15 definitzii pentru ashternut (s.n.)
din care- explicative (8)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- specializate (1)
- argou (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
ASHTERNÚT ashternuturi s. n. Faptul de a (se) ashterne; (concr.) totalitatea obiectelor cu care se pregateshte patul (sau locul) pentru dormit; rufarie de pat; pat astfel pregatit. ◊ Expr. A cadea (sau a pica) la ashternut = (la ghicitul in cartzi) a prevesti venirea cuiva (strain) in casa. ♦ (Concr.) Culcush (pentru animale). ♦ (Tipogr.) Invelish de materiale elastice cu care se acopera cilindrul preselor de tipar. V. ashterne.
ashternut1 sn [At: PSALT. SCH. 14/11 / Pl: ~uri / E: ashterne] (Ivr) 112 Ashternere (13 8 1213 1520). 13 Lucruri imprashtiate pe jos Si: (ivr) ashternatura (13). 14 Obiecte intinse pe drum pentru a calca cineva in picioare Si: (ivr) ashternatura (14). 15 (Pex) Presh. 16 Obiecte care se pun pe pat pentru a dormi pe ele sau in ele Si: (ivr) ashternatura (16). 17 (Pex) Pat. 18 Materiale puse in culcushul animalelor pe timp de iarna Si: (ivr) ashternatura (18). 19 (Pex) Culcush. 20 (Spc) invelitoare pentru pat Si: (ivr) ashternatura (20). 21 (Inv; tip) Coli de hartie care se face potrivirea la mashina. 22 (Pesc) Pari de fier cu care se fixeaza gardurile de baraj. 23 (Pesc) Lantz de fier.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ASHTERNÚT ashternuturi s. n. Faptul de a (se) ashterne; (concr.) totalitatea obiectelor cu care se pregateshte patul (sau locul) pentru dormit; rufarie de pat; pat astfel pregatit. ◊ Expr. A cadea (sau a pica) la ashternut = (la ghicitul in cartzi) a prevesti venirea cuiva (strain) in casa. ♦ (Concr.) Culcush (pentru animale). V. ashterne.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de cata
- actziuni
ASHTERNÚT ashternuturi s. n. 1. Totalitatea obiectelor cu care se pregateshte patul (sau locul) pentru dormit (rufe de pat plapuma etc.); pat astfel pregatit. Matusha Anghelina ia zis tata... sa gateshti ashternutul pentru cumnatul nostru. SADOVEANU N. F. 16. Vreau sami pun sub ashternut Busuioc shi minta. TOMA C. V. 94. Din acestea cata vinatorii sashi intocmeasca culcush shi cina daca cumva nau avut grija ashi aduce ashternut shi merinde in carutze. ODOBESCU S. III 18. Cum a venit imparatul de la vinatoare shi sa pus in ashternut hirca ia shi trimis laptele. CREANGA P. 97. ◊ Culcush (facut din paie din mushchi etc.) pentru animale. ◊ Fig. Strat. [Mirele] a pus sa se ashtearna pe drumul de la biserica la castel praf de zahar. Mult zahar. Un ashternut gros de aproape un metru. PAS L. I 121. 2. (Regional) Cerga tzol covor tzaranesc. Blana lunga moale. Cu samur in poale SHi un ashternut Cu aur tzesut. ALECSANDRI P. P. 121. 3. Imbracaminte de hirtie de carton sau de cauciuc a cilindrului shi a fundamentului de presiune la mashinile de tipar.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ASHTERNÚT ashternuturi s. n. 1. Faptul de a (se) ashterne; (concr.) totalitatea obiectelor cu care se pregateshte patul (sau locul) pentru dormit; pat astfel pregatit. ♦ Culcush pentru animale. Ashternut de paie. 2. (Reg.) TZol covor; cerga.
