▭ Bon de cartela = fiecare dintre cupoanele in care este impartzita o cartela de alimente sau de imbracaminte. Bon de incaltzaminte. ♦ Nota de plata in magazine cu care cumparatorul achita marfa la casa. 2. (In orinduirea capitalista) Hirtie de valoare emisa de stat sau de o institutzie financiara recunoscuta de stat. Bon de tezaur = obligatzie emisa de Ministerul Finantzelor reprezentind un imprumut pe termen scurt cu dobinda. Bon de casa = bilet scris folosit in operatziile de casa care da dreptul la ridicarea sumei de bani inscrise pe el.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
BON bonuri s. n. 1. Dovada provizorie care confera detzinatorului dreptul de a ridica o marfa un obiect incredintzat spre pastrare sau alte valori. ♦ Nota pe baza careia cumparatorul achita shi ridica marfa intrun magazin. 2. (In oranduirea capitalista) Hartie de valoare emisa de stat sau de o institutzie financiara recunoscuta de stat. ◊ Bon de tezaur = obligatzie emisa de Ministerul Finantzelor reprezentand un imprumut pe termen scurt cu dobanda. Fr. bon.
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
BON s.n. 1. Dovada inscris (cu caracter provizoriu) care autorizeaza pe detzinator sa primeasca ceva. ♦ Nota de plata cu care se achita marfa la casa unui magazin. 2. Hartie de valoare emisa de stat sau de o institutzie bancara. [< fr. bon].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
BON s. n. 1. dovada inscris care autorizeaza pe detzinator sa primeasca ceva; nota de plata cu care se achita o marfa etc. 2. ~ de tezaur = titlu de credit emis de stat pentru atragerea de fonduri private. (< fr. bon)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
BON ~uri n. 1) Document care da detzinatorului dreptul sa primeasca suma indicata pe el sau sa procure anumite lucruri. 2) Nota (de plata) cu care se achita sau se ridica marfa intrun magazin. 3) fin. Hartie de valoare emisa de stat sau de o institutzie bancara. * ~ de tezaur obligatzie emisa de stat pentru a obtzine imprumuturi (cu dobanda) de la cetatzeni sau de la banci. /<fr. bon
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
bon n. 1. bilet care autorizeaza a primi ceva; 2. pl. efecte publice: bonuri de tezaur.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*bon n. pl. urĭ (fr. bon adica „bun de plata”). Bilet pin care se acorda o autorizare de plata de predare: bon de proviziunĭ. Efect public hirtie de valoarea uneĭ institutziunĭ financiare. Bon de tezaur bon al caseĭ statuluĭ.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
bon s. n. pl. bónuri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
bon s. n. pl. bónuri
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
bon (bónuri) s. n. Bilet pe baza caruia se elibereaza un bun o marfa etc. Fr. bon. Der. (din fr.) bonifica vb.; bonificatzie s. f.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
BON religie prebudista din Tibet promovind practici animiste shi shamaniste. Supravietzuieshte inca in rindurile oamenilor simpli.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
BON (< fr.) s. n. Document (cu valabilitate limitata in timp) care confera detzinatorului sau dreptul de aprimi ceva sau de a beneficia de ceva; nota de plata pe baza careia se achita marfuri sau servicii ♦ B. de lucru = document pe baza caruia se executa o lucrare shi care serveshte la evidentza muncii prestate precum shi la calculul platzii cuvenite pentru ea. ♦ Bonuri de tezaur = titluri de imprumut (purtatoare de dobinda) emise de ministerul finantzelor sau de tezaur pentru a obtzine fonduri de la cetatzeni sau de la banci in vederea acoperirii unor goluri bugetare. ♦ Bonuri de casa = titluri emise mai ales de intreprinderi sau de banci pentru procurarea de fonduri pe termen scurt. Dupa natura emisiunii publice sau private exista b. la purtator sau la ordin. B. de c. au acelashi regim fiscal k al obligatziunilor. ♦ B. de subscriptzie = titluri atashate obligatziunilor conferind dreptul subscrierii acelei obligatziuni unei actziuni. Conditziile de subscriere sint stabilite de la inceput. Daca bonul este separat de obligatziune face obiectul unei cotatzii separate.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
bon, bonurisubstantiv neutru
- 1. Bilet provizoriu care confera detzinatorului sau dreptul de a primi sau de a beneficia de ceva. DEX '09 DLRLC DN
- Bon de materiale. DLRLC
- 1.1. Bon de cartela = fiecare dintre cupoanele in care este impartzita o cartela de alimente sau de imbracaminte. DLRLC
- Bon de incaltzaminte. DLRLC
-
- 1.2. Nota de plata pe baza careia se achita marfuri sau servicii. DEX '09 DLRLC DN
-
- 2. Hartie de valoare emisa de stat sau de o institutzie financiara recunoscuta de stat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 2.1. Bon de tezaur = obligatzie emisa de stat pentru sumele imprumutate pe termen scurt shi pentru care statul plateshte dobanda. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
- 2.2. Bon de casa = bilet scris folosit in operatziile de casa care da dreptul la ridicarea sumei de bani inscrise pe el. DLRLC
-
etimologie:
- bon DEX '09 DEX '98 DN