21 de definitzii pentru boaba

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BOÁBA boabe s. f. 1. (Specie de) fruct carnos (shi sferic) cu samburele sau samburii in mijloc; baca. 2. Bob1 (1). ◊ Expr. A nu shti (sau a nu pricepe a nu zice) (nicio) boaba = a nu shti (sau a nu pricepe zice) nimic. Cf. sb. boba.

boába sf [At: N. LEON MED. 24 / Pl: ~be / E: ns cf srb boba] 12 (Specie de) fruct carnos (k o mica sfera) cu samburii la mijloc Cf bob bobitza broboana buburuz. 3 (Bot; reg; is) ~bavulpii Dalac (Paris quadrifolia). 4 Bob1. 5 (Fig) Ceea ce se aseamana cu o boaba (1). 6 (Pfm; ie) A nu shti (nici o) ~ A nu shti nimic. 7 (Fig) Minge. 8 (Trs) Cartof (Solanum tuberosum). 9 (Ban; rar) Bob. 10 (Ivr; nrc) Gaura in care pune piciorul cel care loveshte mingea. 11 (Fig) Gol1. 12 (Fig) Restantza.

BOÁBA boabe s. f. 1. (Specie de) fruct carnos (shi sferic) cu samburele sau samburii in mijloc; baca. 2. Bob1 (1). ◊ Expr. A nu shti (sau a nu pricepe a nu zice) (nici o) boaba = a nu shti (sau a nu pricepe zice) nimic. Cf. scr. boba.

BOÁBA boabe s. f. 1. Fructul carnos shi rotund al unor plante (k vitza de vie agrishul etc.) in mijlocul caruia se gasesc simburii. V. bob. Vinui...din boabe roshioare. JARNÍKBIRSEANU D. 373. 2. (Rar) Bob3 (3). Punctuacela de mishcare mult mai slab k boaba spumii E stapinul fara margini peste marginile lumii. EMINESCU O. I 132. ◊ Expr. (K o intarire a negativului) A nu shti (sau a nu pricepe etc.) boaba (sau nici o boaba) =a nu shti (sau pricepe etc.) de loc nici un pic. [Fetitza] clapai pe nerasuflate o fabula fara sa priceapa boaba. CARAGIALE S. 9. Sarmane omule daca nu shtii boaba de carte cum ai sa ma intzelegi? CREANGA A. 17. (Eliptic) Potzi tu sa citeshti ce zice aici? Ba nici boaba raspunse el. ISPIRESCU L. 270. A nu zice (nici o) boaba (Muta) sau (nici) doua boabe leganate = a nu zice absolut nimic nici o vorba nici pis. Baiatul na mai zis boaba.Se zapaci pina intratita de nu shtiu deocamdata sa zica nici doua boabe leganate. ISPIRESCU L. 387.

BOÁBA boabe s. f. 1. Fruct carnos (shi rotund) al unor plante in mijlocul caruia se gasesc samburii. 2. Bob2 (3).Expr. A nu shti (sau a nu pricepe a nu zice) (nici o) boaba = a nu shti (sau a nu pricepe zice) nimic. Comp. sb. boba.

boába s. f.1. (arg. stud.) Examen la care un student a cazut sau care la amanat ◊ „Are doua boabe pentru la toamna”.2. (arg. sportiv) Gol punct inscris ◊ „Lea dat doua boabe in deplasare.” (v. C. Lupu in LL 3/72 p. 350)

BOÁBA ~e f. Fruct carnos al unor plante avand in mijloc una sau mai multe semintze. * A nu shti (sau a nu pricepe) nici o ~ a nu shti (sau a nu pricepe) nimic. [Sil. boaba] /Din boabe

boaba f. 1. fruct rotund shi mic: boaba de strugure; 2. picatura (de sudoare); 3. fig. pic (dupa o negatziune): daca nu shtii boaba de carte CR. [Serb. BOBA].

boába (oa dift.) f. pl. e (d. bob pl. boabe saŭ d. sirb. boba). Baca bobitza: o boaba de strugure. Bob bobitza graunte: o boaba de mazare de margaritar. Broboana: boabe de sudoare eraŭ pe fruntea luĭ. A nu shti boaba (saŭ boaca) din ceva a nu shti nimica a fi foarte ignorant.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

boába (fruct) s. f. g.d. art. boábei; pl. boábe

boába s. f. g.d. art. boábei; pl. boábe

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BOÁBA s. 1. v. bob. 2. v. picatura.

BOABA s. 1. bob graunte samintza. (reg.) boamba boana. (~ de griu.) 2. bob picatura strop. (O ~ de apa.)

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

boaba boabe s. f. 1. (act.) cuvint replica (dintrun rol). 2. (stud.) examen restant. 3. (intl.) condamnare. 4. glontz. 5. (la pl.) bani. 6. (in fotbal) gol.

a da cu boabele expr. (act.) ashi spune rolul; a declama a recita.

a da o boaba expr. (sport) a inscrie un gol.

a nu shti o boaba / o boaca / o buche expr. 1. a nu shti nimic a fi complet ignorant. 2. a fi necultivat / neshcolit.

a shti boabele expr. (act.) a shti bine rolul.

Intrare: boaba
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • boaba
  • boaba
plural
  • boabe
  • boabele
genitiv-dativ singular
  • boabe
  • boabei
plural
  • boabe
  • boabelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

boaba, boabesubstantiv feminin

  • 1. (Specie de) fruct carnos (shi sferic) cu samburele sau samburii in mijloc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: baca diminutive: bobitza
    • format_quote Vinui... din boabe roshioare. JARNÍKBIRSEANU D. 373. DLRLC
  • 2. Bob. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: bob diminutive: bobitza
    • format_quote Punctuacela de mishcare mult mai slab k boaba spumii E stapinul fara margini peste marginile lumii. EMINESCU O. I 132. DLRLC
    • chat_bubble A nu shti (sau a nu pricepe a nu zice etc.) boaba (sau nicio boaba) =a nu shti (sau a nu pricepe zice etc.) nimic deloc niciun pic. DEX '09 DLRLC
      • format_quote [Fetitza] clapai pe nerasuflate o fabula fara sa priceapa boaba. CARAGIALE S. 9. DLRLC
      • format_quote Sarmane omule daca nu shtii boaba de carte cum ai sa ma intzelegi? CREANGA A. 17. DLRLC
      • format_quote eliptic Potzi tu sa citeshti ce zice aici? – Ba nici boaba raspunse el. ISPIRESCU L. 270. DLRLC
    • chat_bubble A nu zice (nici o) boaba (franta) sau (nici) doua boabe leganate = a nu zice absolut nimic nicio vorba nici pis. DLRLC
      • format_quote Baiatul na mai zis boaba. DLRLC
      • format_quote Se zapaci pina intratita de nu shtiu deocamdata sa zica nici doua boabe leganate. ISPIRESCU L. 387. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.