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
ASHTERNÚT ~uri n. 1) v. A ASHTERNE shi A SE ASHTERNE. 2) Totalitate de obiecte (perna plapuma cearshaf etc.) cu care se pregateshte patul (locul) pentru culcare. 3) Pat pregatit pentru culcare. 4) Culcush din paie gunoaie etc. pentru animale. /v. a ashterne
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
ashternut a. acoperit. ║ n. 1. tot ce se intinde pentru dormit patul cu tot cel acopere; 2. un fel de tzesatura tzaraneasca pentru pat.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
ashternút n. pl. urĭ in vest e. Actziunea de a ashterne adeseorĭ: am intirziat cu ashternutu. Ceĭa ce se ashterne pe pat p. culcare. Un fel de tzesatura romaneasca intrebuintzata k macat.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
ashternút s. n. pl. ashternúturi
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
ashternút s. n. pl. ashternúturi
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
ASHTERNÚT s. 1. (rar) panza (inv. shi reg.) strat. (A pus ~ul pe pat.) 2. v. pat.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
ASHTERNUT s. 1. (rar) pinza (inv. shi reg.) strat. (Ia pus ~ pe pat.) 2. culcush pat (inv. shi reg.) salash. (Sa ashezat in ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
ASHTERNUT. Subst. Ashternut; lenjerie de pat rufarie de pat albituri schimburi primeneli; cazarmament. Saltea saltelutza (dim.) paier (reg.) dricala (reg.) mindir (reg.) strajac (reg.). Cearshaf lepedeu (reg.) prostire (reg.). Perna pernitza (dim.) pernioara (pop.) pernishoara (pop.) pernutza pui (de perna) puishor capatii. Fatza de perna. Patura paturica (dim.) cerga tzol (pop.) tzolutz (dim. pop.) tzolica (reg.) tzolinc (reg.) strai (reg.) scoverga (rar) poclada (reg.) poneava (reg.) velintza scoartza laicer (reg.) cuvertura invelitoare (pop.) macat segedea (inv.) shterghina (reg.) mindir (reg.). Plapuma plapumioara (dim.) plapumitza plapumea (pop.) pilota (reg.) ogheal (reg.); duna (reg.). Fatza de plapuma. Vb. A face (a ashterne) patul a ashterne; a schimba patul; a stringe patul. A (se) acoperi a (se) inveli a (se) astruca (inv. shi reg.) a pune peste a (se) invalui a intinde. V. imbracaminte tzesatura.
- sursa: DAS (1978)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
ashternut ashternuturi s. n. mancare consumata inaintea bauturii
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a pica la ashternut expr. (d. femei) a avea un raport sexual cu un barbat.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
ashternut, ashternuturisubstantiv neutru
- 1. Faptul de a (se) ashterne. DEX '09 DEX '98
- 1.1. Totalitatea obiectelor cu care se pregateshte patul (sau locul) pentru dormit; rufarie de pat; pat astfel pregatit. DEX '09 DLRLC
- Matusha Anghelina ia zis tata... sa gateshti ashternutul pentru cumnatul nostru. SADOVEANU N. F. 16. DLRLC
- Vreau sami pun sub ashternut Busuioc shi minta. TOMA C. V. 94. DLRLC
- Din acestea cata vinatorii sashi intocmeasca culcush shi cina daca cumva nau avut grija ashi aduce ashternut shi merinde in carutze. ODOBESCU S. III 18. DLRLC
- Cum a venit imparatul de la vinatoare shi sa pus in ashternut hirca ia shi trimis laptele. CREANGA P. 97. DLRLC
-
- 1.2. Culcush (pentru animale). DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: culcush
- 1.3. Strat. DLRLCsinonime: strat
- [Mirele] a pus sa se ashtearna pe drumul de la biserica la castel praf de zahar. Mult zahar. Un ashternut gros de aproape un metru. PAS L. I 121. DLRLC
-
- A cadea (sau a pica) la ashternut = (la ghicitul in cartzi) a prevesti venirea cuiva (strain) in casa. DEX '09 DEX '98
-
-
- Blana lunga moale Cu samur in poale SHi un ashternut Cu aur tzesut. ALECSANDRI P. P. 121. DLRLC
-
- 3. Invelish de materiale elastice cu care se acopera cilindrul preselor de tipar. DEX '09 DLRLC
etimologie:
- ashterne DEX '98 DEX '09