14 definitzii pentru azil

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

AZÍL aziluri s. n. 1. Loc unde cineva gaseshte ocrotire adapost refugiu. ◊ Drept de azil = drept de a se stabili pe teritoriul altei tzari de care se bucura in virtutea legii un refugiat politic. 2. Institutzie de asistentza sociala pentru intretzinerea batranilor infirmilor copiilor orfani etc. Din fr. asile lat. asylum.

AZÍL aziluri s. n. 1. Loc unde cineva gaseshte ocrotire adapost refugiu. ◊ Drept de azil = drept de a se stabili pe teritoriul altei tzari de care se bucura in virtutea legii un refugiat politic. 2. Institutzie de asistentza sociala pentru intretzinerea batranilor infirmilor copiilor orfani etc. Din fr. asile lat. asylum.

azil sn [At: BALCESCU M. V. 7/24 / S: asil / Pl: ~e (inv) ~uri / E: fr asile] 1 (Ant) Loc inviolabil in care gaseau scapare cei condamnatzi. 2 (Pex) Loc de scapare. 3 (Pex) Loc de sigurantza. 4 (Pex) Refugiu. 5 Institutzie caritabila care adaposteshte shi intretzine copii batrani infirmi saraci. 6 Local in care functzioneaza un azil (5). 7 (Inv) Persoana care ocroteshte. 8 (Is) Drept de ~ Drept al cuiva de a se stabili pe teritoriul unei tzari al carei cetatzean nu este. 9 (Is) ~ politic Acordare de catre un stat a dreptului de intrare shi stabilire pe teritoriul sau unei persoane straine persecutate in tzara sa din motive politice.

AZÍL aziluri s. n. 1. (Adesea in legatura cu verbele «a cere» «a gasi» «a da» «a oferi») Loc unde cineva se simte in sigurantza unde capata ocrotire sau adapost... unde gaseshte repaus sau odihna; refugiu. Vilcea draga shi iubita Un azil shi cel din urma de la tine viu sa cer! MACEDONSKI O. I 237. Orasheanii bejanarira in Bucovina... unde gasira azil. NEGRUZZI S. I 217. ◊ Drept de azil = ocrotire protectzie de care se bucura cineva in virtutea unei legi. Republica Populara Romina acorda drept de azil cetatzenilor straini urmaritzi pentru apararea intereselor celor ce muncesc pentru activitate shtiintzifica pentru participare la lupta de eliberare natzionala sau de aparare a pacii. CONST. R.P.R. 41. 2. (In trecut) Institutzie (de stat sau filantropica) in care erau internatzi batrinii infirmii copiii orfani etc. de care nu voiau sa se ingrijeasca familiile respective. Viziteaza azilul de batrini shi celelalte institutzii ale orashului. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 342 4/3.

AZÍL aziluri s. n. 1. Loc unde cineva gaseshte ocrotire sau adapost; refugiu. ◊ Drept de azil = protectzie de care se bucura cineva in virtutea unei legi. 2. (In trecut) Institutzie in care erau internatzi batranii infirmii etc. fara familie sau de care nu puteau sau nu voiau sa se ingrijeasca familiile respective. Fr. asile (lat. lit. asylum).

AZÍL s.n. 1. (In trecut) Institutzie cu caracter filantropic in care erau tzinutzi copii batrani invalizi bolnavi incurabili. 2. (Fig.) Loc de refugiu inviolabil; adapost refugiu. ◊ Azil politic = acordare de catre un stat a dreptului de intrare shi de stabilire pe teritoriul sau unei persoane straine persecutate in tzara sa din motive politice. [Pl. luri le. / < fr. asile cf. it. asilo < lat. asylum loc inviolabil gr. asylos < a fara syle jefuire].

AZÍL s. n. 1. institutzie cu caracter filantropic pentru copii batrani invalizi. 2. loc de refugiu inviolabil; adapost. ♦ drept de ~ = drept de inviolabilitate acordat de catre un stat unei persoane straine persecutate in tzara sa din motive politice. (< fr. asila lat. asylum)

AZÍL ~uri n. 1) Ashezamant filantropic in care sunt tzinutzi copiii (orfani) batranii invalizii. 2) fig. Loc de refugiu. ~ politic.Drept de ~ acordare de catre un stat a dreptului de stabilire pe teritoriul altei tzari a unor persoane urmarite in tzara lor din motive politice. /<fr. asile lat. asylum

azil n. 1. loc de scapare shi de sigurantza; 2. fig. refugiu: muntzii noshtri au fost adesea scump azil de libertate GR. AL.; 3. ashezamant de binefacere pentru creshterea copiilor orfani: Azilul Elena Doamna.

*azíl n. pl. e shi urĭ (vgr. ásylon lat. asýlum). Loc de refugiŭ. Fig. Protectziune adapost: azilu paciĭ. Ashezamint de binefacere p. adapostirea batrinilor infirmilor shi copiilor: Azilu Elena Doamna.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

AZÍL s. 1. (ieshit din uz) ospiciu. (~ de batrani.) 2. v. adapost.

AZIL s. 1. (ieshit din uz) ospiciu. (~ de batrini.) 2. adapost refugiu scapare (inv.) nazuintza (fig.) liman. (A fugit shi shia cautat un ~.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

azíl (azíluri) s. n. Loc unde cineva gaseshte ocrotire adapost refugiu. Fr. asile.

Intrare: azil
azil1 (pl -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • azil
  • azilul
  • azilu‑
plural
  • aziluri
  • azilurile
genitiv-dativ singular
  • azil
  • azilului
plural
  • aziluri
  • azilurilor
vocativ singular
plural
azil2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • azil
  • azilul
  • azilu‑
plural
  • azile
  • azilele
genitiv-dativ singular
  • azil
  • azilului
plural
  • azile
  • azilelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

azil, azilurisubstantiv neutru

  • 1. Loc unde cineva gaseshte ocrotire. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Vilcea draga shi iubita Un azil shi cel din urma de la tine viu sa cer! MACEDONSKI O. I 237. DLRLC
    • format_quote Orasheanii bejanarira in Bucovina... unde gasira azil. NEGRUZZI S. I 217. DLRLC
    • 1.1. Drept de azil = drept de a se stabili pe teritoriul altei tzari de care se bucura in virtutea legii un refugiat politic. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
      • format_quote Republica Populara Romina acorda drept de azil cetatzenilor straini urmaritzi pentru apararea intereselor celor ce muncesc pentru activitate shtiintzifica pentru participare la lupta de eliberare natzionala sau de aparare a pacii. CONST. R.P.R. 41. DLRLC
    • 1.2. Azil politic = acordare de catre un stat a dreptului de intrare shi de stabilire pe teritoriul sau unei persoane straine persecutate in tzara sa din motive politice. DN
  • 2. Institutzie de asistentza sociala pentru intretzinerea batranilor infirmilor copiilor orfani etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: ospiciu
    • format_quote Viziteaza azilul de batrini shi celelalte institutzii ale orashului. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 342 4/3. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.